Hello Fresh gir deg 1099 kr i rabatt på 4 leveringer
Fine fjellturer med barn i ferien
Med barn på tur i fjellet gjelder det å velge riktig rute. Her er tips til 12 fjellområder som egner seg til fotturer for små og store barn i sommer.
2020 er året for å oppleve Norge, og fjellferie med familien er ofte en sikker vinner.
Vi har tidligere skrevet om fem fine familie-fjelltopper, som Lise Innerdal (58) og Otto Teksum Lund (63) tipser om i sin bok om barnevennlige toppturer. De foreslår blant annet Linnekleppen i Østfold (325 moh.) og Storhornet i Møre og Romsdal (497 moh.)
Trappeturer til toppen av fjell er også fint for barn. Såkalte sherpatrapper bygges stadig flere steder i landet. Har du tenkt deg til Helgelandskysten i sommer? Da kan du få tips om fire fine trappeturer her.
Hvis du planlegger å bo på en av DNTs hytter i sommer må du huske å booke oppholdet på forhånd. Til vanlig er det plassgaranti, men på grunn av coronasituasjonen, og fordi det skal være mulig å spore eventuell smitte, gjelder ikke regelen om at det er plass til alle som dukker opp om kvelden etter å ha gått dagens etappe i fjellet
Det er ikke umulig å gå fra hytte til hytte i år, men akkurat denne sommeren er det likevel mer hensiktsmessig å planlegge lengre opphold på ett sted.
– Du har sikkert tenkt tanken før når du har vært på ferie, at du skulle ha vært på samme sted over litt flere dager – det er jo så mye å oppleve! Og 2020 er året å gjøre nettopp det. Både av hensyn til smittespredning, og for å kunne virkelig oppleve noe annet enn det daglige kjaset og maset. Da kan du virkelig lande og kjenne på feriefølelsen, sier kommunikasjonsrådgiver i DNT, Ingvild Lundberg Bakke.
Råd for turer med ulike aldersgrupper finner du nederst i artikkelen.
Barnevennlige stier i Femundsmarka
Femundsmarka er et av de mest spennende turområdene for barn, med trolsk urskog, utallige klatresteiner og klatretrær.
Blant Femundsmarkas mange multemyrer ligger den gamle fjellgården Svukuriset. Hytta er et godt utgangspunkt for turer i villmarksriket Femundsmarka nasjonalpark. Terrenget rundt Svukuriset er lett og variert og egner seg godt for barn. Barna finner også masse leker og spill på hytta, til inne- og utebruk. Rett utenfor huset er det en bekk du kan bade i og en koselig bålplass hvor det går an å grille pølser og steke pinnebrød.
Store Svuku (1416 moh.) er et spennende turmål for barn og voksne. En annen fin opplevelse er båttur med Fæmund II på det blanke «innlandshavet» Femunden, med utsikt til fjellene omkring.
Svukuriset er også en god start hvis du skal gå fra hytte til hytte i Femundsmarka.
Ekspedisjon i Langsuga
Terrenget i Langsuga, også kjent som Hulderheimen, i Gausdal Vestfjell, er rolig og enkelt å ferdes i. Skal du ha base ett sted her, er Liomseter et fint sted å være i flere dager. Hytta ligger på en setervoll midt i Langsua, og egner seg som utgangspunkt for dagsturer og fisking. Vil du likevel gå fra hytte til hytte med barn i år, er dette området en fin start for unge fjellvandrere.
Litt større barn kan for eksempel starte turen ved Espedalen Fjellstue, gå videre til Storkvelvbu, Skriurusten, Haldorbu og Liomseter.
Les også: Fem ferietips utenfor allfarvei
Seterdrift i Iungsdalen
I hjertet av Skarvheimen, midt mellom Jotunheimen og Hardangervidda, nord for Hallingskarvet, ligger den betjente Lungsdalshytta.
Her er det seterdrift, barnevennlig turterreng og badevann for de tøffeste. Alt ligger til rette for lange og innholdsrike dager langt fra storbylivet.
Kjør til Toviki. Derfra er et fire kilometer å gå på merket sti, eventuelt båttransport som kan avtales med vertskapet.
Til topps på Gaustatoppen
Gaustatoppen (1883 moh.) rager over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Toppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige, men byr likevel på Sør-Norges videste utsikt.
Toppen er lettest å nå fra veien mellom Rjukan og Tuddal. Fra parkeringsplassen ved Stavsro tar det to til tre timer å gå opp. Like før toppen kommer du til Gaustatoppen Turisthytte, hvor det er servering og muligheter for å bestille overnatting.
Den aller enkleste veien til topps er likevel den tidligere topphemmelige banen på innsiden av fjellet. Gaustabanen åpner igjen den 26. juni 2020.
Barnevennlig på Hardangervidda
Nord på Hardangervidda er terrenget slakt og stiene enkle å traske i. Hyttene ligger ganske nær hverandre, og mange bekker og vann bryter opp turene.
En anbefalt rute starter på Fagerheim, og går videre til Krækkja. Her kan du bli i mange dager og utforske terrenget innover på Hardangervidda. Hytta ligger fint til ved vannet Storkrækkja med utsyn mot Hallingskarvet. Her er det et åpent og lyst landskap med følelse av vidde. Om du har større barn kan du gå videre mot hyttene Kjeldebu, Dyranut og Stigstuv. Husk å bestille overnattingene på forhånd. Du finner informasjon om hyttene på UT.no
Rallarvegen i Skarvheimen
Rallarvegen mellom Haugastøl og Myrdal eller Flåm er den mest populære sykkelturen i den norske fjellheimen. Den starter ved Haugastøl, går videre til Finse, Hallingskeid og til Myrdal eller Flåm. Hele turen fra Haugastøl til Flåm er 86 kilometer lang, men det er fullt mulig å sykle kortere etapper.
Vil du ta en lettere variant kan du for eksempel ta toget til Finse (1222 moh.), og avslutte turen på Myrdal (867 moh.) i alt 38 kilometer. Langs hele strekningen er det mange muligheter til å slå opp telt.
I år er hotellet og DNT-hytta på Finse stengt. Sykkelutleien på Finse er også stengt, men det går an å leie sykler fra Haugastøl og få dem utlevert på Finse.
Sykkel- og fottur i Ryfylkeheiane
I dette området passer det fint med en kombinert sykkel-, fot- og fisketur. Parker bilen ved Ådneram øverst i Sirdal og start med å sykle syv kilometer på anleggsveien i retning Svartevassdammen. Der låser dere syklene og går videre fem kilometer på T-merket sti til den store selvbetjente Taumevatnhytta, som passer godt for barnefamilier. Det er en badekulp rett nedenfor hytta, og en langgrunn strand. Det er en robåt som kan lånes der, og redningsvester i alle størrelser. Taumevatn er også et godt fiskevann. Hytta har fast tilsyn i skolens sommerferie.
Sydenstemning i Trollheimen
Gjevilvasshytta er innfallsporten til Trollheimens eventyrverden, og ligger majestetisk til som en kongsgård i lia ovenfor Gjevilvatnet.
Hytta er et yndet tilholdssted for barnefamilier. En tur til den populære sandstranden Raudøra på en varm sommerdag gir nærmest «sydenfølelse» langt til fjells, og omgivelsene rundt Gjevilvasshytta byr på mange fine turopplevelser tilpasset barneføtter i et terreng med gamle setervoller, ku- og sauebjeller, fiskevann og båttur langs flotte fjell.
Om dere vil gå fra hytte til hytte er turen til Vassendsetra og videre over fjellet til Bårdsgarden en fin tur for større barn.
Barnas favoritt i Sylan
En godværsdag på Nedalshytta er garantert en suksess dersom du legger opp til en badetur langs Geitbekken ved Nordskardsfjellet. Oppover langs hele bekken finner du fantastiske sva som slett ikke er vanlige i trønderske fjell. Her ligger de fine badekulpene og rasteplassene på rekke.
Hvis det ikke blir badevær er det nok av andre turmuligheter i området, for eksempel til Nesjøen, som er et godt fiskevann. Her er det også mulig å leie båt for å lure den ofte så bitevillig røya.
Tilgjengelig og barnevennlig i Vesterålen
Vesterålen er stedet for dem som ønsker spektakulær natur og flotte turopplevelser. Det er majestetiske fjell på alle kanter, og turmulighetene er mange. Fra Sortdal sentrum er det ikke lange veien til Turlagsstua, som ligger omtrent to kilometer fra parkeringsplassen ved Skibua. Like ved hytta er det en romslig gapahuk med bålpanne for utekos. Innendørs er det åtte tilgjengelige sengeplasser. (Mindre enn vanlig på grunn av coronasituasjonen.)
Det er fine turmuligheter med utgangspunkt fra hytta. Blant annet til Steiroheia (443 moh.) med mektig utsikt mot Vesterålens mest ikoniske fjell Møysalen. Turen kan legges videre til Bøblåheia (610 moh.) for utsikt mot havet og alpine fjell i Vesterålen.
Idylliske Grimsdalen
Grimsdalshytta befinner seg mellom Rondane og Dovre nasjonalparker, i den vakre seterdalen Grimsdalen. Hytta er både et ypperlig utgangspunkt og en populær mellomstasjon for turer av ulik vanskelighetsgrad.
Både barn og foreldre trives her. Terrenget er lettgått og egner seg bra for spennende dagstur. Ved siden av hytta finner du setra der hele familien kan være med på stell og mating av blant annet lam, høner, geiter og kaniner. Grimsdalen egner seg også godt for korte og lange sykkelturer.
Til toppen av Norge: Galdhøpiggen
Selv om fjellet er det høyeste i Norge (2469 moh.) er det ikke utilgjengelig for barn. Fra Spiterstulen eller Juvasshytta i Jotunheimen er det relativt greit å ta turen opp hvis man er i normalt god form. Fra Juvasshytta er det breføring over Styggebreen og opp til toppen. Retur samme vei, eller ned til Spiterstulen. Det er syv års aldersgrense for å gå med brefører over Styggebreen.
Gode råd for fjelltur i ulike aldre
0–5 år: De første leveårene kan du ta med deg barna på kortere turer i bæremeis, men sørg for at de også går litt selv. Etter hvert kan dere begynne med noen småturer ut fra en hytte eller i området der dere bor. En tur trenger ikke å være lang, men oppsøk gjerne steder der bilstøy ikke ødelegger for fuglesangen, og hvor det er flere trær enn hus.
6–8 år: I seks-syvårsalderen kan barn begynne å gå korte dagsetapper i lett terreng, med hyppige pauser og god niste. I tunge motbakker er en liten sjokoladebit som bensin på en tom tank.
9–12 år: Når barna er mellom ni og 12 år kan lengden på turene økes. En 12-åring kan i mange tilfeller gå like langt som voksne. Alt avhenger av hvilken fysikk barnet har, motivasjon og turglede. For å få med ungene er det lurt å planlegge turen sammen, se på kart og bilder og snakke om hva de kan oppleve.
Kilde: Turistforeningen
En versjon av denne reportasjen ble første gang publisert i 2010. Den er nå skrevet om og oppdatert til 2020-versjon.
Relaterte artikler
Ta med barna på stølsferie i Valdres
Lykken er å få et saftig kyss av en geitekilling. Og fersk melk rett fra kua.Jul i juli på Savalen
SAVALEN (VG) O' juli med din glede! Når sola skinner på grønne enger er det høysesong for Julenissen på Savalen.Gaustatoppen: NATO-banen som ble turistattraksjon
Gaustabanen var et hermetisk lukket NATO-anlegg, men i dag er det langt fra så ukjent som under den kalde krigen.Full rulle på Rallarvegen
RALLARVEGEN (VG) Bergensbanen er vel og bra. Men anleggsveien er bedre.Topptur til storslagne Slogen
En av Sunnmørsalpenes høyeste fjelltopper byr på vill natur, utfordrende terreng og fantastisk utsikt.
Flere artikler
Fra andre aviser
- Aftenposten
Det går mot norgesferie: Her er ni ukjente fjellperler for dem som vil på tur
- Bergens Tidende
Å gå fra hytte til hytte er for pyser. Vi løp.
- Aftenposten
Nina elsker det enkle og harde hyttelivet på Finse. Nå slår hun alarm.
- Aftenposten
Dette villmarksområdet vil noen kalle en slags «hemmelighet»
- Bergens Tidende
Nina elsker det enkle og harde hyttelivet på Finse. Nå slår hun alarm.
- Bergens Tidende
Toppturguiden