I NORGE: Lofoten er en opplevelse å reise i med bil. Da har du også fleksibilitet til å stoppe der du måtte ønske.

10 tips til bilferien

Biltur som ferieform handler ikke først og fremst om å komme seg fra A til B. En bilferie er en reiseopplevelse i seg selv, så sant du lar den få være det.

Publisert:

Mette Solberg Fjeldheim er frilansjournalist, reiseskribent og grunnlegger av reisebloggen Reiselykke.

Å reise rundt i bil gir fleksibilitet og frihet. Det gir rom for endringer i løpet av reisen og er en fin måte å komme seg rundt i et område på. Med alt du trenger samlet på et sted er det bare å følge veien, utforske og bruke god tid.

Les også

Slik pakker du en ukes ferie i håndbagasjen

La den store kofferten stå igjen hjemme. Her er tipsene du trenger for å pakke som en proff.
KOMMER DEG RUNDT: Vakre Calanques er et must å reise gjennom om du legger ferien til Korsika, men veien er svingete og smale.

Personlig liker jeg godt å reise rundt litt «på måfå», med en passe løselig plan, men med rom for endring. Enten jeg tilbringer sommerferien hjemme i Norge eller på reise i utlandet involver reisen vanligvis utstrakt bruk av bil som transportmiddel. Det er en fin og praktisk måte å komme seg rundt på. Du styrer selv hvor veien går videre, hvor du vil stoppe og når det er tid for å dra videre. Men da jeg var yngre, ville jeg neppe trodd at jeg skulle like det så godt.

Veien til Oslo

Da jeg vokte opp tilbrakte vi vanligvis en ukes tid om sommeren i hovedstaden. Stor stas for en liten vestlending! Hadde det bare ikke vært for bilturen – og ikke minst den store kneika: Åkrafjorden, som var datidens store skrekk for ei nesten kronisk bilsyk lita jente.

Het i toppen og rød i kinnene etter første runde med oppkast var lettelsen stor for en stakket stund. Men så kom vi til Fjæra, bygda i andre enden av Åkrafjorden. Da var det ut igjen. Og slik fortsatte det, stort sett hele veien frem til reisemålet: Oslo.

Les også

Den ultimate Osloguiden

Fra badstue i solnedgangen til kunstvandring og fantastisk shopping. Du trenger ikke reise lengre enn til Oslo for en herlig langhelg.

Siden den gang er veien mellom øst og vest blitt betraktelig bedre. Jeg har også reist mye på bilturer – helt frivillig.

LIV LANGS VEIEN: Det er gjerne mye å se og oppleve langs veien. Her fra Marokko.

Enkelt å utforske

Jeg har lært meg å sette pris på den vakre naturen over fjellet og å sette pris på fleksibiliteten. Og jeg har også lært meg noen triks. Først og fremst å sitte foran som passasjer eller å kjøre selv. For ja – det hender fortsatt jeg blir bilsyk, om veiene er svingete nok.

Nå er det som faktisk var barndommens mindre blide side ved ferieopplevelsen blitt en fin måte å se mer av en destinasjon på. Enten jeg har kjørt dit, flydd dit eller tatt toget dit. Selve kjøreturen bør ikke vare for lenge av gangen – for jeg vil jo aller helst ut av bilen for å se og oppleve alt hva det gjeldende området har å by på.

Les også

Slik pakker du til en aktiv kombinasjonsferie

Skal du på en reise der du har tenkt å kombinere både strand- og byliv med kortere fotturer i fjellet?

Nå er det som faktisk var barndommens mindre blide side ved ferieopplevelsen blitt en fin måte å se mer av en destinasjon på. Enten jeg har kjørt dit, flydd dit eller tatt toget dit. Selve kjøreturen bør ikke vare for lenge av gangen – for jeg vil jo aller helst ut av bilen for å se og oppleve alt hva det gjeldende området har å by på.

UT AV SETET: Glem ikke å stoppe både titt og ofte, enten for å fotografere eller for å nyte opplevelsen.

Skal du på biltur, her er 10 tips til bilferien

  1. Har du ikke splitter ny bil, sørg for en ordentlig sjekk før ferien starter. Det er kjedelig å stoppe halvveis.
  2. Skal du leie bil på ankomststedet, les kontrakten nøye og ta bilder av bilen før du kjører. Du vil helst ikke bli belastet for bulker og riper du ikke har ansvaret for.
  3. Ved billeie: Velg størrelse og type bil etter hvor du skal reise. Små biler er best å reise rundt med i mindre landsbyområder der muligheten for smale gater er stor. En fire-hjulstrekker er best om du skal opp i ulendt terreng. En romslig bil med god bagasjeplass er bra om du har flere passasjerer i bilen og mye bagasje.
  4. Ha med en ekstra bag til klær og sko som kan ligge igjen i bilen mens du tar resten av bagasjen med på hotellrommet.
  5. La aldri verdisaker ligge synlig, eller igjen, i bilen.
  6. Ikke åpne bagasjerommet med alt du eier og har i full offentlighet.
  7. Bruk gjerne GPS eller Google Maps, men stol ikke blindt på noen av dem. Det har hendt mer enn én gang at GPS’en har sendt oss på nærmest ufremkommelige veier.
  8. Pakk med telt om du har lyst å være helt fri og spontan. Da kan du stoppe der du selv vil.
  9. Lag en musikkliste og ta med lydbok for underholdningens del.
  10. I flere land i og utenfor Europa må du ha internasjonalt førerkort. Du finner ellers mye nyttig informasjon til bilferien på www.naf.no
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no