Verdens første offisielle Angry Birds-park åpnet

En stor flokk sinte fugler har slått seg ned i den finske byen Tampere, der verdens første offisielle Angry Birds temapark åpnet i juni.

 • Mona Langset

- Å se her, da! Og her! Wooow! Chadjada Pook-Pookza Srisukh (18) jubler hver gang hun oppdager nye detaljer i parken: Angy Birds brus i kjølediskene.

LANGVEISFARENDE: Chadjada Pook-Pookza Srisukh har reist helt fra Bangkok for å møte fuglene i Finland. Det var absolutt verdt den lange reisen, sier hun.

Angry Birds godteriposer i butikkhyllene. Angry Birds musikk over høyttalerne. Sinte fugler og slemme grønne griser i alle varianter ute.

Familien på fem har reist helt fra Bangkok til Tampere for å besøke verdens første offisiselle Angry Birds park i Finland.
Etter at Chadjada fant en artikkel om parken på Internett, ga hun seg ikke før hele familien la sommerferien til Skandinavia.

Se bildeserie fra Angry Birds Land her

På ni dager skal de besøke Danmark, Sverige og Finland. Men høydepunktet er utvilsomt Tampere for ungjenta som er en stor Angry Birds-fan, og har spilt seg opp til høyeste nivå i alle spillene.

Verdens største spill-app

LITEN EKSPERT: Kiira Ruhanen (3) er en kløpper på Angry Birds spill. Hun synes det er helt topp på møte fuglene og grisene i parken.

Siden den finske spillutvikleren Rovio lanserte Angry Birds for mobiltelefoner og nettbrett i 2009 er appene lastet ned mer enn en milliard ganger!

Spillet som går ut på at brukeren skyter fugler med sprettert, for å uskadeliggjøre grønne griser som har stjålet eggene deres, er spesielt populært i Asia.

Parkdirektør Miikka Seppälä forteller at familien fra Bangkok på ingen måte er alene om å reise langt for å besøk parken i Finland.

- Vi har hatt mange gjester fra Kina i år. Men også fra England, Sverige og Russland har det kommet flere gjester enn tidligere år, sier han.

Når Miikka Seppälä sammenligner med tidligere år, snakker han om hele den 10 mål store temaparken Särkänniemi, som Angry Birds er laget i tilknytning til.

Inngangsbilletten til Angry Birds gjelder for hele området, som også inneholder et delfinarium, planetarium, et museum med moderne kunst, og fornøyelsespark-attraksjoner i alle kategorier.

Men i år kommer mange til Särkanniemi først og fremst på grunn av Angry Birds Land.

Reportasjen fortsetter under bildet

GØY: Veera Ruhanen (8) lever seg helt inn i rollen, og synes at det nesten er som å være en del av spillet selv.

- Det er nesten som å være i spillet selv, sier Veera Ruhanen (8) begeistret etter å ha klatrer rundt i den enorme hinderløypa som er konstruert slik at den ligner en av banene i det aller første Angry Birds-spillet.

Mamma Hanna Ruhanen forteller at både åtteåringen Veera og lillesøster Kiira (3) spiller Angry Birds på foreldrenes nettbrett mobiltelefoner så fort de får anledning.

Det gjør også vår medfølgende ekspert Lukas (9) fra Oslo. Han lar seg begeistre av mange små detaljer som går en voksen uinvidd hus forbi.

Detaljer for kjennere

DETALJER: The Mighty Eagle spiser makrell i tomat.

- Hør! Det er Halloween-melodien fra Angry Birds Seasons. Fra det huset der.

Og litt etter:
Å,ååå! Det er kinamusikken. Jeg mener den fra Year of the Dragon.

- Year of the Dragon?

- Ja, et av spillene i Angry Birds Seasons 2012. Og se der, makrell i tomat over kiosken!

- Makrell i tomat?

- Ja, ørnen spiser makrell i tomat. Det er et superangrep! Ikke i alle spillene, da, men i noen av dem, forklarer Lukas mens jeg leser «Mighty Eagle Snacks» ved siden av en boks makrell i tomat på kiosktaket.

Når vi stiller oss i kø til tårnet som ligner «Space shot» i Tusenfryd, nynner eksperten med på melodien han hører akkurat der: temaet fra Angry Birds Space.

Reportasjen fortsetter under bildet:

ANGRY BIRDS RIDE: Morsomst for Vivi (4), men Mathias (13) synes Angry Birds land blir litt barnslig. Mamma Anna Tanninen koser seg i parken.

