HAMAR: I sentrum er det ny og gammel bebyggelse, og nye og gamle severdigheter. Foto: Roger Neumann / VG

Kortreist byferie i Norge

Hvis klimasamvittigheten gjør det vanskelig å dra på storby-helgetur med fly, kan norske småbyer og mellomstore byer være løsningen. De er uansett verdt et besøk.

 • Kaia Eriksen

Langs Vys langstrakte rutenett finnes det mange hyggelige byer. Vi har tatt utgangspunkt i fire turer med under to timers reisetid fra Oslo S: Hamar, Brumunddal, Moss og Porsgrunn.

De har ikke noe Eiffeltårn, London Eye, riksdagsbygning med glasskuppel eller Colosseum. Men de har likevel mye severdig.

les også

Herlige norske hoteller ved vannet

VINYL-ENTUSIAST: Håkon Busterud (t.h) samlet 35.000 plater før han bestemte seg for å åpne Vinyl & Kaffe på Hamar. Her sammen med ivrig kunne Dag Erik Salsten (t.v.) og medeier Ulf Michaelsen. FOTO: RONALD ELLINGSEN

Hamar

Når du går av toget i Hamar, kan du dra rett til Vinyl & Kaffe. Det er kort vei. De dype velursofaene og gratis påfyll av kaffe er alene grunn nok til å bli en stund. Hvis du slår av en musikkprat med eier og driver Håkon Busterud (60), er du plutselig på kaffeslabberas med søskenbarnet til ordføreren i kommunen.

– Busterud-familien har holdt til i Hamar-området i over 500 år, forteller Busterud, som begynte å samle systematisk på plater på 70-tallet. Til slutt hadde han omtrent 35.000 på et lager.

PÅ LETING: Her kan du bli i timevis. Til og med etter du har funnet det du leter etter. Det sørger dype sofaer og gratis påfyll av kaffe for. Foto: Kaia Eriksen

Da noen av kameratene begynte å snakke om at det ikke hadde vært platebutikk på Hamar på 16 år, bestemte han seg for å gjøre noe med det.

– Det var en god start at jeg ikke trengte å kjøpe varer til butikken min, sier Håkon Busterud.

Nå mkommer folk langveisfra for å kjøpe en sjelden plate eller kun for å bla i vinylhyllene. Eventuelt tar de en øl på baren vis-à-vis, Festiviteten. Den gamle kinoen på Hamar er omgjort til et lokale som gjør at du får følelsen av å befinne deg i en amerikansk mafiafilm, ifølge Håkon Busterud.

På Hamar har de også gastropuben Heim der du kan tappe ølet ditt selv. Når du skal hjem kan du ta med deg en pose med fisk på veien, for hos Knutstad & Holen får du ferskere fisk enn på bryggen i Bergen, ifølge vinyl-hedmarkingen.

Men ditt Hamar-opphold trenger ikke stoppe her. Kanskje du skal sjekke programmet til Kulturhuset? Eller stupe fra budsjettsprekktårnet ved Mjøsa? Eller dra på operafestivalen viet Hamars verdensstjerne Kirsten Flagstad i midten av juni? Egen jazzfestival har de også.

Hvor du skal bo, er lett: Møyrud Inn. Det er et kronglete sted å komme seg til, men det er verdt det. Her kan du sove i en trehytte midt på et jorde på et rom med eplegrønne vegger. Hvis du ankommer når det er mørkt, er det tent stearinlys utenfor og du får en drikk laget av bær fra hagen til vertinnen.

les også

VG testet elfly: Kan bli din flyhverdag i nær fremtid

Brumunddal

I Brumunddal er det verdens høyeste trebygg som gjelder. Sentralt plassert på et usentralt sted mellom Mjøsa og E6, står Wood Hotel, eller Mjøstårnet, som til slutt ble 85,4 meter høyt. I tillegg til hotell med 72 rom, er det næringslokaler og leiligheter i tårnet som åpnet 1. mars i år. Det er milliardær og investor Arthur Buchardt, som har sørget for at brumunddølene nå har en verdensrekord å skryte av.

TENK KORT: På Matfatet i Brumunddal kan du kjøpe med deg «stuttest» mat hjem eller spise på stedet. Foto: Kaia Eriksen

De kan også skryte av spisestedet Matfatet i småbyens hovedgate. Her er det «stuttrest matglede» som gjelder. Geleer, eplejuice, sjokolade, flatbrød, øl, saft og økologisk kylling, for å nevne noe. De lokale produktene kan enten tas med hjem eller spises på stedet. Men ikke glem å få et glimt av det brumunddølene omtaler som verdens største kongle. De har altså to verdensrekorder nå.

les også

Kortreist sydenstemning i Skandinavia

PORSGRUNNS KOKK: Anders Johan Pedersen arrangerer gourmetkvelder ca. en gang i måneden. Fem retter og vinpakke for i underkant av 1500 kroner har gjort ham populær i Porsgrunn. Foto: Lars Christensen

Porsgrunn

Det spiller ingen kasserolle!, tenkte kokken Anders Johan Pedersen (37), bosatt i Porsgrunn, opprinnelig fra Langesund. Navnet på hans nye cateringfirma var bestemt. Det er fem år siden nå. Så ofte han kan setter Pedersen av en kveld i måneden til pop up restaurantkonseptet der du kan få fem retter med tilhørende vinpakke for 1300 kroner. Det er plass til 27 gjester fordelt på tre langbord, i det trange lokalet hans.

– Der tvinges folk til å sitte sammen. Og for å komme inn, må de gå gjennom kjøkkenet. Da brytes isen ved at de spør hverandre om det er riktig vei, sier Anders Johan Pedersen.

SIGNATURRETT: Svinenakke fra Jæren som er confitert og anrettet med grønnkål, rosiner, sherrysyltet løk og en sennep- og honningemulsjonsaus. Foto: Lars Christensen

Råvarene er ikke bare kortreiste. Den eneste ingrediensen han først kommer på som er fra Porsgrunn, er vannet i springen. Men så husker han på høstsoppen, ramsløken, engsyren, andelsgården på Eidange og de lokale slakterne.

Anders Johan Pedersen har mye pent å si om industrihjembyen sin. Han nevner i fleng rockeklubben Sort & Blå der blant andre Datarock med sine karakteristiske joggedresser og hovedstadsbandet Big Bang nylig har spilt. Kanskje du skal sjekke høstens program og booke en ferie med utgangspunkt i en konsert?

ROCK MED DATA: Da Datarock kom til Porsgrunns rockeklubb Sort & Blå var det stappfullt og god stemning. Følg med og finn en konsert som kan trekke deg til Porsgrunn. Foto: Kaia Eriksen

Etter konserten kan du dra på Karolen pub og diskutere opplevelsen med de lokale. Dagen derpå er det fint å speide utover småbyens fabrikkpiper fra skogsområdet Borgåsen. Og visste du at Porsgrunn har sin eget Notre-Dame? Altså en nedbrent kirke som skal gjenreises. I Porsgrunn går de for en kirke kledd med fliser som ser ut som porselen. Det arkitektoniske grepet har vært heftig debattert i lokalmiljøet. Unikt i norsk sammenheng, mener Anders Johan Pedersen. Han legger til at du må dra innom det økologiske bakeriet «Ikke bare brød» for å møte ildsjelen Siv Svolsbru.

les også

Fine sommeropplevelser i Vestfold

HOUSE OF FOUNDATION: Martin M. Sørhaug er altmuligmannen som gir mossingene kultur med alt fra prisvinnende bokhandel til jazzkonserter og festivalen Lyse netter. Med seg har han 150 frivillige. Foto: Ida C. Johannessen

Moss

I Moss kan du møte en annen ildsjel. Nemlig Martin M. Sørhaug (40) som opprinnelig er fra Sandefjord og har studert litteratur i Bergen. Selv om han ikke er oppvokst med mosselukt og Ari Behn, gjør han alt han kan for å gi mossingene et kulturtilbud som er så attraktivt at også folk utenbysfra kommer for å se og høre. Ett eksempel er festivalen Lyse Netter som nylig ble arrangert for andre gang i hagen på Alby gård, den eldste gården på Jeløya utenfor Moss. Under festivalen åpnet også Momentum, den nordiske biennalen for samtidskunst på Galleri F15.

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Moss

MUSIKKNETTER: Festival i hagen på Alby gård. Foto: Lars-Ingar Bragvin Andresen

Ellers i året driver Martin M. Sørhaug et eget forlag og den prisvinnende bokhandelen House of Foundation som har jevnlige utstillinger og kulturarrangementer.

Han har bygget opp en gjeng på 150 frivillige som hjelper til med satsingen på kultur i Moss. Han arrangerer også Møllebyen litteraturfestival og er litt med på arrangeringen av jazzfestivalen i Moss, for å nevne noe. Hvis du skal ta denne byen på alvor og overnatte, anbefaler Martin M. Sørhaug Jeløy Radio eller Refsnes gods fordi du der er tett på både sjøen og åpne åkre. Men mat er det dårlig med.

– Vi har trivelige lunsjkafeer og kaffebarer. Og flere pizzeriaer med helt grei mat. Men Moss er ikke en gastronomisk perle, dessverre, avslutter han.

Les også

 1. Luksus i tretoppen

  Ikke fan av telt, men vil oppleve naturen? Ta turen til en tretopphytte.

Mer om

 1. Norge
 2. Hamar
 3. Brumunddal
 4. Porsgrunn
 5. Moss

Flere artikler

 1. Pluss content

  De kompromissløse superaksjonistene

 2. De lokale redningsaksjonene

 3. Slik skal Norge ta hånd om de foreldreløse barna

 4. Colombias utenriksminister til VG: Avviser brudd på fredsavtalen

 5. Ingen promillegrense for elsparkesykkel

Fra andre aviser

 1. Skiftende værtype frem mot pinse

  Aftenposten
 2. Lørdag: + 26 grader og sol. Mandag: – 2 grader og snø.

  Aftenposten
 3. Ingrid (21) fra Melhus har kommet som en komet. Hun tror hun vet hvorfor

  Aftenposten
 4. Norge forsvarer Honduras etter anklager om kampfiksing: – Lignet veldig på seg selv

  Aftenposten
 5. Kvinner må kreve sin plass. Står første kvinnelige muslimske leder i Norge for tur?

  Aftenposten
 6. Krigen mot terror forlenges fordi sivile drepes i amerikanske droneangrep

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder