MÅ ALLTID INNOM: På dejlige Skindbuksen, skjenkested siden 1728, har Ølbok-forfatter Espen Smith funnet tonen med (f.v.) Torild Bergersen, Kristin Thomassen og Dina Sannerhaugen, på venninne-hyggetur til København. Foto: Niklas Lello

Her er ekspertens favoritt-ølkroer i København

KØBENHAVN (VG) Dansk øl? Er ikke det Tuborg og Carlsberg, da? - Jovisst. Og mye, mye mer, fastslår ølbok-forfatter Espen Smith (50).

 • Dag Fonbæk
Publisert:

Øl-kjenneren har tatt oss med til København - en av de 14 europeiske øl-byene han har fotgått i arbeidet med sin neste opplevelsesbok «Espens ølsafari», som kommer ut nå på sensommeren.

- Den nye verdenen av øl så dagens lys mye før i Danmark og København enn ellers i Norden. I dag representerer dansk øl mangfold, bredde og kvalitet, sier Espen og skyver opp døren til Skindbuksen ved Kongens Nytorv.

- En Tuborg Classic, takk.

Århundrelang kultur

På spisekartet stopper fingeren ved kalvelever med bacon.

Allerede her aner vi at runden innom Købens lune og brune steder kan bli både lang og mettende.

SMAKSBRETT: På hyggelige BrewPub, 50 meter fra Rådhuspladsen, kan du smake på flere av husets egenbryggede, ufiltrerte ølsorter - fra de lyse og lette, til mer «humlede» og mørkere saker. Foto: Dag Fonbæk

- Jeg er fascinert av Københavns århundrelange ølkultur og -tradisjon, sier Espen, som ble livredd da han hørte at Skindbuksen skulle holde stengt noen dager for vedligeholdelse.

Heldigvis ble bare bordene og bardisken slipt litt lysere. Resten forble urørt.

- Alle stedene har sin sjel. Og det står mennesker bak. Det er driverne og gjestene som har skapt atmosfæren vi sitter her og føler på, sier Espen.

Vi kikker rundt oss. Folk i livlig snakk. Snaps på bordene, lenge før lunsj.

- Hvor i Norge opplever vi sånt? spør Espen, og lar svaret ligge.

DEN GRØNNE: Joda, dansk øl er fremdeles Tuborg og Carlsberg, men danskene er kommet mye lengre enn oss i å utvikle mangfold, bredde og kvalitet, sier Espen Smith. Foto: Wonderful Copenhagen

Øltester

I Danmark hører taffel-akevitten med til pub-ritualet. Den blanke, du vet.

Espen Smith seiler opp som Norges store ølguru. Selv liker han alt fra prisvinnende Aas fatøl til det særeste vestlandske mikroøl.

Ølvennen har holdt hundrevis av foredrag og kåserier om ølbrygging og nytelse, gitt råd om øl til matlaging og vet hvor i verden vi finner de beste ølbyene.

Foruten å undervise om øl ved Norsk Sommelier Utdannelse har Espen vært konsulent for tallrike puber, restauranter og mikrobryggerier i Norge. Dessuten er han en hyppig brukt og særs kvalifisert paneldeltager i VGs øltester, skal vi tro den testansvarlige.

- Framfor alt smaker jeg på mye øl, sier 50-åringen og klapper seg på skjortemagen.

Mikrobrygg

Inn av døren kommer Espens gode øl-venn Jan Paul, bryggmester ved Svaneke Bryghus på Bornholm, som eksporterer mye av sitt ufiltrerte gull til Norge.

SKÅL! Øl-kjenner Espen Smith (t.h.) og bryggmester Jan Paul på Svaneke Bryghus, Bornholm, skåler på Skindbuksen i København. Foto: Niklas Lello

Hvert år brygger han fire sesong-øl, som alle avspeiler årstidene der ute på øya. Nå skal blide Jan i gang med å brygge øl på sjø-tang, røper han.

- Dansk ølbrygging har opplevd en virkelig boom de siste ti årene, forteller brygmesteren til VG.

- Carlsberg gikk motsatt vei av norske Ringnes, og lot småbryggeriene leve.

I tillegg tar butikkjedene inn masser av mikrobrygget øl. De tør ikke annet. Da mister de ansikt.

- Har dere te? hører vi bak oss.

Det blir stille i lokalet. Så runger latteren mot taket i den 300 år gamle skjenkestuen.

Gjesten får aldri svar.

FOR ØLHUNDER: På 10 års-jubilerende Nørrebro Bryghus i Ryesgade inntar du mikrobrygget øl og mat tilberedt med øl i rustikt miljø - blant øltankene. Foto: Nicolai Perjesi

FAVORITTSTEDENE

Her er noen av forfatter Espen Smiths københavnfavoritter:

NØRREBRO BRYGHUS (Ryesgade 3):

Ale-mørnet lammeskank står på spisekartet hos prisvinnende Nørrebro Bryghus, der du spiser og drikker blant blanke øltanker. Etter 10 års drift er dette kanskje Københavns mest anerkjente mikrobryggeri.

