FILM-LOCATION: Carnarvon Highclere Castle i Hampshire er bedre kjent som herregården Downton Abbey Foto: Tim Ockenden / PA Wire / Scanpix

Bo som en lord og lady på Downton Abbey-slottet

Et rom på slottet der Downton Abbey er spilt inn, leies nå ut via Airbnb.

 • Mona Langset

Dette rommet kan det bli stor rift om. Får du ikke booket det, finnes det nok av staselige herregårdshotell i England hvor det også er mulig å leve som en lord og lady. Se noen av dem lenger ned på siden.

Jarlen av Granthams herregård i TV-serien og filmen Downton Abbey, heter i virkeligheten Carnarvon Highclere Castle og ligger i Hampshire. Dette er i dag hjemmet til Lord George Carnavon og Lady Fiona Carnarvon. Nå står Ladyen som utleier i annonsen på Airbnb, der to gjester inviteres til å leie et soverom med privat bad, skriver The Guardian.

les også

Lev som en lord: Fem tips for det gode landsbyliv i England

Slik ser annonsen ut:

Men selv om huset har mer enn 300 rom, har ikke lorden og ladyen av Carnarvon planer om å starte noen større utleievirksomhet. Dette er et engangstilfelle, i anledning Downton-filmen som hadde premieren nå i september. VGs anmelder ga filmen terningkast tre.

To personer vil få muligheten til å bo én natt i det staselige slottet. For prisen av 150 britiske pund får paret da bli med vertskapet på kveldscocktail i salongen, og få servert middag i spisesalen, etterfulgt av kaffe i biblioteket.

Går du inn på annonsen på Airbnb nå, ser det ut som om alle datoer er fullbooket. Det er fordi muligheten til å reservere ikke åpner før om ettermiddagen den 1. oktober. Søkere må da vise i meldingsfeltet at de er «lidenskapelig opptatt av Downton Abbey.» Det er den mest kreative, og best begrunnede, søknaden som velges ut.

BIBLIOTEKET: Her får gjestene kaffe etter middagen på Carnarvon Highclere Castle Foto: Fredrik Solstad / VG

Flere muligheter

Skulle du ikke være lidenskapelig Downton-fans nok til å bli valgt ut for å bo på Highclere Castle, er det mange alternativer. Det haugevis av herskapelige hus og slott som er gjort om til hotell i England.

VG reise har tidligere skrevet om hvordan du kan leve som en lord på den engelske landsbygda.

Her er noen av hotellene hvor du kan få den herskapelige følelsen:

HAMBLETON HALL: med Michelin-stjerne Foto: Visit Britain

Du kan for eksempel vandre rundt i hagen på Hambleton Hall i Rutland, før du går inn i stedets restaurant og nyter en bedre middag. Hambleton restaurant har hatt Michelin-stjerne siden 1982, noe som er den mest langvarige stjernen i Storbritannia.

Liker du flotte hager, kan du også notere deg Gravetye Manor i Sussex.

Denne elegante herregården ble fra 1884 til 1935 eid av William Robinson, som var gartner og pioneren innen engelsk naturhagestil. Steder er fremdeles kjent for sine fantastiske hager.

THE SWAN: Daværende statsminister David Cameron, sammen med daværende president François Hollande i puben på The Swan inn i 2014 Foto: Reuters / Scanpix

Vertshuset The Swan Inn i Swinbrook var også med i TV-serien Downton Abbey. Det var her Lady Sybil og sjåføren Tom Branson overnattet da de var på rømmen for å gifte seg.

Dette er også en av tidligere statsminister David Camerons favoritter. I 2014 tok han med seg frankrikets daværende president François Hollande til gastropuben her. Det hender også at han tar med seg hele familien for å spise klassisk engelsk søndagslunsj.

Cliveden House er i dag et overdådig luksuriøst hotell i Berkshire. Stedet er også kjent for Prufomo-skandalen i 1963.

John Profumo, som da var State secretary for War i den engelske regjeringen, og Christine Keeler, som også etter sigende hadde et forhold til en russisk spion, møttes ved bassenget her. De innledet et forhold som til slutt endte med at den britiske regjeringen gikk av.

LEWTRENCHARD MANORS Foto: Visit Britain

Herregården Lewtrenchard Manor har historie helt tilbake fra 1600-tallet. I dag er dette et familiedrevet luksushotell i tilbaketrukne omgivelser på landsbygda i Devonshire. På mange måter er den gamle herregården upåvirket av århundrene som har gått. The Guardian har tidligere beskrevet den som det perfekte sted for historie-elskere, med blant annet originale våpenskjold på veggene, trepaneler, oljemalerier, tak-stukkaturer og fullt av antikviteter i rommene.

Besøk opptaksstedene fra filmen

Synes du det holder med en liten smakebit av Downtown-livet uten å gå helt inn i det, kan du heller besøke et av stedene hvor det er filmet.

Highclere Castle har nå avsluttet sommersesongen hvor de har hatt noe åpent for publikum, men i forbindelse med filmpremieren arrangerer de spesielle guidede turer i høst. Der får publikum være med inn i alle de kjente rommene fra Downton Abbey. Omvisningen koster 125 britiske pund per person, og inkluderer en buffé med sesongens retter på godsets Coach House Tea Room. Dette skjer to ganger om dagen på utvalgte datoer: den 20., 25., 28. og 29. september, og 16., 17., 23. og 24. oktober. Billetter kjøpes gjennom Highclere Castles egen nettside.

Utescener i tV-serien og filmen er tatt opp blant annet i landsbyen Bampton i Oxfordshire, og i Beamish friluftsmuseum i County Durham. Her er det bygget opp en liten by med bygninger kjøretøyer og utstyr fra tidlig på 1900-tallet. Museet er åpent daglig inntil 3. november, redusert åpningstid om vinteren.

Les også

 1. VG Reises London-tips

  Drøye to timers flytur fra Oslo finner du ikoniske steder fra filmlerretene og utallige muligheter til å følge i både kjente og royales fotspor. I London finnes det opplevelser for enhver smak, shoppingtur, familietur, fotballtur, kultur-tur, kjærestetur, venninnetur eller guttetur
 2. Følg i Tolkiens fotspor i Oxford

  Ta turen til byen som ga inspirasjon til Tolkiens «Hobbiten» og «Ringenes Herre».
 3. Jane Austens Bath

  Den britiske forfatteren Jane Austen sto bak en rekke sentrale litterære verk.

Mer om

 1. Film
 2. Downton Abbey
 3. AirBnb
 4. Engelsk
 5. Storbritannia

Flere artikler

 1. Kongefamilien i Jaipur leier ut rom på Airbnb

 2. Pluss content

  Tragedier, rehab og «ulovlig» kjærlighet: Slik har det gått med Downton Abbey-stjernene

 3. Filmanmeldelse «Downton Abbey»: Imperiet slår tilbake

 4. Gulldass sporløst forsvunnet

 5. Filmanmeldelse «Rambo – Last Blood»: Hundre minutter hevnkalkun

Fra andre aviser

 1. The Crown sesong 3: «En ren nytelse å se på»

  Aftenposten
 2. «Rambo: Last Blood»: Du kan hvile deg nå, Rambo

  Aftenposten
 3. Tusk og Johnson holder brexit-samtaler mandag

  Aftenposten
 4. EU og Storbritannia enige om å fortsette brexitsamtaler

  Aftenposten
 5. Regjeringen i London har publisert dokumenter om hard brexit-plan

  Aftenposten
 6. Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder