GODE DAGER: Marte Espevik og sønnen Konrad koser seg på stranden i Florida.

Florida: Permisjonsdrøm i solskinsstaten

Vurderer du å ta en del av foreldrepermisjonen i Florida? Her er tipsene som gjør reisen litt enklere.

 • Thomas Espevik
Publisert:

FLORIDA (VG reise) Permisjonstiden gir en sjeldent god mulighet til å ta en litt lenger ferie enn vanlig. En av foreldrene kan ha permisjon, mens den andre har ferie eller ulønnet permisjon. På den måten kan man fortsatt ha en inntekt mens man er på tur.

Da sønnen vår ble seks måneder gammel, utnyttet vi dette og reiste på vår første familieferie. Turen gikk til Florida – et trygt og barnevennlig sted som har solrike dager gjennom hele året. Der nøt vi late dager ved bassengkanten, trilleturer langs strandpromenader og inntok store mengder amerikanske pannekaker til frokost.

Les også

Bli kjent med Miamis kubanske historie

Opplev intense domino-spill, kjenn på sigarlukten og ta en sving på dansegulvet.
FLYEBABY: Med geniale flyebaby får du mulighet til å ha hendene fri mens babyen får nærkontakt

Å reise så langt, til et varmt sted, krever mye planlegging. Men dersom man forbereder seg godt, ligger det meste til rette for en vellykket ferie. Her får dere våre beste tips:

Før reisen

Besøk helsestasjonen: Fortell om reiseplanene under en av de faste kontrollene på helsestasjonen. Da kan helsesøster gi dere gode råd. Det kan være lurt å vente med reisen til babyen er et halvt år. Da er nemlig de tre første rundene med vaksiner unnagjort.

Pass: Også de aller minste må ha pass for å forlate landet. Husk at babyen deres må være til stede når det søkes om pass på politistasjonen.

Overnatting: Bestill på forhånd. Så slipper dere et ekstra stressmoment når dere kommer frem. Da får dere også god tid til å finne et sted som passer perfekt for dere. Se gjerne etter et sted med oppvarmet badebasseng, slik at også den minste kan ta seg en dukkert.

BO SOM EN GREVE: Å leie hus eller leilighet er en grei affære i Florida. Tilbudet er stort.

Slik reiser dere

Fly: Norwegian har direkteflyginger til Orlando og Fort Lauderdale. Dette er som regel de rimeligste alternativene. For barn under to år betaler man bare 10 prosent av voksenpris, men da får ikke barnet eget sete. Vi betalte rett over 8000 kroner tur-retur for alle tre.

Leiebil: Dersom dere har planer om å få sett noe mer enn de kvadratmeterne dere skal bo på, er dere nødt til å leie en bil. Florida er ikke spesielt tilrettelagt for kollektivtrafikk. Heldigvis er det rimelig å leie bil i Florida, og det er ingen grunn til å frykte de amerikanske veiene. Det er oversiktlig og enkelt å finne frem, i hvert fall om dere bruker GPS. Parkeringsplasser er heller aldri et problem. Husk å leie en bil med et stort bagasjerom, slik at dere får plass til både kofferter og barnevogn. Dersom ingen av dere har førerkort, kan det nok være lurt å se på andre destinasjoner.

Årstid: Florida samler turister gjennom hele året, men den beste tiden å reise sammen med små barn er nok i løpet av vintermånedene. Da slipper man unna orkansesongen, som kan by på sterk vind og mye regn. Dessuten er det jo fint å få en pause fra trilleturer i snø og slaps i Norge.

FAMILIEVENNLIG: Fort Lauderdale beach har en avslappet atmosfære

Pakke til barnet

Babycall: Skaff dere babycall med kamera og god rekkevidde. Da kan dere nyte varme kvelder på balkongen, eller plaske litt i bassenget mens barnet sover i løpet av dagen.

Solkrem: Sjekk med det lokale apoteket i Norge hvilken solkrem de anbefaler til ditt barns alder. Da kan dere være sikre på at solkremen er god nok. Og husk at de minste barna ikke skal eksponeres for direkte sollys.

