AKERSHUS: Festningen og forsvarsmuseet kan oppleves gratis.

Gratis kulturopplevelser i Oslo

Enten du bor i Oslo, eller er turist i byen, kan du merke deg noen av kulturopplevelsene som er helt gratis.

 • Mona Langset
Publisert:

Til ulike årstider vil det alltid være gratiskonserter og arrangementer. Du finner det som er aktuelt denne uken på Visit Oslos. Søndager er det gratis Frank Znort Quartet-konsert på Blå, og nye Deichmann i Bjørvika har gratis sommerkino flere dager i uken.

Sommerens største gratisarrangement pleier å være VG-lista på Kontraskjæret i juni. I 2020 blir akkurat denne konserten corona-avlyst, men den skal være tilbake neste år.

Men noen av de gratis kulturtilbudene er der hele året. Dette er noen av dem:

Skulpturparker:

I Slottsparken kom den siste skulpturen i prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark på plass i fjor sommer. Litt til høyre for selve slottet (sett fra Karl Johan-siden) kan du nå se 12 skulpturer som er tegnet av norske femte- og sjetteklassinger, og utformet av profesjonelle kunstnere. Da prins William og hertuginne Kate var på Norgesbesøk i 2018, var nettopp skulpturparken en av tingene den norske kongefamilien viste dem.

1 / 3
OFFISIELL ÅPNING: Femteklassing Line Margrethe Kvernvold fra Vaulen skole i Stavanger viser frem sin skulptur «Tallblyanten på rømmen» til Dronning Sonja prinsesse Ingrid Alexandra under ferdigstillelsen av skulpturparken i septeber 2019.
Les også

Opplev Oslomarka med guide

Om du er turist i Oslo, eller bor i byen uten å kjenne marka særlig godt, er det mange muligheter til å oppleve naturen med guide.

Vigelandsparken er populær både blant byens egne innbyggere og turister. Hvem har vel ikke på et eller annet tidspunkt posert på samme måte som en av skulpturene? (Se billedserie under.) Vigelandsparken med Gustav Vigelands mer enn 200 skulpturer, er en del av en er Frognerparken. I Frognerparken finner du også den populære Frognerborgen som barna elsker å klatre på.

1 / 7
VIGELANDSKOPI: Bernard Chui fra Hong Kong har ifølge moren et naturtalent for å ligne Sinnataggen.

Gustav Vigeland har også en skulptur i Ekebergparken på østsiden av byen. Men der har hans «Mann og kvinne (Adorasjon)» selskap av en rekke internasjonale kunstverk, omgitt av flott natur, med utsikt over byen og fjorden. Parken er gratis inngang og åpen hver dag hele året.

I tillegg til skulpturer er det også en klatrepark for barn her. Den er utenfor den hvite sveitservillaen nedenfor Ekebergrestauranten.

Det er dårlig med parkeringsplasser i nærheten, så det lønner seg å reise kollektivt. Trakk 18 eller 19 til Ekebergparken eller buss 34 eller 74 til Ekeberg camping.

EKEBERGPARKEN: Skulptur, natur og utsikt. Dette er «Nue sans draperie» av Aistide Maillol.

Gratis museer

Forsvarsmuseet har holdt til i en gammel arsenalbygning på Akershus festning siden 1860. Dette er Forsvarets hovedmuseum, og viser historien til det norske Forsvaret fra vikingtiden frem til våre dager. Akkurat nå er museet corona-stengt, men festningsområdet er åpent og gratis å utforske. Gå rundt oppe på vollene, se på de gamle kanonene, og nyt utsikten over byen. Byggingen av slottet og festningen begynte i 1299 under Håkon V, og ble første gang ferdig på 1300-tallet.

AKERSHUS: Det er gratis å utforske festningsområdet.

Interkulturelt museum viser innvandrerhistorie i Norge. En av dagens utstillinger heter «Typisk dem.» Der kan du ta pulsen på dine egne fordommer. Åpent lørdag og søndag 11–16. Grønland Kulturstasjon, Tøyenbekken 5

Arbeidermuseet ligger rett ved Akerselva på Sagene. Her kan du oppleve historien om industrieventyrene ved Akerselva. Åpent onsdag til søndag 11–16. Sagveien 28.

Bymuseet og Teatermuseet er det gratis for alle den første lørdagen i måneden, mens barn og ungdom under 18 år slipper alltid inn gratis. Åpent tirsdag til søndag 11–16.

Bymuseets Kjenn-din-by-vandringer i vår- og høsthalvåret er gratis for alle.

ARKITEKTURMUSEET: Gratis på torsdager.

Nasjonalmuseet for arkitektur har gratis inngang for alle under 18 år. De som er over 18 kommer gratis inn på torsdager. Her vises den faste utstillingen «Boligideer,»pluss skiftende utstillinger. Bankplassen 3.

Naturhistorisk museum koster vanligvis 120 kroner for voksne og 60 for barn, men på torsdager kan alle se Tyrannosaurus Rex-skjelettet og de andre dinosaur-levningene gratis. Dette gjelder imidlertid bare på torsdager når det ikke er skolefri, så neste gratistorsdag blir den 20. august. Museet ligger i Botanisk hage på Tøyen, der det er gratis inngang hele året. Sars' gate 1.

