BLE RAMMET: Oslo Lufthavn Gardermoen sett sørfra. Flytrafikken til og fra Norges største flyplass ble stanset i halvannen time i går, etter at en SAS-pilot mente å ha sett noe som kunne minne om et seilfly i innflygingssonen. Foto: OSLO LUFTHAVN AS

«Gardermoen-UFO» rammer helgetrafikken

(VG Nett) Ingen vet ennå helt sikkert hva det var som forstyrret flytrafikken over Oslo i går. Men konsekvensene ble store, og kan forplante seg ut over helgen.

Publisert:

Paralyserte flytrafikken i halvannen time - politiet i villrede

Store deler av flytrafikken i Norge ble paralysert mellom 16.00 og 17.30 i går ettermiddag, etter at en SAS-pilot varslet om en uidentifisert gjenstand i luftrommet som utgjør innflygingsleden til Oslo Lufthavn Gardermoen.

SAS-flyet var på vei opp vestsiden av Oslofjorden da kapteinen om bord fikk visuell kontakt med en annen farkost som reflekterte sollyset tilbake til cockpiten i SAS-flyet. Avstanden skal bare ha vært noen hundre meter, i en litt lavere høyde.

- Kapteinen tolket det som et seilfly som hadde kommet høyere enn det de normalt får til, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til VG Nett.

Av hensyn til sikkerheten ble dermed luftrommet rundt Gardermoen stengt i halvannen time. Det førte til merutgifter i millionklassen for SAS-konsernet og store forsinkelser for mellom 10.000 og 15.000 av selskapets passasjerer.

Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen anslår overfor VG Nett at «mellom 60 og 90 flybevegelser» (avganger og ankomster) ble rammet som følge av hendelsen.

- Torsdag ettermiddag er det vi kaller peak, altså den travleste perioden gjennom hele uka. Mange fly måtte til alternative flyplasser som Gøteborg, Torp og Rygge, og mange fly ble holdt igjen, sier Knut Morten Johansen i SAS.

Sjekk flyavgangene ved Gardermoen her

Hendelsen kan også få konsekvenser for passasjerer som skal ut å fly lørdag og søndag. Årsak: Det er ikke nok uthvilte piloter tilgjengelig etter ekstraflygingen torsdag ettermiddag.

- Fordi den tillatte arbeidstiden for piloter går ut, kan dette få virkninger for trafikken ut over helga også, sier Johansen til VG Nett.

Politiet: - Nåla i høystakken

Så langt er det imidlertid ingen som med sikkerhet har kunnet fastslå hva som faktisk ble observert over Oslofjorden torsdag ettermiddag. Politiet er koblet inn i saken, men foreløpig uten resultat.

- Vi har opprettet en undersøkelsessak, og foretar akkurat nå et vitneavhør. Mest sannsynlig var det et seilfly som på grunn av sterk vind har kommet inn i innflygingssonen, sier vaktleder Morten Undlien ved Gardermoen politistasjon til VG Nett.

- Det andre alternativet er en hangglider, men i den høyden er det nesten umulig å styre, og det samme gjelder for såkalte mikrofly, påstår de som har greie på dette.

Undlien karakteriserer det pågående arbeidet som å lete etter den berømte nåla i høystakken, og at oppklaringsmulighetene er små. SAS-piloten som varslet om gjenstanden har så langt ikke forklart seg for politiet.

Tviler på seilfly-teorien

Norsk Luftsportforbund (NLF) stiller seg imidlertid svært tvilende til teorien om at den ukjente farkosten skal ha vært et seilfly.

- De potensielle flyene som kunne ha vært i disse områdene har vi sjekket ut. Ut ifra våre opplysninger var det ingen av våre seilfly som var i bruk i går i det hele tatt, sier John Eirik Laupsa i NLF til VG Nett.

Han sier seilflyentusiastene utgjør et «lite og oversiktelig miljø», men undetstreker samtidig at NLF ikke har hundre prosent kontroll på alle potensielle luftsportutøvere. Likevel:

- Det var såpass rufsete i går at det ville vært en særdeles utrivelig opplevelse.

Laupsa tror heller det finnes andre forklaringer på observasjonen.

- Værforholdene var av en slik karakter at andre gjenstander fra bakken kan ha kommet løs og blitt fraktet til værs av en oppadgående luftstrøm.

- Jeg har selv møtt mange lette gjenstander, altså bæreposter og den type ting, i store høyder, sier Laupsa.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no