DYREPARKEN STRAND: Kan heise blått flagg i år.

Ny norsk strand har Blått Flagg

Sandstranden inne i Dyreparken i Kristiansand har sluppet igjennom nåløyet: I år kan den heise det anerkjente miljømerket Blått Flagg.

Publisert:

Hvert år søker flere hundre strender over hele verden om å få heise flagget som viser at de oppfyller alle de strenge kravene til renhet i vann og på land, søppelhåndtering, sikkerhet og tilgjengelighet.

Spania og Hellas har helt siden ordningen ble opprettet for 31 år siden ligget på topp med antall sertifiserte strender. I Norge var Bystranden i Kristiansand den første som ble sertifisert. Siden har flere søkt, og i år fikk Norge sin 17. strand med på listen. Se alle de 17 lenger ned på siden.

DET ETTERTAKTEDE FLAGGET: Årets flagg heises på strendene i begynnelsen av juni.

I tillegg til de 17 strendene har fem båtmarinaer, og ett selskap som tilbyr bærekraftig båtturisme i Norge, blått flagg.

Dyreparkstranden

Stranden i Dyreparken ligger ved inngangen til badelandet. Dette er en ekte innsjø med naturlig sandstrand.

For de som har vært i Dyreparken, er innsjøen mest kjent som Grashavet der Kaptein Sabeltanns skute, Den Sorte Dame, går mellom «Bombay» og Sabeltanns Verden.

DEN SORTE DAME: Kaptein Sabeltanns skute seiler på innsjøen som har fått blått flagg nå.

– Dette er et kvalitetsstempel. Det viser at alt er som det skal være, at vannkvaliteten er utmerket, at det er kildesortering, ikke søppel på stranden, at toalettene rengjøres regelmessig og at badegjestene kan være trygge, sier koordinator for Blått Flagg i Norge, Marit Kjellesvik.

Sikkerhetsvurderingen gjøres på hvert sted ut i fra helheten og antall gjester. Blant de norske strendene med Blått Flagg er det bare Huk i Oslo og Dyreparken i Kristiansand som har egne livredder på jobb. Men det er et krav at alle har førstehjelpsutstyr, livredningsutstyr og nødtelefon.

De norske strendene med blått flagg

I Norge er det mange små strender med klart og rent vann, uten at områdene som helhet oppfyller alle kravene til tilgjengelighet og øvrige fasciliteter. Men disse strendene oppfyller alle kravene:

HUK: Har bått flagg.

Huk, Oslo

Vannet i Indre Oslofjord er renere enn mange tror. Stranden ytterst på Bygdøy oppfyller alle kravene til vannkvalitet, sikkerhet og service. Her er det kiosk og kafe, gressletter, svaberg og sandstrender.

HELLESNESET: Har blått flagg.

Helleneset, Bergen

Stranden sør for Eidsvågneset har hatt blått flagg siden 2010. Her er det sandstrender, stupebrett, klipper og gressletter. Det er også et eget barnebasseng i nærheten av rullestolrampen. I tillegg er stedet populært for klatring.

VANSJØ: Har blått flagg.

Vansjø, Moss

Nesparken i Vansjø var inntil i år den eneste ferskvansstranden med blått flagg i Norge. Med Dyreparkstranden ble det to. Stranden i den store innsjøen i Østfold har fin sand, kiosk og rullestolrampe.

SJØBADET: Har blått flagg.

Sjøbadet, Moss

Stranden like ved Bastøfergens anløp mistet retten til å heise det blå flagget fot to år siden, etter at Moss kommune dumpet store mengder sprengninsmasse i fjorden, og stranden ble forurenset.

– Alle kriteriene må være oppfylt for at flagget skal kunne heises. Det har det ikke vært de to siste årene. Men kommunen har tatt problemet på alvor, og investert i en kjempedyr strandrensemaskin som fjerner de aller minstre plastdelene i sanden. Hverken vi eller Moss kommune har grunn til å tro at stranden ikke skal være ren nok igjen nå, sier koordinator for Blått Flagg i Norge, Marit Kjellevik.

