I Baalbek finner du ruinene etter romerrikets største templer. Et utrolig syn. Foto: Birte Bødtker

Libanon rundt på syv dager

Bittelille Libanon er et spennende alternativ for kreative bilferieturister.

Publisert:

Av LINE SNEKVIK og BIRTE BØDTKER (tekst og foto)

OK, så er Libanon kanskje ikke det første landet man tenker på når sommerens bilferie skal planlegges. Den geografiske plasseringen, borgerkrigen på 70- og 80-tallet, gjentatte kriger med Israel samt vedvarende politiske stridigheter, gjør at landet for mange er synonymt med en konfliktsone.

Men Libanon er også spektakulær natur, vidunderlig mat, fantastiske mennesker og veier som er minst like gode som i Norge. Landet er dessuten lite, noe som innebærer at du kan kjøre gjennom det på kort tid.

SE BILDENE:Libanon på syv dager

Barhopping i Beirut

Å kjøre bil i Beirut føles litt som å delta i et stort, bråkete familieselskap. Alle henger konstant på hornet, og blander seg oppi kjøringen, parkeringen eller festplanene dine, for den saks skyld:

- Hei, skal dere ut i kveld?

En sølvgrå BMW Cabriolet kjører opp på siden vår, og Herr og Fru Chick Beirut titter på oss over solbrillene. Vi får et visittkort av en Rolex-kledd hånd.

- Ring meg hvis dere vil på Paul Van Dyke-afterparty. Ha en bra kveld, ropes det fra førersetet før bilen spinner av gårde bortover asfalten.

Fete biler, fest og moro. På mange måter er dette Beirut i et nøtteskall, og byen har sannsynligvis det beste utelivet i Midtøsten. Her er festen aldri langt unna, selv om usikkerheten rundt det pågående presidentvalget har dempet litt av byens laissez-faire-atmosfære. På 70-tallet ble Beirut kalt «Midtøstens Paris»; i dag er det meste av byens franskarkitektoniske referanser bombet i stykker.

- I Beirut er vi vant til at folk dør, sier Nahmer når vi møter ham på en bar i Gemmayzeh, Beiruts mest trafikkerte bar - og kaféområde.

- Vi er lei av urolighetene og alt styret, sier han mens effektive bartendere plasserer snacksboller og cocktails på bordet.

- Nå vil vi ha fred.

Nahmer tilbyr å kjøre oss til Rue Monot, partygaten som er stappet med nattklubber så langt øyet kan se.

Du kjører selv om du har drukket to Mojitos?

- Ja, er det noe problem?

Drink n drive, altså. Bilferieturister som har livet kjært frarådes å omfavne denne delen av libanesisk kultur.

Oldtidsskjønnhet i Byblos og fjellklatring i Nord-Libanon

SPOR ETTER ISRAEL: Årevis medborgerkrig og konflikt har satt sine spor i Libanon. Dette huset ble bombet under Israels invasjon i fjor. Foto: Birte Bødtker


Etter å ha slitt danseskoene i hovedstaden, smaker det med en bakkepust i pittoreske Byblos, som ligger førti kilometer nord for Beirut. Dette er en 7000 år gammel, postkortidyllisk liten by hvor du kan oppleve romerske ruiner og bysantisk arkitektur.

Fra Byblos tar det cirka en time å kjøre nordover til Tripoli, Libanons nest største by. Hovedattraksjonen her er byens tusen år gamle citadell. Når du befinner deg i Tripoli, er veien kort til den magnifikke Qadishadalen, hvor fjell og grønne åser avløser hverandre. Her gjeter gamle menn sauene sine fra eselryggen, mens skiheisene vitner om at Libanon har mer å by på enn sol og palmer.

I dette området finner du landets høyeste fjelltopp, Quornet as-Sawda (3090 meter), som du kan bestige dersom du trenger å strekke litt på clutchmuskelen. Ikke vær redd for å kjøre deg vill; de vennlige libaneserne vil gjøre sitt ytterste for å hjelpe deg tilbake på rett spor. Vi stoppet noen soldater i fjellet for å spørre etter veien, og havnet på kaffeslabberas i brakka mens løytnanten lå på bakken og fikset eksosanlegget vårt.

Som bilturist i Libanon blir du tatt godt vare på.

Hvis du kjører østover over fjellet, havner du snart i den lille byen Baalbek i Beekadalen. Her, i området som er kjent som Hezbollahs hovedsete, kan du oppleve Midtøstens aller fineste og best bevarte romerruiner.

De UNESCO-beskyttede ruinene er et stykke Roma midt i Libanon, og et praktfullt skue i ettermiddagsolen. Gå for all del ikke glipp av dette hakeslippfremkallende synet. Beekadalen er for øvrig også kjent som Libanons vindistrikt, og den lokale vinen er en fryd for ganen.

Dersom de edle dråpene gir mersmak, kan du besøke vinslottet Chateau Ksara, som ligger rett utenfor byen Zahlé. Når du har svelget noen runder med smaksprøver, skjønner du hvorfor libanesisk vin er i toppklasse.

Dovent fiskerlandsbyliv på sørkysten

Etter å ha opplevd Libanons fjelldaller og vindistrikt, er det hyggelig å se sjøen igjen. Kjør til Tyr - nesten helt sør i landet - for et par dager med fiskerlandsbyliv før returen til Beirut. I Tyr duver palmene dovent langs strandpromenaden, mens fiskerne fortøyer båtene sine i havnen.

Inne i byens vakre souqs yrer basarlivet, og i matbodene pakker raske hender brødet rundt ferske, supergode falafler. Et par soldater står ved moskeen og tygger shawarma mens de lener seg mot geværene. Dette er den libanesiske hverdagen, på godt og vondt.

- I forbindelse med presidentvalget har det blusset opp en ny angst blant folk. Vi vet ennå ikke hvem som skal lede landet vårt, og gatene er fylt med enda flere soldater enn vanlig, forteller Sohom når vi møter ham i en bar ved havnen.
Han har besøkt Norge mange ganger, og snakker godt norsk.

- Nordmenn har et godt rykte her i Libanon. De er hyggelige og fordomsfrie, smiler han, og fortsetter:

- Det beste jeg vet er rekebagettene fra Rema 1000. Og så elsker jeg Gro Harlem Brundtland. Flott dame. Hun ville vært bra å ha som president her. Dere har ikke e-postadressen hennes?

KJEKT Å VITE FØR BILFERIEN I LIBANON

* 4.4 mill.innbyggere.

* Offisielt språk er arabisk. Mange snakker også fransk eller engelsk.

* Leie av bil koster rundt 25 dollar per dag. Se for eksempel www.avis.com.lb.
Bensin er billig i Libanon; cirka fem kroner literen.

* Når det gjelder trafikkreglene, er regelen at det ikke finnes noen. Alle kjører på rødt lys, og skilting om enveiskjøring er i beste fall veiledende. Likevel flyter trafikken fint, og du lærer deg fort de lokale spillreglene.

* Den beste tiden å besøke Libanon på er våren og høsten, med mindre du setter pris på vintersesongens regn- og mulige snøfall. Hotellprisene stiger betydelig om sommeren.

* Gjennomsnittstemperaturen i juli ligger på rundt 30 grader, mens vintertemperaturen ligger på cirka 15 grader.

* Ha alltid med deg passet, siden dette må fremvises ved militære kontrollposter.

* Sjekk ambassadens nettside for oppdatert informasjon om sikkerhetssituasjonen i landet.

BY NIGHT: Utsikt over Beirut. Foto: Tomek Gola / fikcja.pl
Følg reisebloggen Norge-India
Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no