Solhatt: Denne er veldig god å ha, spesielt hvis solen skinner rett ned i vognen når dere er på trilletur. Husk å kjøpe en solhatt med knytting, slik at babyen ikke river den av.

UV-badedrakt: Dere er kanskje så heldige at dere ender opp med å bo et sted med oppvarmet basseng? Da er det fint å ha en UV-badedrakt til barnet. Denne beskytter også godt mot sterke solstråler om dere leker i vannkanten på stranden.

Bleier: Ikke alt er billigere i USA. Bleier er en av disse tingene. Så fyll gjerne kofferten med noen ekstra bleier. På vei hjem kan dere bruke den ledige plassen til nyinnkjøpte joggesko.

Babymat: Mange foreldre er bekymret for babymaten når de kommer til et nytt land, og pakker derfor med seg masse kjent babymat fra Norge. Det er ikke nødvendig hvis dere legger ferien til Florida. Her er det et godt utvalg av sunn og velkjent babymat i dagligvarebutikkene.

KANALVANDRING: Ta en trilletur langs de vakre kanalene i Fort Lauderdale

Til flyturen

Babykrybbe: Noen større flytyper har mulighet til å feste en babykrybbe på veggen foran enkelte av flysetene. Dessverre er det få slike tilgjengelig per fly. Husk å reservere så tidlig som mulig. Vi var heldige og fikk dette på Norwegian-flyet på hjemreisen.

Flyebaby: Dersom dere ikke får tak i en babykrybbe, er flyebaby en god erstatning. Det er en slags hengekøye som du fester på setet foran deg. Fordelen er at babyen får nærkontakt med deg, samtidig som du har frie hender. Flyebaby veier kun 400 gram og kommer i en pose som tar liten plass i håndbagasjen. Vi betalte 379 kroner for å leie en Flyebaby fra barnombord.no i litt over en måned.

Snacks: Man får bruk for noen avledningsmanøvre i løpet av de ti timene man tilbringer i lufta. Smoothie, maispops og havregrøt er våre beste tips. Besetningen på flyet varmer opp middagsmaten du har med til babyen, om dere trenger det.

Bæresele: Denne får dere garantert bruk for i løpet av reisen. Om ikke på flyet, så på flyplassen når dere for eksempel står i en seig passkontroll-kø. Dersom babyen deres ikke sover spesielt godt, slik som vår, er bæreselen også genial å ha med seg på flyturen. Da slipper man å slite ut armene når man går frem og tilbake i flyet.

Dyne: God å ha når det blir litt kaldt på flyet. Dessuten kan det oppleves trygt for babyen å ha noe kjent hjemmefra.

LATE DAGER I SOLEN: Den nye familien fant seg fint tilrette i solskinnsstaten

Bo

Fort Lauderdale: Vi bodde tre forskjellige steder i Florida. Først i Fort Lauderdale på østsiden, deretter i St. Petersburg på vestsiden og til slutt i Jacksonville litt lenger nord. Vi klarte nemlig ikke helt å bestemme oss, og prøvde derfor litt av hvert. Til en annen gang hadde vi nok heller hatt en base ett sted – i Fort Lauderdale. Det er et familievennlig og rolig sted, som bare ligger en halvtimes kjøretur fra Miami.

Airbnb: Vår erfaring er at det er absolutt best å leie en egen leilighet når man er på ferie med en baby. Da blir dere ikke så fastlåst til hotellrommet om kveldene, og kan sitte ute på balkongen (om den finnes) og følge med på barnet via en babycall. Om dagene er også dette ganske praktisk. Dessuten blir ferien også ganske mye billigere om dere kan stå for matlaging selv.

Aircondition: Det kan være lurt å være litt forsiktig med bruk av aircondition. Sønnen vår ble forkjølet noen dager, men det ordnet seg da vi skrudde av anlegget om natten.