Like bortenfor space-shot-tårnet snurrer Mathias Tanninen (13) rundt og rundt på en rød fugl sammen med mor Anna og lillesøster Viivi (4). Lillesøster stråler, mens storebror smiler litt skjevt.

- Jeg hadde ventet meg litt mer for min egen aldersgruppe i Angry Birds land, sier han.

13-åringen legger ikke skjul på at parken etter hans mening er litt barnslig.

Ett skritt av gangen

SPACE: Når du her på tur mot himmelen i tårnet bak fugle-søppelkassen, spilles musikken fra Angry Birds Space.

- Angry Birds spilles av folk i alle aldersgrupper, og kanskje spesielt av litt større barn. Så hvorfor så stort fokus på de aller yngste i parken?

- Dette er første byggetrinn, og her er målgruppen ti år og yngre. Selv om brukerundersøkelsene våre viser at også mange barn på 11-12-13 år liker parken slik den er i dag, kommer vi til å utvide med flere aktiviteter for større barn, sier Miikka Seppälä, som verker etter å fortelle mer, men Rovio har gitt ham forbud mot å avsløre mer foreløpig.

- Det kommer til å bli veldig cool, lover han.
Men én ting han kan fortelle om, er nedlastingsstasjonen som skal være på plass i løpet av høsten.

- Der vil alle som har Angry Birds-apper på nettbrett eller mobiltelefon kunne laste ned ekstra baner og angrep, gratis. Dette blir ikke er mulig å laste ned noen andre steder enn akkurat her i den offisielle Angry Birds temaparken, sier han.

FAKTA OM PARKEN UNDER BILDET:

OBLIGATORISK: Alle som besøker Angry Birds Land må posere i spretterter og med sinte fugler. Også Lukas fra Oslo.

Angry Birds Land
* Helt ny fem mål stor park med Angry Birds som tema. Til sammen 12 attraksjoner inkludert en enormt hinderløype og snille karuseller og spill.

* Ligger i tilknytning til den 100 mål store Särkanniemi fornøyelsespark i Tampere, Finland.

* Åpen: Hver dag fram til 19. august, og i helgene til og med 8. september.

SINTE FUGLER: De finnes overalt i parken.

* Komme dit: Enklest å fly til Tampere for eksempel via Helsinki med Finnair, eller via Stockholm med SAS. En snau times flytur fra Stockholm. Priser fra 1600 kr tur/retur. Taxi fra Tampere flyplass til parken ca 30 euro (ca 220 kr).

* Priser: Inngang hele parkområdet inkludert anledning til å kjøre alle attraksjonene: 35 euro for voksen, 29 for barn under 120 cm og 19 euro for barn under fire år. Områdebillett med adgang til parken uten å kjøre attraksjonene: 10 euro.
Mateksempler: Pølse i lompe på Mighty Eagle Snacks: 2,50 euro. 0,5 l brus: 2,50 euro. Pizzabuffet inkludert drikke på Pizzeria Pelle, 13,80 euro. Egne områder i parken for å spise medbragt mat.

Angry Birds andre steder
* Spillutvikleren Rovio har også vært involvert i utviklingen av to Angry Birds aktivitetsparker som skal åpne i England i år. Det blir ikke temaparker som Angry Birds Land, men mer lekeparker med hinderløyper lignende den i midten av Angry Birds Land.
* En uoffisiell Angry Birds-park åpnet i Kina fjor. Parken ble anlagt uten Rovios medvirkning eller godkjennelse.

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Filmanmeldelse: «Angry Birds Filmen»

 2. Barnslig moro: Nye aktivitetsparker på Gran Canaria

 3. Elever over hele landet hyller lærerne sine

 4. Victoria Skaus flaueste mensenminne

 5. Verdens yngste miljøforkjemper?

Fra andre aviser

 1. Island kan bli dyrt igjen

  Aftenposten
 2. Trippelseier til Stordalen i «reiselivets Oscar»

  Aftenposten
 3. Bellona vil ha forbud mot «skitne» cruiseskip: – Det er vi som får søppel-skipene

  Aftenposten
 4. 13.000 nordmenn er innom denne kirken på Tenerife hvert år

  Aftenposten
 5. Nesten alle de rundt 70 familiene i den ikoniske bygden mister inntekter. Én ting kan redde sommeren.

  Aftenposten
 6. Hotellet går tre millioner i underskudd hver måned. Nå ber de myndighetene justere kontantstøtten.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder