FORMOKAMPEN: Viljar (3 år og 4 måneder) var i sitt ess der han løp rundt på toppen. Bak står forfatter Inger Lise Innerdal til venstre og mamma Lise Grønbukt til høyre.

Fem fine familie-fjelltopper

Sjelden ser du stoltere smil enn når en smårolling har gått til toppen av et fjell. Her er fem snille fjelltopper som både familiens yngste og eldste turgåerne kan klare.

Publisert:

Samboerparet Lise Innerdal (58) og Otto Teksum Lund (63) fra Oppdal samler på fjelltopper og skriver bøker om dem. Tidligere har de blant annet skrevet om Norges beste toppturer og Norges beste «kremtopper».

Den tredje boken deres handler om de beste «familietoppene», altså lettgåtte toppturer som passer for barnefamilier.

Les også

Romsdalseggen – Norges nye skrytetur

På få år har Romsdalseggen blitt den heteste fjellturen du kan gå. Det er lett å skjønne hvorfor.

– Vi har sett en voldsom økning i folk på tur med unger. Nå treffer vi foreldre med barn på de utroligste topper. Vi har vært i Jotunheimen og møtt familier med barn på fem-seks år der, forteller Inger Lise Innerdal.

Hennes beste tips for å gi barna turglede fra tidlig alder, er å gjøre turen til mer enn bare det å gå. Se etter rumpetroll og kast fiskesprett i vannene. Ha med fiskestang. Bruk kikkert og se etter fugler og sommerfugler. Fortell om dyreliv og planteliv i området. Og ikke minst, ha med noe godt å spise i sekken.

TURGLEDE: En pust i bakken på jakt etter rumpetroll på veien til Formokampen.

Formokampen i Oppland, 1428 moh.

Hvis du kjører nordover forbi Otta ser du Formokampen trone høyt og majestetisk over Gudbrandsdalen. Fjellet ligger innenfor Rondane nasjonalpark. Det er flere stier opp til toppen, blant annet fra Høvringen, Smuksjøseter, Peer Gynt-hytta og Putten seter. Formokampen er et ypperlig turmål for alle aldersgrupper, inkludert pensjonister og barnebarn.

Vinjar Lotsberg var 3 år og fire måneder da han var med forfatterparet på topptur til Formokampen. De valgte ruten fra Putten seter. Vinjar labbet i vei som førstemann langs T-stien, frem til et lite tjern. Der ble det kort pause med steinkasting og rumpetrolljakt.

På toppen er det en kikkert og en retningsskive som peker mot 65 andre fjelltopper, og en informasjonstavle med en lydbok som forteller om villrein, fauna og dyrelivet i Rondane.

 • Sted: Sel kommune
 • Utgangspunkt: Putten seter, 955 moh.
 • Lengde: 9,7 kilometer tur-retur
 • Stigning: 520 høydemeter
HELGELANDSTRAPPA: Herfra er det god utsikt mot Mosjøen

Helgelandstrappa til Øyfjellet i Nordland, 818 moh.

Sommeren 2017 startet sherpaer fra Nepal arbeidet med å bygge Helgelandstrappa i Mosjøen. Når steintrappen er helt ferdig – i løpet av sommeren 2019 – vil den ha mer enn 2200 trinn, og være Norges lengste steintrapp.

Da sherpaene avsluttet arbeidene i fjor høst hadde de bygget 1700 trappetrinn fra Ytterøra ved havnivå og opp Trongskardet, 350 moh., pluss et godt stykke videre.

Målet er at hele den 3,2 kilometer lange trappestien til Storstuva-varden på toppen av Øyfjellet (818 moh.) skal være klar i løpet av sommeren 2019. Sherpaene kommer tilbake og fortsetter jobben i siste uke av mai.

Hele veien opp trappen kan du snu deg og nyte den fantastiske utsikten over Mosjøen. Reiser du dit den 6. juli kan du også møte dronning Sonja. Da kommer hun for å foreta den offisielle åpning av Helgelandstrappa.

 • Sted: Mosjøen i Vefsn kommune.
 • Utgangspunkt: Ytterøra
 • Lengde: 7 kilometer tur-retur
 • Stigning: 840 høydemeter.
Annonse fra: 

Her bor du i Mosjøen

Les også

Via ferrataer i Norge: Magesug til grøss og glede

Liker du magesug og stupbratte fjell, men mangler klatreerfaring? Da kan en via ferrata være noe for deg.
LINNEKLEPPEN: Her står Norges eneste bemannede branntårn.

Linnekleppen i Østfold, 325 moh.

Det nest høyeste fjellet i Østfold er et populært utfartssted. Her arrangeres det også motbakkeløp og utekonserter om sommeren.

På toppen av fjellet er det et 17 meter høyt brannvakttårn som ble reist i 1908. Det er betjent døgnet rundt fra 1. juni til 31. august. Det går an å klatre opp til utkikksrampen i tårnet.

Stien fra parkeringsplassen til toppen av Linnekleppen ble betydelig oppgradert i 2015. Nå henger det også skilt med opplysninger om skogen og klimaet på noen av trærne. Ved omtrent halvgått tur er det en fin rasteplass på svaberget nede ved Svartevatnet.

 • Sted: Mellom Marker og Rakkestad kommune
 • Utgangspunkt: Linnekleppen p-plass
 • Lengde: 6,8 kilometer tur-retur.
 • Stigning: 280 høydemeter.
STORHORNET: Høyt over Alnesvatnet på Godøya.

Storhornet i Møre og Romsdal, 497 moh.

Ytterst i havgapet, på Godøya i Giske kommune, finnes Storhornet. Det går stier opp fra Alnes i nord, Valkvæ i øst og fra Gjuv på sørsiden. De fleste velger denne siste ruten, med en sti via Alnesvatnet. Der er det en ypperlig rasteplass før de siste 200 høydemeterne. Fra toppen av fjellet kan du se Ålesund, Sunnmørsalpene, Hareidlandet og storhavet i vest. Vil du ha en litt lenger tur, kan du ta en avstikker til Lesten (398 moh.).

Giske kommune består av fire bebodde øyer. De andre er Valderøya, Giske og Vigra, der flyplassen til Ålesund ligger. Øysamfunnet fikk fastlandsforbindelse med undersjøisk tunnel i 1987

 • Sted: Giske kommune
 • Utgangspunkt: Gjuv, 40 moh.
 • Lengde: 4 km tur-retur
 • Stigning: 480 høydemeter
FOROLLHOGNA: Det er også mulig å sykle inn til foten av fjellet.

Forhollhogna i Hedmark, 1332 moh.

Forollhogna nasjonalpark som ligger i både Hedmark og Trøndelag, er en stor og frodig fjellvidde der urter og gress trives nesten helt opp til toppen av Forollhogna. Området har runde og rolige fjellformasjoner. Her lever også Norges nordligste villreinstamme.

Det er flere stier til toppen. Hvis du starter fra setra på Såttåhaugen følger du først en gammel ferdselsvei i grønn og frodig småbjørkskog. Etter to kilometer krysser du Østerbekken. Stien videre er lettgått på skrå opp fjellsiden. Den store runde varden på toppen er plassert på kommunegrensen mellom Os, Midtre Gauldal og Holtålen. Herfra er det vidstrakt utsikt mot Sylane, Viglfjella, Rondane og Dovrefjell.

 • Sted: Os kommune i Hedmark, Holtålen og Midtre Gauldal kommuner i Trøndelag
 • Utgangspunkt: Såttåhagen, 880 moh.
 • Lengde: 14 km tur-retur.
 • Stigning: 620 høydemeter
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no