TRONVIK: Har blått flagg.

Tronvik, Moss

Denne stranden i Moss kommune fikk blått flagg i 2013. Her er det sandstrand, kiosk og tilrettelagt for bevegelseshemmede.

FOTEN: Har blått flagg.

Foten, Fredrikstad

Stranden ligger en kilometer unna offentlig transport, men det er rikelig med parkeringsplasser hvis du kommer med bil. Her er det sandstrender og klipper, stupebrett, strandvolleyballbaner, handicaprampe, handicaptoaletter og parkering.

RINGSHAUGSTRANDA: Har blått flagg.

Ringshaugstranda, Tønsberg

Dette er en av de største og mest populære strendene i Oslofjorden. Den er halvmåneformet, har et stort gressområde, badebrygger og sandstrand.

SJØSTRAND: Har blått flagg

Sjøstrand, Asker

Sjøstrand består av to sandstrender, og en gressplen. Det er stupebrett, svømmeflåter, og sandvolleyballbaner. Åpen kiosk om sommeren. Egne parkeringsområder og rampe for bevegelseshemmede

HVALSTRAND BAD: Har blått flagg.

Hvalstrand, Asker

Denne lange, hvite sandstranden med stupetårn har hatt blått flagg siden 2008. Her er det bord og benker for den som vil spise medbragt mat, og restaurant med ute- og inneservering.

HVAMODDEN: Har blått flagg.

Hvamodden, Asker

Denne lille sandstranden på tuppen av Nesøya fikk blått flagg allerede i 2008. Store gressletter rundt sandstranden. Det er også sandkasser for barna, kiosk, bord og benker.

Holmenskjæret, Asker

Barnevennlig med stor gresslette, finkornet sandstrand, fjellknauser og badeflåte. Fra utsiden av skjæret ser du rett ut i Oslofjorden mellom Konglungen og Langåra.

Kroksand, Hvaler

Stranden ligger som en forlengelse av Skjærhalden sentrum, med kort avstand til kafeer, restauranter og forretninger. Fra stranden og svabergene er det mulig å se helt til Søndre Sandøy, Herføl og Homlungen fyr.

STORØYODDEN: Har blått flagg.

Storøyodden, Bærum

Inntil oktober 1998 lå dette området i enden av rullebanen på hovedstadens hovedflyplass. Da Fornebu stengte ble det omgjort til en av Oslo-områdets mest attraktive strender.

Her er det gressletter med volleyballbaner, finkornet sand, badebrygger og rullestolrampe ut i vannet. Servicebygningen er åpen hele sommeren.

Det er ikke mulig å kjøre bil helt frem til stranden. Hit komme du via gang- og sykkelveier. Nærmeste busstopp er Telenor eller Langoddveien.

BYSTRANDA: Har blått flagg.

Bystranda, Kristiansand

Dette er det nærmeste du kommer «Syden» i Norge. Her er det myk, hvit sand, volleyballbaner, skateboardrampe, gressletter og palmer. Palmene flyttes riktig nok inn om vinteren. Bevegelseshemmede har egne toaletter, dusjer, parkering og rullestolrampe til vannet.

Sommerens høydepunkt for mange er musikkfestivalen Palmesus. I år har den 10-årsjubileum.

ORRESTRANDA: Har blått flagg.

Orrestranda, Klepp

Handicapvennlig og barnevennlig strand med silkemyk hvit sand og kiosk.

Dette er den lengste sandstranden i Norge, og strekker seg fra Vik i sør til Jærens rev i nord. Friluftshuset er her et populært utgangspunkt for strandturer hele året.

ÅKRASANDEN: Har blått flagg.

Åkrasanden, Karmøy

Åkrasanden, et kvarters bilreise utenfor Skudeneshavn, er en av flere strendene på på Vest-Karmøy med hvite myke sanddyner. Her er det også et rikt dyreliv, siden trekkfuglene finner mat i tangen her.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no