HELLAS: Dette er Elefsina strand like utenfor Athen. Foto: DIMITRIS MICHALAKIS / Reuters / Scanpix

Sydensommeren: Nå reiser flest til Hellas

Spania har lenge vært det mest populære Syden-ferielandet for nordmenn om sommeren. Men i år tyder mye på at Hellas går forbi.

 • Mona Langset

Hos Nordens største feriereisebyråkjede, Ticket, er det hittil solgt flere reiser til Hellas enn til Spania for sommeren 2019.

– Spania har «alltid» vært nummer én hos oss. Jeg kan ikke huske sist Spania var nummer to, sier markedssjef Ellen Wolff Andresen hos Ticket.

les også

Aktiv Hellas-ferie: Korfu rundt på to hjul

RHODOS: Et av de mest populære reisemålene i Hellas. Dette er hotell Mythos Beach. Foto: Mona Langset / VG

Blant Tickets kunder skal 12 prosent til Hellas i sommer. De aller fleste har kjøpt billetter til Kreta og Rhodos. På de neste plassene ligger Athen, Santorini og Lefkas.

10 prosent av Ticket-kundene har bestilt reiser til Spania. Landet har dermed falt ned fra førsteplassen som sommer-reisemål i Syden. De fleste Spania-turistene har kjøpt reiser til Mallorca, Barcelona og Alicante.

les også

I høyden på Mallorca

Tickets topp fem-liste over land de har solgt reiser til i sommer, ser slik ut: Hellas nummer én, Spania to, Thailand tre, USA fire og Tyrkia fem.

Ticket selger både ruteflybilletter og charter. Det er ruteflybillettene til Spania som har gått mest tilbake. Tickets chartersalg til Hellas lå over Spania også i fjor.

MALLORCA: De fleste som skal til Spania reiser hit. Foto: Javad Parsa / VG

Charter-Hellas

Charterselskapene selger også mye Hellas. Hos TUI var Hellas størst både i fjor og i år.

– Vi ser en liten nedgang i feriebestillinger til Spania i år. Jeg tror mye av det skyldes at Spania har vært veldig populært lenge, og det har vært mye «trykk» på Spania de siste årene. Nordmenn elsker dette landet med god grunn, men nå kan det se ut til at vi vil reise andre steder. Da etterspørselen etter Tyrkia gikk ned for noen år siden så vi at mange valgte Spania i stedet, men nå reiser man tilbake til Tyrkia igjen, sier Nora Aspengren hos TUI.

Resultatet er at det i sommer er mer enn dobbelt så mange som reiser til Hellas som til Spania med TUI, ifølge Aspengren.

Fem på topp ferieland hos TUI denne sommeren, er Hellas, Spania, Tyrkia, Kypros og Bulgaria, i den rekkefølgen.

– Vi ser en vekst i antall feriebestillinger til Hellas også denne uken. Det er pluss 18 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, Den siste uken er det Rhodos og Samos som har solgt best, forteller Nora Aspengren hos TUI.

HELLAS: Kveldsstemning på en strand ved Soniou utenfor Athen. Foto: Mona Langset / VG

– Hos Apollo har Hellas alltid vært foran Spania. Det som er nytt i år er at Spania har rykket ned fra en fjerde- til femteplass på sommerlisten, mens Albania for første gang er inne på topp fem. Kypros er den som har rykket ut fra topp fem og havner på en sjetteplass i år, forteller Tonje Fossum hos Apollo.

Topp fem hos Apollo blir dermed Hellas, Kroatia, Bulgaria, Albania og Spania.

les også

Mindre charter til Mallorca neste sommer

Ving har solgt omtrent like mange Hellas-ferier som Spania-ferier denne sommeren, men Spania ligger et hestehode foran.

– Det er på grunn av Mallorca som fortsatt er veldig populært, sier Siri Røhr Staff hos Ving.

Hos Finn reise sier direktør Terje Berge at de nå med stor grad av trygghet – ut ifra deres data – kan si at det fortsatt er Spania og Hellas som gjelder for nordmenn i sommerferien. Og at det nå er like mange som bestiller Hellas-reiser som Spania-reiser gjennom Finn. I likhet med Ticket selger Finn både ruteflybilletter og charter.

I juli i fjor opplevde Spania det største fallet i turismen noensinne, ikke bare fra Norge, men internasjonalt. Og på slutten av året kunne VG melde at det blir mindre charter til Mallorca kommende sommer enn tidligere.

Men selv om Spania går litt tilbake som sommer-reisemål, er det fremdeles ingen land som kan måle seg med Spania når vi ser året under ett. Spania er desidert størst om vinteren, med rundt en halv million nordmenn på Kanariøyene.

Spanias turistkontor i Norge påpeker overfor VG at landet fortsetter å være nordmenns foretrukne ferieland. De synes det er lite bekymringsverdig at charter-andelen i det norske markedet er redusert, i og med at 70 prosent av nordmennene som reiser til Spania, reiser uten pakkereiser, og nærmere 10 prosent av alle ruteflyene fra Norge går til Spania.

– Denne andelen er betraktelig høyere enn våre sommer-konkurrenter, og det gjør det enda enklere å reise til Spania uten pakkereiser. Fortsatt gjenstår en god del av sommeren, og reisebestillingene gjennomføres stadig senere som vi alle vet. Med tallene vi håndterer, er vi sikre på at vi fremdeles har mange muligheter til fremdeles å bli nordmenns foretrukne reisemål denne sommeren. Men enda viktigere enn antall turister er turistenes forbruk på reisemålet, og her ligger Spania øverst. Vi ønsker å fortsette å jobbe med å gjøre turismen stadig mer bærekraftig, både når det gjelder tilbud og etterspørsel, i tillegg til at vi fokuserer på opplevelser i Spania, skriver turistsjef Miguel Nombela i en e-post til VG.

les også

Spaniaferie med spesielle opplevelser

TYRKIA: Fortsatt på vei opp. Dette er standen i Mahmutlar. Foto: Roger Neumann / VG

Tyrkias revansj

Tyrkia – med Antalya i spissen, var et av de reisemålene som gikk mest tilbake i forbindelse med uroligheter i landet for tre år siden. Men i fjor var det på full fart tilbake.

