LOKALT ØL: Bartender Aigars Opincans presenterer de ulike øltypene fra Latvia som selges på Kaņepes Kultūras centrs. Foto: Malene Emilie Rustad

Rigas hippeste ølbarer

Ølbyens hippeste barer fokuserer gjerne på kulturtilbud og serverer lokalt øl. Her er det mye å hente for deg som vil bli kjent med latvisk kultur.

 • Malene Emilie Rustad

RIGA (VG reise) Det er lørdag, og Rigas gater fylles av festglade turister og ølentusiaster på jakt etter neste sted å slå seg ned.

Gamlebyen er en bråkete affære, hvor store ølbarer lokker til seg berusede vennegjenger med lovord om byens billigste øl.

les også

Gratis kulturopplevelser i Riga

Litt lenger nordøst, et stykke fra gamlebyen, har andre typer ølentusiaster samlet seg. I de mer alternative områdere, hvor kunstnere, artister og studenter tilbringer helgen, jaktes det på kulturarrangementer og et godt hjemmebrygget latvisk øl.

les også

Kaffe-entusiastenes Vilnius

Vil fremme lokale kulturtilbud

En slitt, inngjerdet murbygning stikker seg ut med sine fargerike lamper som henger fra trærne og lyser opp de grafitti-taggede veggene. For syv år siden tok Davis Kanepe og hans bror over den forlatte bygningen og skapte det som i dag omtales som Rigas kultursenter.

– I begynnelsen var det bare kunstnere og artister som tilbrakte tid her, men så kom det en bølge med studenter og andre unge lokale. I dag er KKC (Kaņepes Kultūras centrs) et populært sted å henge for mange ulike mennesker. Nå kommer også turister og lokale som ikke er interessert i kunst, sier Kanepe mens han vifter med sigaretten i den ene hånda og et ølglass i den andre.

TRENDY BAR: Davis Kanepe har drevet Kaņepes Kultūras centrs sammen med broren og svigerinnen i syv år. Han mener det nye klientellet er en utfordring. Foto: Malene Emilie Rustad

les også

Tips til en høsthelg i Gdańsk

I løpet av året er det over 250 arrangementer på Kaņepes Kultūras centrs i samarbeid med nærmere hundre organisasjoner, alt fra Europride til det latviske Nasjonalmuseet. Her holdes det blant annet konserter, kino, DJ-kvelder og standup. Kanepe konstaterer at det ikke er et problem at KKC har blitt et hipt sted å henge, men at det er en utfordring.

– Vi har jo lyst til å beholde stamkundene som har kommet hit år etter år. Vi ønsker oss et klientell som interesserer seg for tilbudene vi har, og ikke bare er her for å drikke seg fulle, sier Kanepe.

Han ser utover folkemengden som har samlet seg på uteterrassen. Det er stort sett unge folk, de fleste i slitte olabukser og store ullgensere.

– Vår ambisjon er ikke å tjene penger, men å få folk til å samarbeide og løfte lokale kulturarrangementer. Det er tross alt derfor vi åpnet, sier Kanepe.

les også

Storbytur til Gdansk: Shopping, spa, strand og Solidaritet

BRYGGES I LOKALET: Alkimikis er et av de få stedene i Latvia som brygger øl foran et publikum. Bartender Kaspars Jaunzems er stolt av det de har fått til. Foto: Malene Emilie Rustad

Brygger eget øl i baren

Et lite stykke unna Kaņepes Kultūras centrs ligger Alimikis, en av de få ølbarene som brygger ølet sitt i samme lokale. De selger tolv ulike øltyper på fat og har i tillegg egenproduserte øl på flasker som de selger til andre barer og restauranter.

Til høyre i lokalet står to store tønner i sølv, og foran står langbord markert med «reservert.»

– Vi har gjort det til en opplevelse at du kan spise god mat samtidig som du får se hvordan vi brygger ølet, forteller Kaspars Jaunzems, som kaller seg en del av familien som driver stedet sammen.

Alimkikis åpnet for ett år siden, og har rukket å bli et populært konsept.

– Vi har en god miks av lokale folk og turister. De fleste som kommer hit er her for å smake, ikke for å drikke seg fulle. Det er deilig. Konseptet her skal være avslappet, vi vil at folk skal ha det hyggelig, sier bartenderen.

