AURLANDSDALEN: De 19 kilometerne fra Østerbø til Vassbygdi regnes gjerne som selve indrefileten av dalen. En fin dagstur å gå til langt ut på høsten. De gamle bosetningene er populære matpausestopp.

Fem fine sensommerturer

Sommeren er på hell, men ennå er det lenge til vinteren. Her er fem forslag til fine norgesturer etter skolestart.

Publisert:
Artikkelen er over to år gammel

Mange har opplevd Norge på sitt beste i sommer, og vil gjerne ha mer utover høsten. Snart blir norgesopplevelsene også krydret med klar luft og begynnende høstfarger i fjellet.

Vi har tidligere skrevet om Lofoten som er på sitt beste etter at turisthordene har reist hjem.

Les også: Finn din høsthelg til fjells

Dette er flere fine steder du kan oppleve nå:

IDYLLISK: Fjellidyll i Aurlandsdalen fra start til mål. Dette er Sinjarheim, hvor det sannsynligvis har vært gårdsdrift siden 1300-tallet. De siste fastboende flyttet ut i 1922.

Aurlandsdalen

Vill og vakker med landskap som varierer fra steile fjellsider og brusende fossestryk til frodige enger ispedd en og annen gammel gård hvor det nesten er umulig å forestille seg at noen kan ha bodd. I 1850 var det ti aktive gårdsbruk i dalen.

Hele dalen er rundt 50 kilometer lang, og strekker seg fra Finse, via Geiterygghytta og Østerbø til Vassbygdi. De fleste bruker tre til fire dager på denne turen, men mange velger også bare å gå den siste 19 kilometer lange etappen som en dagstur.

DNT-hytta på Østerbø har åpent til 4. oktober, men turen kan selvsagt gås senere enn det.

1 / 6
AURLANDSDALEN: Fjellidyll fra start til mål.

Strekningen fra Østerbø til Vassbygda regnes av mange som selve indrefileten av Aurlandsdalen.

Bor du i Flåm, kan du ta rutebuss til Østerbø om morgenen, og fra Vassbygdi tilbake til Flåm igjen om ettermiddagen. Fra Flåm kan du reise videre med Flåmsbanen og Bergensbanen til Oslo eller Bergen.

Se full turbeskrivelse av Aurlandsdalen på Ut.no

1 / 5
RALLARVEGEN: Sykkelturen tar deg fra høyfjellet ned til havnivå ved Flåm.

Rallarvegen

Bergensbanen er vel og bra, men anleggsveien er bedre, skrev VG reise da vi hadde en reportasje om Rallarvegen fra Haugastøl over Finse til Flåm.

Helt fram til midten av juli i år var det høyeste fjellpartiet over Finse stengt på grunn av store snømengder. Men nå er det mulig å sykle hele den 82 kilometer lange strekningen igjen, eller for eksempel ta toget til til Finse (1222 moh.) og sykle de 53 kilometer ned til Flåm som en dagstur.

Da får kommer du ogsåtil det høyeste punktet på turen 1343 meter over havet.

Rallarveg-sesongen varer vanligvis frem til midten av september, avhengig av vær og føre.

1 / 3
RALLARVEGEN: Syklistenes svar på Trollstigen, de 21 krappe og bratte svingene ned fra Vatnahalsen.

Hvis du sykler helt til Flåm, kan du få med deg syklistenes svar på Trollstigen, det bratte partiet med 21 krappe svinger nedenfor Vatnahalsen. Mange velger å trille sykkelen akkurat her, eller å sende både seg selv og sykkelen ned Nord-Europas lengste zipline, 1,3 kilometer lang.

I 2020 er både hotellet, DNT-hytta og sykkelutleien på Finse stengt, men du kan leie sykler fra Hallingskeid eller Flåm og få dem utlevert på Finse.

Les mer om Rallarvegen på Ut.no.

Les også

Her er det sykkelanlegg ved skistedene

Snøen er for lengst borte, men i og rundt mange alpinanlegg er det full aktivitet. Sjekk hvor det er tilrettelagt for stisykling og utforsykling på steder du ellers forbinder med ski.
1 / 4
NÆRØYFJORDEN: Verdensarvfjorden kan oppleves blant annet med rib, kajakk, batteridrevet ferge eller rutebåt.

Geirangerfjorden og Nærøyfjorden

Norge har mange flotte fjorder, og to av dem ble innlemmet i UNESCOS verdensarvliste i 2005: Geirangerfjorden og Nærøyfjorden med sine stupbratte fjellsider, brusende fossefall og gamle gårdsbruk som klorer seg fast høyt over fjorden. Har du ikke vært der før så dra dit nå, og la fjordlandskapet ta pusten fra deg. Ennå er det mulig å oppleve området med svært lite cruisetrafikk. Slik er sommeren 2020 unik.

Det er mange måter å oppleve fjordene på, fra å leie egen kajakk eller bli med på guidet kajakktur, til å suse over vannet i rib eller sitte på dekket av en rutebåt. Fra Flåm innerst i Aurlandfjorden går det bilferge til Gudvangen innerst i Nærøyfjorden hver dag. Du kan også velge å være med på en helt lydløs sightseeing med en av de elektriske fergene fra Flåm.

GEIRANGERFJORDEN: Opplev verdensarven

Geirangerfjorden kan du også oppleve med kajakk, rib eller sightseeingbåt fra Geiranger. Kom tett på fossene De Sju søstre, Friaren og Brudesløret og fjellgårdene KnivsfLå og Skageflå.

Les også

Lokalbefolkning om sommer uten cruiseturister: – Helt nydelig

EIDSDAL-LINGE/ÅLESUND (VG) Cruisenæringen blør. Men flere fastboende på turiststeder synes det er herlig å slippe…
KONGEVEGEN: Her ved Vindhelleren

Kongevegen over Filefjell

Veien som ble bygget over Filefjell i 1790-årene var den første som gjorde det mulig å kjøre med hest og kjerre mellom Østlandet og Vestlandet.

I dag er den ti mil lange strekningen mellom Vang i øst og Lærdalsøyri i vest en populær turvei med varierende underlag av gress, sti og asfalt. Mesteparten av strekningen går på den autentiske veien fra 1790-årene eller på etterfølgeren fra 1840-årene.

1 / 3
LÆRDALSØYRI: Hotel Lindstrøm feirer 175 års jubileum i år. Det har åpent noen helger etter skolestart.

Du kan dele turen i dagsetapper og overnatte flere steder underveis, eller bare gå noen av strekningene. Veien kan også sykles, men anbefalt sykkelrute har delvis en annen trasé, blant annet for å skjerme de vernede veistrekningene.

Høysesongen på Kongeveien over Filefjell er i juli og august, mens september og oktober byr på flotte høstfarger over fjellet.

Det er mulig å kjøpe pakketurer med fem overnattinger og bagasjetransport underveis. Siste organiserte slike tur i år starter den 12. oktober.

I 2017 fikk Kongevegen over Filefjell EUs viktigste kulturminnepris, Europa Nostra-prisen. I 2015 fikk den «Vegdirektørens pris», også kalt «Vakre Veiers Pris». Les mer på Visitkongevegen.no

Les også

Kule bygg langs Nasjonale Turistveier – her er årets nyheter

Legger du årets bilferie langs norske Nasjonale Turistveier blir du ikke bare imponert av flott natur. Du får også se mye ny, tøff arkitektur.
BESSEGGEN: Kjent og kjær fjelltur med færre folk nå enn i juli.

Besseggen

Også Besseggen har høysesong i juli. Etter skolestart blir det raske færre folk i fjellet, men Gjendebåtene fra Gjendesheim til Memurubu går likevel daglig helt frem til 4. oktober.

Den velkjente turen over Besseggen med det grønne Gjendevatnet på den ene siden, og det blå Bessvatnet på den andre, gir en fin og luftig følelse. Mellom Gjendesheim og Memurubu er det 17 kilometer, og det høyeste punktet ligger på 1743 moh.

De fleste tar båten inn til Memurubu og går tilbake til Gjendesheim. Da går du oppover i de bratteste partiene, og det oppleves mindre luftig.

Frem til den 4. oktober er det også mulig å starte eller avslutte turen med overnatting på Gjendesheim. Men for alle Turistforeningshytter gjelder egne coronaregler i år: Overnattingen må forhåndsbookes. Drop-in er ikke mulig.

GJENDE: En av Gjendebåtene på vei fra Memurubu til Gjendesheim.
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no