FIJI: Så vakkert at du må klype deg litt i armen. De fleste av øyene er ubebodde. Foto: Vibeke Montero

Fiji – Stillehavets smykkestener

Å duve fra øy til øy i et cruiseskip som er så lite at det kan fortøyes i en slank palme, er noe ganske annet enn å takle håndklegeriljaen på Mallorca. På Fiji våkner du opp på en ny paradisøy hver morgen om du vil.

 • Vibeke Montero (tekst og foto)

Ikke et vondt ord om Mallorca, men øyliv er hakket mer eksotisk når du setter kursen for Stillehavet. Øyene glitrer mot deg som smykkestener, og Fiji er en av de mest tilgjengelige destinasjonene.

Hvordan du vil oppleve øyriket med over 300 øyer er selvsagt opp til deg, men et boutique cruise er et smidig alternativ. De eneste du må dele palmene, den hvite sanden og de urørte korallrevene med, er medpassasjerene dine. Bare de største øyene er bebodd, så her ligger alt til rette for å leve ut drømmen om en øde øy.

EKSOTISK: Fiji består av mer enn 300 øyer. Det er en skam å ikke dra på øyhopping! Foto: Vibeke Montero

Et ekte Cinema Paradiso

Men ikke ta kun mitt ord for at det er vakkert her. Du husker kanskje filmklassikeren «Den blå lagune» med Brooke Shields og Christopher Atkins i hovedrollene? Deres tropiske tenåringsparadis ligger på øya Vatoa, ytterst i øygruppen Yasawa, og vi skal selvsagt innom for å bade og utforske øya. Rederiet er tross alt døpt «Blue Lagoon». Om det er etter filmen eller lagunen der Vatoa ligger er usikkert, men det er nok til at vi føler oss hjemme.

NY UTSIKT HVER MORGEN: Øyene på Fiji trenger ikke å retusjeres. Foto: Vibeke Montero

På vei mot den asurblå lagunen ommøblerer mannskapet loungen om bord på MV Fiji Princess slik at stolene vender samme vei, og det pyntes med tropiske effekter. Et lerret rulles ned på den ene veggen, og vips, er skipet en seilende kino. Et ekte Cinema Paradiso! Nypoppet popkorn serveres, og stemningen er høy selv om ingen av oss husker at kvaliteten på filmen var så diskuterbar.

Er du av yngre årgang, vil du først og fremst kjenne Fijis øyperler igjen fra realityverdenen. Mamanucaøyene har vært kulisser for overlevelsesprogram som Robinsonekspedisjonen, og det var også her Tom Hanks ble bestevenner med en volleyball i filmen «Cast Away». Men vi slipper gudskjelov å finne mat selv, eller å stemme noen hjem fra cruiset når dag går mot kveld.

NYPLUKKET: Frukten i Fiji har en helt egen sødme, og om bord på Blue Lagoon Cruises er det bare å forsyne seg. Foto: Vibeke Montero

Mitt skip er lastet med god stemning

«Jo mer du spiser, jo bedre flyter du» er et lokalt ordtak på Fiji. Nokså passende i en nasjon med over 300 øyer, og det er tydelig at mannskapet vil at vi skal satse på kroppsfettet som flyteredskap. Om bord serveres vi ikke tre, ikke fire, men hele fem måltider per dag. Masse deilig frukt, hjemmebakte kaker til tea time klokken fire, og rause buffeter til frokost, lunsj og middag.

TIL DEKKET BORD: Frokost, lunsj, tea time og middag serveres med store smil hver eneste dag om bord på Fiji Princess. Foto: Vibeke Montero

De fleste av medpassasjerene er fra New Zealand og Australia, et par har tatt veien fra USA og tre ektepar har kommet helt fra Europa. Også er det jeg, som er her på jobb. Skjønt jobb og jobb. Det er lite som avslører for mine 67 medpassasjerer hvor travelt livet som reisejournalist kan være.

Jeg, som opprinnelig hadde planlagt å sitte på lugaren og skrive på kveldstid, ramler utpå en musikkquiz allerede første kvelden. Ekstra poeng til de lagene som danser. Og dermed er det gjort. Alle blir kjent med alle. Jeg lærer at Trevor Pike fra Melbourne helst drikker Chardonnay, at Debra Allen fra USA er botoxsykepleier og at kaptein Thomas Daniel gjerne tar seg et nattbad når alle passasjerene er tilbake om bord.

PÅ VANDRING: Angela og Debra Allen fra Statene utforsker øya Nanuya Lailai der skipet har kastet loss for dagen. Foto: Vibeke Montero

– Vi var litt usikre på om et cruise ville være noe for oss, men det er ingen tvil om at dette lille skipet hvor det er så uformelt at man kan komme til middag i shorts og T-skjorte hvis man vil passer oss perfekt, sier Trevor fra Melbourne.

Dykke- og snorkledestinasjon

Fiji er ikke bare filmkulissevakkert, det er også kjent som et av verdens vakreste undervannsparadiser. På øyhopping merker du virkelig hvordan kloden består av sytti prosent vann, og korallrevene er overraskende friske og fargerike. Vi får ekspertforedrag om bord av en lokal marinbiolog som forteller at myndighetene har gjort en bevisst innsats for å bevare korallrevene.

– På Fiji har vi en gammel tradisjon som heter Tabu. Den gikk ut på at når en landsbyhøvding døde, forbød man fiske innenfor et avgrenset område på revet. Etter en hundredagers sørgeperiode ble forbudet opphevet, og det yrende fiskelivet ble brukt til en stor landsbyfest for å hedre livet til den avdøde høvdingen. I dag lever ikke denne tradisjonen videre, men den har lært oss viktigheten av bærekraftig fiske, sier marinbiologen.

Han forteller at det finnes hele 466 marinereservater i Fiji, og noen av de aller beste dykkeopplevelsene får du på Det store Astrolaberevet utenfor øya Kadavu og på Regnbuerevet utenfor øya Taveuni.

PERFEKT FOR PAR: Det er første gangen Kristine og Trevor Pike fra Melbourne er på cruise, og de var ikke sikre på om de ville like det. Etter to dager er de ikke lenger i tvil! Foto: Vibeke Montero

Lakserosa avslutning på dagen

Når solen er på vei ned, etter en dag fylt med nærkontakt med bordkorall, trådkorall, hjernekorall og svømmende skilpadder, er det på tide å kle seg for Blue Lagoon-kveld på stranden. Det er enkel kleskode, og flipflopper er det eneste fornuftige skotøyet. Stemningen settes med brennende fakler, lyslenker og en eksotisk pop-up bar der barmannen Sai Tokoni tryller frem kjente og kjære cocktails. Skipet er fortøyd i en slank palme for kvelden, og crewet, som alle er fra Fiji, har forberedt en skikkelig fest. Tidligere på dagen har de gravd ned kjøtt og grønnsaker innpakket i palmeblader i en tradisjonell lovo, en fordypning i sanden som fylles opp med brennende kull. Resultatet er smakfullt og smørmykt kjøtt.

FIJI BBQ: Gå ikke glipp av en tradisjonell grillfest. Den kalles «lovo», og består i å begrave kjøttet innpakket i palmeblader ned i et hull i bakken. Foto: Vibeke Montero

De inviterer også på cava. Jeg forventet den boblende sorten fra Nord-Spania, men fikk den fijianske versjonen som ligner skittent oppvaskvann. Det har faktisk ingenting med cava å gjøre, men er en tradisjonell drikk som serveres fra et trau med en halv kokosnøtt som øse. Drikken inneholder ikke alkohol, men har en mildt bedøvende og beroligende effekt ettersom den er laget på kultplanten Piper methysticum, som betyr berusende pepper. Noen av medpassasjerene merker at leppene blir numne, andre merker ingenting. Men strandfesten over alle strandfester er utvilsomt en hyllest til Fiji og hvor vakkert det er på denne siden av kloden. Stillehavssiden. Der strendene, himmelhvelvingen og livet under vann ser ut til å ha fått en omgang med airbrush.

TEHYTTE: På noen av øyene kan du kjøpe med deg håndlagde smykker og lokale bakervarer av lokalbefolkningen. Foto: Vibeke Montero

Fiji

 • Fiji er et øyrike i Stillehavet som består av to hovedøyer, Viti Levu og Vanua Levu. Hovedstaden Suva ligger på Viti Levu. I tillegg finnes det over 300 mindre øyer.
 • Norge har honorært konsulat i Suva, og ansvarlig ambassade er den norske ambassaden i Canberra, Australia.
 • Offisielt språk: Engelsk
 • Valuta: Fiji dollar
 • Orkansesong: Fra november til april, høyest frekvens i januar og februar.
 • Beste tid å reise: mai – september.
 • Norske statsborgere på turistbesøk kan oppholde seg i Fiji i inntil fire måneder uten visum.

FILMATISK VAKKERT: Filmen Castaway med Tom Hanks ble spilt inn på Fiji, på denne øya som heter Modriki. Foto: Vibeke Montero

Reise rundt uten cruise

Fijis øyer er spredt over store havområder, og det krever litt planlegging dersom du vil sy sammen din egen reise. Kostnadene stiger i takt med hvor mange øyer du vil innom, og det er ikke nødvendigvis slik at du må se alt for å oppleve kremen av Fiji. Det kan være smartere og billigere å gjøre et dypdykk i en eller to øygrupper fremfor å skulle rekke over for mye på en gang. Da vil mye av tiden gå med til transport.

Offentlige ferger går mellom de største øyene: Viti Levu to Vanua Levu, Taveuni, Ovalau and Kadavu. Skal du videre herfra må du satse på private båtselskaper eller helikopter.

Mamanuca og Yasawa regnes av mange som Fijis vakreste øygrupper, og fra havnen i Nadi finnes det båter som kan frakte deg dit. Mana (Mamanucas) er en typisk backpackerøy, og båttransport tur/retur Nadi tar 3 timer og koster cirka 750 kroner.

Husk å ta med cash når du skal ut til øyene, for her finnes det ikke minibanker.

Slik kommer du dit:

Det finnes ingen snarvei til Fiji, så du må belage minst en mellomlanding i f.eks. Los Angeles eller Hongkong. Fly til Nadi, som ligger en kort kjøretur fra havnen i Denerau der Blue Lagoon Cruises har base.

Ønsker du en skreddersydd pakkereise, kan du bestille fly, hotell, cruise og transport gjennom mindre reiseselskap som Fijireiser og Benns.

Priseksempler: Fly tur/retur Oslo – Fiji: fra 11.000 kroner per person

7 dagers cruise med Fiji Princess: fra 22.000 kroner per person

2 ukers pakke «Fijis perler» med Fijireiser (fly, hotell og transport inkludert): 48.000 kroner per person

Les også

 1. Saba - det lille dykkerparadiset i Karibien

  Siv Pedersen (49) bruker alle feriene til å dyrke sin store lidenskap: Dykking og undervannsfotografering.
 2. Fem fantastiske strender på Hawaii

  Krystallklart vann, hvit sand og utsikt ut mot andre øyer. De skjulte perlene fri for solhatter, parasoller og solfaktor…

Mer om

 1. Fiji
 2. Cruise
 3. Øyer
 4. Stillehavet

Flere artikler

 1. Verdens mest populære cruise-reisemål– Norge dominerer

 2. Pluss content

  Hallvard (29) var redd for havet – nå bor han i van for å komme tettest mulig vannet

 3. Tre døde etter at skrent raste ned i California

 4. Pluss content

  Eksperter: Slik kan Kina vinne en krig mot USA

 5. På innsiden av verdens første hybriddrevne cruiseskip

Fra andre aviser

 1. Kommunen: For tidlig å si at inngangspenger kan løse turistproblemet på Bryggen

  Bergens Tidende
 2. Debatt: – Urimelig kritikk mot cruisenæringen

  Bergens Tidende
 3. Debatt: – «Renere» cruisenæring er ikke godt nok

  Bergens Tidende
 4. Kom til stengt by

  Fædrelandsvennen
 5. Stillehavsstat ber Australia gjøre mer for klima

  Aftenposten
 6. Bør alle cruiseturister betale 80 kroner dagen?

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder