REINEFJORDEN: 14 grader i vannet og stille sjø er perfekt for padlebrett, med eller uten hund bakpå. Foto: Linn Krogh Hansen

Lofoten på sitt beste: Når turisthordene har reist hjem

Vil du unngå kø, men likevel nyte god temperatur, er sensommeren og høsten den beste tiden å besøke Lofoten.

 • Linn Krogh Hansen
Publisert:

LOFOTEN (VG reise) De fleste turistattraksjonene og overnattingstilbudene i Lofoten holder åpent ut september eller lenger. Er du glad i vannsport, er sjøtemperaturen som regel på sitt varmeste mot slutten av sommeren. Det er også mulig å finne overnatting til lavere priser i skuldersesongen enn i høysesongen.

Etter advarsler om lange køer, høye priser og fullbookede rorbuer i skolens sommerferie, ble derfor vår Lofot-ferie lagt til sensommeren.

Fra øst til vest

Med egen bil og fire dager til disposisjon startet vi turen på Austvågøy i øst og kjørte vestover til Moskenesøy, som er den vestligste av øyene hvis man ser bort fra øysamfunnene Værøy og Røst. Selv om Henningsvær er mest kjent for sitt skreifiske på senvinteren, står det gamle fiskeværet på bucket-listen til de fleste som besøker Lofoten også i sommermånedene. Den idylliske havnen, flere kunstgallerier og muligheten for toppturer, skjærgårdsturer og klatrekurs i nærheten gjør Henningsvær like populært om sommeren og tidlig høst, som under skreifisket.

Selv om turistene fortsatt er i flertall i gatene og alle restaurantene holder åpent, er stemningen rolig og tilbakelent. Det er ingen køer, og det er godt med ledige plasser på kafeene langs bryggekanten.

Vi faller for kafeen til Nordnorsk klatresenter, der Aron Brennon serverer fiskesuppe og Klatreburger mellom rødmalte vegger med kunst på ytterveggene. Kafeen holder åpen til jul, og tar så pause i tre måneder fram til mars, når topptursesongen for ski starter.

Klatring er populært i Henningsvær, og har du litt erfaring kan du bli med på guidede turer utover høsten så lenge været tillater det.

Riding og golf på Hov

Etter overnatting i hundevennlig rorbu rett utenfor sentrum, går turen til neste øy; Gimsøy. Vi svinger av fra Den nasjonale turistveien som går tvers over øya, og kjører i stedet ut til Hov. Her finnes et godt utvalg av aktiviteter, fra golf og riding til fotturer og sjøbad med badstue. Trenger du å varme deg etter et friskt bad eller ridetur, er det bare å ta turen innom Låven. Den rustikke kafeen holder åpent hele året fra morgen til kveld, med servering av god mat og varm og kald drikke.

FORELSKET: Tyske Claudia Scheel og Jeremias Endres har vært på langtur i vanen siden i april. Foto: Linn Krogh Hansen

På parkeringsplassen møter vi det tyske paret Claudia Scheel og Jeremias Endres, som har vært på langtur med sine to hunder i vanen «Seitenspur» siden april.

– Lofoten er fantastisk. Spesielt godt liker vi stranden på Unstad, forteller paret. De synes vanntemperaturen på 12,5 grader var helt ok for å teste nordnorske bølger med de medbrakte surfebrettene, som sist var i bruk i Portugal for noen måneder siden. De siste to dagene har de tilbrakt på Hov, der Claudia blant annet har vært med på ridetur.

– Er du glad i hester og har en drøm om å ri på hvite strender og i urørt natur, er en tur på islandshestene her et godt valg, anbefaler den tyske vanturisten.

Hov gård arrangerer rideturer hele året. Du kan velge mellom korte og lange turer for nybegynnere og erfarne utover høsten. Har du rideerfaring fra før, kan du delta på turer som går over flere dager i høst, opplyser daglig leder Frode Hov.

Stedets 18 hulls golfbane ligger på den flate gress-sletta med Nord-Atlanteren som nærmeste nabo, og omtales som en av verdens vakreste i flere internasjonale medier.

Vikinger og hvite strender

Fra Gimsøy fortsetter turen vestover Vestvågøy, som er den nest største øya i Lofoten etter Austvågøy. Her ligger Leknes, som ved siden av Svolvær på Austvagøy er den andre av to byer i Lofoten.

Sett fra et turistperspektiv er Leknes sentrum ikke spesielt interessant. En halvtimes kjøretur unna sentrum finner du derimot flere av de kjente attraksjonene i øyriket. På yttersiden ligger strand- og vannsportperler som Vik, Hauklandstranden og Uttakleiv. 

