DYSTER LESNING: Selv om luftrommet er åpent er det ikke mange fly som går fra Bergen og Stavanger i kveld. Her er tilstanden på Flesland lufthavn klokken 21.35. Foto: Skjermdump Flesland lufthavn

Luftrommet er åpent ... men her flyr nesten ingen

(VG Nett) Luftrommet over hele Norge er fremdeles åpent. Likevel er det enkelte flyplasser der nesten alle avganger er innstilt.

Publisert:

Luftrommet forblir åpent til 08.00

På nettsidene til Flesland i Bergen og på Sola i Stavanger står det at de fleste avgangene i kveld er kansellert.

- Det er ingen lufthavner som er stengt i Norge nå, men på Bergen lufthavn var det ingen fly som gikk. Det er kanskje fordi man forberedte drift, men det er det bare flyselskapene som kan svare på. Luftrommet er i utgangspunktet åpent, sier pressesjef i Avinor, Sindre Ånonsen til VG Nett tirsdag kveld.

- Kan synes som de ikke kommer hit

På Sola er det også minimal flyaktivitet.

- Flyplassen er åpen og luftrommet er åpent, men det kan synes som om flyselskapene ikke kommer til Sola eller flyr fra Sola akkurat nå, slår sikkerhetssjef på flyplassen, Pål Ranestad, fast overfor VG Nett.

Tirsdag ettermiddag kom det en ny forskrift på plass som gjør at flyselskapene selv kan vurdere om de skal fly gjennom områder med lav askekonsentrasjon.

Ifølge informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, hjelper ikke denne endringen dem på askeutsatte luftrom foreløpig.

- For at SAS kan gjøre nytte av det er vi nødt til å beskrive og få formelt godkjent prosedyrer for å operere av skandinaviske tilsynsmyndigheter. Dette er ikke klart ennå, derfor kan vi ikke gjøre nytte av at Avinor faktisk har åpnet disse flyplassene, sier Johansen til VG Nett.

HAIKESENTRALEN:Få hjelp til å komme dit du skal!

Han sier at Sola og Flesland normalt ville vært stengt med de gamle reglene.

- Disse ville vært stengt i det gamle regelregimet, fordi de ligger innenfor randsonen av dette askefeltet, sier Johansen.

- Mye som går

På flyplasser som Gardermoen er også flere avganger innstilt, men det er ikke nødvendigvis bare på grunn av asken, ifølge Johansen.

- Nå på kvelden kan jeg tenke meg at det handler litt om behovet, man kan ha tre fly til en destinasjon på en time, men med mindre enn halvfulle fly slår man gjerne sammen men alt i alt har de vært et godt gjennomført program i dag, sier infosjefen, og ber folk om å ikke gi opp å fly:

- Det er viktig å få med at vi har operert over 200 fighter i dag. Vi har over to dager hatt et luftfartssystem som har vært tilfredsstillende. Det er mye fokus på det som ikke går, men det er mye som går også, understreker Johansen.

- Flyene er i Sør-Europa

Markedsdirektør i Norwegian, Åsta Braathen, forklarer årsaken til de mange innstilte avgangene slik.

- Tidligere i dag var Sørvest-landet stengt. Da bestemte vi oss for å benytte sjansen til å hente hjem strandede passasjerer i Sør-Europa. Da luftrommet ble åpnet i Norge igjen, hadde vi allerede tatt beslutningen og å hente hjem passasjerer. Det betyr at vi mangler fly i Norge. Det er en vanskelig situasjon fordi ting er unormale, sier hun.

Oppdatert informasjon om konsekvensene av askeutslippene på Island

Luftrommet åpent til 08.00

Luftrommet over Norge vil være åpent fram til onsdag klokken 08.00, melder Avinor tirsdag kveld.

Den ferskeste prognosen viser at det sannsynligvis også vil forbli en stabil situasjon utover formiddagen onsdag. Den nye prognosen, som kommer 09.00 onsdag morgen, vil vise om luftrommet forblir åpent.

Ifølge Johansen i SAS så er det usikkert når de får prosedyrene i orden for å kunne benytte seg av muligheten til å fly gjennom luftrom med lav askekonsentrasjon.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no