FISKERLANDSBYEN: På Chalki bor alle i landsbyen ved havnen. På charterferien bor også vi i et koselig hus her, midt i det greske nabolaget. Foto: Mona Langset / VG

Charter for charter-hatere

På Chalki bor charterturistene i små hus og leiligheter, med greske øyboere som naboer.

 • Mona Langset
Publisert:

CHALKI (VG reise) Duften av nybakt brød brer seg over landsbyen. Toulio Anastasi er en av kvinnene som opprettholder den eldgamle tradisjonen på Chalki med å bake surdeigsbrød for hele uka hver lørdag.

De hvitmalte gamle brødovnene står spredt mellom pastellfargede hus i øyas eneste bebodde landsby, Emborio.

BRØDBAKER: Toulio Anastasi er en av øy-kvinnene som opprettholder tradisjonen med å bake surdeigsbrød for hele uka hver lørdag. Foto: Mona Langset / VG

Vår egen Chalki-bolig kunne gjerne vært kulisse for Meryls Streeps hotell i Mamma Mia-filmen.

I charterkatalogen kalles dette et «leilighetshotell,» men i virkeligheten er det et lite toetasjes hus med kjøkken nede og soverom oppe, og greske naboer på alle kanter.

Reiselederfritt

Dette er også charterferie. Men det er garantert fritt for barneklubber, reiseledere og svenske aktivitetsledere.
Nærmeste reiseleder befinner seg på Rhodos, en times hurtigbåtreise unna.

IDYLLISK: Soverommet er som tatt ut av Mamma Mia-filmen. Foto: Mona Langset / VG

Nærmeste flyplass ligger også på Rhodos. Chartergjester på Chalki må fly dit og ta rutebåt til øya.

På Chalki blir de møtt av en representant for det lokale turistkontoret, som overleverer nøkkel og peker ut leiligheten oppe i skråningen over havnen.

«Hotellene» har ingen resepsjon, bare en dame fra nabolaget som kommer innom tre ganger i uka for å vaske og tømme søppel.

Bekvemt

– Vi valgte Chalki fordi det er ekte gresk. Vi liker ikke turisthoteller, og bor sjelden på steder med flere enn ti rom, forteller Anita Dahlberg og Esbjörn Kleist fra Stockholm.

Når de likevel velger å reise charter, framfor å sette sammen sin egen reise, er det fordi de synes charter er mest bekvemt.

– Særlig når vi bare skal være borte i en uke. Vi blir hentet på flyplassen, og kjørt til båten, dermed slipper vi å bruke tid på å finne ut av transporten selv, sier Anita.

CHARTERTURISTER: Anita Dahlberg og Esbjörn Kleist fra Stockholm bor helst ikke på hoteller med flere enn ti rom. Foto: Mona Langset / VG

– Samtidig slipper vi unge, trivelige «tjejer i uniform» som behandler deg som om du aldri har reist før, supplerer Esbjørn.
Apollo og Ving har flere små, greske reisemål helt uten reiseleder. Dette er charter for de som vil ha den tryggheten det innebærer å reise med et stort selskap, å kunne få hjelp når man møter på problemer, samtidig som de ikke vil være en typisk charterturist.

De dagene VG er på Chalki, er Anita og Esbjörn, samt et annet svensk reisefølge på fire, de eneste skandinavene der.

Alltid på Chalki

Vegg i vegg med turistkontoret i havnen holder Petrus (77) til. På noen få kvadratmetere selger han det meste du kan ha bruk for i dagliglivet. Matvarer, vin, toalettsaker, vaskepulver og vandringskart over øya. Blant annet.

BUTIKKEN: På noen få kvadratmetere selger Petrus (77) det meste du kan ha bruk for i dagliglivet. Foto: Mona Langset / VG

Med et varmt smil forteller han at han så og si aldri har forlatt sin kjære øy.

– Det er bra å ha Petrus her. Han har alltid det du trenger. Selv når du har glemt noe viktig til middagen første juledag, kan du få det hos Petrus, forteller britiske Jane som jobber på turistkontoret vegg-i-vegg.

Gresk nabolag

Utenfor «hotellet» leker nabobarna ved den gamle brødovnen.

FAMILIEMOPEDEN: Kostas Karajannis med seksåringene Maria og Adonis Foto: Mona Langset / VG

Men når pappa Costas Carajannis setter seg på mopeden for å kjøre til jobb, kommer tvillingene Maria og Adonis (6) løpende for å være med.

Costas setter datteren på fanget og sønnen på bagasjen, og kjører ned til havnen.

De skal til tavernaen som Marias mormor - også Maria - åpnet for 39 år siden. Tavernaen heter «Maria», den også.

Mens mamma og pappa jobber, løper tvillingene rundt i havnen sammen med mange andre barn.

Levende landsby

– Dette er virkelig en levende landsby. Mange greske landsbyer domineres helt av turister, men denne er ekte, konstaterer Esbjørn.

Chalki er ikke stor. Rundt 300 fastboende, og 800 gjestesenger, de fleste i små leiligheter og private hjem. Det mest som skjer på øya, skjer i og rundt havnen.

