GJØR DRØMMENE TIL VIRKELIGHET: Reiser og opplevelser topper julegavelisten til de fleste nordmenn, ifølge en undersøkelse. Foto: Foto: Maridav / Shutterstock / NTB scanpix

Disse reisene blir populære julegaver

En reisegave under juletreet blir alltid godt mottatt. Her er noen gaveideer:

 • Maria Aarli-Grøndalen
 • Mona Langset

Reiser står høyt på mange nordmenns ønskelister. Det viste blant annet en rapport Respons Analyse gjorde på vegne av Stiftelsen Elektronikkbransjen i fjor. Der fortalte 60 prosent av kvinnene og 42 prosent av mennene at de ønsker seg reise/opplevelser til jul, med penger/gavekort på andre plass.

VG reise har også tidligere skrevet om en kraftig økning i reiser som julegaver, fordi nordmenn allerede har alt de trenger. Men hvilken reise passer som gave til hvem? Her får du hjelp!

les også

24 harde pakker til reiseglade

SAN SEBASTIAN: På matmarkedet i sentrum har de et eksepsjonelt utvalg av råvarer. Foto: Fredrik Solstad / VG

Til matelskeren

Den spanske gastronomi-byen San Sebastian er kjent for å være et matmekka. Den har også flest Michelin-stjerner per kvadratmeter i verden. Det er 17 i alt.

Det går ikke direktefly fra Norge til San Sebastian, så litt planlegging i forkant lønner seg. Her får du ellers strand- og storbyferie i ett. Dermed passer byen både som weekend-destinasjon og for lengre ferieopphold.

Til en annen spansk by, Barcelona, går det direktefly fra flere steder i Norge, og i likhet med San Sebastian får du både storby og strand i ett. Inviter med deg matelskeren på en av de mange gode restaurantene som ligger utenfor turisttråkket.

København er også en sikker vinner på matfronten. I fjor reåpnet Noma i byen som ellers byr på en rekke gode restauranter med gjennomførte konsepter.

Skal turen holdes innenfor norske grenser, seiler Trondheim opp som en stadig mer spennende matdestinasjon.

Les også: Slik tar du klimavennlige valg når du er på ferie

BERLIN: restene av muren er i dag gatekunstgalleri. Foto: Ulrika Walmark / VG

Til historie-elskeren

En tur til Berlin kan ikke bli feil for en som elsker historie. I år er det 30 år siden Berlin-murens fall. Tysklands hovedstad er og blir er tiltrekkende reisemål uansett om det er byens tidvis mørke historie, dens frie og liberalistiske innbyggere eller at man kan gå på nattklubb til alle døgnets tider, som er mest interessant.

Skotske Edinburgh er også full av historiske skatter. Byen er kjent for sin gotiske arkitektur og har et berømt slott som troner på en sovende vulkan.

Eller hva med en tur til spanske Sevilla, flamencoens vugge? Eller til Athen, som gjerne kalles sivilisasjonens vugge, siden vår kultur i stor grad bygger på kulturen i det gamle Hellas.

Skal du legge en skikkelig langreist gave under juletreet kan Kambodsja være en innertier. Vi har tidligere skrevet om Siem Reap og en vill, vakker og vemodig reise gjennom Kambodsjas historie.

FARGERIKT: Aprilmarkedet i Sevilla er en av Spanias mest populære folkefester. Festen starter én uke etter 2. påskedag og pågår i fem dager til ende. Foto: Terje Bringedal

Til arkitektur-elskeren

For den som er glad i annerledes arkitektur er en tur til Gaudi-byen Barcelona rett og slett nødvendig. Nordmenn har lagt sin elsk på den katalanske hovedstaden, og den lokalpolitiske uroen ser ikke ut til å ha lagt noen nevneverdig demper på populariteten.

Eller hva med en tur til Wien, som ikke bare kan skilte med vakre konserthus og klassiske kafeer, men også med at byen er grønnest i Europa.

Er arkitektur-elskeren allerede veldig bereist finnes det likevel nye reisemål. Vi har tidligere skrevet om vakre bygninger det er verdt å se i Europa.

For kortreiste arkitekturferier anbefaler vi Oslo. Lonely Planet nevnte blant annet byens innovative arkitektur da de satte Oslo på listen over verdens ti beste byer å besøke i 2018. Arkitektur-interesserte bør i tillegg ta en tur til Jevnaker, like utenfor byen, der den nye museumsbygningen på Kistefoss dreier seg rundt sin egen akse.

