... og det er ingen spøk

HOTELL DALEN: Det hevdes at det skjer uforklarlige ting på Hotel Dalen i Telemark. Gjestene hører barnegråt fra tomme rom - kanskje fra barnet som «The english lady» etterlot alene for mer enn 100 år siden ¿ Foto: Janne Møller Hansen

Her er Norges skumleste hoteller

Det er høst. Det er halloween. Og på gamle norske trehoteller spøker det. Ta en natt her - om du tør...

 • Dag Fonbæk
Publisert:

Til de norske spøkelseshotellene kommer folk fra såkalte «6. sans»-foreninger som er opptatt av overnaturlige ting.

- Vi har gjester som leier seg inn på hotellene våre fordi de har hørt at det spøker der, bekrefter Nils Henrik Geitle, sjef for De Historiske hotell & spisesteder.

HOTEL UNION ØYE: I det blå rommet på Hotel Union Øye overnatter bare gjester med nerver av stål.

Her ved Norangsfjorden sies det nemlig at vakre Linda spøker - tjenestejenta som i 1890-årene kastet seg i fjorden etter en ulykkelig kjærlighetshistorie med en av keiser Wilhelms offiserer.

I Tyskland ble generalen nektet skilsmisse, en avgjørelse Linda tok så tungt at hun druknet seg i elven på Øye - ikledd brudekjole og blomsterkrans i håret.

I dag hevder Union Øye-gjestene at de både kan se og høre Linda gå hvileløst omkring i det blå rommet på natten. Dører åpnes og lukkes på uforklarlig vis, bilder flyttes på veggen.

At også Sir Arthur Conan Doyle, mannen som skapte romanfiguren Sherlock Holmes, bodde her i 1891, gjør ikke hotellbesøket mindre spenningsfylt.

SKUMMELT: I det blå rommet spøker bygdas vakre Linda som kastet seg i fjorden etter en ulykkelig kjærlighetshistorie med en av keiser Wilhelms offiserer Foto: Tom Egil Jensen

DALEN HOTELL: På landets kanskje aller mest kjente «spøkelseshotell» bør du tenke deg godt om før du sjekker inn på rom 17.

Mange gjester har følt ubehag i rommet. Andre har hørt barnegråt og sett en grå kvinneskikkelse i korridorene.

Det er «The English Lady» som spøker, sies det.

Ifølge historien kom engelske miss Greenfield alene til Dalen Hotell øverst i Telemarksvassdraget på slutten av 1800-tallet. Ingen visste at hun var gravid.

Da rommet skulle ryddes, var døren låst. Personalet brøt seg inn og fant et dødt spedbarn i sengen. Miss Greenfield ble arrestert og måtte bøte med livet.
I hotellrestauranten står bordet til Miss Greenfield alltid ferdig dekket. Og hver kveld tennes et lys for henne. Det sies at flammen sjelden står rett opp..

ALLTID DEKKET: Bordet til The English Lady. Hver kveld tennes lyset (legg merke til flammen!). Foto: Dag Fonbæk

DR. HOLMS, GEILO: Den grå dame på Geilo-hotellet Dr. Holms sies å være en forsmådd nygift kvinne, som sjekket inn med ektemannen under bryllupsreisen i 1926.

En kveld fersket den unge hustruen ham i seng med en annen kvinne - på rom 320.

Tre dager senere hengte den forsmådde nygifte seg på loftet. Hotellbetjeningen ble pålagt fullstendig taushet om tragedien - men fortsatt sies det at det skjer merkelige ting på rom 320 og andre steder i hotellbygningen.

Både gjester og ansatte forteller om merkelige ting - som at gamle, antikke veggur begynner å slå. Skritt høres, møbler flytter seg og dører åpnes og lukkes på uforklarlig vis...

HENGTE SEG PÅ LOFTET: En ung kvinne, som angivelig tok sitt liv på bryllupsreise her i 1926, går igjen i rom 320 på Dr. Holms, fremdeles iført sin lange, grå festkjole, Foto: Scanpix

UTNE HOTEL: På veggen henger maleriet av hotellvertinnen «Mor Utne». Men ER hun virkelig død?

- Fortsatt merker gjestene og de hotellansatte at hun er til stede, at hun overvåker alt og passer på oss, forteller dagens hotellvert på 300 år gamle Utne Hotel til VG.

«Mor Utne» var vertinne for et av Norges aller eldste hoteller i over 70 år. Fremdeles har hun sin faste stol i peisestuen. Hotellgjestene lar den stort sett stå tom - selv når hotellet er fullt.

Også da hotellet skulle renoveres lot arbeiderne stolen stå i ro - bevisst eller ubevisst.

På Utne sies det at lamper tennes og slukkes på uforklarlig vis. Dører glir opp og igjen, og gjestene fornemmer skikkelser. «Mor Utne»?

GÅR IGJEN: I salongen henger maleriet av den strikkende hotellvertinnen. Men stolen hennes rører ingen... Foto: Dag Fonbæk

FLEISCHER'S HOTEL, VOSS:Fleischer's bor spøkelset på rom 407.

Etter beskrivelsen å dømme er det Magdalene - kona til hotellets første eier - som går igjen.

Magdalene er et vennligsinnet spøkelse: Omsorgen for hotellgjestenes ve og vel skal være årsaken til at hun nekter å forlate familiehotellet på Voss.

Gjenferdet tenner blafrende lys hvis hun mener hotellbetjeningen ikke står hardt nok på for gjestene, forteller en hotellansatt til VG.

HARMLØST SPØKELSE: På Fleischer's Hotel i Voss har ingen følt seg truet av gjenferdet Magdalene, som var gift med hotellgrunnleggeren Fredrik Ørum Foto: Espen Braata


HOTEL WASSILIOFF: «Peter! Peeeeter!» Her kan folk høre nattlige rop fra tjenestepiken som sjøhelten Tordenskiold skal ha drevet til desperasjon og selvmord.

Den unge tjenestepiken Elise (18) - en av Tordenskiolds mange erobringer - skal ha overnattet på rom 216 på kysthotellet Wassilioff, der gjester forteller at de våkner av knirking og møbler som flytter seg.

- En gjest ba til slutt om å få et annet rom, så nifst var det med alle lydene, forteller hotellsjefen til VG.

Elise ble involvert i et gedigent trekantdrama: Sjøhelten satte barn på henne og forlot henne i skammen. Tjenestepiken druknet seg i brønnen ute på Citadelløya.

Sin hevn tar hun visstnok ved å gå igjen der ute i kystbyen - med mystiske opptredener når mørket faller på.

ROM 216: På kysthotellet Wassilioff hender det at gjestene ber om å få bytte værelse, fordi det er så niftst med alle lydene på rommet til Den grå dame... Foto: Dag Fonbæk

Flere spøkelseshoteller

Sauda Fjord Hotel: De fleste hotellspøkelser er kvinner - men i Rogaland går en mann igjen: Syk av kjærlighetssorg hengte en 28-årig oberst seg på rom 315.

Utstein Kloster: En gjest på rom 10 ble låst inne. Noe holdt døren igjen med stor kraft. I 2. og 3 etasje kan man se en kvinne som plutselig bare står der.

Elingaard Herregård i Østfold: Kjenner du at rommet fylles av tung parfymelukt, kan det være Birgitte, generalfruen som styrte gården med myndig hånd på 1700-tallet før hun forsvant på mystisk vis under en vogntur.

Villa Visnes i Stryn: I 3. etasje høres bankelyder og gråt. En ung pike skal ha hengt seg der. Hun jobbet på hotellet og ble gravid med en tilfeldig forbireisende.

Hald Pensjonat i Mandal: Alle trodde munk-spøkelset på Hald var oppspinn. Helt til pianoet begynte å spille av seg selv.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Publisert:

Les også

 1. Landets minste hotell

  SALTDAL (VG) Mellom store trær og snødekte fjell ligger Norges aller minste hotell.
 2. Her er spisestedene som er «best langs veien»

  (VG Nett) Ganefart har kåret de beste lokale spisestedene langs veien. Se hvem er som er best i din region!
 3. Blir Norges eneste i Design Hotels

  (VG Nett) Hotellet The Thief på Tjuvholmen i Oslo er opptatt i det gode selskap av verdens flotteste designhoteller…
 4. Nå skal norske hoteller kjempe om stjerner

  (VG Nett) Nå skal det innføres et felles klassifiseringssystem som forteller hvilken standard hotellene har.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Berømt spøkelseshus blir hotell: Tør du bo her?

 2. Sjekk inn med spøkelsene

 3. Pluss content

  Norges skumleste steder

 4. Pluss content

  Julefeiring med historisk sus

 5. Disse hotellene er mer populære enn noen gang

Fra andre aviser

 1. Skremmende overnattingssteder Norge rundt

  Bergens Tidende
 2. I 1965 vart Gerd kåra til Miss Rimini. Ho enda opp som Mrs. Fleischer’s.

  Bergens Tidende
 3. Reiseguidene advarte mot Odda. Butikkene slet. Så ble Trolltunga oppdaget.

  Bergens Tidende
 4. Prinsesse på prøve

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no