JULESTEMNING UTEN SNØ: På Kjerringøy Handelssted utenfor Bodø er det julestemning selv om snøen lar vente på seg. Foto: Per Inge Johnsen

Ingen snø - her finner du julestemningen

Snøen lar vente på seg mange steder i landet. Men selv i regn og mange varmegrader er det mulig finne følelsen av jul.

 • Mona Langset
Publisert:

Dropp søndagstur i snøløse skoger eller på bar asfalt. Legg heller turen til et sted hvor det lukter jul, hvor det høres ut som jul og hvor det ser ut som jul. Gjerne innendørs.

ERIKLIA: Julestemning uanasett vær. Foto: Oddgeir Visnes

På Eriklia aktivitetsgård på Nordmøre er det full julestemning i husene og i stallen selv om det regner ute.

Låven er innredet som en nisseboplass med snekkerverksted, postkontor, kjøkken og soverom.

Gårdbruker Linda Erikli jobber også som profesjonell nisse. I over 20 år har hun og nissfar tatt imot julegjester på gården.

Hvert år kommer rundt 3000 barn og voksne dit i desember for å hoppe i høyet, klappe og stelle dyr, gå rundt juletreet og stelle i stand til jul.

Men også i og rundt de største byene finner vi mye julestemning, til tross for at været minner mer om en mild vår.

For en gang skyld kan vi si «heldigvis er vi inne i den mørkeste årstiden».

VINTERLAND: Julemarkedet ved Spikersuppa i Oslo blir straks mer stemningsfullt når mørket senker seg.

For når mørket faller på, blir den manglende snøen mindre påfallende.

Julemarkeder uten snø ser blasse ut midt på dagen. Men så fort ettermiddagsmørket senker seg, stiger julestemningen selv i et Vinterland med mange varmegrader.

Her er det mer julestemning i bøtter og spann:

Oslo-området:

DRØBAK: I Tredgaardens Julehus er det jul hele året. Foto: Tregaardens Julehus

Julehuset i Drøbak: I Treegaardens Julehus er det «Glade jul» hele året. Det gamle trehuset ved torget er fullt av julepynt, juleservietter, julenisser, julemus, juleduker, julelys, og stort sett alt du kan ønske deg til ditt eget julehjem.

Julehuset ligger ved siden av Julenissens postkontor, hvor det også er mulig å få stemplet posten med nissens eget stempel.

De fleste brevene som sendes til «Julenissen i Norge,» havner her på Julenissens postkontor. På turistkontoret er det derfor en permanent utstilling av brev til julenissen fra hele verden.

SPIKERSUPPA: Skøytebanen er enda mer stemningsfull enn ellers. Foto: MONA LANGSET

Skøyteis: Om det ikke er snø i Oslo sentrum, så er det i alle fall is. Spikersuppa skøytebane er for tiden omgitt av julepyntede gater, julemarked og lysende pariserjul.

Julemarkeder: Både ved Spikersuppa og på Youngstorget er det julemarkeder i år. Begge mest stemningsfulle etter mørkest frembrudd.

Julekrybber i kjelleren: Bok & Media, (tidligere Lutherstiftelsens bokhandel), har i mange år hatt en stor utstilling av julekrybber til jul. De siste årene har utstillingen krympet noe i omfang, men til gjengjeld står den fremme hele året. Stemningsfullt er det, uansett. Sted: Akersgata 47, Oslo

STEMNINGSFULL FESTNING: Akershus festning har eget juleprogram.

Akershus festning: Festningen som er modell for slottet i Frost-filmen, inviterer nå til unik julestemning på historisk grunn.

Juletreet er tent, Akershus slott julepyntet, og hele familien kan være med på juleaktiviteter. Barna kan hjelpe slottsgjøgleren med å lete etter de forsvunne gullpengene som spøkelset har tatt, eller se dukketeateret Prinsesse Kathinkas jul i det gamle Munketårnet. Denne lørdagen blir det også mulig å kjøre med hest og vogn, delta i rebus og gå rundt juletreet.

Gratis gløgg, klementiner og pepperkaker til alle.

Få også med deg juleshowet i Politistallen, og konsertene i Slottskirken. Mer om programmet her.