– I år fortsetter bestillingene å øke, og hos Ticket har Antalya nå gått forbi Mallorca i antall bestillinger, forteller Ellen Wolff Andresen hos Ticket.

Hun tror årsaken er sammensatt. Det kan være at vi har reist så mye til Mallorca, at vi er klare for nye reisemål. Det kan også ha sammenheng med at det har blitt dyrere på Mallorca.

Når reisebyrået Ticket bryter reisestatistikken ned på destinasjoner, er Bangkok den enkeltdestinasjonen de har solgt flest billetter til. Fler enn til Kreta, Antalya og Mallorca. Det kan ha sammenheng med at mange av dem som reiser til Bangkok skal videre i Asia, og trenger hjelp av et reisebyrå til å sette sammen reisen. Ticket har likevel solgt flere billetter til Hellas og Spania enn til Thailand.

les også

Tyrkia-boom: De populære reisemålene

Ønsker det ene – bestiller det andre

Hva folk faktisk bestiller henger ikke alltid helt sammen med hva de fleste svarer når de får spørsmål om hvilket land de helst vil reise på ferie til.

Da Kantar Sifo på vegne av Ticket spurte i overkant av 1000 nordmenn om hvilket land de helst vil reise til på sommerferie i år, var Spania det mest populære landet (14 prosent), etterfulgt av Hellas (11 prosent) og Italia som nummer tre (10 prosent). Thailand og Tyrkia var nede på delt 10. plass med to prosent hver.

Thailand og Tyrkia var også langt nede på listen da Opinion i april stilte spørsmål for Finn reise om hvor folk planlegger å reise på sommerferie i år. Da svarte bare én prosent Thailand og tre prosent Tyrkia. De fleste i Finn-undersøkelsen sa også at de skulle til Spania, fulgt av Danmark, Hellas og Sverige.

Les reportasjer fra Hellas og Spania her:

Les også

 1. Aktiv Hellas-ferie: Korfu rundt på to hjul

  Korfu er som skapt for en aktiv ferie. Start gjerne med å utforske øya på sykkel.
 2. Øyidyll i dagsturavstand fra Athen

  Like utenfor storbyen Athen, kan du oppleve landsbyliv og rolige strender på øyene som ligger i dagstur-avstand byen.
 3. Besøk athenernes Athen

  Bli med til Athen og se hvor athenerne selv går ut om kvelden, hvilke museer de besøker, hvilke strender de liker og hvor de liker best å se solnedgangen.
 4. På utkikk etter det ekte Santorini? Dropp stranden. Gå heller tur

  I det jeg beveger meg gjennom landsbyen Oia på Santorini i Hellas, noe andpusten etter å ha gått opp de bratte bakkene, slår det meg at få steder i verden kan måle seg med dette.
 5. Samos: Det greske ferieparadiset

  Rett utenfor den tyrkiske kysten, ligger Samos. Den autentiske øya er ennå ikke oversvømt av masseturismen, tross sitt…
 6. Spaniaferie med spesielle opplevelser

  Luftballong over verdensarvsteder, yoga i naturen og besøk på steder der kjente filmer er spilt inn, er noen av aktivitetene som skal lokke nye turistgrupper til Spania.
 7. Tarifa: På Spanias lyskyst

  Tarifa er et friskt pust i skjæringspunktet mellom Atlanteren og Middelhavet, der eventyrlysten røsker tak i hjertet…
 8. Madrid: Opplev kultur- og matbyen

  Det den spanske hovedstaden Madrid ikke kan tilby av strandliv, tar byen igjen i form av…
 9. Matfotografens tips til det ekte Barcelona

  Besøkende i Barcelona kan lett havne i en turistfelle på La Rambla der de tvinges til å betale 60 euro for noen trøtte tapas. Her er 15 mye bedre alternativer utenfor turisttråkket.
 10. Opplev Baskerland i Bilbao - industribyen som fikk nytt liv

  I den tidligere industribyen Bilbao finner du nå både store grønne parker, trange historiske gater, moderne kunst og…
 11. Livsglade Las Palmas

  I Las Palmas de Gran Canaria slår storby-pulsen døgnet rundt. Livsgleden smitter lett. Her får du en stor guide med tips til kultur, uteliv og shopping

Mer om

 1. Spania
 2. Hellas

Flere artikler

 1. Pluss content

  Dette er de billigste sydenferiene akkurat nå

 2. Book påskeferien før det er for sent

 3. Professor liten tro på «sydenskam»: – Må finne seg i at folk reiser

 4. Pluss content

  Vurderer du utenlandstur? Dette bør du tenke på

 5. Verdens mest besøkte byer 2019

Fra andre aviser

 1. Reiseselskaper forventer at Norge følger Finlands reiseråd-eksempel

  Aftenposten
 2. Sommervarmen lar vente på seg. Nå rømmer nordmenn til Syden.

  Aftenposten
 3. Reiseselskapene merker kraftig økning i Syden-bestillinger

  Fædrelandsvennen
 4. Flydøren på gløtt for sommerferie i Hellas

  Aftenposten
 5. Om du våger å dra: Her er noen fristelser i populære ferieland

  Fædrelandsvennen
 6. Gabriel og Magdalena skal reise med fly ut av Norge. Nå forbereder Flesland seg på flere avganger over grensen.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no