IKKE VÆRGARANTI: I november 2001 så det sånn ut etter et uvær på Gran Canaria. Og uvær kan du ikke klage på etter Pakkereiseloven. Foto: Juan Gregorio Periodico LA PROVINCIA DLP

Dette er du ikke beskyttet mot på charterturen

(VG Nett) Pakkereiseloven beskytter ikke mot alle skuffelser på turen. Enkelte ting må du bare finne deg i.

Publisert:

Hvert år behandler Klagenemnda for pakkereiser rundt 250 klager fra misfornøyde charterturister. Litt under halvparten av klagerne får medhold.

Det er nesten forsvinnende lite i forhold til de én million charterferiene vi nordmenn foretar i løpet av et år.

LES OGSÅ:Dette har du rett til på charterturen

- Charterselskapene er veldig flinke til å gi kundene det de har krav på, konstaterer Rolf Forsdahl, som er administrativ ansvarlig for Pakkereisenemnda.

Les også:Her er de sykeste reiseklagene

Skitt og forsinkelser

Pakkereiseloven gir charterturister bedre beskyttelse enn andre reisende. Men du har ikke nødvendigvis krav på prisavslag selv om ferien ikke var som forventet.

Litt bråk må du finne deg i. Det samme gjelder små rom, insekter eller det du opplever som halvsjuskete rengjøring.

Flyet må også være kraftig forsinket før du kan få penger tilbake.

Les også:Slik klager du på ferien

- Pakkereisende må finne seg i større forsinkelser enn vanlige flypassasjerer før de kan kreve prisavslag etter spesialreglene for pakkereiser. Det er litt avhengig av varigheten på reisen.

Hvis forsinkelsen kan lastes charterselskapet eller flyselskapet, går grensen ved åtte til tolv timers forsinkelse. Og fristene dobles hvis forsinkelsen skyldes forhold utenfor deres kontroll, sier Forsdahl.

HJELP TIL KLAGEN:Forbrukerrådets elektroniske klagebrev finner du her!(ekstern lenke)

- MINNER OM SVINEINFLUENSA: Reiselivssjef Rolf Forsdahl i HSH mener det brygger opp til et hysteri rundt vulkanasken som minner om svineinfluensaen. Foto: Espen Braata

Andre krav i utlandet

Når det gjelder støy, romstandard og rengjøring, er grensene mindre bastante. Hovedregelen er likevel at du må finne deg i litt.

En av de vanligste klagene går på dårlig renhold av hotellrommet. Men der er det vanskelig å få medhold. Det samme gjelder innsekter.

- Du må korrigere for at du er i andre deler av verden. I mange land er det vanlig å støvsuge og børste i stedet for å gå med vann og klut. Innsekter eller maur på rommet er vanligvis ikke en mangel, hvis det ikke er snakk om enorme mengder. Da kan det være det, sier Rolf Forsdahl.

Støy

Du kan heller ikke regne med at hotellrommet er stille som på Hardangervidda.

- Hvis reisemålet ikke er beskrevet som spesielt stille og rolig, må du være forberedt på støy fra gateliv, stranden eller uteliv. Du har heller ingen garanti mot litt leven fra naborommet, sier Forsdahl.

Det er også vanskelig å klage over støy fra vedlikeholdsarbeid på hotellet, nabotomten eller veiarbeid.

- Du kan forvente at de gir beskjed på forhånd hvis det pæles hos naboen eller betongbores på ditt eget hotell. Akutte reparasjoner må du vanligvis finne deg i. Men er plagene spesielt store, har nemnda gitt et passende prisavslag også i slike saker, sier han.

KJØPT PAKKEREISEN MED UTENLANDSK OPERATØR?Forbrukerrådets liste over godkjente klagenemnder i EU finner du her!(ekstern lenke)

Ikke dårlig vær

Du får ingen erstatning selv om du fryser fordi hotellrommet mangler oppvarming. Heller ikke regn eller uvær kan lastes turarrangøren.

Også noen timers vannavbrudd må du finne deg i. Hvis feilen ligger i det kommunale vannsystemet, må du til og med godta at vannet er borte i en eller flere dager.

Ubehagelige hendelser som innbrudd på hotellrommet, tyveri, sykdom og sjenerende medreisende er heller ingen mangel etter Pakkereiseloven.

Les også:Charterturen blir dyrere enn du tror

Uspesifisert er lik usikkert

Billige restplasser lokker mange til å bestille reisen uspesifisert. Da sier de samtidig fra seg mange rettigheter til å klage.

VGD OM USPESIFISERT:Eneste episoden jeg kommer på (av totalt 8-10 ganger) er at vi ved en anledning ble plassert i et kjelleraktig rom utenfor Rethymnon; det var slitt og møkkete, lysforholdene var elendige og «terrassen» var en grop som bare skilte oss fra en ganske travel gangvei mellom hotellet og stranda.Diskuter her!

Det eneste du strengt tatt kan forlange, er en seng med rent sengetøy, adgang til dusj og toalett, og at du ikke blir innkvartert sammen med personer av det motsatte kjønn mot sin vilje.

- Du kan derimot ikke legges inn på et hotell som er dårligere enn det dårligste i katalogen. Men du risikerer å havne langt uti hutaheiti sammen med en fremmed, snydens romkompis, sier Rolf Forsdahl.

ForbrukerrådetReisegarantifondet (for pakkereiser)Pakkereisenemnda (for pakkereiser)Flyklagenemnda (for rutefly)
Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no