TØY UT: Dager med sunn mat og mye trening gjorde godt for sjelen.

Finn roen på budsjett: Yoga i Kambodsja

Utenfor den berømte tempelbyen Angkor Wat finner du en avsidesliggende oase. Ønsker du yoga i naturlige omgivelser, er dette stedet for deg.

 • Malene Emilie Rustad
 • Dina Jeanette Danielsen
Publisert:

SIEM REAP (VG reise) Det er fortsatt bekmørkt idet vi famler oss ut av myggnettingen som har lagt seg over oss som en dyne i løpet av natten. Med tunge kropper beveger vi oss sakte ut av trehyttene og over til den frodige hagen. Under et stråtak sitter yogalærer Marco Pino med lukkede øyne og et fredfullt smil.

– Vi starter timen i dag med en rolig vinyasa, så legg dere til rette på mattene og pust ut, sier Pino uten å åpne øynene.

les også

Slik vil reisebransjen gjøre verden til et bedre sted

YOGALÆRER: Marco Pino utdannet seg til yogalærer for over åtte år siden. Han driver også en blogg og deler sin erfaring med over 1000 følgere daglig.

Rosa, grønne og lilla yogamatter trekkes ut på plattingen. Med søvnige bevegelser senker vi oss ned på mattene. Det er kjølig i de tidlige morgentimene, og en hane har så vidt begynt å gale i det fjerne.

Den første solhilsen kjennes uvant på den stive kroppen.

– Ikke sammenlign deg med naboen, dette er din praksis, minner Pino om, og får de nysgjerrige blikkene til å se ned.

Yoga er ikke en konkurranse, men handler om å gå inn i seg selv og kjenne etter hva som føles bra for deg, forklarer Pino etter timen.

KONSENTRASJON: Fire ganger daglig er det yoga på timeplanen.

Soloreisende yogier

Lyden av en gong sprer seg over Angkor Wat Zen garden. Med ny energi tasser vi mot spiseområdet, hvor tropisk frukt, müesli og rykende varm kaffe venter oss. Turister fra hele verden samles ved langbordet. Noen er her for å teste ut yoga for første gang, mens andre har årevis med erfaring.

– Jeg startet med yoga for rundt ett år siden, dette er mitt første yoga retreat, sier Rebecca Lovatt (27) fra England, som har vært her i åtte dager.

Lovatt forteller om et positivt opphold så langt og føler hun har forbedret teknikken sin i de ulike yogaøvelsene.

– Selv om dette retreatet har en svært enkel standard sammenlignet med mange andre, trives jeg godt med den enkle livsstilen og de naturlige omgivelsene. Instruktørene og de som driver retreaten har vært så utrolig hjelpsomme, sier Lovatt og anbefaler retreatet til alle som reiser solo eller ønsker en ny utfordring.

De fleste som er her reiser alene, enten som en del av en lengre reise eller som en toukers ferie i Kambodsja.

FLOW: De ulike yogatimene ga en blanding av rolig og tøff trening.

På tavlen bak oss henger dagens timeplan på veggen. Te, meditasjon og yoga står for tur, men også litt tid til avslapning. Mellom blomsterbusker og store trær står tomme solsenger klare til bruk. Vi rekker en time med nedkjøling i det store bassenget før neste yogaøkt er i gang. Denne gangen er det fokus på pusten.

HATHA: Yogaformen Hatha betyr «viljesterk» eller «kraftfull».

Forlot hjemlandet for å bli yogalærer

– En, to, en to, teller Pino raskt mens han puster fort inn og ut med magen.

Pusteøvelsen bærer det merkelige navnet «Kapalabhati», og stammer fra det indiske skriftspråket sanskrit. Yogafilosofien kommer opprinnelig fra oldtidens India. Nå har yoga spredt seg til hele verden og hvem som helst kan gjøre yoga, så lenge man har en matte og en kropp.

– Et yogaretreat kan gi deg ny energi for å takle de utfordringene som en møter i livet, sier yogalærer Marco Pino, som har reist rundt i verden i åtte år for å lære bort yoga.

Det er vanskelig å se hans egentlige alder, årevis med meditasjon og yoga har gitt han et bekymringsløst uttrykk.

– Yoga lærer deg å lytte til kroppen. Det får deg til å slappe av, og kan gi deg klarhet i vanskelige dilemmaer, sier Pino.

MEDITASJON: Å sitte stille og fokusere på pusten krever mye. Hver kveld var det 40 minutter meditasjon uten guide.

Han var selv lei av rutiner og la ut på sitt livs reise i 2010, han har siden ikke sett seg tilbake, og har ingen planer om å reise tilbake til hjemlandet Ecuador.

– Kambodsja er et vakkert og fredfullt land. Menneskene her er så utrolig imøtekommende, til tross for korrupsjonen og fattigdommen de opplever. Jeg tror de fleste som reiser hit vil ha interesse av å lære om deres historie, samt oppleve naturen, sier Pino.

PLANTELIV: Rosa ananas vokste vilt i hagen på yoga retreatet.

Turistbyen Siem Reap

Vi tar en pause fra retreatet og låner sykler for å komme oss inn til sentrum. På hullete veier og sammen med landsbygdas løshunder, ruller vi mot det vi tror er hovedveien. Var det høyre eller venstre? Her er det ingen å spørre, men det tar ikke lang tid før vi kommer ut på hovedveien hvor vennlige smil vinker oss i retning sentrum.

ANGKOR WAT: Det er det historiske tempelet Angkor Wat som lokker til seg mesteparten av Siem Reaps turister.

