1 / 10
HAIKETUR: Espen Aarsvold og Matias Nordahl Carlsen legger ut på tidenes guttetur, uten penger. Her ved startpunktet: Nordkapp.

Superhaikernes beste haike-tips

(VG Nett) Først haiket Matias og Espen til Kina, så brukte de tommelen for å komme seg fra kapp til kapp. Nå deler de sine beste tips på VG Nett.

Publisert:

Møt Matias Nordahl Carlsen og Espen Aarsvold Tett på nett onsdag kl. 13!

- For oss er haiking et sosialt eksperiment for å treffe folk, se mye landevei og komme oss dit vi kommer oss, oppsummerer Nordahl Carlsen (26) overfor VG Nett.

Sammen med kompisen Espen Aarsvold (34) er nordlendingen en av Norges mest erfarne haikere.

I 2005 haiket de to til Kina uten penger, og i fjor kom de seg fra Nordkapp til Afrikas sørligste punkt - også denne gangen uten å bruke en krone.

Begge turene ble til dokumentarfilmer - og i morgen har den første delen av den siste filmen «Fra Kapp til Kapp - uten penger» TV-premiere på TV 2.

MØT DE TO SUPERHAIKERNE TETT PÅ NETT ONSDAG KL. 13- SEND INN SPØRSMÅL NÅ!

VG Nett har tidligere skrevet om den strabasiøse turen fra Kapp til Kapp, som startet på Nordkapp 28. november 2007 og gikk via Finland, de baltiske statene, via Øst-Europa, Tyrkia, Syria og Jordan før Afrika stod for tur.

VGTV:Slik ble Matias og Espen mottatt i Sudan

- Selv om vi reiste gjennom Sudan og Etiopia som ikke akkurat er de tryggeste landene, opplevde vi ingen farlige situasjoner utenom et par ganger da bilene vi satt i mistet hjulene, sa den rutinerte ryggsekkturisten til VG Nett i vinter.

Her er haike-guttas beste tips for å få mest mulig ut av haiketuren:

EN TUR - TO VERDENER: Haike-tilværelsen langs landeveien på vei mot Kaunas i Litauen (øverst) er ikke fullt så behagelig som julefeiringen i Egypt (nederst). Foto: PRIVAT

1. En greie vi har funnet ut, er at det er ganske effektiv å haike med folk fra bensinstasjoner. Da har bilen allerede stoppet, du kan spørre om hvor langt de skal og dermed unngå veldig korte haiker som kanskje til og med bringer deg til en dårlig haikespot. Tommelen er litt oldschool og funker ikke så bra når man er to.

2. Det er viktig å være i godt humør og smile mens man snakker med sjåførene. Dette kan være vanskelig etter tunge økter. Svært få sjåfører er hyppe på en sur haiker ved siden av seg, og av og til er det til og med bedre å finne på noe annet å gjøre.

VGTV:Her haiker Matias og Espen til Kina

3. Før man kommer inn i haikemodus, er det litt frustrerende med lange venteøkter i områder med lite biler. Da er det viktig å holde motet oppe. Hva som helst kan skje den neste gangen du blir plukket opp.

4. Man må ikke være ekstremt skitne. Dersom du stinker alt for mye eller ser ut som en dass, er det vanskelig å få haik med andre biler enn de med lasteplan. Tenk på hvordan det hadde vært hjemme i Norge og hvordan du ville at en haiker skulle lukte før du begynte på turen. Ha alltid med en deodorant. Dersom du får alt for mye sand eller skitt på klærne, kan man riste seg litt eller forsøke å skjule flaue flekker.

VGTV:Se smakebiter fra «Fra Kapp til Kapp - uten penger»

5. En haiker må alltid hjelpe sjåføren dersom han av en eller annen grunn kommer opp i et eller annet problem. Det skal aldri være en belastning å plukke opp en haiker. Snarere tvert imot.

6. Folk flest - og lastebilsjåfører - har lettere for å plukke opp én passasjer. Derfor kan det være smart å splitte opp til tider. Da er det viktig å avtale nøye hvor man skal treffes og det kan være lurt å ha en plan B.

7. På de størst veiene i Europa er det farlig og ulovlig å haike. Disse kan det være lurt å unngå og bli sluppet av på. Se også etter steder med skygge dersom du er langt unna sivilisasjon.

8. Si fra dersom det kjøres uansvarlig. Det kan være vanskelig å hoppe av dersom man er på en veldig kjip strekning.

Haiketur.no —
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no