UTVIDET: Sentrum av Røros har stått på UNESCOs liste i 30 år. Nå er også området rundt en del av verdensarven. Foto: GEIR OLSEN / VG

Røros eneste nye fra Norden på verdensarv-listen

Hele området rundt Røros skal nå plasseres på UNESCOs liste over verdensarven. Vedtaket ble gjort sent lørdag kveld under UNESCO-møtet i Brasils hovedstad, Brasilia.

  • NTB
Publisert:

- Nominasjonen av Circumferensen ble det overhodet ikke stilt spørsmål ved. Den gikk rett gjennom og var den eneste nominasjonen fra Norden som kom med på verdensarvlista i denne omgang, sier Røros-ordfører Hans Vintervold til NTB.

Sammen med sin kollega fra Holtålen kommune måtte han fram på podiet i Brasilia for å takke UNESCO-delegatene da valget var gjort. De to har representert Norge sammen med folk fra Miljøverndepartementet.

HAR DU ET REISETIPS FRA RØROS?Legg det inn her!

En utvidelse

Den gamle trebebyggelsen på Røros har stått på verdensarvlista i 30 år, nesten like lenge som Bryggen i Bergen. Hele tiden har Røros arbeidet for at hele Circumferensen skal bli innskrevet på listen. Circumferensen er de områdene som var omfattet av de kongelige privilegier bergstaden fikk i 1644 og som dannet grunnlaget for driften i kobbergruvene.

Vedtaket innebærer at UNESCO nå har erkjent den viktige sammenhengen mellom selve bergstaden og dens omgivelser, skriver Miljøverndepartementet.

Området som nå er innskrevet, dekker arealer i Holtålen, Røros, Os, Tolga og Engerdal kommuner.

LES MER OM RØROS:
Bak fasaden i Røros || Nytt hotell i ullvarefabrikken || 300 års bergverkshistorie

En utfordring

- Vedtaket om å innlemme hele området rundt Røros er en utfordring både for de kommunale myndighetene i området og for de sentrale myndighetene, sier Vintervold. Han mener vedtaket i UNESCO også betyr at det vil bli bevilget penger til å bevare kulturlandskapet rundt gruvene.

- Nå er hele historien som forklarer gruvedriften med i verdensarven. Røros er blitt det UNESCO kaller en «outstanding value». Det gir i seg selv våre nasjonale myndigheter et ansvar, mener Vintervold. Han regner med at vedtaket vil styrke turistnæringen og landbruket, men minner om at det å være en del av «The World Heritage» betyr mer enn penger.

I en kommentar til vedtaket sier miljøvernminister Erik Solheim at han er glad for vedtaket i Brasil. Samtidig bekrefter han Norges vilje til å videreføre sin støtte for verdensarven.

OG DETTE SKJER I ØSTERDALEN:
Bygger Flåklypa-park i Alvdal || Aktivitetsferie på Savalen

Høyeste status

- Dagens avgjørelse gjør det enda mer berettiget å støtte Røros-området. Her må kommunale og fylkeskommunale myndigheter bidra, og staten skal selvsagt ta sin del. Men det er for tidlig å være mer konkret nå, sier Solheim.

Han mener vedtaket er en hyllest til Røros som han føler stolthet og ydmykhet over.

Status som verdensarv er det høyeste kvalitetsstempel kultur- og naturarv kan oppnå. For å oppnå en slik status, kreves det en grundig dokumentasjon av områdets fremragende universelle verdier, som skal ivaretas for fremtidige generasjoner.

- Fem kommuner og to fylkeskommuner har sammen med statlige myndigheter nå påtatt seg ansvar for å forvalte området på best mulig vis, sier miljøvernministeren.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

World Heritage Committee inscribes five new cultural sites on World Heritage List and approves two extensions to existing properties
Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no