Bli med til Vis, den nye Mamma Mia-øya

I Mamma Mia-oppfølgeren er vi tilbake på den greske øya «Kalokairi.» Men opptakene er gjort på en annen øy, i et annet land enn i den første filmen.

 • Mona Langset
Publisert:

VIS (VG reise): «Mamma Mia, Here We go again!» er filmet i Kroatia.

I en speedbåt på vei ut fra Split, trenger musikken igjennom både motordur og vind rundt ørene «.. my, my, how can I resist you...»

les også

Filmsettene som øker turismen

VAKKERT: Victoria Daae synes det er vakkert i Stoncica-bukten. Foto: Mona Langset, VG

Kaptein Duje Mihovilovic har skrudd lyden på full guffe slik at passasjerene skal få den rette stemningen allerede i det vi legger ut fra fastlandet. Målet er Vis, den ytterste av de bebodde kroatiske øyene på Dalmatia-kysten i Adriaterhavet.

Det er denne øya Hollywood-produsentene har valgt som location for oppfølgeren til en av tidenes største kinosuksesser: Mamma Mia fra 2008.

les også

Omis i Kroatia: Ferie for badenymfer og adrenalinfriker

VISER VEI: Stina Moberg (t.v), Tilda Moberg og Elis Moberg på tur fra Split til den nye Mamma Mia-øya. Foto: Mona Langset

Forventninger til filmen

10 Abba-låter senere sakker vi farten og tøffer sakte inn i Stoncica-bukten på øya Vis.

– Åh, det er nydelig her! Skulle ønske vi aldri trengte å reise tilbake til Split, sukker passasjerene Victoria Daae fra Bergen og Mette Leth-Olsen fra Trondheim.

De to studerer medisin i Split, og har tatt en pause fra studiene for å oppleve Vis, der Mamma Mia 2 er spilt inn.

les også

Filmanmeldelse «Mamma Mia! Here We Go Again»: Det svenske Syden

PARADISØY: De norske medisinstudentene i Split, Mette Leth Olsen (t.v) og Victoria Daae synes det er nydelig i Stoncica-bukten på Vis. Foto: Foto: Mona Langset, VG

Sommerøya

«Kalokairi» er i virkeligheten det greske ordet for «sommer.» I Mamma Mia-universet kaller de øya der handlingen finner sted for «Kalokairi»

Den første Mamma Mia-filmen ble filmet på øyene Skopelos og Skiatos i Hellas.

De som elsket naturen der, vil ikke bli skuffet nå. Kroatiske Vis har de samme sølvgrønne olivenlundene, mørkegønne pinjetrærne, storbladete vinrankene og bugnende sitrontrærne. Den har like myke sandbukter mellem knudrete fjellknauser og turkisgrønt hav.

les også

Perfekte reisemål for en ekte «Game of Thrones»-fan

LUNCHTID: Restauranten i Stoncica ligger helt i vannkanten. Foto: Foto: Mona Langset, VG

En av de myke sandbuktene på Vis heter Stoncica. Her er det fint å bade på den langgrunne stranden og godt å spise på restauranten som ligger nesten med bena i vannet.

Når vårt eget følge fra speedbåten setter seg ved bordet og spør kelner Boris Popovic en hva han anbefaler i dag, svarer han «fersk fisk» eller «grillet kje.» Det er husets spesialiteter.

Jeg velger det første, og snart er han tilbake med dagens fangst på et fat.

– Velg selv, sier Popovic, og holder fram seks fisker som svømte i havet samme morgen

Pierce spiste her

Snart freser en rød skorpionfisk over glødende kull i den store utendørsovnen sammen med kjøtt og grønnsaker til de andre gjestene rundt bordet.

– Pierce og kona, spiste også på denne restauranten. Jeg kjørte dem til Stoncica, og de var veldig hyggelige, forteller Vis-mannen Bojan Zegarac.

Han snakker om Pierce Brosnan og hans kone Keely Shaye Smith.

les også

På seilferie i Kroatia

MED STJERNENE: I to måneder sist høst var Vis full av filmstjerner og produsenter. Bojan Zegarac var båt- og bilsjåfør for Pierce Brosnan. Foto: Privat

Skuespillerne fikk tid til å oppleve mer av Vis enn akkurat områdene hvor de spilte inn scener. Bojan Zegarac var ansatt som sjåfør til lands og til vanns under innspillingsperioden i fjor høst, og kjørte stjernene både til innspillingsstedene og på private utflukter.