Les også: Storinnrykkav amerikanere til Norge etter Frost-filmen

GLASERTE EPLER: Folkemuseet selger gammeldags julegodt når det er julemarked.

Gammeldags jul: På Norsk Folkemuseum er mange av de gamle husene pyntet slik tidligere beboere gjorde det i gamledager. Chrystiegården viser jul i et rikt kjøpmannshjem, Hardangertunet viser julaften hos en bondefamilie på Vestlandet og Ampiansbråten viser julaften på en husmannsplass på Finnskogen.

Museet vil være julepyntet til over nyttår.

I tillegg er det markedsplass med mer enn 100 salgsboder og morsomme, nyttige, velsmakende og egenproduserte julegaver denne helgen.

Les også: Sommerferie i gamledager

Julepyntet fjøs: På Nordre Lindeberg gård i Oslo er fjøset julepyntet.

– Vi har hengt opp girlandere og nek. Har også laget en liten krok med halmmus og høyballer i fjøset hvor familien kan ta et stemningsfullt bilde. Den største attraksjonen hos oss nå er grisungene, selv om det er ribbetid, ler Marte Lindseth fra besøksgården nord i Oslo.

Gården har åpent fjøs og hopping i høyet på hverdager fra 9 til 18, og i helgene fra 10 til 16. Kafeen er åpen på søndager. Strømsveien 350.

Breeeeeking news: Her venter «Bolla» på bussen!

JUL I BLÅFJELL: Trond André Hansen som Tvilling, Margrethe Røed som Turte og Jannecke Øinæs som Rødnissejenta. Foto: JOHN ANDRESEN

Jul i Blåfjell: Spilles på Oslo Nye Teater hver dag frem til 20. desember. Med Margrethe Røed som Turte og Trond André Hansen som Tvilling.

Snekker Andersen: Frem til 17. desember spilles Jul med Prøysen og Snekker Andersen i Oslo Nye Trikkestallen

Snekker Andersen blir også kinofilm

Swinging Christmas: Juleforestilling på Chat Noir med Atle Pettersen, Nora Jabri Lisa Stokke og stort orkester.

Kulturkirken Jacob: Kringkastingsorkesteret skaper julestemning sammen med et et stjernelag av solister i Kulturkirken Jacob den 15., 16. og 17. desember. Med Ingrid Olava, Solveig Slettahjell, Sondre Bratland, Knut Reiersrud og Iver Kleive.

Utsikt: – Noe jeg synes er hyggelig å gjøre på litt mørke ettermiddager, er å besøke baren på toppen av Radisson Blu Scandinavia og se på alle lysene i byen med julegater og juledekorasjoner. Anbefales spesielt etter en litt slitsom juleshopping, sier Osloentusiast og PR-assistent ved Visit Oslo, Pia Eriksen.

Bergen

PEPERKAKEBYEN: I år har bergenserne laget pepperkakeby til jul for 25. gang.


Pepperkakebyen: For 25. gang har Bergenserne bygget verdens største pepperkakeby med hus, tog, biler og båter. Barnehager, skoler, bedrifter og privatpersoner har bidratt. Frem til 31. desember kan du glede seg over den ingefærduftende byen i det nedlagte Sentralbadet.

Julesildverksted: Lørdag inviterer Godfisk, Norges Sildesalgslag og Marthas til julesildverksted ved Pepperkakebyen på Sentralbadet. Mens de voksne lager julesild og pynter glass, kan barna tegne og fargelegge.

Adventslystenning på Fløyen: Hver søndag i advent er det juleverksted og tenning av de enorme adventslysene utenfor Fløien Folkerestaurant.

Førstkommende søndag inviterer Fløyen også til bykamp mot Trondheim om å ha det største Luciakoret og det lengste Luciatoget.

Regn med Bergen!

Julemarked på Schøtstuene: For ellevte året presenterer 54 designere og kunsthåndverkere sine arbeider. Det blir bilder, kort og barnebøker, keramikk, klær og tekstiler, smykker, vesker, puter, såper og hjemmelagde godsaker, på Julemarked Design og Kunsthåndverk. Frem til 17. desember.

VilVite med juletreskog: På VilVite kan små og store få en magisk juleopplevelse i juletreskogen. Her kan de pynte og lære om juletrær. Inne i skogen er det ogaså mulig å bli med på juleverksted i helgene.

SKUMMEL: Litt skummel, men veldig stemningsfull. En julefortelling. Eirik del Barco Soleglad som Scrooge. Foto: Odd Melhus

En Julefortelling: På Den Nationale Scene kommer små og store i julestemning med Charles Dickens' klassiske historie om den rike gnieren Scrooge som blir hjemsøkt av tre gjenferd, og innser at han bør hjelpe de fattige fremfor bare å være opptatt av egne penger.

VGs anmelder har gitt forestillingen terningkast 5

Jul i Vennebyen: Frem til 20. desember fremfører Fyllingsdalen Teater forestillingen om Julenissen som kommer til Vennebyen etter at han er kastet ut fra verkstedet sitt på Nordpolen.

Vennebyen lanseres også i Cannes

Sundtnissene: Hvet eneste kjøpesenter i landet har lenge vært stivpyntet til jul, men på Sundt Motehus har de også egne nisseforestillinger med trylling, og ønskelisteskriving flere ganger om dagen.

Les også: Her er Norges mest julete stedsnavn

Trondheim

JULEMARKED: Blåtimen på Torget. Til fredag blir det julemarkd igjen. Foto: Midtbyen Management

Julemarkedet: Intimt og koselig på Torvet selv om det ikke er snø, med salgsboder, lavvoer, juletreselgere, musikk og Bondens marked. Bildet er fra et tidligere år. Årets marked åpner fredag.

Sverresborg: Museets store julemarked var sist helg, men husene er ennå julepyntet. Både i byavdelingen og bygdeavdelingen kan du se hvordan tidligere beboere pyntet til jul i gamledager. På torget i byavdelingen står juletreet og skinner.

Museet har også spesialomvisninger knyttet til julen.

NIDAROSDOMEN: Jentekoret skaper mye julestemning med sin romjulskonsert. Foto:Olavsfestdagene

Julekonsert i Nidarosdomen: Det er flere Julekonserter i Nidarosdomen i desember, og de er alltid stemningsfulle. Toppes med guttekoret som synger julen inn 18., 19. og 20. desember, og jentekorets romjulskonsert den 28. desember.

JULEPYNTET: Jennie Lavine Thrane Gudmundsen og Jeanette Johansen jobber i ferskvaredisken og i serveringen i mathallen. Foto: Privat

Mathall Trondheim: – Her går det i ribbesteking, lutefisk, lammerull, sild, sjokolade, juleøl og akevitt. Mye godt, og nesten alt er lokalprodusert, sier Daglig leder i Mathall Trondheim, Anne Morkemo.

Både selve mathallen og de ansatte har pyntet seg til jul.

– Vi har kjøpt nesten all julepynten og de flotte forklærne på Fretex. Alle ungene i byen er invitert til å komme med pepperkake til treet vårt - og de som gjør det får skrive seg inn i den Store bursdagsboken og er med i trekningen av at vi arrangerer neste års bursdag, forteller Morkemo.

Julestemning: For mange blir det ikke jul uten den kjente juleforestillingen «Julestemning» som i år settes opp for 25. gang. Historien om Tor og Helle som blir kjent med Fjøsnissen, Skogsnissen og Nordpolnissen, spilles i Olavshallen hver dag frem til 20. desember.

Les også: Dette er Trondheims nye turområde

Bodø

GAMLEDAGER: På Kjerringøy Handelssted er det pyntet til jul slik det var i gamledager. Foto: Nordlandsmuseet. Foto: Erika Søfting

Gammeldags jul: En halv times biltur fra Bodø ligger Kjerringøy handelssted fra 1800-tallet.

Les mer av hva Bodø har å by på her

Nå er det pyntet akkurat slik det var til jul for 150 år siden. Dette blir årets fjerde og siste lørdag med førjulskos på handelsstedet.

– I hovedhuset er det guidet tur for voksne gjester. Barna kan være med på nissejakt, pynte pepperkaker og støpe lys.

Et av de 15 husene på handelsstedet er bakeri med en stor steinoven. Der har vi bakt kringle de siste lørdagene. Kramboden er også åpen på lørdagene med førjulskos, forteller kontorfullmektig Ida Lill Bendiksen på Kjerringøy handelssted.

