FULL FRES: Avoriaz byr på mye bra skikjøring i et enormt bakke- og heissystem. Foto: Magnar Kirknes

300 alpin-løyper

AVORIAZ (VG) På en fjellhylle 1800 meter over havet ligger en av Alpenes mest spesielle skisteder: Avoriaz. Uten en eneste bil. Men med hestelort i gatene.

Publisert:

VG tester skibyen Avoriaz

Jo visst finnes det gater her, og visst er det flust av hoteller, restauranter, puber og butikker. Men biler finnes ikke. Gatene er nemlig fulle av hardpakket snø. Derfor må turistene gå den siste biten. Eller rettere sagt, mange velger å gå. Tilbudet om å sitte i en fullpakket beltevogn som skal frakte ski og bagasje til hotellene, frister ikke alle.

«Strevet» med å gå de siste hundre meterene er vel verdt bryet. For når både ski og koffert er fremme ved hotellet, kan du glemme alt som heter bil den neste uken. For den som ikke vil gå i den kompakte byen, er det mulig å haike med en beltevogn eller aller helst ta en «hestetaxi». Men de fleste kommer ikke hit for å kjøre slede, det er skikjøringen som er Avoriaz' store styrke. Det er den som hvert eneste år trekker titusener av skiløpere til stedet - som ligger rundt to timers kjøretur fra lufthavnen i Genève. Avoriaz er nemlig tilknyttet det som skal være verdens største heissystem: Portes du Soleil. Et enormt område som knytter 14 skibyer sammen ved hjelp av av 212 heiser (og skyttelbusser og små tog).

Totalt kan skisystemet skilte med rundt 300 løyper - 650 kilometer med nedfarter i alle kategorier. For den som både er god på ski og eventyrlysten, er det bare å spenne på seg skiene, ta med seg et skikart og dra på oppdagelsesferd.

I løpet av en ukes opphold kan du enkelt spise lunsj i en ny liten alpeby hver eneste dag.

Kryss landegrenser
Og om ikke det er eksotisk nok, kan vi nevne at en del av heissystemet ligger i Sveits, slik at det også er mulig å krysse landegrenser i løpet av en skidag. Skikjøringen i Avoriaz er variert og har noe for enhver sak. Stedet er - naturlig nok - ideelt for barnefamilier, på grunn av det totale fravær av biler. Midt i sentrum finnes det en barneklubb og eget lekeområde. I nærområdet rundt Avoriaz er det også en rekke bakker som er perfekte for de mellomstore barna.

Avoriaz er ikke det mest hippe skistedet. Det har sine absolutte fordeler - også for dem som søker større utfordringer, som løssnøkjøring. Først og fremst er det snøsikkert på 1800 meters høyde. Da VG besøkte den franske perlen, var det flere uker siden snøfall. Likevel fant vi uten altfor store anstrengelser urørt, hvitt gull. Vi investerte også - sammen med noen andre skiturister - i en egen fjellguide en dag. Vel anvendte penger, både i forhold til egen sikkerhet og for å kunne finne urørt snø.

Svart løype
Avoriaz byr også på en av de beste svarte løypene i Alpene: Fra toppen av hovedheisen i byen slynger den flere kilometer lange løypa Cupe de Monde seg, med en høydeforskjell på rundt 1000 meter... Bare et blikk utfor kanten på den legendariske kuleløypa Muren - eller «Le Mur» - kan ta pusten fra de fleste: utallige kuler og en stupbratt bakke med 45 graders helning.

Avoriaz er med sine bilfrie gater og stort sett godt gjennomførte trestil et av de mer idylliske skistedene i Frankrike. Det er også noe av årsaken til at Sportreiser (Star Tour) satser tungt på stedet.

- Vi valgte foran denne sesongen å halvere franske destinasjoner fra fire til to. Avoriaz er ett av våre to steder fordi det er et ganske sjarmerende sted, med bra skikjøring, sier informasjonssjef Lena Petersson hos Star Tour.

BARNEVENNLIG: Med et stort barneområde midt i byen - som for øvrig er bilfri - er Avoriaz som skapt for småbarnsfamilier. Barnepass gjør at mor og far kan ta en sving i bakken på egenhånd. Foto: ØYSTEIN MILLI

Standarden på de enkleste hotellene er riktignok ikke noe bedre enn ved andre franske skisteder, og for den som ønsker å ligge godt og omgi seg med litt komfort i ferien, er det best å styre unna. Byen er heller ikke særlig spennende på kveldstid, men en avslappet atmosfære med hyggelig afterski holder. Mange er mer enn fornøyd med det etter en lang dag i bakkene.

Gamle heiser
Minus for litt gamle heiser, høyeste skihøyde «bare» 2250 meter og litt store avstander gir en del transportetapper (også med buss).

Skibyen, som er bygd for skikjøring, har ikke en eneste fastboende. Om sommeren er det derfor heller dødt i Avoriaz. Men så er stedet desto bedre om vinteren...

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no