Verdens vakreste strand

Rundt hele øya er det bukter med sand eller rullestein som er verdt å se. Mange av dem er vanskelige å komme til uten båt. En av dem er Stiniva-bukten. Den ble kåret til «verdens vakreste strand» av turistorganisasjonen European Best Destinations til i 2016.

Den halvmåneformede lagunen med små, hvite rullesteiner, er omringet av steile fjellvegger.

For å komme dit må du enten klyve ned en nærmest ufremkommelig sti fra fjellet på baksiden, eller svømme inn gjennom åpningen i fjellet på fremsiden.

Stiniva-bukten er et populært stopp for utfluktene til Vis, selv om bukten ikke er med i filmen.

Film-locations

Vil du se omgivelser du kjenner igjen fra filmen, kan du ta turen til Barjoška-bukten like utenfor landbyen Komiza.

– Der ble det filmet mye, både i selve bukten og i områdene rundt, forteller båt- og bilfører for skuespillerne, Bojan Zegarac.

I dag er dette en øde bukt hvor en liten fortøyd robåt er eneste tegn til at det må være mennesker ikke alt for langt unna.

FILM-LOCATION: Mange av utescenene i “Mamma Mia Here We go again” er filmet i og rundt Barjoška-bukten like ved Komiza. Foto: Foto: Mona Langset, VG

Under filmopptakene var det til tider svært folksomt i bukten.

– De filmet dansescener med over 50 dansere, og båtscener der 20 fiskebåter fra Komiza var statister, forteller Bojan.

Mens filmopptakene pågikk var det også en lang trebrygge i bukten. Det var her unge «Donna» (Lily James) gikk i land første gang hun satte sine ben på Kalokairi i 1979.

FRA FILMEN: Unge Donna (Lily James) kommer i land på «Kalokairi» første gang. Foto: Jonathan Prime, Filmweb

Det var også her «Sophie» (Amanda Seyfried) omfavnet morens bandvenniner da de kom for å delta i den store åpningsfesten for «Hotell VIlla Donna» 25 år senere.

Hotellet lå i skråningen like over bukten.

– Her sto det, sier Bojan og holder opp restene av en vegg. Biten ligner mur, men er lett og porøs som pappmasjé.

– På avstand så det ut som et helt ekte hus, forsikrer han.

Nesten uansett hvem av de 3500 innbyggerne du snakker med på Vis, så har de historier å fortelle fra innspillingen og bilder å vise på mobilens kamerarull.

Om de ikke var direkte involvert i produksjonen som sjåfører, vertskap eller statister, var de vitner til at store stjerner som Pierce Brosnan og Amanda Seyfried satt på deres egne uterestauranter og kafeer, og gikk rundt i deres gater.

Fiskelandsbyen Komiza ble flittig brukt, både til fimopptak, og som spisested for stjernene.

Stedets beste skalldyrrestaurant, Jastozera, ble for anledningen omgjort til en gresk taverna. Kommer du dit i dag, kan du bestille hummer som kravler levende rundt i en lite basseng, helt til du bestiller den som middag.

Så kan du sette deg ved tomannsbordet i portalen mot vannet, og tenke at du er midt i en scene fra filmen. Det var her «Harry Bright» (Colin Firth) falt i sjøen, bundet fast i en stol.

Komiza og Vis by

Øya Vis er delt i to kommuner. Mens Komiza er senter på den ene siden, er Vis by senter på den andre. Begge stedene er med i Mamma Mia-filmen.

Det er i Vis by fergene fra fastlandet legger til i virkeligheten.

I filmen forestiller havnen i Vis by fastlandet der alle reiser fra når de skal ut til øya «Kalokairi.»

Det er her mannen i billettluka kommenterer utseende til passasjerene. Det er her unge «Donna» (Lilly James) mister fergen, og får skyss med seilbåten til unge «Bill Anderson» (Josh Dylan)

FILM-EFFEKT: Det kroatiske registreringsnummeret ble malt over da denne hadde rolle som gresk båt i filmen. Nå ligger den på en strand i Komiza. Foto: Foto: Mona Langset, VG

Der er også i Vis by den lille kirken ligger, der bruden «Appolonia» i filmen var på vei til å gifte seg med en mann hun ikke ville ha, men ble reddet i siste liten, og havnet sammen med sin ekte hjertenskjær i sjøen.

