Guide til bydelen Trastevere

EKTE ITALIENSK: Anders Hornslien liker seg på restauranten til Fabrizio Saltalippi i bydelen Trastevere i Roma. Her serveres lokal romersk mat.Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.

Her er Roma-kjennerens beste tips

ROMA (VG) Tidligere politiker Anders Hornslien (42) har bodd i Roma i flere år, hvor han jobber som guide. Her er hans personlige favoritter i den historiske og hippe bydelen Trastevere.

 • Anne Bergseng
Publisert:

Mange nordmenn drømmer om Roma, viser VG Reises InFact-undersøkelse om hvor nordmenn ønsker å dra på ferie.
I valget mellom ti storbyer, velger de aller fleste Roma.
Men ikke nok med det: Roma får høyeste score av alle 40 reisemål som er med i undersøkelsen.

Derfor dro vi til Roma, og til bydelen Trastevere, som stadig flere finner veien til.

ROMAS ELDSTE KIRKE: Santa Maria in Trastevere er trolig Romas eldste kirke. Den er liten og intim og brukes flittig av lokalbefolkningen.Anders Hornslien bor kun et steinkast unna. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.


Vår lokale guide er Anders Hornslien, tidligere AUF-leder og stortingspolitiker, som også var Skeid-leder og journalist før han og mannen Vidar Ovesen flyttet til Roma for snart syv år siden. Nå jobber Hornslien med byvandringer i Roma og arrangerer ferier for nordmenn rundt i Italia.

Lazio eller AS Roma

På restauranten til Fabrizio Saltalippi (57) blir Anders Hornslien tatt imot som venn. Selv om han holder med feil lag i italiensk serie A.

Fotball, restauranten og kjærligheten er det viktigste i livet for Fabrizio, i tilfeldig rekkefølge. Dessuten glir disse lidenskapene naturlig over i hverandre.

I YNGRE DAGER: Fabrizio Saltalippi driver restaurant i bydelen Trastevere. Her lever han store deler av livet sitt. Stolt viser han frem et bilde av seg selv som ung mann. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.


Selv holder han med Lazio, mens Anders Hornslien er fan av byrivalen AS Roma. Uansett, fotball er fotball, og de to entusiastene har nok å snakke om.

Ristorante Fabrizio er akkurat slik en italiensk restaurant ser ut i drømmene dine: Hjertelige servitører, varm stemning og god mat.

Fabrizios restaurant ble åpnet av hans far i 1938. Nå fører sønnen arven videre sammen med kona Titziana.

- Jeg jobber ut fra kjærlighet. Denne restauranten er som et barn for meg, sier han.

Det betyr lange dager, men det er dette som er livet hans. For Fabrizio handler det også om å vise respekt for foreldrenes livsverk, forteller han - mens han korser seg og ser opp mot himmelen.

SMALE GATER: Bydelen Trastevere er full av sjarm. her er det bare å rusle i vei i de smale gatene, og kanskje gå seg bort litt. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.

Han serverer lokale skinker, pølser og ost. Deretter trøffelpasta med smeltet pecorino-ost, «Rigatone Alla Carcerata», etter en hemmelig familieoppskrift.

Vi er også nødt til å smake på den typiske romerske retten Saltimbocca, som betyr «hopper i munnen», fordi den er så god. Den består av kalvefilet med salvieblader og prosciutto, italiensk skinke.

- Mamma mia! Er det rart jeg elsker denne byen, spør Anders Hornslien, og tenker både på maten og den hyggelige atmosfæren.

Kunstnerisk strøk

I sommer flyttet han og mannen inn i deres nyoppussede leilighet i Trastevere, bydelen «på den andre siden av Tevere».

Her bor også riesenschnauzeren Francesco Totti (2), som bærer navnet til AS Roma-legenden med stolthet, til tross for at hun er en tispe.

Hornslien viser oss rundt i nabolaget sitt, som er et slags Romas svar på Grünerløkka i Oslo, men mye mer historisk.

KRIG OG FRED OG SÅNN: Spisestedet Aristocampo i Via della Lungaretta har en kreativ tekst på tavlen ved inngangsdøren. Maten skal helst være lokal.Foto: KARIN BEATE NØSTERUD.


I århundrer var dette et arbeiderklassenabolag. Omtrent midt på 1970-tallet begynte kunstnere og musikere å legge merke til det rustikke og sjarmerende området.

- Trastevere er hjertet av det gamle Roma. Selv om det etter hvert også er blitt et turisttråkk, så er det veldig italiensk, sier Hornslien.

Brosteinsbelagte gater, trange smug, fargerik klesvask som henger ut av vinduene, høylytt stemning; det er nesten som å havne i en gammel italiensk film.

Men rundt neste hjørne dukker det opp en moderne butikk eller restaurant, og vips så er vi tilbake i vår egen tid.

Gammelt eller nytt, uansett er det lokale viktig her.

Du går i dine lokale butikker, har din egen slakter og grønnsakshandler og heier på ditt lokale fotballag.