Utflukter

Key West: Med hav på alle kanter er kjøreturen ut til Key West i seg selv en minneverdig opplevelse. Vel fremme kan dere se solnedgangen på Mallory Square, hvor feststemte mennesker samles hver eneste dag året rundt for å se at solen forsvinner ned i havet. På Key West kan det imidlertid bli litt for høy partyfaktor – da stedet for eksempel er en attraktiv Spring Break-destinasjon for amerikanske tenåringer. Dessuten kan bilturen på drøye fire timer fort bli en tålmodighetsprøve om babyen i baksetet ikke finner roen. Her får dere vurdere selv hva som frister. Dersom dere drar, må dere selvfølgelig ta en tur innom huset som forfatteren Ernest Hemingway bodde ifra 1931 til 1939. Og så må dere selvfølgelig spise Key Pie Lime.

Fornøyelsesparker: Det er begrenset hva en baby får ut av Disney World og Sea World, men dersom dere også har med eldre barn på turen, kommer dere ikke unna noen dager i Orlando-området. Her finner dere også noen av verdens beste badeland. Dette er en litt over tre timer lang kjøretur fra Fort Lauderdale, så legg gjerne inn noen overnattinger her også.

Fort Lauderdale Beach: Her er det mindre partystemning enn på Miami Beach, og dessuten har denne standen en asfaltert strandpromenade som egner seg ypperlig til trilleturer.

Miami Beach: Miami Beach er en øy og en egen by utenfor Miamis sentrum. Her finner dere South Beach og de velkjente pastellfargede Art Deco-bygningene. En tur innom Ice Cream Museum kan være en god idé om det blir for varmt i solen.

Les også

Everglades: I reptilenes rike

I det jeg titter ut over kanalen som renner langs motorveien, legger jeg merke til en flytende, mørk tømmerstokk med øyne. Adrenalinet kommer snikende når jeg skjønner at dette er dagens andre alligator. Mange ganger større enn den første. For mange er Florida forbundet med Miami Beach, Disney World og solmodne appelsiner. Likevel er en av de største turistattraksjonene Everglades Nasjonalpark.

Wynwood: Miamis kunstkvarter byr på en liten flukt fra høyreiste bygninger. Denne bydelen har gått fra å bestå av tomme lagerlokaler, til å bli et sted for verdenskjent graffiti, kunst, restauranter, bryggerier, klesbutikker og uteliv.

Key Biscayne: En kort og vakker kjøretur fra Miami finner dere Key Biscayne. Kjør til den ytterste parken og betal fem dollar for å komme inn. Her kan dere finne skyggen under palmetrær eller nyte noen timer på de vakre, hvite strendene – alt sammen med parkeringsplass like ved.

Leiligheten / huset: Ja, til tross for store planer, kan det fort ende opp med at de fleste dagene tilbringes der. Sørg derfor for å bo et fint sted, med alt dere trenger for å nyte permisjonsdagene sammen i Florida-varmen. Og hva med å ta med venner eller andre familiemedlemmer på en del av turen? Da er dere kanskje så heldige at dere også får litt barnevakt innimellom!

Lykke til!

Publisert:

Relaterte artikler

 1. 24 timer i Miami - dette må du få med deg

  Store, lange frokoster, pastellfargede fasader, fargerik graffiti og forrykende middagsshow.

Mer om

Florida

Baby

Reise

Reisetips

Reise med barn

Flere artikler

 1. Her er det varmt når du har langfri i julen

 2. Billigere å fly til Florida enn Kanariøyene i vinterferien

 3. Tre roadtrip ruter for deg som vil se mye av USA på kort tid

 4. Her finner du solen i vinter

 5. Disney: Her kan du spare inn

Fra andre aviser

 1. Reise med baby for første gang? Her er triksene du bør vite om.

  Aftenposten
 2. Teknologiprofiler «flykter» til Miami

  Bergens Tidende
 3. Byen som vil bli verdens kryptohovedstad

  Bergens Tidende
 4. Vitenskapelig råd rydder vekk tvil: Solkrem trygt også for de minste

  Aftenposten
 5. Er solkrem skadelig for de minste? Her er forskernes konklusjon.

  Bergens Tidende
 6. Florida Keys spås å ligge under vann før neste århundreskifte: – Vi må bare nyte så lenge det varer.

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no