VARMT HÅNDTRYKK: Lokalbefolkningen på Kreta gir alltid små barn mye oppmerksomhet. Lukas (2) er intet unntak. Foto: Mona Langseth

Lekeland på restauranter

KRETA (VG) Få steder ligger tavernaer og restauranter med egne lekerom og lekeplasser så tett som på strekningen fra Chania til Platanias.

 • Mona Langset
Publisert:

Å ta med barnevogn på restaurant er aldri noe problem. Og kommer du med en toåring eller yngre, er kelnerne på pletten med barnestoler eller puter minsten kan sitte på.

Anna Bergmann og Johnny Pettersson fra Stockholm så knapt noe til Melvin (4) etter at de satte seg ned ved bordet på restaurant Drusia i Platanias.

Politibiler

Mens de ventet på maten prøvde gutten sklien og huskene på lekeplassen. Barneporsjonen med spaghetti og kjøttboller skled ned på rekordtid, før han forsvant inn til politibilene og den bitte lille tohjulssykkelen på det store rommet innenfor restauranten.

Stadig var det kelnere borte hos lillebror Elias (9 md.) og løftet ham. Mamma Anna hadde bare en liten bekymring:

- Grekerne er så glad i små barn, og gir dem oppmerksomhet hele tiden. Spørs hvordan det går når vi kommer hjem og ikke alle voksne reagerer like overstrømmende på smilene hans.

Imøtekommenhet

De fleste småbarnsforeldre VG møtte på Chaniakysten var svært fornøyd med hoteller, restauranter og ikke minst lokalbefolkningens imøtekommenhet overfor små barn.

Den totale barnevennligheten får likevel to små minuser: For fortauene langs hovedgaten i Platanias som er så smale at det tidvis kan være vanskelig å ta seg fram med barnevogn, og for stranden utenfor Platanias som ikke er like langgrunn som resten av Chaniakysten. Akkurat her er det bedre for de aller minste å bade i hotellbassengene.

I sum er dette likevel et område som er svært godt tilrettelagt for ferie med de minste.

RESTAURANT-TIPS:

DRUSIA: Restaurant i Platanias. Lekeplass med huske og sklie ute. Stort lekerom med gåbiler, sykler og barneseng for trøtte gjester inne. Menyen: God, gresk mat. Rundt bordet: Anna Bergmann og Johnny Pettersson fra Stockholm. Melvin (4) og Elias (9 md.)

PERGYROS: Restauranten med den fineste lekeplassen og det største innendørs lekerommet i Platanias. Menyen er internasjonal og gresk. OK mat, men ikke blant de aller beste.

ALMYRAS: Middagsrestaurant i Platanias med lekerom i etasjen under. Lekerommet inneholder actionmanfigurer, dukker og dyrefigurer. Alle barn som kommer til restauranten, får tegneark, fargeblyanter, klistremerker og kjærlighet på pinne.

Kjempegod mat, hovedsakelig gresk. Barnas favoritt er kjøttboller i rød saus.

BONATSA: Strandrestaurant på Melina beach i Platanias. Bordtennis og fotballbane for store barn. De minste kan låne bøtter, spann, dyrefigurer og lekebiler. Og de får alltid mye oppmerksomhet.

MELINA BEACH: Restaurant og snackbar på Melina beach i Platanias, med stor lekeplass på gressplenen. Lunsj- og middagsmeny så lenge det er folk på stranden.

SUNSET: Restaurant med en av de fineste utsiktene i den gamle delen av Platanias. Innholdsrikt lekerom i flukt med restaurantgulvet. Men da vi var der, skrek rommet etter en støvsuger og de fleste lekene etter nye batterier.

Pia og Mari Spilling (3) synes likevel det er spennende å undersøke leker som ikke virker. Foreldrene er Jon og Trine Spilling fra Sandnes.

PLATANIAS PALACE: Restauranten med den beste maten i Platanias! Her er det ikke eget lekerom, men restauranten har tette rekkverk, slik at barna ikke kommer seg ut. Og det er stor plass mellom bordene, så småtasser som vil ut og løpe har nærmest et helt dansegulv for deg selv.

TROULAKIS: Taverna mellom Platanias og Agia Marina. Lekeplass med sklier og klatrestativ. Restauranten serverer grillmat, moussaka, hamburger og salater. Kjetil Thu og Lotta Eie Thu (2 1/2) reiste hit etter å ha fått området anbefalt av venner.

MITSOS: Restaurant i utkanten av Agia Marina, på sjøsiden mot Platanias med liten lekeplass ute. Bare god gresk mat. 90 prosent av gjestene er stamgjester som ikke spør etter meny, men spør Kostas hva de serverer i dag. Lars Martin Kvarberg Karlsen (10) og lillesøster Andrea Skaug prøver huskene.

NYMFI: Fin middagsrestaurant i Agia Marina med inngjerdet lekeplass vegg i vegg med restauranten. Familier med barn får bord i avdelingen mot lekeplassen, mens de som vil ha en roligere kveld, får bord i en annen avdeling.

Gresk mat og internasjonal meny for de voksne, og rikholdig barnemeny.

ITHAKI: Strandkafé og restaurant i Agia Marina, med lekeplass og tradisjonelle greske retter.

ITHAKI: Strandkafé og restaurant i Agia Marina, med lekeplass og tradisjonelle greske retter. Foto: Mona Langseth
Publisert:

Mer om

 1. Reise

Flere artikler

 1. Rapporter fra kriselandet: Turister merker lite til Hellas-krisen

 2. Her er Norges mest barnevennlige veikroer

 3. Restaurantanmeldelsen: Kjipere lokale og dårligere mat

 4. Guide til Indias ferieparadis: Derfor bør du reise til Goa

 5. 36 timer på Kypros - som opplever en ny vår

Fra andre aviser

 1. Her kan barna ta av

  Aftenposten
 2. Seks restauranter å skrive hjem om

  Bergens Tidende
 3. – Før krisen hadde man de rike, middelklassen og de fattige. Nå har man bare rike og fattige.

  Bergens Tidende
 4. Solkystens hemmelige oase: – Det er noe magisk med dette området

  Bergens Tidende
 5. Dette er Athens ukjente riviera

  Bergens Tidende
 6. Øyhopping i Hellas - finn ditt eget paradis

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no