Norwegian havner på «verstingliste»

INGEN ERSTATNING: Selv om en rekke avganger med Norwegians nye Dreamliner-fly ble erstattet av andre fly, mener selskapet de tekniske problemene er utenfor deres kontroll. Foto: JOHAN NILSSON, NTB SCANPIX

Norwegian trosser Transportklagenemnda - nekter å betale erstatning

For første gang trosser flyselskapet et vedtak i Transportklagenemnda om erstatning til reisende.

 • Øyvind Gustavsen
 • Anne Bergseng

21. oktober ble Norwegian felt i Transportklagenemnda i en klagesak knyttet til selskapets Dreamliner-satsing.

Klageren, som fløy med Norwegian til New York i juli, fikk ikke fly med selskapets nye Dreamliner-maskin grunnet tekniske problemer. I stedet ble han fløyet med et eldre fly.

Klageren krevde kompensasjon for at Norwegian ikke leverte produktet han ble lovet ved bestilling av reisen.

Norwegian, på sin side, mente de tekniske problemene var «ekstraordinære» og utenfor selskapets kontroll. De hadde dessuten tilbudt passasjerene gratis ombooking eller full refusjon. Siden reisen ble gjennomført, dog med en annen flytype, mente de at kravet om kompensasjon måtte avvises.

I klagerens favør

Likevel fattet Transportklagenemnda et vedtak i den reisendes favør. Nemnda mente at flytypen var helt sentral for reisen som var kjøpt, og at også selve Dreamliner-flyet var sentral i Norwegians markedsføring om en «helt ny flyopplevelse».

Nemnda fattet et enstemmig vedtak om at Norwegian måtte tilbakebetale ti prosent av flybilletten til klageren.

Vedtaket er ikke juridisk bindende, men veiledende. De aller fleste store flyselskaper, inkludert Norwegian og SAS, har imidlertid tidligere føyet seg etter nemndas vedtak i tvistesaker.

VEDTAKET: Les hele vedtaket her

- Utenfor vår kontroll

Nå setter imidlertid Norwegian seg på bakbeina. De nekter å rette seg etter pålegget fra nemnda.

- Vi synes at denne situasjonen har vært utenfor vår kontroll og velger derfor ikke å rette oss etter vedtaket i Transportklagenemnda. Vi synes det er beklagelig at passasjeren ikke fikk fly med Dreamliner, men at vi som selskap ikke er ansvarlig for dette, ettersom omstendighetene som førte til denne situasjonen er utenfor vår kontroll, sier Charlotte Holmbergh Jacobsson, informasjonssjef i Norwegian, til VG.

Selskaper som felles i nemnden har tre uker på seg til å protestere på vedtaket. I denne konkrete saken går fristen ut idag.

Norwegian bekrefter overfor VG at de vil sende nemnda et brev i dag.

Selskapet henviser til en tilsvarende klagesak i Sverige, der Norwegian fikk medhold i Allmänna reklamationsnämnden. Her ble den reisendes krav om erstatning avvist.

- Vi har som mål å følge vedtak i Transportnemnda, men i dette tilfellet er vi ikke enige med dem. Fordi vi fikk medhold i en tilsvarende klage i Sverige, velger vi å følge den retningslinjen.

HVA MENER DU?Diskutér nederst i saken!

Verstingliste

Flyselskaper som ikke føyer seg etter Transportnemnda, blir offentliggjort på nemndas nettsider. Denne listen omtales ofte som «svarteliste».

- Hva tenker dere om å komme på Transportklagenemndas «svarteliste»?

- Det er selvfølgelig ikke ideelt, men det er ikke alltid nemndas vedtak er riktige. I enkelte tilfeller har selskaper vunnet frem i retten, selv om i nemnda har fattet vedtak i den reisendes favør, sier Charlotte Holmbergh Jacobsson.

SE LISTEN: Her er selskapene som ikke følger vedtakene

Dersom Norwegian hadde valgt å rette seg etter vedtaket i Transportklagenemden, kunne det ført til et skred av andre erstatningskrav. Det er nemlig mange kunder som siden Dreamliner-flyene ble introdusert har måttet fly med andre flymaskiner.

LES MER: Norwegians langdistanse-mareritt: Tre av fire forsinket

Viktig prinsipp

Rolf Forsdahl, direktør for reise i hovedorganisasjonen Virke, mener vedtaket i Transportklagenemnda er rimelig, nettopp fordi Norwegian har lovet sine passasjerer noe mer enn ren transport når de bestiller en reise med et Dreamliner-fly.

- Når et flyselskap er så «frekt» at det våger å love sine kunder en helt ny og bedre reiseopplevelse om bord i deres fly, så må de også tåle konsekvensene av dette når løftet ikke blir innfridd, sier Rolf Forsdahl.

Han er derfor ikke overrasket over vedtaket i nemnda.

- Det overraskende og nye i dette er at en flyreise regnes som en vare på linje med andre produkter man kjøper. Når denne varen inneholder feil eller mangler, i dette tilfellet en flyreise, har kunden rett på kompensasjon, sier Forsdahl.

Han legger til at et avslag i prisen på ti prosent ikke er mye, men at det er prinsippet som er det viktige i denne sammenhengen.

Les også

 1. To Norwegian-fly farlig nær kollisjon

  En avbrutt innflyging og en beskjed som ble gitt til feil pilot, førte til at to Norwegian-fly kom farlig nær hverandre…

Mer om

 1. Luftfart

Flere artikler

 1. Dreamliner-klager skal prøves i retten

 2. Jonas (24) vil ha rettssak mot Norwegian

 3. Full krangel mellom Norwegian og Flyklagenemnda

 4. Tilbød seg å bytte fly – ble nektet kompensasjon

 5. Saksøker Norwegian fordi han ikke fikk fly Dreamliner

Fra andre aviser

 1. Norwegian vil ikke betale erstatning

  Fædrelandsvennen
 2. Dagens vedtak kan koste Norwegian dyrt

  Bergens Tidende
 3. Klageflom mot Norwegian

  Bergens Tidende
 4. Norwegian pekes ut som flyversting i Sverige

  Bergens Tidende
 5. Klageflom mot Norwegian

  Aftenposten
 6. Norwegian er flyversting i Norge også

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder