UT VINDUET: På togtur er det uendelig med ting å se på veien rett utenfor vinduet ditt.

Slik blir togturen enklere

Sommerferien trenger ikke å etterlate store miljøavtrykk om du velger å farte langs togskinnene. Gøy er det også.

Publisert:

Man trenger ikke velger tog som transportmiddel bare fordi det er miljøvennlig, men også fordi selve reisen er en opplevelse i seg selv. Og ønsker du å dra på togtur til Sør-Europa har VG reise tidligere skrevet en detaljert plan om hvordan du bør gå fram, med mange gode tips.

Det er ikke alltid like enkelt å vite hvordan man skal starte planleggingen, eller hva man bør tenke på underveis. VG reise har derfor snakket med to eksperter som gir deg sine beste tips slik at togturen skal gå så knirkefritt som mulig.

Sjekk ut disse populære hotellene i Berlin

Sigrid Elsrud står bak nettsiden «togbloggen», hvor hun deler praktiske råd og tips om å reise med tog. Hun er også forfatter av boken «På skinner. Ut i Europa med tog» utgitt av Reiselykke.com, og har lang erfaring med ferie langs skinnene.

– Man kan reise så uendelig mange steder med tog. Nå har vi lært oss å fly fra A til B, det er blitt et transportmiddel, noe vi bare skal få unna. Når man tar tog opplever man mye mer underveis og opplevelsene på togturen blir en del av reisen, sier hun.

Journalist og reiseblogger Kyrre Dahl driver nettstedet «reisemedtog», hvor han i tillegg til tognyheter kommer med praktisk informasjon om hvordan du kan
reise med tog i Europa.

Velg en reiserute

Som med all annen reising starter også togturen ved planleggingen.

– Det første man må gjøre er å finne fram et kart og finn ut hvor det går toglinjer, da får du det første bilde av hva du har å velge i. Det viktigste er at man tar sine egne valg, velger en reiserute og -måte som en selv har lyst på, sier Elsrud.

Disse hotellene anbefaler vi i Paris

Dahl forteller at det ofte kan være litt vanskelig å bestille billetter.

– Det som kan være en utfordring er billetter, som oftest må du bestille en billett i hvert land fra hvert sitt togselskap. Men heldigvis er det i dag mange hjelpemidler på nett til å planlegge en togtur, sier han.

Den beste reiseplanleggeren er ifølge Dahl den tyske nettsiden Bahn.

– Her kan du finne informasjon om tog over hele Europa. De kan fortelle deg raskeste reisevei og også hvordan du kommer fram med bare regionaltog. Du kan bestille billetter over store deler av Europa, så sant turen inkluderer Tyskland, sier han.

I tillegg kan de fortelle deg en hel del annen informasjon også.

– De gir også masse ekstra informasjon som alle stoppesteder for toget, hvilken plattform toget går fra, om det er obligatorisk plassreservering, servering om bord og så videre. De kan også fortelle deg om det er ventet mye folk på et bestemt tog og hvis du trykker på ankomst-stasjon får du full oversikt over alle andre tog som går fra stasjonen, forklarer Dahl.

Vær fleksibel

Men bør du egentlig bestille alle billettene på forhånd? Nei, mener Elsrud.

– Jeg tror at noen av de togreisene som folk vil være alle mest fornøyd med, er reiser som er litt mer uplanlagt. På de små strekningene kan man gjerne være litt mer fleksibel. Ta ting litt på sparket etter vær og vind, se an de lette reisedagene underveis, det er noe av det beste man kan gjøre, sier hun.

Likevel mener hun at de lengre strekningene er lurt å booke på forhånd.

Har man noen tyngre og lengre reisedager, da bør du planlegge og forhåndsbestille. Noen vil ha et sete å sitte i, da bør de lange strekkene planlegges, forteller Elsrud.

Dette er hvor du vil bo i Zagreb i sommer

Anstrengende reiser

Nybegynnerfeil gjør vi alle og Dahl mener at overdreven optimisme er en gjenganger.

– Jeg vil si at det som går igjen er at mange er for optimistiske og
legger opp alt for anstrengende reiser. Ja, du kan komme deg fra Oslo
til Praha på under ett døgn med tog, men det er kanskje bedre å legge inn
én eller to overnattinger i for eksempel København og Hamburg, sier han.

Dahl påpeker også at forsinkelser er noe man bør noter inn i reiseplanen.

– Husk at tog av og til blir forsinket også i andre land, det er ikke noe særnorsk
fenomen. Så legg inn slark i reiseplanen slik at du får bedre mulighet
til å rekke neste tog, sier han.

Pakk så lite som mulig

Det er en velkjent fenomen at vi stadig pakker for mye når vi skal ut på tur. Og når man skal reise til et og samme sted er det gjerne ikke krise om kofferten er overfylt. Men når man skal reise på togtur er det derimot vesentlig viktigere at man ikke pakker for mye.

– Pakk så lite som overhodet mulig. Husk at alt kan kjøpes nesten overalt i Europa, så det er ikke nødvendig å ta med seg halve huset. Det finnes mange vaskerier, så vask klær underveis, forteller Dahl.

Elsrud er også enig med Dahl.

– Du må pakke lett. Når du reiser med tog skal du som regel reise litt lengre og skal bruke mer tid til å gå av og på, sier Elsrud og legger til.

Det er viktig å huske på at togene er forskjellig, hvordan man stabler bagasjen for eksempel. Derfor må du kunne løfte bagasjen din. Prøveløp litt med bagasjen hjemme, du må vite at du klarer å håndtere den på en grei måte.

I tillegg til å pakke lite, er det også viktig å tenke gjennom hva man bør ha i håndbagasjen.

– Praktisk håndbagasje hvor du har kontroll på verdisakene er viktig. Man skal opp med billettene, og ta en god del tog, derfor trenger man å ha dette lett tilgjengelig, forteller Elsrud.

Når lett og praktisk pakking er i boks, er det et siste tips Elsrud har å komme med.

– Du må ha med deg vann og reservemat, det er helt avgjørende. Mange tog har matservering, men det kan hende at det er streik eller utsolgt, så derfor er det lurt å være forberedt med vann og mat, forteller Elsrud.

UTSIKT: Fra vinduet på en av Sigrids mange togturer.

Teambuilding

Som Elsrud tidligere har nevnt er ikke det å reise med tog bare en form for reise, du kan gjøre det akkurat slik du vil og det kan dermed passe perfekt for en familietur.

Men velger du å reise med barn er det viktig å ha enkelte ting i bakhodet.

– Når man har med barn er det viktig å tenke at man ikke skal rekke over alt. Man må ikke se alt på en gang, det er kanskje viktigere å hygge seg underveis og ha det gøy, avslutter Elsrud.

Her er de beste tipsene fra Elsrud og Dahl:
* Planlegg godt, finn en reiserute som passer for deg og dine ønsker.
* Ønsker du å sikre deg sitteplass på de lengre strekningene bør du bestille billett på forhånd.
* Ta deg god tid, legg gjerne inn en ekstra overnatting underveis
* Husk å ta høyde for at toget kan være forsinket, så beregn litt ekstra tid hvis du skal rekke et tog videre
* Pakk så lite som mulig - sjekk gjerne hjemme at du klarer å løfte bagasjen opp og ned trapper og hyller
* Pakk det mest nødvendige i håndbagasjen, så du har det lett tilgjengelig
* Husk å pakke litt ekstra vann og reservemat
* Kos deg underveis, og ha det gøy på tur

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no