I desember åpner et av verdens mest spesielle vandrerhjem i Stockholm

Bo i en jumbojet

ARLANDA (VG Nett) Her er verdens første jumbojet-vandrerhjem! Ja, du leste riktig.

 • Jacob Lund
Publisert:

I desember skal Jumbo Hostel åpne dørene for gjester på Arlanda flyplass utenfor Stockholm.

- Arlanda kommer til å få en ny attraksjon og en annerledes overnattingsmulighet, sier mannen bak det eventyrlige prosjektet, Oscar Diös.

Selve flyet er en utrangert Boeing 747-200 fra 1976, sist eid av det nå opphørte Transjet. Det har ikke vært i luften på mange år, men stått på flykirkegården på Arlanda.

Unikt landemerke

- Vi er veldig glade for at det nå har kommet bort derfra og nå faktisk blir til nytte, sier flyplassens pressesjef Niclas Härenstam.

Kjenner du til andre spesielle overnattingssteder? Del dine erfaringer her!

Arlanda får ikke bare sitt første vandrerhjem, de får også et unikt landemerke. Verken Härenstam eller Oscar Diös har klart å finne et tilsvarende prosjekt noe annet sted i verden.

I dag var Oscar Diös selv med flyet da det langsomt og møysommelig under et par formiddagstimer ble flyttet fra flykirkegården og til plassen der det skal stå, rett ved siden av innfartsveien til flyplassen. Her skal flykroppen nå innredes i løpet av noen hektiske høstmåneder.

- Det tok litt lenger tid enn planlagt å flytte det på grunn av problemer med landingshjulene. Men nå føles det fantastisk å få stille opp flyet på sin nye adresse utenfor flyplassen. Lokaliseringen er nøye valgt med tanke på at man kan ta seg dit enkelt med egen bil, taxi, kommunale transportmidler, gå, sykle, eller ta shuttlebussene fra parkeringene, sier Diös.

Annerledes feriestart

Midt i mot flyet ligger flyplasshotellet til SAS Radisson.

Målet er å stjele både forretningskunder og ikke minst få folk som skal med charterfly tidlig om morgenen til å starte ferien med en annerledes opplevelse.

85 sengeplasser, fordelt på rundt 25 rom med tre senger og noen suiter, blant annet i flyets cockpit, kommer det til å bli når alt står klart.

Terrasse på vingen

Fire rom i flyets tidligere motorkasser vil bli innredet og den gamle førsteklassen blir flyets rimeligste overnattingsalternativ. For en plass i en av liggestolene der oppe vil du neppe måtte ut med mer enn 200 svenske kroner for en natt.

Alle rom blir utstyrt med flatskjerm, der man blant annet kan se avgangstabellene for flytrafikken. Over alt i jumbojeten blir det gratis trådløst bredbånd. Dessuten vil det finnes en kafé og muligheter for å gå ut på flyets venstre vinge for de som ønsker det.

- Den store utfordringen med dette er at ingen har gjort det tidligere. Ellers er det som å innrede en hvilken som helst metallbrakke, sier Oscar Diös - som gleder seg stort til å ta fatt på det omfattende arbeidet.

SPESIELL OVERNATTING: I desember åpner Oscar Diös sitt Jumbo Hostel i en gammel jumbojet på Arlanda ved Stockholm. I dag ble flyet flyttet til sin plass ved flyplassens innfartsvei. Foto: Jan Johannessen
Publisert:

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. Lyst på et jumbojet-hotell?

 2. Bruce bor i skogen i en Boeing 727

 3. Rhodos: Norske turister på vei hjem – noen fortsatt strandet i Sverige

 4. Pluss content

  Han bor i et fly i skogen

 5. Overnatt i cockpit i jumbojethotellet

Fra andre aviser

 1. Ta plass, og god natt!

  Bergens Tidende
 2. Ønsker du en utradisjonell hotellovernatting?

  Bergens Tidende
 3. Vil bo i Boeing

  Aftenposten
 4. Bombetrussel mot Norwegian-fly på Arlanda

  Aftenposten
 5. Passasjerene ble sittende i timevis på bombetruet fly - ennå ikke undersøkt

  Aftenposten
 6. Fly nødlandet etter bombefrykt

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no