FRODIG: På vakre Powerscourt House and Gardens kan du få en historisk omvisning, nyte en bedre lunsj, vandre rundt i flott natur og hage.

Fem ting du må få med deg i Dublin

Storbyen Dublin byr på langt mer enn mat og shopping.

 • Trine Jensen-Burke
Publisert:

En storby-ferie er alltid en vinner, og Dublin er en utmerket destinasjon. Ønsker du likevel å gjøre mer ut av ferien enn å shoppe, spise og tusle i byens mange gater trenger du ikke se langt. Like utenfor byens kjerne finnes flere frodige, spennende og historiske attraksjoner.

Disse fem attraksjonene må du ikke gå glipp av.

SJARMERENDE: I havnebyen Dun Laoghaire kan du fråtse i byen mange mat-fristelser.

«The Dead Zoo»

Reiser du med barn til Dublin har du sikkert fått med deg at det finnes en flott dyrehage i byen – idyllisk plassert midt i gigantiske Phoenix Park. Men et annet – og ofte langt mer spennende, sted å besøke er Dublins Natural History Museum. På folkemunne bedre kjent som «The Dead Zoo».

Her finner du over 10.000 utstoppede dyr – fra edderkopper til elefanter. Det unike bygget åpnet dørene for første gang i 1857 og er utformet som et gammeldags kabinettmuseum. Bygget har ikke gjennomgått store forandringer siden da og andre etasje i museet er en opplevelse du sent kommer til å glemme.

Dun Laoghaire

Dublin er en «city of villages», ifølge innbyggerne selv. Altså en by satt sammen av mange små landsbyer, som nå mer eller mindre er vokst sammen til en storby. DART-toget tar deg enkelt og rimelig mellom småbyene – både nordover og sørover langs kysten. Her vil du finne mange spennende spisesteder, severdigheter, utkikkspunkter, shopping og flott natur.

Noen stopp sørover fra sentrum av Dublin kommer du til den lille kystforstaden Dun Laoghaire – som er et yndet utfluktssted for lokalbefolkningen i helgene, spesielt om været spiller på lag. Her bør du unne deg en spasertur utover den lange steinmoloen East Pier, det er en spasertur på 1,3 kilometer om du skal helt ut til fyrhuset. Skinner solen kan du ikke gjøre dette uten en softis fra den ikoniske iskrembutikken Teddy’s Ice Cream.

På søndager er det ekstra mye liv og røre i den søvnige kystbyen, for da arrangerer Farmer's Market – Bondens Marked, i Dun Laoghaires People’s Park.

Tips: Hit bør du ankomme på tom mage, for fristelsene er mange og ikke langt mellom.

HISTORISK: Steinaldermonumentet Newgrange er faktisk eldre enn pyramidene i Egypt.

Newgrange

Visste du at i Irland, bare en times kjøretur fra sentrum av Dublin, kan du utforske steinaldermonumentet Newgrange – som faktisk er eldre enn pyramidene i Egypt? Newgrange ble satt opp av steinalderfolket som bodde i fruktbare Boyne Valley for mer enn 5200 år siden. Man tror at monumentet har vært et gravkammer eller en ofringsplass. En regner også med at det hadde en slags kalenderfunksjon, da den smale gangveien inn i selve kammeret er laget slik at lyset fra solen kun slipper inn til det innerste kammeret ved vintersolverv 21. desember.

Du kommer deg til Newgrange og museet enten ved å melde deg på en guidet busstur, eller ved å ta toget nordover fra Connolly Station i Dublin og til byen Drogheda. Herfra kan du hoppe i en taxi ut til Newgrange.

Besøk St. Valentines gravsted

Slett ikke alle er klar over at den lille bevingede fyren vi forbinder med kjærlighetsfeiringen 14. februar faktisk var en virkelig person. I gamle dager var St. Valentine en prest som døde som martyr fordi han fortsatte å smi forelskede par i hymens lenker etter den romerske keiseren Claudius hadde forbudt både forlovelser og ekteskap i et forsøk på å «kaste ut» kristendommen av Romerriket.

Først flere år etter sin død ble Valentine erklært som en helgen og fraktet til Irland for å bli stedt til hvile. Krypten hvor han ligger begravd befinner seg i dag i kirken Whitefriar Street Church midt i Dublin.

Den dag i dag kommer par hit for å be St. Valentine om råd når de har problemer i forholdet eller ekteskapet, og hvert år den 14.februar kan par som skal gifte seg komme hit og få lest St. Valentine's sin velsignelse over ringene de skal gi hverandre.

Kilruddery House og Powerscourt Estate

Øst-siden av Irland er så rik på historie at den ofte omtales som «Ireland’s ancient East» i reisesammenheng – altså Irlands eldgamle østkyst. Her er det nemlig ikke langt mellom gamle slott, ruiner, steinkirker og herregårder, og mange av disse ligger i umiddelbar nærhet av Dublin og er absolutt verdt et besøk.

To av disse er imponerende Powerscourt Estate og Kilruddery House and Gardens, som begge ligger like utenfor Dublin i nabofylket County Wicklow. Her kan du få en historisk omvisning, nyte en bedre lunsj, vandre rundt i velfriserte hageanlegg eller rett og slett bare få utløp for alle dine Downton Abbey-fantasier.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Seks spisesteder du må innom i Dublin

  Skal du på tur til Dublin er dette spisestedene du må sjekke ut.
 2. På weekendtur til Belfast

  Belfast er en by i full blomst. Legg storbyturen til Nord-Irland i vår.
 3. Fem romantiske hoteller

  I et hav av hoteller er det ikke alltid like enkelt å skulle booke par-turen.
 4. Byguide: Helgetur i Dublin

  Du må ikke tro du er ferdig med Dublin når du har gjort unna Guinness, Jameson og Temple Bar.

Mer om

Dublin

Reiseguide

Reise

Kultur

Reisetips

Museum

Restaurant

Flere artikler

 1. Byguide: Helgetur til Dublin

 2. Valentines: Hit kan du reise på romantisk helgetur

 3. Pluss content

  Skandinavia: 9 småbyperler i vår

 4. Pluss content

  Småbyhelg: 20 høstreisetips i Norge

 5. De fineste stedene å reise på påskeferie

Fra andre aviser

 1. Reisepanelet: Ti tips til alternative storbyer i Europa

  Bergens Tidende
 2. 36 timer i Bilbao

  Bergens Tidende
 3. Dette kan du gjøre i bypåsken

  Bergens Tidende
 4. Roadtrip til Sør-Irland på sitt beste

  Aftenposten
 5. Dette er kanskje Danmarks fineste sykkeltur

  Bergens Tidende
 6. En begynnerguide til Zagreb

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no