I Siem Reap har flere hippe kafeer vokst frem de siste årene, og her kan du finne alt fra fermentert te til chiapudding. Vibe Café lover instagramvennlige omgivelser. Prøver du en såkalt «Buddha bowl» endrer du fort oppfatningen av at salat er kjedelig. Her får du fargerike boller proppet med godsaker som falafeler, søtpotet og hummus.

BUDDHA BOWL: På Vibe Cafe i sentrum av Siem Reap, får du friske salatboller og andre plantebaserte måltider.

Sentrum av Siem Reap er preget av avstanden til tempelbyen Angkor Wat, som er Kambodsjas største turistmagnet. Det reklameres for øl til en halv dollar, og gatene er fulle av internasjonale restauranter og klesboder med haremsbukser. I et lite strøk roter vi oss frem til Gelato Lab, en iskremsjappe med lovende utvalg. Mørk sjokoladesorbé blir presset sammen til en kule og plasseres over i en kjegleformet kjeks. Vi er ikke de eneste som lar oss friste. Flere turister flokker seg rundt isbaren for å bestille dagens dessert. En forbipasserende gjest forteller at dette er den beste iskremen hun har smakt!

Et lite stykke fred

Tilbake på Angkor Zen Garden er vi for sent ute til yogatimen som allerede er i full gang. Skuffet, men samtidig litt lettet, tar vi oss heller en ny dukkert i det avkjølende bassenget. To nye gjester svømmer mot oss. De vil vite om vi er fornøyd med oppholdet så langt.

Vi ser rundt oss på de enkle, men eksotiske omgivelsene. En oransje sommerfugl flakser idyllisk rundt og setter seg på en av de mange blomsterbuskene. Musklene kjennes støle, men samtidig har en behagelig følelse sneket seg inn i kroppen. Den litt for harde sengen og edderkoppen som stirret på oss fra veggen på soverommet er nå glemt.

Yoga retreat er kanskje ikke for alle, men i dette fredfulle landskapet forstår vi hvorfor alle yogalærere ser så bekymringsløse ut. Det er ikke rart at Pino blir værende. Her er livet zen.

Her kan du spise

Vibe Café

Toetasjes kafé midt i smørøyet av Siem Reap. Vibe skiller seg ut som en rent plantebasert sted med innflytelse fra både vest og øst. Her får du ferske juicer, sunne kaker, mektige salater og sunne sandwicher.

Gelato Lab

Du trodde kanskje ikke du skulle finne verdens beste iskrem i Kambodsja, men tro om igjen. Gelato Lab tilbyr iskrem og god kaffe. Sorbé er de best på. Test sjokolade og jordbær.

The Christa Restaurant & Bar

Stedet å spise middag. God asiatisk mat til en veldig billig penge. Den grønne curryen må du teste.

OASE: Angkor Zen Garden ligger et like stykke unna sentrum. Her får du koblet av.

Her kan du dra på yoga retreat

Budsjett: Angkor Zen Gardens i Siem Reap, Kambodsja

Et rimelig og fint retreat som tilbyr yoga for alle. Her bor du i bungalows i et fredelig område litt utenfor sentrum. Timeplanen varierer, men som regel er det fire yogatimer inkludert hver dag.

Prisen for fire dager delt bungalow i oktober er 1500 kroner.

Middels: Yogamour i Chang Mai, Thailand

Her får du lære yoga i vakre omgivelser i Thailand. Retreatet tilbyr daglige timer, saltvannsbasseng, økologisk mat og sauna.

Prisen for fire dager på privatrom i desember er 5600 kroner.

Luksus: Blue Karma Resort and Villa, Bali, Indonesia

Dette retreatet i Bali tilbyr yogatimer for nybegynnere og litt øvet. I tillegg til yoga får du spabehandlinger, sunn mat og ferskpressede juicer.

Prisen for privat rom med basseng i fire dager i oktober er 10,450 kroner

DYRELIV: Det var flere katter og hunder som ble nysgjerrige på oss under yogatimene.
Publisert:

Les også

 1. Hit reiser du på yogaferie

  Vil du kombinere avslapning, deilig mat og yoga? Her er stedene du aldri vil glemme.
 2. Startet retreat for fargede kvinner

  Afroamerikanske Satya var lei av rasismen hun opplevde i USA. Hun startet derfor et litt annerledes retreat, hvor kun…
 3. Her kan du dra på treningsreise

  Yoga, funksjonell trening, crossfit og martial arts – alternativene er mange, og de finnes over hele verden.
 4. Hit reiser du for å stresse ned

  Drøm deg bort til avslappende strender, velværereiser og fine hoteller.
 5. Backpacking for nybegynnere

  Skal du ut på din første langtur? Her har vi samlet de beste tipsene for deg som er fersk som backpacker.

Mer om

Livsstil

Trening

Trend

Yoga

Angkor Wat

Kambodsja

Meditasjon

Flere artikler

 1. Hawaii for eventyrere

 2. Trader merkeklær med stor gevinst

 3. Disse stjernene har blitt beskyldt for kulturtyveri

 4. Dukkemannen

 5. Pluss content

  «Rednecks»-ekteparet: Det første møtet, kjærlighet og hjemmebrent

Fra andre aviser

 1. Populære julemarkeder: – En kul måte å bruke forbrukermakten på

  Aftenposten
 2. VM-gullvinneren skjønte at noe var virkelig galt. Derfor reagerte ikke kroppen lenger på trening.

  Aftenposten
 3. Vil du få en nordmann til å se rødt, er det bare å ta fra ham kjøttmiddagen hans

  Aftenposten
 4. Andrea (23) overrasket alle da hun kapret billett til crossfit-VM. Her er hennes tips til andre.

  Aftenposten
 5. Ekteparet Olsen var sykelig overvektige. Valget de tok sammen endret alt.

  Aftenposten
 6. Debatt: – Vi må forby kjøttreklame

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no