TAXI: Alevandros Tsououtis har øyas eneste taxi på hjul, men frakter også passasjerer i båt. Foto: Mona Langset / VG

Man trenger strengt tatt ikke kjøre bil her. Totalt er det ikke mer enn 25 kilometer kjørbar vei.

Men hvis du for eksempel vil besøke Chorio, som var øyas eneste bebodde landsby før alle flyttet til havnen, kan du ta en tur med øyas eneste drosje.

Mange av Chalkis strender er bare tilgjengelig med båt. Det samme er grottene som det går an å svømme igjennom.

Taxieier Alevandros kjører turister dit de måtte ønske. Enten det er med bil eller båt.

Men det er også mulig å gå. Hvis du unngår den verste varmen midt på dagen, kan du benytte noen av de mange rutene som er tegnet inn på øyas offisielle vandringskart.

FESTNING: Festningen over den gamle landsbyen, Chorio, ble bygget av Johannitterriddere fra Rhodos på 1400-tallet, på tuftene av et mer enn 2000 år gammelt tempel. Det er en sti fra Chorio opp til festningen. Foto: Mona Langset / VG

Steinovnsbrød

Toulio har stått opp tidlig for å sette syv brøddeiger. Hun tenner tørre kvister i steinovnen utenfor huset. Når ovnen er hvitglødende inni, legger hun ett og et brød på en langskaftet takke og stikker langt inn i varmen.

Etter en time henter hun ut brødene, og børster dem rene for aske.

Disse skal hun og sønnen kose seg med hele uka. Et av brødene gir hun bort til turisten som tilfeldigvis er der mens hun baker.

Dette er også charterferie.

FØRSTEINNTRYKKET: Når du ankommer Chalki med båt, ser du hele havnebyen Emborio, med pastellfargede hus i skråningene rundt havnen, og fjellmassivene rundt. Foto: Mona Langset / VG

Chalki

* Øy 6 km vest for Rhodos.
* Liten: Den minste bebodde øya i Dodekanesene, 28 km2.
* Innbyggere: 300 fastboende.
* Komme dit: Ferge og Hydrofoil tre dager i uka fra Rhodos by, småbåter daglig fra havnen i Kameiros om sommeren. Charter med Apollo. Du blir hentet på Rhodos flyplass og kjørt til havnen i Kameiros. På Chalki må du klare deg uten reiseledere, men kan ringe Apollokontoret på Rhodos hvis du trenger hjelp.
* Innkvartering: Til sammen 800 gjestesenger, hovedsakelig i private hus og leilgheter. Øya har også ett hotell med 19 rom, men det står ikke på programmet til noen norske selskaper.

PONDAMOS: Øyas eneste sandstrand, ti minutters gange fra havnen.Tavernaen her er åpen hver dag om sommeren på dagtid, og på kveldstid lørdag og søndag. Foto: Mona Langset / VG

* Strender: Mange små steinsstrender og et par små sandstrender. De fleste er bare tilgjengelig med taxibåt. Tre av strendene har solsenger og tavernaer: Pondamos med finkornet sand, ti minutter til fots fra havnen, Ftenaya med rullesmåstein, 15 minutter til fots fra havnen, og Kania med rullesmåstein, 35 minutter til fots fra havnen. Det er også bilveier og bussruter til disse strendene.
* Leiebil: Finnes ikke.
* Taxi: Alevandros Tsouroutis, tlf 6944 434429 (bil og båt)
* Buss: Nikos' minibuss kjører fra havnen flere ganger daglig til strendene Kania, Pontamos og Ftenagia og til den fraflyttede landsbyen Chorio og St.Joannis kloster.
* Service: En minibank, et apotek, et bakeri, en souvernirbutikk, tre små dagligvarebutikker og en kiosk i og rundt havnen. Øya har ett legekontor med to leger.
* Spise: 15 tavernaer og barer i havnen, hovedsakelig med lokale spesialiteter på menyen. Bare noen få av tavernaene tar kort.
* Lokalt turistkontor: Zifos Travel
* Utflukter til fots, buss eller taxi:
- Den gamle byen, Chorio. Ca 35 minutter å gå fra havnen.
- Kastro, ruinene av borgen som ble anlagt av Johanitter-riddere fra Rhodos på toppen av fjellet over Chorio på 1400-tallet. Når du er i Chorio tar det ca 15 minutter å gå til toppen.
- St. John-klosteret. Det tar i overkant av to timer å gå fra havnen.
* Utflukter med taxibåt: Til strender og grotter rundt øya, eller til naboøyene.