BOTANISK HAGE: En oase på Oslos østkant

Botanisk hage

Botanisk hage er et levende museum med over 5000 planteslag fra hele verden. Flere ganger i løpet av sommeren er det gratis omvisninger med fokus på ulike temaer her.

I hagen kan du blant annet se planter som er truet eller sårbare i norsk natur. Du kan også finne en dufthage som er tilrettelagt spesielt for synshemmede og rullestolbrukere, og «Oldemors hage» som viser gamle norske hageplanter og er spesielt tilrettelagt for mennesker med demens.

OSLO RÅDHUS: Bli bedre kjent med den kjente bygningen.

Og mer:

Oslo rådhus: er kjent for sin flotte utsmykning, utført av noen landets største kunstnere. Rådhuset er åpent for besøk mandag til torsdag klokken 09.00 til 16.00. Publikum kan gå på egen hånd rundt i blant annet Rådhushallen der Nobels fredspris deles ut, Bystyresalen, Storstein-rommet, Krogh-rommet, Festgalleriet, Bankettsalen, og Munch-rommet som blant annet brukes til vielser og pressekonferanser. Der kan du se Edvard Munchs maleri «Livet.»

Vanligvis er det gratis guidede omvisninger om sommeren, men det er avlyst i 2020 på grunn av coronasmittefaren.

1 / 4
MUNCH-SALEN: Byrådsleder Raymond Johansen (A) under en pressekonferanse i rådhuset.


Nasjonalbiblioteket: Sommeren 2020 kan du få med deg tre utstillinger gratis på Nasjonalbiblioteket på Solli plass. Her kan du oppleve glimt fra tusen års kulturhistorie i utstillingen Opplyst, se Norges geografiske reise gjennom karthistorien i Kartsenterets utstilling Fra det fjerne, og få med deg presentasjonen av 100-årsjubilanten Anne-Cath. Vestly. Hvis du vil ta en pause, finner du Kafé Å i ærverdige lokaler i 2. etasje inne på Nasjonalbiblioteket, hvis du ikke heller velger den nye uteserveringen.

1 / 2
NASJONALBIBLIOTEKET: Utstillingen Opplyst viser glimt fra 1000 års kulturhistorie.

Å overvære en forestilling på Operaen er selvsagt ikke gratis. Men det koster ingen ting å gå på taket av den Snøhetta-tegnede bygningen, som har blitt en av Oslos mest populære attraksjoner.

Gratis guidet tur i Oslo: Nordic Freedom Tours arrangerer gratis guidede turer i Oslo. De lokalkjente guidene får ingen lønn, men lever av det deltagerne betaler i tips på slutten av turen. Det er dermed opp til deg selv om – eller hvor mye – du vil betale. Turene starter ved tigerstatuen foran Oslo S hver dag klokken 10. På grunn av corona-begrensninger på antall er det påmelding her. Guidingen foregår på engelsk, noen turer er også på spansk.

OPERAEN: Populært utfartssted

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Opplev Oslomarka med guide

  Om du er turist i Oslo, eller bor i byen uten å kjenne marka særlig godt, er det mange muligheter til å oppleve naturen med guide.
 2. Ta rutebåt fra Oslo til «sørlandsidyll»

  Småbyer og tettsteder med badestrender, hvite trehus og blomstrende hager er ikke bare et sørlandsfenomen. Det finnes flere i indre Oslofjord.
 3. Drillos nye fjellhobby: Samler på kommunetopper

  Den legendariske fotballtreneren Egil Drillo Olsen har satt seg et mål: Å bestige de høyeste toppene i alle Oslo-, Akershus- og Buskerud-kommunene.
 4. Steder du bør besøke i Norge

  Hvem har sagt at man må reise langt for å få fine ferieopplevelser? Eventyret finner du i eget land.

Mer om

Utstillinger

Oslo

Museum

Vigelandsparken

Flere artikler

 1. Budsjettferie: Slik strekker du feriepengene lengst mulig i Norge

 2. Ingrid Alexandra fyller 17 år

 3. Pluss content

  Skandinavia: 9 småbyperler i vår

 4. Pluss content

  Den komplette guiden til Liverpool

 5. Pluss content

  Småbyhelg: 20 høstreisetips i Norge

Fra andre aviser

 1. Ordføreren viser frem «Oslo-folks største gave» – og en prostituert

  Aftenposten
 2. Guide: Urbane vinterferiegleder for hele familien

  Aftenposten
 3. Ta med barna på storbysafari i høstferien!

  Aftenposten
 4. Mitt Oslo: Han går og går i byen. For å ha noe å se, har han besøkt alle byens kirkegårder.

  Aftenposten
 5. Guide: Endelig en påske uten koronarestriksjoner! Dette kan du finne på i Oslo.

  Aftenposten
 6. Oslo-guide: Klar for våren? Her er våre turtips!

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no