Han forteller at de i dag leverer øl til flere butikker i Latvia og har planer om å utvide bedriften.

– Vi har lyst til å åpne flere lokaler etter hvert, og få ut markedet til andre steder i Europa, sier Jaunzems. Han er optimistisk på vegne av de lokale bryggeriene i Riga.

SATSER LOKALT: Ølbaren Taka selger over 60 ulike typer latvisk øl. Foto: Malene Emilie Rustad

Fremmer lokale mikrobryggerier

I hippiestrøket Miera Iela, også kalt Peace Street, ligger den lille baren Taka. En ung bartender møter oss med sitt største smil og er mer enn villig til å forklare oss hvordan de ulike øltypene smaker.

– Vi selger rundt 60 ulike typer latvisk øl, hvor de fleste er brygget på mikrobryggerier, sier Dāvis Cinintis (18).

Cinintis driver baren sammen med sin far. Den unge bartenderen har fått lov til å prøve seg som barmanager i snart to måneder.

– Vi jobber med å få de lokale bryggeriene opp og frem, blant annet gjennom arrangementer. Det er stort sett lokale folk som henger her, og mange av dem er gjengangere, sier Cinintis og tapper øl til en nyankommet kunde.

Ute har mørket begynt å senke seg over Riga, og flere kunder dukker opp i den lille baren. De nikker vennlig mot oss og tar plass foran bardisken til Cinintis. Øl blir tappet, ølflasker åpnet, og latviske og engelske fraser blir utvekslet. Dette er ølentusiastene du virkelig kan lære en ting eller to av.

Her kan du spise

Fazenda Bazars Nometnu. Restaurant med god latvisk mat. Intimt, avslappet og lokalt. Adresse: Nometņu iela 7, Zemgales priekšpilsēta

Muusu. Gourmetrestaurant i avslappet stil med gode priser. Definitivt en av Rigas bedre restauranter. Adresse: Skārņu iela 6, Centra rajons, Rīga

Terepija Vegan Cafe. Både et sted for deg som spiser plantebasert og deg som er nysgjerrig. Terepija ligger i de mer alternative områdene et lite stykke fra byen. Rigas beste falafelburger. Adresse: Bruņinieku iela 69, Latgales priekšpilsēta

Her kan du bo

Budsjett: Viktorija Hotel. Sentralt og enkelt hotell i nærheten av flere av Rigas kulturskatter. Adresse: Aleksandra Čaka iela 55, Centra rajons. Pris: Rundt 220 kroner per natt for et standard hotellrom.

Middels: Ibis Riga Centre Hotel. Tre-stjerners hotell rett ved gamlebyen i Riga. Adresse: Marijas iela 5, Centra rajons Pris: Rundt 500 kroner per natt for et standard hotellrom.

Luksus: Grand Poet by Semarah Hotels. Luksushotell med spa midt i sentrum av Riga. Hotellrommene er moderne og kreativt innredet, og utsikten er vill. Adresse: 5/6, Raiņa bulvāris. Pris: Rundt 1500 per natt for et standard hotellrom.

Slik kommer du deg dit

Det går direktefly fra Oslo, Bergen og Stavanger hver dag. Både SAS, Norwegian, Wizz Air og Ryanair flyr til Riga.

Mer om

 1. Latvia
 2. Riga
 3. Mat og drikke
 4. Øl

Flere artikler

 1. Gratis kulturopplevelser i Riga

 2. Tallinn, Riga eller Vilnius? VG guider deg til riktig by på Baltikum

 3. Pluss content

  Bryggmesteren fra Brooklyn

 4. Pluss content

  Småbyhelg: 20 høstreisetips i Norge

 5. De lokale redningsaksjonene

Fra andre aviser

 1. Perfekt for en helg: Tre grunner til å besøke Belgias mest romantiske by.

  Bergens Tidende
 2. Kulinariske Riga: Fem restauranter som er verdt et besøk

  Bergens Tidende
 3. Kulinariske Riga: Fem restauranter som er verdt et besøk

  Fædrelandsvennen
 4. Denne restaurantens bakgård er en turistattraksjon

  Bergens Tidende
 5. Restaurantanmeldelse: En fest for øyet – men hvordan smaker maten på Ling Ling?

  Aftenposten
 6. 36 timer i Bilbao

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no