Espen kjenner grunnleggeren Anders Kissmeyer, tidligere brygmester hos Carlsberg, og setter framfor alt pris på husets store, varierte og skiftende øl-utvalg, samt kokkenes evne til å lage god mat med øl som viktig ingrediens.

DEN TATOVEREDE ENKE (Gothersgade 8):

Blant bindingsverkshus i Baron Boltens Gaard, tett på Kongens Nytorv, blomstrer Københavns første ølbar & brasserie i beste velgående. Kjøkkensjef Jonas Harlfeldt & co. tryller fram sesongmenyer ispedd øl, som setter smak og framhever ingrediensene.

«Enka» har spesialisert seg på belgisk øl. I baren nede talte vi 16 øltårn og mer enn 100 typer flaskeøl. Velg om du vil innta godsakene ute i gården eller i restauranten ovenpå.

SØREN'S VÆRTSHUS (Vandkunsten 6):

Litt bortgjemt, men ikke langt unna Strøget, ligger en perle av en plass - Københavns gamle fisketorg som lyder navnet Vandkunsten. I solveggen utenfor Søren's Værtshus nyter Espen sin Svaneke Classic fra fat.

Søren's var blant de første som fikk ølet fra Bornholm på drikkekartet, en trivelig kneipe hvor københavnere og bornholmere møtes over Jan Pauls gode brygg.

SORGLØST: Espen liker usnobbete steder. Et slikt er Café Sorgenfri i Brolæggerstræde, mange nordmenns lunsjsted-favoritt i København. Foto: Dag Fonbæk

SORGENFRI (Brolæggerstræde 8):

- Et sted jeg aldri håper vil forandre seg, lyder Espens dom etter å ta satt til livs enda en plattelunch med sildeskålen som favoritt. Luxus-øl i glasset, denne gang fulgt av Krone akevitt, på VGs anbefaling.

Steder som Sorgenfri får Espen til å smile - med sildeplatter store som tivolivogner. Bord og stoler er sjarmerende usymmetrisk stablet innover i lokalet. Til knaggene innenfor døren har de ikke brukt vater, ikke engang dårlig øyemål.

Populært, så bestill bord!

BREW PUB (Vestergade 9):

I mikrobryggeriet tett på Strøget og Rådhuspladsen brygges til enhver tid 7-8 ulike typer øl i tankene til bryggeridirektør Jens Mortensen og hans folk.

- Ofte kommer kjøkkensjefen og ber oss lage et øl som passer til sesongråvarene han planlegger bruke, eller vi får ideen til et øl som kjøkkenet lager mat til, forteller Mortensen til VG.

Bryggeri, pub og restaurant i ett.

FLOSS (Larsbjørnsstræde 10):

Guldøl er favoritten på Floss - ølbaren i ett av Københavns eldste stræder. Her er stadig happy hour, der du kan kjøpe to håndbajere for 30 kroner. Og det røykes på Floss. Inderlig.

Vi får en slags Elm Street-følelse her. Vinduene er tapetsert med klistremerker, og klientellet er sammensatt. Mange rundt oss har opplagt smakt sterkere saker enn grønn Tuborg.

- Et herlig sted! sier Espen. - Kjenn på atmosfæren!

Publisert:

Les også

 1. Bli med på «verdens vakreste togreise»

  FLÅMSBANEN (VG) Det kryr av turister. Men det er det en grunn til.
 2. Er det her man finner Norges beste råvarer?

  JÆREN (VG) Om Stavanger er landets mathovedstad, er Jæren hele Norges matfat. Vi har gjort en rundreise i spiskammeret.
 3. Fra sivil ulydighet til turisme

  ALTA-KAUTOKEINOVASSDRAGET (VG) En gang demonstrasjoner, sultestreik og massivt politoppbud.
 4. Stadig flere camper og «glamper»

  FURUSTRAND CAMPING, TØNSBERG (VG) Den nye trenden på campingplassene er designhytter og temaparker.
 5. Er dette Norges fineste sykkelferie?

  MS GAMLE SALTEN (VG) Bodø - Kjerringøy - Steigen - Hamarøy. Finnes det et finere sted i Norge å dra på sykkelferie?
 6. Himmel og hav - for en flott ferierute

  NORDSJØVEIEN (VG) Møre har sin Atlanterhavsvei, Helgeland sin Kystriksvei.

Mer om

Reiseliv

Reise

Flere artikler

 1. Prisen for pilsen

 2. Fem steder du kan ta en boble-skål utendørs i vår

 3. Her bør du ta kaffepausen i New York

 4. Går sammen om streaming-prosjekt: – Low Key og teit

 5. De lokale redningsaksjonene

Fra andre aviser

 1. Kristiansand er byen med sommergaranti

  Fædrelandsvennen
 2. Forbrukerrådet: - Dette går ikke an

  Fædrelandsvennen
 3. Her vanket Hemingway og hans tørste venner

  Aftenposten
 4. Norsk reisekalender: 12 supre norgesturer

  Aftenposten
 5. Norsk reisekalender: 12 supre norgesturer

  Fædrelandsvennen
 6. Dette kan du gjøre på den glamorøse, franske rivieraen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no