LEIEBIL: En fin måte å oppleve ferielandet på.

De beste tipsene til deg som vil leie bil i utlandet

Å leie bil i utlandet er en enkel og morsom måte å komme seg rundt i et nytt land på. Men se opp for innviklede forsikringsregler, avsidesliggende utleiekontor – og noen useriøse forhold.

Publisert:

Mange velger å kjøpe en flybillett og deretter leie bil for å reise rundt i ferielandet. Det gjør det enkelt å være mer mobil og oppdage nye stder.

Bilutleiefirmaene har ofte gode tilbud rundt sommerferien, men det er noen feller du bør unngå. Her er våre beste tips for deg som ønsker å leie bil i et annet land.

Du kan leie bil direkte fra bilutleiefirmaet eller gjennom en mellommann som representerer flere forskjellige firmaer. Det siste kan noen ganger være billigere, men sjekk nøye hva som er inkludert i prisen.

Leier du direkte fra bilutleiefirmaet kan du gjøre det via deres nettside eller via telefon. Fordelen ved å leie direkte fra bilutleiefirmaet er at du kun skriver en kontrakt. Hvis du leier via en mellommann, skriver du to avtaler, en med megleren og en med leietageren når du henter bilen. Skulle det skje en ulykke eller oppstå et annet problem, er det en risiko for at du blir en kasteball mellom selskapene.

Sjekk nøye hva som er inkludert

Sammenlign priser mellom de ulike selskapene, men husk at den billigste ikke nødvendigvis betyr at prisen til slutt er lavere enn konkurrentene. Igjen handler det om å sjekke hva som faktisk er inkludert i prisen. Først og fremst er det kostnaden for forsikring som kan variere stort.

Aftonbladets reporter ville leie bil på en tur i Italia og ønsket å sjekke hvilken forsikring som var inkludert i leiebilen på Europcar. Derfor ringte hun utleiefirmaet direkte. Da viste det seg at prisen per telefon ble betydelig lavere enn hva som var på nettstedet. Europcar tilbyr rabatt for leie i Europa når du bestiller via telefon, noe som ikke vises på nettsiden.

Finn den billigste leiebilen her!

Antall forbrukere som klager til et bilutleieselskap i Europa har økt de siste årene. De vanligste klagene gjelder ekstra kostnader for uønsket forsikring og etterdebitering av skade på bilen.

Hvis det er mulig, bør du bestille – og betale for – forsikringen allerede når du bestiller bilen via nettstedet eller over telefonen. Det er vanligvis dyrere å kjøpe en forsikring på stedet. Mange bilutleiefirmaer vil selge deg en rekke forsikringer, og de er vanligvis svært dyre. Husk å lese gjennom vilkårene og se hva som faktisk inngår i forsikringen.

Unngå unødvendig forsikring

Det er lurt å sjekke hvilke forsikringer som inngår i kredittkortet ditt, og hva din egen boligforsikring og reiseforsikring dekker. Mange reiseforsikringer dekker egenandel ved billeie opp til et avgrenset beløp.

Vær spesielt oppmerksom på hva som er inkludert i forsikringen fra bilutleiefirmaet. Det hender at utleiefirmaet på stedet krever at du kjøper en bilforsikring direkte fra dem.

Kvaliteten på veidekket, trange gater og smug og dårlige landveier der du skal kjøre kan også ha betydning for ditt valg av forsikring.

BILTUR: leiebil kan være en interessant måte å utforske et nytt land på. Dette er i Albania.

Valg av biltype

Hvilken bil skal du velge da? Et godt tips er å velge en med automatgir hvis du skal kjøre på venstre side av veien. Det gjør kjøringen enklere hvis du ikke er vant til det.

Hvis du skal kjøre langt med flere passasjerer i bilen, er det lurt å velge en litt større bil slik at alle kan sitte komfortabelt, i tillegg spiller det en rolle hvor mye bagasje du har med deg.

Men tenk deg om hvis bilutleiefirmaet insisterer på at du skal betale for en oppgradering fordi reisefølget ikke vil få plass i den bilen du har bestilt. Det kan faktisk være at de har gått tom for mindre biler, og at du har rett til en større bil uten ekstra kostnad.

Dropp GPS

Noen bilutleiefirmaer tar svært godt betalt for en GPS. Velg det bort hvis du kan, telefon eller nettbrett kan fungere like bra etter at EU introduserte gratis surfing. Men sjekk at abonnementet ditt ikke har en maksgrense du kan overstige.

Sjekk også at bilutleiefirmaet ikke har et kontor som ligger langt fra flyplassen. I så fall kan du forvente å måtte ta en buss til leiebilen din. Hvis du har kort tid eller lander sent på kvelden og har små barn med, er det kanskje en god idé å velge et selskap som gjør det mulig å hente og levere leiebilen direkte på flyplassen.

Inspiser bilen når du plukker den opp. Er det merker, skader eller riper? Merk dette på leiekontrakten. Selv små merker kan være viktige å markere. Sørg for at utleier signerer papiret. Kontroller også at reservehjulet ikke er brukt, at det ikke er skader på interiøret og at drivstofftanken er full.

Registrer skade

Gå gjerne en runde rundt i bilen og film med mobilen både når du henter den og når du forlater den, for å dokumentere eventuelle skader.

Det kan være lurt å ta med eget barnesete eller sittepute. Det er vanskelig å vite hvilken kvalitet barnesetet har, i tillegg tar noen selskaper seg uforholdsmessig godt betalt for det.

Leiefirmaet reserverer en viss sum penger på ditt kredittkort som depositum. Derfor er det smart å bruke et betalingskort som ikke er ditt vanlige kredittkort når du leier bilen. Hvis du og selskapet skulle ende opp i en tvist om en skade, er det ikke dine «hverdagspenger» reservert.

Leiebil i sommer? Få den beste prisen her!
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no