NISSEJAKT: Førjulsaktiviteter på Kjerringøy Handelssted utenfor Bodø. Foto: Nissejakt: Per Inge Johnsen

Juleturnéer

Landet rundt er det julekonserter og juleforestillinger med lokale artister. Men også noen av de største artistene reiser rundt og sprer julestemning i bygd og by.

HELENE BØKSLE: Her i Stjernekamp på NRK.

Helene Bøksle: Synger i Ålesund, Førde, Bergen, Karmsund, Stavanger, Kristiansand, Skien, Fredrikstad, Kongsberg og Olso, før juleturneen avsluttes i Drammen 22. desember.

Stille natt: Tor Endresen, Marian Aas Hansen, Elisabeth Andreassen og Rune Larsen spiller i Ski i kveld, og deretter Oslo, Drammen, Lillestrøm, Fredrikstad, Moss, Lillehammer, Gjøvik, Halden, Sarpsborg, Sandefjord, Tønsberg, Brumunddal og Ridabu.

Putti Plutti Pott: Nissegutten som leter etter selveste julenissens skjegg er på turné. Fra 18. til 20. desember i Oslo Spektrum.

Jul med Karoline Krüger og Sigvart Dagsland: Ekteparet synger i Oslo Konserthus fredag, Sandnes kulturhus lørdag og Grieghallen søndag.

Datteren avslører tøff ungdomskultur

Vår Jul: På turneen «Vår Jul» opptrer lokale barnekor sammen med Maria Arredondo, Martin Halla og Torstein Sødal. Spilles blant annet i Ålgård, Tanager, Kristiansand, Arendal, Tvedestranbd, Egersund, Frogner, Notodden, Larvik, Rælingen og Oslo.

Julenatt: Trine Rein, Christian Ingebrigtsen og Gaute Ormåsen er på juleturné landet rindt. Mye utsolgt, men billetter igjen til Haugesund, Randaberg, Lyngdal, Risør, Kragerø, Kongsvinger, Kløfta, Nesbyen, Lommedalen, Drammen, Høvik og Oslo.

Her er musikkekspertenes absolutte julefavoritter

Her er det snø

NISSETREFF PÅ SAVALEN: Når julen er over samles nissene til treff på Savalen hvert år. Her en engelsk nisse fra et tidligere treff.

Får du ikke julestemning uten snø, får du reise dit snøen er.

På Savalen er det både snø og julenisser om dagen. Etter jul samles også nisser fra fjern og nær til de offisielle nisse-vinterlekene der.

Flere steder med snø får du oversikt over her:

Skisporet.no har oppdatert informasjon om oppkjørte langrennsløyper over hele landet.

Nettsiden Fnugg.no viser åpne alpinanlegg.

For en mer overordnet oversikt over hvor i landet det er snø, kan du sjekke kartet til Geodata. Lenke til snøkartet her.

Kartet som viser hvor mye snø det er i hele Norge, er er basert på opplysninger fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat.

Hva skal til for at du får julestemning? Skriv i kommentarfeltet

Snø eller ikke snø, nisser verden rundt gjør seg klare til jul:

Publisert:

Les også

 1. Juleshopping med førjulsstemning

  Siste innspurt i julegavehandelen kan gjerne kombineres med en hyggelig storbytur. I Berlin, Göteborg, København, New York, Oslo, London, Budapest, og Paris er det tonnevis av førjulsstemning.
 2. Her finner du førjuls-hygge

  BERLIN (VG) Snart er det jul igjen. Unn deg et avbrekk fra…

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Snart jul: Her får du den gode stemningen

 2. Norsk-svensk kamp om julebystatus

 3. 9 julemarkeder som sikrer julestemningen

 4. Pluss content

  Hjemme hos interiørbloggeren: Ingen rød jul

 5. Slitsomt med kalendergaver? Her er 24 tips til alternativ julekalender!

Fra andre aviser

 1. Guide til byens julemarked

  Aftenposten
 2. Jakten på julenissen

  Aftenposten
 3. Her er Oslos julemarkeder

  Aftenposten
 4. Nå kommer julen til Spikersuppa

  Aftenposten
 5. - Jeg har allerede pyntet til jul

  Bergens Tidende
 6. Nisser, sleder og juletrær = julestemning!

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no