Vis var gresk

I dag er det mindre «action» foran den lille kirken. Vi treffer Duje Mihovilovic og forloveden Ana Bavcevic der. De skal gifte seg i april neste år, og har såvidt begynt å øve seg på dansen til bryllupet.

BRYLLUP: Den lille kirken i Vis by er med i filmen. Duje Mihovilovic og Ana Bavcevic skal gifte seg i april og øver seg på å danse før bryllupet. Foto: Foto: Mona Langset, VG

Vi snakker om opptakene som er gjort akkurat her. Og om at den kroatiske øya Vis fremstilles om en gresk øy.

Hva synes kroatene om det?

– Det er heølt greit. Vis har jo vært gresk tidligere. Det var grekerne som grunnla Vis by i år 300 før Kristus. De kalte byen Issa, sier Duje

Med sin posisjon helt ytterst i Adriaterhavet var Vis et viktig handelsknutepunkt og økonomisk senter i antikken.

I nyere tid var øya lenge svært viktig i militær sammenheng.

Militærhistorie

Under andre verdenskrig ble det bygget tunneler og skjulesteder for ubåter. Josip Broz Tito holdt seg i skjul for tyskerne her i to år under krigen.

SKJULESTED: Under annen verdenskrig ble det laget ubåt-skjulesteder på Vis. Tito skjulte seg i disse hulene i to år. I dag kan turister besøke hulene. Foto: Foto: Mona Langset, VG

Etter at krigen var slutt, og frem til Jugoslavia gikk i oppløsning, tjente hele øya som marinebase for den jugoslaviske hæren. Den var derfor helt stengt for utlendinger, og mange av de innfødte ble tvunget til å flytte.

Det har gjort at den i dag skiller seg fra de andre øyene på Dalmatia-kysten. Her har naturen fått leve sitt eget liv. Her har det ikke skjedd noen stor utbygging av turistiundustrien. De første turistene kom i 1992. Den dag i dag er det nesten ingen hoteller.

TIL LEIE: På Stiniva-stranden er det ett hus til leie. Det koster 70 euro per natt og har plass til fire gjester. Foto: Foto: Mona Langset, VG

Mamma Mia-effekt

Alle vi snakker med på Vis tror at det vil komme mange flere hit nå, i kjølvannet av filmen. Men ikke alle tror at øya er rustet til å møte en stor Mamma-Mia-effekt.

– Ikke slik det er i dag i alle fall. Det er alt for få hoteller. Men mange hus står tomme, så det går an å bygge nye uten å bruke mer areal, sier Mario Marin på kafe Skor i Komiza. Allerede lenge før premieren merket han stor Mamma Mia-interersse. Nesten daglig får han spørsmål fra kunder om hvilke deler av øya som er med i filmen.

KVELDSLIV: Kafeene på strandpromenaden i Komiza er populære både dag og natt. Foto: Foto: Mona Langset, VG

Jaksa Bozanic fra det kommunale selskapet Geopark Vis Archipelago håper at Mamma Mia-effekten vil føre til lengre turistsesong. Men han ønsker seg ikke noe rush av turister midt på sommeren:

– Vi vil ikke at Vis skal bli en partyøy, slik som Hvar. Vi vil ikke ha store hoteller. Nå søker vi UNESCO om å bli en del av Global Geopark Network, som beskytter geologisk arv av internasjonal betydning. Håper det vil tiltrekke seg den type turister vi vil ha: De som er interessert i stedets unike geografi. Vi vil ikke at Vis skal bli en øy med masseturisme.

HUMMER: Du får mye god sjømat på Vis. Denne serveres på Jastozera i Komiza. Foto: Mona Langset, VG Foto: Foto: Mona Langset, VG

Her kan du spise:

Sjømat: Øya er kjent for sin gode sjømat. Prøv hummer på Taverne Jastozera i Komiza (Gunduliceva 6). I Vis by regnes bydelen Kut - i motsatt ende av havnen - som et Mekka for gourmander. Alle de seks restaurantene her har fisk på menyen.