THE TWIST: Blanding av museumsbygning og skulptur på Kistefoss. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Til småbarnsfamilien

Å fly med barn kan være for strabasiøst for noen. I Bjørneparken på Flå, kan både små og store glede seg over fjorårets nye tilskudd til parken: ulvebrødrene Isak, Ingo og Ivvo. En reise med barn trenger heller ikke å være kostbar eller lang. En tur med sykkel og telt kan være midt i blinken for småbarnsfamilier.

Danske Ålborg er også en favoritt hos barnefamilier. Byen er liten og oversiktlig og selv museene er barnevennlige.

I London er det noe å finne på for alle, også for de med mye lopper i blodet. Vi har tidligere skrevet om 13 morsomme opplevelser med barn i London. Eventyrlige Edinburgh blir heller aldri kjedelig for barn.

Er familien godt bereist allerede, kan du kanskje likevel få en idé i vår tidligere reportasje om topp fem destinasjoner for de små.

KANEFART: Hyggelig for både store og små. Foto: Magnar Kirknes / VG

Til vinter-entusiasten

Er det langrenn som er familiens lidenskap, er Beitostølen i Valdres et familievennlig alternativ med varierte løyper. Den samme skigleden finner du for eksempel på Geilo

Den bilfrie, sveitsiske alpelandsbyen Zermatt, lokker stadig flere både ski- og matglade nordmenn til fjells. Det finnes et stort nett av skiheiser, gondoler, samt tog som tar en frem til ulike løyper fra alpelandsbyen.

Hvis ski ikke er det store, er det nok av vinteropplevelser uten ski på beina, for eksempel kanefart, hundekjøring, en dag på spa eller fartsfylt snøscootersafari. Eller hva med snørafting? Eller gå på truger til en fjelltopp og ake ned på airboard? Mange nye vinteropplevelser kan være fine julegaver.

SAINT TROPEZ: Et reisemål for luksusdyret. Foto: Gisle Oddstad / VG

Til luksusdyret

Å sove ute i naturen blir stadig mer populært. For den som stiller krav til høy komfort i samme slengen, kan en natt i en tretopphytte være tingen.

Glamping har også slått an de siste årene. I eksklusive telt, er liggeunderlaget byttet ut med gode senger, mens soveposer byttet ut med dundyner. Det finnes også flere luksuriøse overnattingssteder i Norge med nærhet til naturen.

Vil du reise ut av landet, kan du for eksempel sjekke ut Taghazout i Marokko, hvor du kan bo i luksuriøse omgivelser i en avslappet fiskelandsby. Eller Saint-Tropez på den franske rivieraen, som kan by på både luksus og sjarm.

For de fleste er det luksus å bo på et hotellrom med direkte utgang til basseng. Det finnes flere muligheter i Europa.

Vil du reise enda lenger, – og har et romslig budsjett – kan du satse på Maldivene og bo i en luksusleilighet under vann.

Er du ute etter et budsjettvennlig alternativ, er Tallinn, Riga eller Vilnius gode alternativer. De baltiske hovedstedene frister med godt bevarte gamlebyer og luksuriøse spahoteller til lave priser.

CAMINITO DEL REY: Ikke like farlig som før, men fortsatt en eventyrlig sti Foto: Mona Langset / VG

Til eventyreren

Noen får aldri nok adrenalin i blodet. VG reise har tidligere plukket ut flere norske destinasjoner for akkurat disse. Hva med en tur til Mosjøen for å ta den nye ziplinen over Vefsna? Eller utfordre høydeskrekken i en Via Ferrata?

I Spania, ikke lang fra Malaga, finner du stien Caminito del Rey i stupbratte fjellvegger. Nå er den reparert og ikke så farlig som før, men det er fortsatt en eventyrlig tur.

Eller hva med en tur til Skylodge Adventure Sites i Peru, til et hotell som består av glassbokser hengene flere hundre meter over bakken og bare kan nås ved en heftig klatretur?

Har du en naturelskende drømmer i familien, og god råd, kan du vurdere en tur til av verdens flotteste nasjonalparker.

MADEIRA: Dette utkikkspunktet befinner seg ikke så langt unna veien, så det er tilgjengelig også for dem som ikke er de sprekeste fjellgeitene Foto: Gregório Cunha / VG

Til godt voksne

Blomsterprakten på den portugisiske perlen Madeira er et perfekt alternativ for den som vil gå turer i vakker natur, bo på elegant hotell og nyte et glass madeira etter middag.

Cruise-ferie er ikke lenger forbehold gamle damer med blått hår, men er en spennende måte å rekke over mange reisemål uten at det er krever for mye fysisk anstrengelse. På Cruise i Middelhavet kommen man fra by til by helt uten stress.

Sjekk også ut disse togreisene til noen av verdens vakreste steder. En flott gave som riktig nok krever en fyldig lommebok. Togtur sørover i Europa koster mindre, men er også flotte gaver. Og stadig flere godt voksne reiser på interrail.

HØYT OPPE: Preikestolen er et populært reisemål, både for norske og utenlandske turister. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

Til Norges-entusiasten

Sist, men ikke minst: Det er rekordhøy interesse for turer til vårt eget land. Norge var årets sommerferiefavoritt i 2019.

Du trenger ikke være profesjonell klatrer for å bestige Besseggen, og heller ikke for å komme deg opp på Preikestolen. Over 250.000 tar turen hvert år og den er godt kjent internasjonal, blant annet fra innspillingen av scener til «Mission: Impossible 6». Vi har tidligere skrevet om Romsdalseggen – Norges nye skrytetur. Gi bort i gave at dere går turen sammen til sommeren. Eventuelt planlegg at dere gjør det sommeren 2021 og tar den nye gondolen ned. En tur med gondolen i Loen kan også være en fin gave.

En norgesferiegave trenger ikke koste all verden. Vi har tidligere skrevet om høstaktiviteter for slunkne lommebøker. De funker også om sommeren. Et annet tips er å gi bort en natt i hengekøye. Selve hengekøyen kan også være gave.

Norge er også flott om vinteren. Dagskort eller sesongkort i et alpinanlegg kan være en fin gave. Vi har tidigere skrevet om Norges beste skibakker. Norge er også blant de beste stedene i verden for å oppleve nordlyset.

Mer inspirasjon til reisegaver får du her: Norges mest populære reisemål

SESOGNKORT: Den som har sesonkort in Oslo vinterpark kan også stå på ski i soloppgang når det er morgenski. Foto: Mona Langset / VG

Gavekort

Står du helt fast på ideer kan dette være tingen. Charterselskapene selger reisegavekort, og beløpet velger du selv. Dermed trenger du ikke finansiere hele reisen, men kan gi et bidrag til den.

– Vi har sett en veldig sterk vekst i salget av reisegavekort til jul, det er jo den perfekte gaven til dem som har «alt.» Veksten har vært stødig i mange år og i fjor lå salget 155 % over året før. Folk gir alt fra 100 kroner til flere tusen i julegave, sier Nora Aspengren hos TUI.

Universalgavekort er ikke bundet til ett spesielt selskap, men kan brukes hvor som helst. Hvis du velger det, kan du presisere at det skal brukes på reise.

Mer om

 1. Jul
 2. Reise
 3. Julegaver
 4. Reiseliv
 5. Reisetrend

Flere artikler

 1. Pluss content

  Reiseguide: Slik får du sett de norske superstjernene i aksjon

 2. Reisetrender for 2020-tallet

 3. Internasjonalt reisemagasin roser Trondheim opp i skyene

 4. Hit kan du reise i april 2020

 5. Budsjettferie: Slik strekker du feriepengene lengst mulig i Norge

Fra andre aviser

 1. Spontan sommerferie i Europa? Hit kan du reise nå.

  Fædrelandsvennen
 2. Lengter du etter en solfylt og varm jul? Her finner du de høyeste temperaturene i romjulen

  Fædrelandsvennen
 3. Lonely Planet: Dette er de ti beste stedene å reise til i 2019

  Fædrelandsvennen
 4. Lengter du etter en solfylt og varm jul? Her finner du de høyeste temperaturene i romjulen

  Aftenposten
 5. Lengter du etter en solfylt og varm jul? Her finner du de høyeste temperaturene i romjulen

  Bergens Tidende
 6. Tror på supersommer for norsk reiseliv: – Verden begynner å få øynene opp for alt det gode Norge har å by på

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder