TOPPTUR: Fred Buttard leder sine franske og svenske gjester oppover mot Vassnestinden, med utsikt mot Skjervøy og Storhavet. Foto: Timme Ellingjord / Hvitblikk

Opplev Finnmarksalpene med ski og kajakk

Norges nordligste alper er lite besøkt – men det er det slettes ingen grunn til. Her er det nok fjell å oppdage for et helt liv, midnattssol og gjestfrie finnmarkinger. Leter du etter noe helt spesielt, kan du attpåtil ta sjøveien.

 • Timme Ellingjord

Klokken har akkurat rundet midnatt og det er ennå lyst ute. Veldig lyst. Det er i midten av mai, og sesongens første natt med midnattssol er rett rundt hjørnet. Turgruppen til den franske tindeveilederen Fred Buttard befinner seg langt nord, på grensen mellom Troms og Finnmark. Under dem ligger Øksfjordens lange fjordarm og bader i det duse sollyset.

Sesongen varer fra november til juni, med noen variasjoner fra år til år. Aller finest er det fra slutten av april og ut mai, når dagene blir lengre, temperaturen høyere og snøen mer stabil enn den er midt på vinteren.

les også

Aurora borealis: Her kan du se nordlyset


Gruppen beveger seg sakte oppover den snøkledde åsryggen. Det er tynt med snø, det er sommer i luften. Rundt fjellene ligger tåken lavt som et lokk. De er mutters alene, langt fra alt som heter folk og fe.

Les også VGs nye 100-siders reisemagasin. Kjøp det her

I ett med naturen

For Fred Buttard er det dette som fortryller. Stillheten. Distansen til resten av verden. Her er det ingen konkurranse om å få første skispor ned.

– I min jobb, og kanskje enda mer på mine private skiturer, leter jeg etter de ville, undervurderte og lite besøkte plassene. Her kan du ta tiden til hjelp og drømmene dine til nye høyder.

SPRÅK: Den franske skiguiden snakker svensk, her i samtale med den spreke 74 åringen Lars Sönsteröd. Foto: Foto: Timme Ellingjord / Hvitblikk

Det er en slik drøm Fred skal innvie gruppen sin i nå. Sammen med Erik Wallgren, en svensk venn og kajakkimportør, har franskmannen startet med kajakkbaserte toppturer i Finnmark. Konseptet er ikke helt ukjent fra før, men ifølge Fred er Finnmarksalpene som skapt for dette.

Med glød i øynene, forklarer den franske tindeveilederen hvordan man ved hjelp av kajakker kan nå frem til plasser som ellers ville vært utilgjengelige.

– Så klart kan man også gjøre dette med en motorbåt, men følelsen av å kunne gjøre seg fortjent til svingene sine allerede fra start av, er en bra følelse. Det er stille og rolig rundt deg; det er som å være i ett med naturen.

Eventyrland mellom fjord og fjell

Langfjordbotn er som bygder ofte er i Nord-Norge; spredt utover et stort område, omringet av fjord og fjell, med flere kyr enn innbyggere.

Området like sør for Alta har likevel mye sjel og en varm og gjestfri lokalbefolkning. Her skal det ikke mangle noe, og den lille bygda på grensen mellom Troms og Finnmark byr på opplevelser så det monner.

Besøker du området tidlig på vinteren, er det store sjanser for å se et spektakulært nordlys, og det i historiske omgivelser. Det var nemlig i området rundt Alta at en av Norges mest anerkjente fysikere, Kristian Birkeland, løste gåten rundt nordlysets opprinnelse for over hundre år siden.

Alta er også startsted for det berømte Finnmarksløpet – og flere hundekjørere holder til i Langfjordbotn, hvor man selv kan bli med på turer og lede et spann utover de hvite viddene.

Huskyene er blitt som en naturlig del av stedet og kan med sin umiskjennelige lyd høres over hele fjordenlandskapet.

Toppturparadis

I mai er både nordlys og mørketiden for lengst over, og man glir sakte, men sikkert inn i midnattssolens rike. På denne tiden av året er de fleste besøkende ute etter en ting – å bestige fjelltopper på ski.

Finnmarksalpene kan måle seg med alle andre fjellområder i Norge, men når det kommer til én ting så er de i absolutt verdensklasse; urørt natur og lite folk.

Skiguide Buttards nysgjerrighet ble vekket da han hørte Altaværinger snakke varmt om hjemfjellene sine; et ukjent område, med lite folk – og ikke minst utrolig bra skikjøring.

Franskmannen kunne ikke annet enn å se det med sine egne øyne. Buttard dro til Norge for 10 år siden for første gang, og har siden kommet tilbake, år etter år.
Den erfarne fjellmannen proklamerer pompøst hvor vanskelig det er for en lidenskapelig skikjører ikke å øyeblikkelig bli forelsket i området.

– Vi vet jo ikke hvor vi skal rette blikket. Det er så mange muligheter her at du aldri skal kunne oppleve dem alle i løpet av bare et liv.

Gjenfødselen

Tilbake i fjellet er Fred Buttard og gruppen hans endelig på tur ut av tåken. Lyset er fantastisk, der dagens første solstråler sniker seg sakte fram over tåkelokket.

Etter å ha vandret en stund i tåkehavet er det vanskelig ikke å skulle kalle den euforiske følelsen av å komme opp og over tåken som noe annet enn en gjenfødelse. Det magiske synet; med fjell som bader i den myke midnattssolen, omsvøpt av et tåkehav.

les også

Se toppen av Norge med Hurtigruten: 50 Shades of Blue

Gruppen hviler seg. Det er dette som er drømmen. For Buttard er dette de perfekte fjellene for å gå toppturer, med eller uten kajakk. Det er både lett og utfordrende terreng, korte og lange turer, muligheten til å nyte dagene til det fulle.

Denne turen skal snart ende nede i fjæresteinene, med kalde pils og en kajakktur hjem i solskinn; men første venter det en fantastisk skikjøring på perfekt temperert vårsnø, med lette, raske svinger i det fløyelsmyke hvite gullet.

Buttard ser utover den blikkstille fjorden med et rolig blikk. Øynene hans er brune og tillitsfulle, omkranset av et solfylt og værbitt ansikt. For han nærmer det seg slutten på en lang sesong.

– For meg er Langfjordbotn mitt andre hjem og jeg kan ikke forestille meg en skisesong uten å besøke disse fjellene som jeg elsker.

KULTURMIKS: Bål og bålkos var noe franskmannen lærte seg når han kom til Norge. Med fransk ost, pølser og kaffe får man en fin blanding av kulturer. Foto: Foto: Timme Ellingjord / Hvitblikk

Freds tips til Langfjordbotn:

Bare reis dit og snakk med folk. Det er mange gode skikjørere i området som gjerne deler info. Den lokale kafeen er et godt utgangspunkt.

Området har hverken mange besøkende eller mye publisert informasjon om seg, så det er et perfekt sted for dem som ønsker eventyr. Topografien er komplisert med et sammensurium av fjorder og fjell, og man kan gjerne bruke time etter time på kartstudier for å finne nye ruter. Men så snart du har lagt ned denne innsatsen, så vil Finnmark gi deg fordelene av mye rom og tid.

les også

Ferie i grenseland

KAJAKK: Lars Sönsteröd padler ut øksfjorden, med nattens skibestigning i bakgrunn. Foto: Foto: Timme Ellingjord / Hvitblikk

Komme dit: Fly til Alta eller Tromsø; og lei en bil for resten av oppholdet. Kollektivtransport i området er ikke-eksisterende. Du kan også ta tog til Narvik og kjøre derfra. Da får du med deg noe av Norges beste skiterreng på veien nordover, med både Lofoten, Senja og Lyngen-alpene.

Bo og spise: Familiedrevne «Porten til Finnmark», er en hjemmekoselig veikro i Langfjordbotn. Dette er det eneste spisestedet i området, men er likevel kanskje et av Finnmarks hyggeligste.
Siden Langfjordbotn er en liten bygd uten hoteller, må du ty til den lokale campingplassen eller det private markedet. Det er flere hus og hytter tilgjengelig gjennom Airbnb.

Klassiske turer: Området har nesten ingen begrensning for hvor man kan kjøre på ski, men det finnes alltids noen favoritter. Noen klassikere med enkel tilgang fra veien, er Laslettind, Vassnestind og Stortinden

TELEMARK: Den franske skiguiden er ivrig telemarkkjører, og fikk vite om området da han møtte en gjeng fra Altas telemarklaug i Frankrike for 10 år siden. Foto: Foto: Timme Ellingjord / Hvitblikk

Lokale turistselskaper i Langfjordbotn

Bre og vandring: En familiedrevet bedrift som driver med brevandring og skiguiding. Selskapet holder også skredkurs og utleie av hytter.
UpGuides: Med 10 års erfaring i området er de franske og svenske guidene som lokalkjent å regne. Fred og hans guider har med sine kajakk-baserte toppturer tilført noe nytt til stedet.
Hundekjøring: For dem som også ønsker å tilbringe tiden på hundesleden, er det flere lokale aktører, blant andre Vidda Runners Huskies og Parken Gård Husky.

MAI: Slutten av april og mai er den beste tiden for å besøke finnmarksalpene mener Fred Buttard, da er det best og tryggest forhold. Foto: Foto: Timme Ellingjord / Hvitblikk

Mer om

 1. Topptur
 2. Ski
 3. Padling
 4. Finnmark
 5. Fjell
 6. Norge
 7. Natur

Flere artikler

 1. Franske Lorelou: Hvorfor vil ikke nordmenn feriere i Norge?

 2. Turistskatt – ja takk!

 3. Tenner varder Norge rundt mot vindindustri

 4. Sommeropplevelser i fascinerende Finnmark

 5. Disse stedene anbefales til Norgesferien

Fra andre aviser

 1. Den skjulte skidalen: Her kan du stå på ski nesten året rundt

  Fædrelandsvennen
 2. Vil historien gjenta seg i Repparfjorden? Jeg frykter tabben blir like stor som sist.

  Aftenposten
 3. På telttur i Norge i sommer? Disse stedene bør du besøke i ditt fylke.

  Bergens Tidende
 4. Reisepanelet anbefaler: Her er tipsene for høstferien i Norge

  Fædrelandsvennen
 5. Skiturene du gir bort til jul

  Fædrelandsvennen
 6. Unesco: Syv norske vidundre du må besøke i sommer

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no