Mer charter uten reiseledere under bildet

SYMI: Øya er også kjent for de pastellfargete husene. Foto: APOLLO


Den som vil ha tryggheten ved å reise med et stort charterselskap, men likevel ikke føle seg som en charterturist, har flere muligheter enn Chalki:

Symi
(ca 2500 innbyggere)
På Symi er de fleste turistene øyloffere. Øya er svært kupert med trapper overalt. Du kan også følge gamle eselstier til klostre, små kapeller og bortgjemte bukter.
Fly til Rhodos, ferge til Symi. Ving og Apollo

ALONISSOS: Den minste og den frodigste av de bebodde øyene i Sporadene. Foto: EGIL SVENDSBY

Alonissos
(ca 4000 innbyggere)
Den minste av de bebodde øyene i Sporadene, bare 65 kvadratkilometer. Det er også den frodigste øya. Med sykkel eller moped kommer du lett omkring, og kan finne din egen rolige badevik.
Fly til Skiathos, ferge via Skopelos til Alonissos. Ving og Apollo

SKOPELOS: Kapellet der Meryl Streep og Pierce Brosnan giftet seg i Mamma Mia-filmen, kan besøkes på Skopelos. Foto: TERJE BRINGEDAL

Skopelos:
(ca 5500 innbyggere)
I Mamma mia-filmen ble de fleste utescenene tatt opp på Skopelos.
Her kan du besøke bryllupskapellet på toppen av klippen, og bade på stranden som lå like nedenfor Meryl Streeps hotell i filmen.
Fly til Skitathos, ferge til Skopelos. Ving og Apollo

TELENDOS: Her er det stille og rolig og mange fine turstier. Foto: VING

Telendos:
(ca 50 innbyggere)
Telendos er charterselskapenes absolutt minste øy med sine 50 fastboende på åtte rolige kvadratkilometere. Den vulkanske klippeøya har ingen asfalterte veier, ingen nattklubber, bare stillhet, turstier, og badeviker.
Fly til Kos. Ferge via Kalymnos til Telendos. Ving

AMORGOS: Hozoviotissasklosteret er bygget inn i fjellet på Amorgos. Foto: EGIL SVENDSBY

Amorgos
(ca 1800 innbyggere)
Øya hvor filmen «Det store blå» ble spilt inn ligger lengst øst i Kykladene. Det er ingen tilbud om solsenger, parasoller eller vannsport, på øyas eneste sandstrand, men du kan velge mellom en rekke store barer med luftige hager ved vannkanten. Fly til Santorini. Ferge via Naxos til Amorgos. Apollo

CHIOS: Lilleput er eneste norske charterarrangør på Chios. Foto: MONA LANGSET

Lilleput til det ekte Hellas
Charterselskapet Lilleput Reiser har alltid konsentrert seg om reisemål utenom masseturismen. Men det er ikke helt fritt for reiseledere.

- Hos oss er det garantert fritt for barneklubber og vanngym. Men du vil finne en og annen norsk reiseleder på Lilleputkontoret dersom du trenger hjelp, sier markedssjef Harald Gautneb.

Han nevner spesielt Kardamili, Stoupa og Agios Nikolaos på Peloponnes, samt Plomari på Lesvos og øya Chios.

Et av de nyeste reisemålene i Lilleputs program, er landsbyen Paleochora på sydsiden av Kreta.

HVORFOR IKKE PAKKE SELV?
Hvis du setter sammen din egen reise, kan ferien bli billigere. Likevel foretrekker mange å kjøpe en charterpakke, både fordi det er enkelt, og fordi det gir ekstra trygghet.

* Skulle noe skje slik at returflyet ikke går hjem som planlagt, tar charterselskapet vare på gjestene til de kan sendes hjem på alternativ måte.

* Skulle ferien bli avlyst før avreise, for eksempel på grunn av uroligheter i landet, får gjestene pengene tilbake eller tilbud om annen ferie.

* Alle charteroperatører skal være medlem av Reisegarantifondet (RGF). Så skulle selskapet gå konkurs, får gjestene penger tilbake, eventuelt returbillett, av RGF.

* Reiseledere er alltid tilgengelige ved behov. Er du på et reisemål uten reiseledere, får du tak i dem på telefon, på naboøya.

Publisert:

Les også

 1. Første charterfly på mange år til fastlandsspania

  (VG Nett) Neste sommer blir det charterfly fra Oslo til Almería.
 2. Hurtiglader batteriene på kortcharter

  RHODOS (VG) Du trenger ikke ta en hel uke fri fra jobb for å dra på chartertur til Syden.
 3. Finn din drømmeferie ved Middelhavet!

  Omkranset av tre verdensdeler bør Middelhavet oppfylle feriedrømmen for de fleste. Vi har valgt ut noe av det beste.
 4. Reis med charter til uberørt paradis

  BOA VISTA (VG) Her er øde strender, slaraffenliv, drømmeøyer og hummermiddager en del av hverdagen.

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Pluss content

  Slik kan Syden-drømmen bli virkelighet til sommeren

 2. Ti greske øyer uten masseturisme

 3. Turistene svikter «flyktningøyen» Lesvos

 4. Her møter du neppe naboen i sommer

 5. Charterselskapenes nye kortreist-tilbud

Fra andre aviser

 1. Advarsel: Ingen andre ferier kommer til å måle seg

  Aftenposten
 2. Sporadenes minst bevarte hemmelighet

  Bergens Tidende
 3. Sporadenes minst bevarte hemmelighet

  Aftenposten
 4. Gresk øy med en gamleby du aldri har sett maken til

  Bergens Tidende
 5. Dette er sommerens nye reisemål

  Bergens Tidende
 6. Gresk øy med en gamleby du aldri har sett maken til

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no