GEORGIOUPOLIS, KRETA: Det hvite kapellet ytterst på moloen er et landemerke i landsbyen. Nå om dagen er det stille der. Foto: MONA LANGSET

Europa svikter Hellas - men for nordmenn er landet på ferietoppen

I Georgioupolis er det stille om dagen. I landsbyen like ved Rethymnon på Kreta er det vanligvis mange tyske, franske og engelske gjester nå i juni. I år har de ikke kommet.

Publisert:

– Mediene har skremt dem vekk. De skriver så mye negativt om Hellas at mange ikke tør reise hit i år, mener nordmannen Jo Fjær som driver hotellet Mythologia med 26 rom i Georgioupolis.

Selv klager han ikke. Han har mange norske gjester, og nordmennene svikter ikke Hellas. Landet helt på toppen av lista over land vi reiser på chartertur til i sommer.

HOTELLEIER: Jo Fjær driver «Det rosa hotellet», Mythologia i Georgioupolis på Kreta. Foto: Privat

– Men i dette området er det stille nå. De fleste norske turistene holder til lenger vest, i området rundt Chania og Platanias. Der er det «business as usual.» Men her rundt Rethymnon merker vi godt fraværet av turister fra resten av Europa, sier han.

Jo Fjær har en klar oppfordring til nordmenn som ennå ikke har valgt sommerens reisemål:

– Dra til Hellas og bruk penger på lokale bedrifter. Hold deg unna all-inclusive, og støtt den lokale restauranten og butikken.Det er det beste du kan gjøre for vanlige folk i det kriserammede landet, sier han.

Jo Fjær får full støtte fra Helge Fossheim Andersen, som har vært reiseleder i Hellas siden 80-tallet. De siste årene har han jobbet for Lilleput Reiser på Skiathos.

– Det verste som kan skje at turistene vender Hellas ryggen. Turismen er drivkraften i økonomien her, sier Fossheim Andersen.

LES OGSÅ: Hellas' nye statsminister til kamp mot All Inclusive

Nordmenn reiser

Men nordmenn svikter ikke. Da turister fra andre land ble skremt av opptøyene i Athen og uteble fra hele Hellas i 2012, strømmet rekordmange nordmenn til landet.

Også i år er Hellas et av våre største reisemål om sommeren.

– Hellas er den store vinneren når vi ser totaltallene for norske turoperatører. I alt skal 275.000 nordmenn reise til Hellas med en turoperatør i sommer, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving.

– Av våre gjester reiser syv av ti til Hellas. Slik har det vært i mange år, og det blir ikke noe mindre i 2015, sier kommunikasjonsrådgiver i Apollo, Beatriz Rivera.

Selskapet som sender aller flest norske charterturister til Hellas har riktig nok fått en del spørsmål i det siste fra gjester som lurer på om de kan ta ut penger av minibanker og om de kan betale med kort når de kommer dit.

REISELEDER: Helge Fossheim Andersen har vært reiseleder i Hellas siden 80-tallet. Foto: Privat.

– Vi forteller dem at foreløpig går alt som normalt. De kan betale med kort, og det er penger i minibankene. Og uansett om det skulle oppstå en krise, er det ikke turistene det går ut over, sier Beatriz Rivera.

Rivera mener at «worst case scenario» for norske turister at det blir fullstendig streik i landet. Men at det er ekstremt liten sjanse for at noe slikt skal skje, tror hun.

Hvis det skulle skje, er reiseselskapet ansvarlig både for at gjestene kommer seg hjem igjen og at de har kost og losji mens de eventuelt venter på å komme hjem på annen måte enn planlagt hjem, påpeker hun.

Dette bekrefter assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Også hun tar krisen i Hellas med knusende ro på kundenes vegne.

– Reiseforsikringen dekker ikke utgifter som påføres ved streiker eller konkurser. Men det er jo ikke snakk om noen fare for at SAS, Norwegian eller noen charterselskaper skal gå konkurs, påpeker hun.

Vennesland advarer mot å ta med for mye kontanter, og minner om at reiseforsikringen ikke dekker mer enn 3000 kroner hvis du mister pengene.

LES OGSÅ: I fjor sommer så det lovende ut

– Bruk hotellsafen

Til det sier reiseleder for Lilleput på Skiathos, Helge Fossheim Andersen:

– De aller fleste hotellene har safe, så hvis nordmenn føler for å ta med seg litt ekstra euro kan de oppbevare kontantene der. Men det er ikke nødvendig. Det har aldri vært lettere enn nå å betale med kort i Hellas. I løpet av de siste tre årene har nær sagt alle hoteller, restauranter og supermarkeder fått kortterminaler, i alle fall her på Skiathos. Jeg selv har ikke noe lager med kontanter liggende hjemme, og kommer heller ikke til å skaffe meg det, påpeker han.

Selskapet Fossheim Andersen arbeider for, har spesialisert seg på små greske reisemål.

Der har de har de heller ikke merket noe til at nordmenn har blitt mer skeptiske til å reise til Hellas i år. Snarere tvert imot.

– Lilleput har bedre belegg enn i fjor på alle destinasjoner. Det er ingen tegn til at den negative omtalen av Hellas i utenlandske medier har fått nordmenn til reise andre steder, sier han.

Men han deler grekernes bekymring for hva særlig britisk og tysk presse presenterer om dagen.

LES OGSÅ: Hellas-ferie med havskilpadder

SKIATHOS: Helge Fossheim Andersen jobber på øya Skiathos som er kjent fra Mamma Mia-filmen. Fra denne brygga reiste de tre mulige fedrene i filmen til sin mulige datters bryllupsfest.

Negativ presse

– Nylig hadde greske TV-nyheter innslag om en engelsk avis som skrev at deres myndigheter hadde utarbeidet en kriseplan for å evakuere 120.000 britiske turister fra Hellas. Det viste seg imidlertid bare å være tull, og avisen måtte dementere. Men leserne lar seg påvirke av slikt, sier Helge Fossheim Andersen

Han understreker at Hellas er et usedvanlig trygt land å reise til.

– Det er viktig nå ikke å la seg skremme, sier den mangeårige Hellas-reiselederen Helge Fossheim Andersen.

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no