- Roma er egentlig ikke en storby, men mange små landsbyer, sier Hornslien.

Store og vakre parker med utsikt

Han drar oss med for å vise frem en helt annen side av byen. Roma har flere store parker, som ligger rett i nærheten av bykjernen.

DRONNINGEN AV PAMPHILI-PARKEN: Tispen Francesco Totti (2) elser å løpe rundt i Pamphilj-parken i Roma, og ser ganske majestetisk ut foran Villa Doria Pamphilij. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD. Foto:


Nesten hver dag er han og hunden på tur i Pamphilj-parken, Romas største på 1840 mål, med panoramautsikt over byen. Den har historiske bygninger, skulpturer, trær og blomster.

Her leves et urbant friluftsliv, med folk som jogger eller spaserer og barn som leker.

- Dette er min oase i Roma, sier Hornslien.

Her er Anders Hornsliens tips til gode opplevelser i bydelen Trastevere i Roma:

Overnatting: Hotel Santa Maria, Vicolo del Piede 2. Perfekt beliggenhet, stille og rolig med egen hage. Fra ca. 900 kr. for dobbeltrom med frokost. Hotel Donna Camilla Savelli, Via Garibaldi 27. Ligger i et ombygd kloster og har en særegen atmosfære. Ca. 1350 kr. for dobbeltrom med frokost.
I tillegg finnes flere gode Bed & Breakfast i området.

Spise og drikke: Ristorante Fabrizio, Via di S. Dorotea 15. Typisk romersk familiedrevet restaurant, med sjarm, sjel og nydelig mat. Ditta Trinchetti, Via della Lungaretta 76. Uformell og kreativt innredet spisested for lunsj eller middag.
Bar San Calisto, Piazza di S. Calisto 3. Tradisjonsrik kaffebar hvor prisen er 80 cent for en espresso. Her møtes vanlige folk, kunstnere og forfattere. Pizzeria Panattoni, Viale Trastevere 53. Et av Romas beste pizzeriaer. Typiske gater for flere spisesteder er Via della Lungaretta og Via Della Scala

Italienske godbiter: Kjøp med deg Italiensk mat hjem; ost, skinke, pølser, pasta osv. hos Roberto i Antica Caciara, Via S. Francesco a Ripa 140.

OST, VIN OG ANDRE GODBITER: I spesialforretningen for gode italienske smaker, Antica Caciara, står Oberdan Campagna bak disken og ekspederer kundene med et stort smil. Foto: KARIN BEATE NØSTERUD. Foto:


Få med deg: Santa Maria in Trastevere er trolig Romas eldste kirke. Piazza Santa Maria utenfor kirken er det mest kjente landemerket i bydelen. Søndagsmarkedet Porta Portese, hvor det myldrer hver søndag formiddag, i Via Ippolito Nievo, på loppemarkedet som selger antikviteter, kunst, klær osv. Gianicolo, en grønn høyde, hvor du kan nyte utsikten over Roma mens du spaserer over høyden. Villa Doria Pamphilj er Romas største par, og en opplevelse som også gir deg fantastisk utsikt over byen.

Reise til Roma
Både SAS, Norwegian og Ryanair flyr direkte til Roma fra flere flyplasser i Norge. Du kan finne rimelige billetter, spesielt hvis du er fleksibel i forhold til når du skal reise. Det er mulig å finne flybillett tur-retur for under 1000 kroner.

Følg VG Reise på Facebook!

Publisert:

Les også

 1. Her er folkets ferie-favoritter

  Roma topper listen over steder de fleste av oss vil besøke. Vi vil heller til Italias hovedstad enn til sol og palmer…
 2. Sjekk ekspertenes tips til våre feriefavoritter

  Nordmenn er reiselystne - og VGs reiseundersøkelse viser at noen steder frister mer enn andre.
 3. De følger den nye reisetrenden

  Stadig flere av oss bruker store summer på ferier. Samboerparet Nathalie Torgersen (29) og André Mosengen fra Oslo er…
 4. Hva bør du IKKE gjøre i Roma?

  (VG Nett) Restaurant-tips, trafikk-kultur, de beste is-stedene og hva du IKKE bør gjøre i Roma, var noen av temaene da…
 5. - Kvinner mer reiselystne

  (VG Nett) Men Kanariøyene og campingferie er mest forlokkende for menn.

Mer om

Reise

Flere artikler

 1. Roma for de matglade

 2. Hva bør du IKKE gjøre i Roma?

 3. Guide: Syv grunner til å dra til Lisboa

 4. Guide: Syv grunner til å dra til Lisboa

 5. Hele byen i flammer - og turistene strømmer til

Fra andre aviser

 1. Storbyferie denne våren?

  Fædrelandsvennen
 2. På denne Italia-turen dropper du pizzaen

  Aftenposten
 3. Her MÅ du spise i Roma!

  Bergens Tidende
 4. På denne Italia-turen dropper du pizzaen

  Bergens Tidende
 5. Her MÅ du spise i Roma!

  Fædrelandsvennen
 6. Dette er Romas sjarmerende bakgård

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no