Hit kommer bølgesurfere, kajakkpadlere, turgåere og hardbarkede badere fra hele verden for å nyte det beste av nordnorsk sjø og natur.

Riktignok er det friskt med et bad i 12 -13 grader, men det blir sjelden varmere enn dette på denne siden av fjellene. Til gjengjeld er det få steder som slår Lofotens ytterside når det gjelder graden av klarhet i vannet.

Vikingmuseet Lofotr på Borg ligger heller ikke lengre unna Leknes enn en kort kjøretur. I det store langhuset vises de lokale tradisjonene fra vikingtiden i Lofoten, mens uteområdet byr på aktiviteter som seiling og roing av vikingskip, hesteridning for barn og en inngjerding med en artig villsvinfamilie. Til Lofotr museum hører også en utstilling av smykker og gjenstander som er funnet i området.

VÆRHARDT: I bygda Vikten på Flakstadøya opplever du det ekte lofotlivet. Foto: Linn Krogh Hansen

Det ekte Lofoten

Er du interessert i glasskunst eller urørt kystnatur, er Vikten på Flakstadøya et godt tips. Den forblåste bygda er dessuten et av de gjenlevende samfunnene på yttersiden, som viser det opprinnelige, ekte og værharde Lofoten. Stedet er like fascinerende i barskt høstvær som på en rolig og solfylt sommerdag. Hvis været tillater det, gå gjerne en tur langs stranden og nyt den friske luften, eller ta en titt på morenene fra siste istid.

I Vikten finner du også Glasshytta, glassblåseriet som i 1976 åpnet som Nord-Norges første i sitt slag. Her finner du et stort utvalg av unike og fargerike glassprodukter og figurer. Det er også spennende å følge med på glassblåseren mens han arbeider og viser prosessen i glassblåserarbeidet. Glasshytta holder åpent ut september, og tar også imot grupper etter avtale.

REINE: Tidlig høst på Hamnøy Foto: Linn Krogh Hansen

Reinefjorden fra sjøen

På veien fra Vikten til Moskenesøy passeres ytterligere to kjente strender; Flakstad og Ramberg. Spesielt er den instagramvennlige Rambergstranda verdt et stopp, om ikke annet for øyets skyld.

Målet for dagen er imidlertid turistmagneten Reine på Moskenesøy. Vi ble anbefalt å vente til nærmere september med å ta turen hit, ettersom det lille fiskeværet blir invadert av skuelystne og turlystne turister som skal ta sherpastien opp til Reinebringen i sommermånedene. Utsikten fra det knappe 450 meter høye fjellet er storslagen, og i høysesongen tar nærmere 1000 turister turen opp daglig.

Vår sightseeingtur blir å padle SUP-brett på fjorden innenfor Sakrisøya.

Kari Schibevaag er fra Rogaland og er tidligere verdensmester i kiting og kjent fra NRK-programmet «Mesternes mester». De siste årene har hun bodd i Lofoten og drevet sitt eget vannsportfirma med kurs og utleie av SUP-brett, kajakker, og surfebrett. På brygga står en gruppe ungdommer og venter på at hun skal hjelpe dem ut på SUP-brett for første gang.

– Her er det er fullt trøkk ut september, smiler hun mens hun ber en av kollegaene sine om å hjelpe meg med å finne et passende brett.

Sjøtemperaturen på innsiden av Reinefjorden er et par grader høyere enn på yttersiden av øyene, og de stødige SUP-brettene er perfekte for å komme seg ut og beundre naturene i eget tempo.

Tørrfisk i taklampen

Handelsstedet Sakrisøy ble kjøpt av familien Gylseth i 1880-årene, og har siden drevet med foredling av fisk kombinert med utleie av senger og rorbuer. I 1992 startet Anita Gylseth Anitas Sjømat AS. Stedet ligger idyllisk til med egen restaurantdel og mulighet til å sitte ute og nyte synet av fjorden og de mektige tindene som omkranser stedet. Mest oppmerksomhet fanger likevel de store lysekronene i taket på restauranten. De består av intet annet en kortreist tørrfisk.

Familiebedriften produserer egne produkter som røkt laks, røkt blåkveite, røkt hval, tørrfisk med mer. Spesialitetene er fiskeburgere og fiskesuppe.

I baren kan du få populære retter som kongekrabbe, ferske reker, sashimi, hvaltataki og seaweed veggiburger.

– Vi er lokalmatprodusent av sjømat i tillegg til å ha en delikatessebutikk og en ny sjømatbar. Vi har nærmest helårsåpent, bare stengt noen uker rundt juletider. forteller Anita, som er femte generasjon på handelsstedet.

BILFERIE: Det er bedre plass på veiene etter sommerferien Foto: Linn Krogh Hansen

Reise til og i Lofoten

Kommer du sørfra, kan du reise til Bodø med tog, og videre til Lofoten med ferge, hurtigbåt eller hurtigrute.

De to lofotbyene Svolvær og Leknes har småflyplasser med flere avganger daglig. Herfra kan du leie bil. Avstanden fra Henningsvær til Reine er 114 kilometer, og tar ifølge Google drøye to timer med bil hvis du kjører direkte uten stopp. De fleste interessante stedene krever imidlertid at man velger avstikkerveier og omveier fra hovedveien.

Europavei 10 gjennom Lofoten har status som Nasjonal turistvei, og er et godt utgangspunkt for planlegging av bilferie i øygruppen.

LOKAL FAVORITT: Grillet tørrfisk på nyåpnede Digg i Leknes. Foto: Linn Krogh Hansen

Her kan du spise

Ballstad: Kræmmervika rorbuer og restaurant holder åpent hele året og byr på fiskeretter. Torsketunge anbefales.

Sakrisøy/ Reine: Anitas sjømat AS byr på et stort spekter av lokal sjømat. Prøv gjerne veganburgeren med sjøgress.

Leknes: Nyåpnede Digg Restaurnat ligger midt i sentrum og har som mål å bli turistene og lokalbefolkningens førstevalg. Mitt tips er grillet tørrfisk med bacon.

Henningsvær: Klatrekafeen er et uformelt samlingssted for både klatrere og andre besøkende, med lokal kunst og himalaya-inspirert dekorasjon. Husets fiskesuppe og Klatreburger smakte godt og anbefales videre.

Svolvær: Bryggerestauranten Du Verden ligger på hjørnet mellom torget og havnen og har småretter og kaker på menyen. Rekesmørbrødet er rikelig dekket av reker og smaker like friskt som det ser ut.

Hovedrettene ligger på mellom 200 og 300 kroner, mens suppe og smørbrød koster i underkant av 200 kroner.

MØLLERS RORBUER: Ligger ved vannkanten og er forholdsvis rimelige. Foto: Linn Krogh Hansen

Her kan du bo

Prisene varierer, og flere steder må man punge ut med godt over 2000 kroner for en rorbu eller et rom for to personer. Ved å lete litt er det imidlertid mulig å finne gode alternativer til litt over tusenlappen tidlig om høsten, også med hund på lasset.

Lofoten Arctic Henningsvær hotell, Henningsvær: Overnatting i rom i rorbu for to personer og hund med frokost for drøye kr 1490.

Lofoten Links Lodge, Hov: Priser for tomannsrom inkludert sengetøy og rengjøring starter på kr 1600.

Møllers Rorbuer, Reine: Vi overnattet i en rorbu med stue, soverom, kjøkken og hems til kr 1200 inkludert hunden, men uten rengjøring. Prisene på rorbuene ligger på mellom 800 og 1500 kroner, avhengig av størrelse og standard. To av rorbuene er vinterisolert og kan leies hele året.

LYSET: Kveldslyset i Lofoten på sensommeren er helt spesielt. Mange mener at dette er den fineste tiden. Foto: Linn Krogh Hansen

Publisert:

Mer om

Lofoten

Reise

Høst

Tur

Flere artikler

 1. Gled deg til sommeren: Her er 15 fine strender i Norge

 2. Pluss content

  Fire perler i Lofoten

 3. Oppdagelsesferd på himmelske Engeløya

 4. Sommeropplevelser i fascinerende Finnmark

 5. Dette bør du tenke på før du søker studieplass

Fra andre aviser

 1. Erling Dokk Holm: I Lofoten har det foregått en revolusjon

  Aftenposten
 2. Nå spiller Norges beste 15-åringer i Lofoten. NFF åpner for flere landskamper utenfor Oslo.

  Aftenposten
 3. Debatt: – Dagsturhytter vil fremme folkehelsen i Hordaland

  Bergens Tidende
 4. Stig var utrolig flott, omtenksom og raus

  Bergens Tidende
 5. Oppstemten Opp er i gang

  Aftenposten
 6. På julaften 2020 skal Bernt Ulriksen (48) ha gått 1 million trinn i denne trappa

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no