Pizza: Pizzaene tåler absolutt sammenligning med italienske. Pizzeria Charlie har ry for å servere den aller beste. Har restauranter både i Komiza (Riva Svetoga Mikule 25) og Vis by (Trg Klapavica 6)

Hjemme hos noen: Flere familier på landsbygda serverer hjemmelaget mat til turister. Noen steder spiser du sammen med noen få gjester i hagen, andre steder sitter du til bord med familien. Søk “Family Household” og Vis for å finne tilbudene. Eksempel Family Household Darko (Podšpilje, 21483 Podšpilje)

TIL LEIE: Mange leier ut private rom. Dette er i Komiza by. Foto: Foto: Mona Langset, VG

Slik kan du bo:

Eget hus: De fleste overnattingsturistene på Vis bor i private hus som leies ut. På Airbnb finner du alt fra rom til under 300 kroner natten til store hus med eget basseng og flere soverom til 3000.

Hotell: Øya har få hoteller. Det beste ligger i Vis by og heter San Giorgio. (Petra Hektorovica 2). Priser fra 1100 kroner i lavsesong og fra 1700 i høysesong

Bed and Breakfast: Prisene ligger pluss-minus 500 for et tomannsrom i høysesongen. For eksempel Apartments & Rooms med eget bad og aircondition i Vis by, 470 kroner (Komiških iseljenika 21.)

Ting å gjøre:

Fottur: Mesteparten av øya består av uberørt natur, og mulighetene for fotturer både med og uten guide er mange.

Sykkel: Utforsk øya på to hjul. Lei terrengsykkel i Komiza eller Vis by.

Dykking: Dykkesenterne i Komiza og Vis by arrangererer turer til vrak og grotter for dykkere på ulike ferdighetsnivåer. Vannet er krystallklart.

Båttur: I havnen finnner du flere lokale tilbydere av båtturer til severdighetene rundt. Alle skal til den blå grotten. Men Stiniva-stranden, den grønne grotten og sjøløvegrotten er også verdt et besøk.

Militærtur: Du kan være med på guidete turer i øyas militærhistorie. Arrangørene er godt synlig i Vis by.

FILM-LOCATION: Plassen utenfor Dionas Pizzeria i Vis by var omgjort til marked i filmen, og inngangen til pizzaen bak, var klesbutikk. Foto: Mona Langset, VG

Komme dit:

Fly til Split: Fra april til sluttten av oktober Flyr SAS og Norwegian direkte fra alle de største norske flyplassene. I tillegg har charterselskapene turer til området rundt Split.

Ferge fra Split til Vis: Jadroline tar tre turer daglig i høysesong. Turen tar to og en halv time og koster 55 kuna.

Dagsturer fra Split: Flere turoperatører tilbyr dagsturer med speedbåt fra fastlandet til den blå grotten og Vis. Blant dem selskapene Alternatura, og Bonaca tours fra Vis. Sistnevnte eies av nordmannen Inge Svensson.

FILM-LOCATION: Mange av utescenene i “Mamma Mia Here We go again” er filmet i og rundt Barjoška-bukten like ved Komiza. Foto: Foto: Mona Langset, VG

Følg VG Reise på Instagram under navnet @vgreise for reiseinspirasjon. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise kan bildet ditt bli repostet av oss.

Publisert:

Les også

 1. Filmsettene som øker turismen

  Her er filmene og seriene som «set-jetterne» sikler etter.

Mer om

Reise

Kroatia

Reisetips

Film

Flere artikler

 1. Filmanmeldelse «Mamma Mia! Here We Go Again»: Det svenske Syden

 2. Fem steder vi vil reise til når dette er over

 3. Film, TV, og VR: Slik får du de gode reiseopplevelsene i påsken

 4. Kroatia: Deilig by- og badeliv i Split

 5. Pluss content

  Hit kan du reise i 2019

Fra andre aviser

 1. Vis i Kroatia er den nye Mamma Mia-øya. Disse fem tingene bør du oppleve før det tar av.

  Bergens Tidende
 2. Florida Keys spås å ligge under vann før neste århundreskifte: – Vi må bare nyte så lenge det varer.

  Bergens Tidende
 3. Reisepanelet: Her er 12 steder reiseekspertene mener du bør reise til i 2019

  Bergens Tidende
 4. Reisepanelet anbefaler: Dette er de ti beste norske reisemålene i år

  Aftenposten
 5. Reisepanelet anbefaler: Dette er de ti beste norske reisemålene i år

  Bergens Tidende
 6. – Napoli er et menneskelig teater, hver eneste kveld.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no