BJØRN PÅ BJERGET: Bjørn Kjos synes sitt nye marked Danmark er såpass dejlig at han nå forærer dem en av Norges nasjonalhelter: Ludvig Holberg. Foto: HOLBERGMUSEET/ESPEN SJØLINGSTAD HOEN

Norwegian gjør nasjonalhelt dansk

(VG Nett) I flere hundre år har Danmark prøvd å stjele den norske nasjonalhelten Ludvig Holberg. Nå får de uventet hjelp: Av flyselskapet Norwegian.

Publisert:

Herman Friele om Holberg-kuppet: - Tungt å fordøye for bergensere

- Det må skyldes mangel på kunnskap. Nei, dette blir tungt å fordøye for bergenserne når de våkner opp til nyheten, humrer erke-borgermester, kaffekonge og bergenser Herman Friele til VG Nett.

I mangel på kjente nordmenn som kan pryde selskapets fly, kunngjorde Norwegian i dag sine første danske og svenske «halehelter».

- Ludvig Holberg og Piet Hein er de første danske heltene, proklamerer flyselskapet med det relativt norskklingende navnet stolt i en pressemelding flyselskapet sendte ut tidligere i dag.

Dermed har det norske flyselskapet valgt å ta dansk parti i en flere hundreårig kamp om Holbergs nasjonalitet. Slikt skaper - naturlig nok - reaksjoner.

- Han er bergenser

- Holberg er ikke bare norsk. Han er bergenser! slår teatersjef og Holberg-tolker Bjarne Hjelmeland fast når han VG Nett forteller at Norwegian har gjort komediedikteren til danske.

Det samme mener Bergens turistsjef, Ole Warberg.

- Jeg snakker stadig med Norwegian, senest for to timer siden, så jeg skal passe på å nevne for dem neste gang at Ludvig Holberg faktisk er norsk, sier han lett humoristisk til VG Nett.

- Oi, oi, oi! De prøver å stjele ham fra oss! er den spontane reaksjonen VG Nett får hos Bergen Reiselivslag.

Der blir vi henvist til Holbergmuseet, som heller ikke er voldsomt begeistret for Norwegians fordansking.

- Ludvig Holberg ble født og oppvokst i Bergen, men reiste fra Bergen da han ble 17 år. Med hans talent og ambisjoner, var København det «eneste stedet å være» i Danmark-Norge, sier Torbjørn Akslen, konservator ved Holbergmuseet - som en selvfølgelig ligger i den norske forfatterens fødeby: Bergen.

- Ga ham fra seg

- Om vi ser på forfatterskapet hans, vender han stadig tilbake til Bergen. Norwegian har kanskje gitt ham litt lett fra seg til Danmark, mener Akslen.

DISKUTÉR PÅ VG NETT:Hvem mener du bør bli Norwegians nye halehelter?

PATRIOTER: Bjarte Hjelmeland (her som Holbergs Jeppe) og Herman Friele synes ikke det ligner grisen at Norwegian serverer danskene Ludvig Holberg nærmest på sølvfat. Foto: AFTENPOSTEN/VG

Hjelmeland, som er avtroppende direktør ved Den Nationale Scene i Bergen, velger å se stort på det:

- Vi får nok dele Holberg med danskene, siden han tilbrakte så mange produktive år der nede. Og det viktigste er at Holbergs navn blir gjort fortjent stas på ved at han havner på Norwegian-flyenes hale, sier han til VG Nett.

- Så du blir ikke oppbrakt over at Norwegian gjør Holberg til danske?

- Vi begynner å bli vant til at han stadig gjøres til dansk helt. Men som sagt: Det viktigste er at Holberg blir trukket fram og gjort stas på, svarer Hjelmeland.

- Bør rydde opp

- Har Norwegian og danskene rett og slett rappet Bergens store sønn, Herman Friele?

- He-he. Jeg tror nok heller feilen er begått ved en «inkurie», som jeg tror Bjørn Kjos kommer til å rydde raskt opp i straks han får vite det, ler Herman Friele.

Men tro det eller ei: Norwegians gavepakke til våre danske naboer er gjort med fullt overlegg.

- Vi er klar over striden. Men vi tenkte skitt au, vi må jo være litt rause med danskene. Han levde jo mesteparten av sitt voksne liv i Danmark, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til VG Nett.

LES OGSÅ:Norwegian vil kuppe Braathens-flagget

Hun har følgende beskjed til bergensere og andre nordmenn som har opplevd at nasjonalhelten har blitt dansk:

- Det vil komme flere norske halehelter. Og flere fra Bergen, ler kommunikasjonsdirektøren.

Det beroliger ikke Herman Friele.

- Med så mange bergensere som flyr Norwegian, så tror jeg flyselskaspet ville gjøre lurt i å erklære Holberg for bergenser framfor danske, sier han.

PS! I tillegg til norske Ludvig Holberg, har også Max Manus blitt hedret med plass på halen på en av Norwegians Boeing-maskiner.

Hold deg oppdatert på reisenyheter, del tips og møt reiseglade - bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Ludvig Holberg – Store norske leksikonBymuseet i BergenDNS
Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no