FRODIG: På vakre Powerscourt House and Gardens kan du få en historisk omvisning, nyte en bedre lunsj, vandre rundt i flott natur og hage. Foto: Dave G Kelly / Moment RF

Fem ting du må få med deg i Dublin

Storbyen Dublin byr på langt mer enn mat og shopping.

 • Trine Jensen-Burke
Publisert:

En storby-ferie er alltid en vinner, og Dublin er en utmerket destinasjon. Ønsker du likevel å gjøre mer ut av ferien enn å shoppe, spise og tusle i byens mange gater trenger du ikke se langt. Like utenfor byens kjerne finnes flere frodige, spennende og historiske attraksjoner.

Disse fem attraksjonene må du ikke gå glipp av.

les også

Seks spisesteder du må innom i Dublin

SJARMERENDE: I havnebyen Dun Laoghaire kan du fråtse i byen mange mat-fristelser. Foto: Leverstock / Moment RF

«The Dead Zoo»

Reiser du med barn til Dublin har du sikkert fått med deg at det finnes en flott dyrehage i byen – idyllisk plassert midt i gigantiske Phoenix Park. Men et annet – og ofte langt mer spennende, sted å besøke er Dublins Natural History Museum. På folkemunne bedre kjent som «The Dead Zoo».

Her finner du over 10.000 utstoppede dyr – fra edderkopper til elefanter. Det unike bygget åpnet dørene for første gang i 1857 og er utformet som et gammeldags kabinettmuseum. Bygget har ikke gjennomgått store forandringer siden da og andre etasje i museet er en opplevelse du sent kommer til å glemme.

les også

På weekendtur til Belfast

Dun Laoghaire

Dublin er en «city of villages», ifølge innbyggerne selv. Altså en by satt sammen av mange små landsbyer, som nå mer eller mindre er vokst sammen til en storby. DART-toget tar deg enkelt og rimelig mellom småbyene – både nordover og sørover langs kysten. Her vil du finne mange spennende spisesteder, severdigheter, utkikkspunkter, shopping og flott natur.

Noen stopp sørover fra sentrum av Dublin kommer du til den lille kystforstaden Dun Laoghaire – som er et yndet utfluktssted for lokalbefolkningen i helgene, spesielt om været spiller på lag. Her bør du unne deg en spasertur utover den lange steinmoloen East Pier, det er en spasertur på 1,3 kilometer om du skal helt ut til fyrhuset. Skinner solen kan du ikke gjøre dette uten en softis fra den ikoniske iskrembutikken Teddy’s Ice Cream.

På søndager er det ekstra mye liv og røre i den søvnige kystbyen, for da arrangerer Farmer's Market – Bondens Marked, i Dun Laoghaires People’s Park.

Tips: Hit bør du ankomme på tom mage, for fristelsene er mange og ikke langt mellom.

HISTORISK: Steinaldermonumentet Newgrange er faktisk eldre enn pyramidene i Egypt. Foto: Michelle McMahon / Moment RF

Newgrange

Visste du at i Irland, bare en times kjøretur fra sentrum av Dublin, kan du utforske steinaldermonumentet Newgrange – som faktisk er eldre enn pyramidene i Egypt? Newgrange ble satt opp av steinalderfolket som bodde i fruktbare Boyne Valley for mer enn 5200 år siden. Man tror at monumentet har vært et gravkammer eller en ofringsplass. En regner også med at det hadde en slags kalenderfunksjon, da den smale gangveien inn i selve kammeret er laget slik at lyset fra solen kun slipper inn til det innerste kammeret ved vintersolverv 21. desember.

Du kommer deg til Newgrange og museet enten ved å melde deg på en guidet busstur, eller ved å ta toget nordover fra Connolly Station i Dublin og til byen Drogheda. Herfra kan du hoppe i en taxi ut til Newgrange.

les også

Fem romantiske hoteller

Besøk St. Valentines gravsted

Slett ikke alle er klar over at den lille bevingede fyren vi forbinder med kjærlighetsfeiringen 14. februar faktisk var en virkelig person. I gamle dager var St. Valentine en prest som døde som martyr fordi han fortsatte å smi forelskede par i hymens lenker etter den romerske keiseren Claudius hadde forbudt både forlovelser og ekteskap i et forsøk på å «kaste ut» kristendommen av Romerriket.

Først flere år etter sin død ble Valentine erklært som en helgen og fraktet til Irland for å bli stedt til hvile. Krypten hvor han ligger begravd befinner seg i dag i kirken Whitefriar Street Church midt i Dublin.

Den dag i dag kommer par hit for å be St. Valentine om råd når de har problemer i forholdet eller ekteskapet, og hvert år den 14.februar kan par som skal gifte seg komme hit og få lest St. Valentine's sin velsignelse over ringene de skal gi hverandre.

les også

Byguide: Helgetur i Dublin

Kilruddery House og Powerscourt Estate

Øst-siden av Irland er så rik på historie at den ofte omtales som «Ireland’s ancient East» i reisesammenheng – altså Irlands eldgamle østkyst. Her er det nemlig ikke langt mellom gamle slott, ruiner, steinkirker og herregårder, og mange av disse ligger i umiddelbar nærhet av Dublin og er absolutt verdt et besøk.

To av disse er imponerende Powerscourt Estate og Kilruddery House and Gardens, som begge ligger like utenfor Dublin i nabofylket County Wicklow. Her kan du få en historisk omvisning, nyte en bedre lunsj, vandre rundt i velfriserte hageanlegg eller rett og slett bare få utløp for alle dine Downton Abbey-fantasier.

Publisert:

Mer om

Dublin

Reiseguide

Reise

Kultur

Reisetips

Museum

Restaurant

Flere artikler

 1. Byguide: Helgetur til Dublin

 2. ... men ikke glem Oslo!

 3. Valentines: Hit kan du reise på romantisk helgetur

 4. Gratis-opplevelser i Liverpool

 5. Stor guide: 15 fine langhelg-byer

Fra andre aviser

 1. London for gjerrigknarker

  Bergens Tidende
 2. En begynnerguide til Zagreb

  Bergens Tidende
 3. En begynnerguide til Zagreb

  Fædrelandsvennen
 4. Dette bør bli Bergens tredje storattraksjon

  Bergens Tidende
 5. Grasiøse Graz er Wiens vakre lillesøster

  Bergens Tidende
 6. Roadtrip til Sør-Irland på sitt beste

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no