MYANMAR: Landet har blitt et populært reisemål for vestlige turister.

Skal du la være å besøke et land på grunn av lederne?

Eller skal du reise dit og bli kjent med menneskene?

Publisert:

Mange har kritisert influenserne som reiste gratis til Dubai og viste i sosiale medier hvor fint det var der. VG har også i kjølvannet av dette fått kritikk for at vi på reiselivssidene har fortalt om Dubai som reisemål uten samtidig å komme med kritikk av landets styre.

Dubai er ikke det eneste av våre populære feriereisemål som har ledere og styringssystemer vi har grunn til å kritisere. Flere står til stryk når det gjelder menneskerettigheter, pressefrihet og behandlingen av homofile. Flere fører en omstridt politikk som mange er uenige i.

Valget mange står overfor er dette: Å markere avstand til landets ledere ved å unngå å reise dit. Eller besøke landet og bli kjent med menneskene som bor der, og samtidig sørge for at taxisjåføren, danseren, guiden, souvernirselgeren og alle de andre som lever av turister tjener nok til å kunne sette mat på bordet til familien.

VALGET: å møte mennesker eller marke avstand til lederne. Dette bilder er fra en reisereportasje i Tyrkia.

Flere land dårlig an

I 2017 presenterte FN lister over innbyggernes politiske og sosiale rettigheter i ulike land. Flere av våre vanlige feriereisemål ligger dårlig an.

På disse listene er landene rangert på en skala fra én til syv, der én er best (Norge ligger der) og syv er dårligst (Somalia og Nord-Korea er i den gruppen).

Det er to lister: Den ene viser sivile rettigheter. Syv poeng her betyr at innbyggerne ikke har ytrings- eller organisasjonsfrihet. Rettighetene til arresterte og innsatte i fengsler blir ikke ivaretatt, og myndighetene kontrollerer mesteparten av den økonomiske aktiviteten.

Den andre listen er for politiske rettigheter. I de landene som får syv poeng her er myndighetene undertrykkende, noen i kombinasjon med borgerkrig. Noen er politistater, andre har ingen sentralstyring og lider under ekstrem vold fra regionale krigsherrer.

I denne artikkelen kunne vi nevnt mange flere land. Vi har valgt å trekke frem 12 av de som er mest aktuelle som reisemål for nordmenn, enten på grunn av charterturisme, direkteflyruter eller fordi de er populære for backpackere.

EGYPT: Gaber Mosalem har leid ut kamelene sine til turister ved pyramidene i 50 år.

Egypt

Turistene er i ferd med å vende tilbake etter å ha holdt seg borte i flere år. Nå er det også charter igjen fra Norge. Men landet ligger dårlig an med seks poeng for innbyggernes sivile og politiske rettigheter.

Opprøret som felte Hosni Mubarak i 2011, resulterte i en islamistregjering, som ble felt i et militærkupp i 2013. I dag har landet et sterkt undertrykkende militærregime. Ytringsfrihet og sivile rettigheter har svært trange kår, melder Fellesrådet for Afrika.

Det er ikke forbudt å være homofil i Egypt, likevel blir homofile forfulgt. I 2017 ble 27 homofile og lesbiske pågrepet for «utskeielser» etter at det ble heist regnbueflagg under en konsert i Kairo, skriver Aftenposten. Homofile har ikke lov til å opptre i mediene. Nylig ble en journalist dømt til ett års hardt straffarbeid og fengsel for å ha intervjuet en homofil på TV, melder BBC.

Egypt er også blant de landene i verden som fengsler flest journalister, melder NRK.

Les også

Skuespiller Rania Youssef fra Egypt risikerer fengsel for dette antrekket

Kan få fem år bak lås og slå for oppfordring til «dårlig moral».
TYRKIA: Mustafa Özkan tar med turister på guidete rideturer i fjellene rundt Alanya

Tyrkia

Menneskerettighetsforkjempere i landet arresteres. Kritikere av regjeringens politikk møtes med tåregass og arrestasjoner. Regimekritiske journalister arresteres. Opposisjonelle politikere fengsles.

I 2016 varslet Amnesty International at Tyrkia var blant landene man så de alvorligste bruddene på menneskerettighetene, og at torturen begått mot fengslede soldater etter kuppforsøket var skremmende.

Hver lørdag siden 2009 har mødrene til sporløst forsvunne personer samlet seg til fredelige protester i Istanbul. I november 2018 hadde Amnesty en protestkampanje fordi politiet angriper mødrene med gummikuler, tåregass og voldelige arrestasjoner.

I november 2018 skrev VG at Menneskerettighetsdomstolen krever at Tyrkia løslater landets mest kjente fengslede politiker, Selahattin Demirtas, men Erdogan nekter å lytte.

Tyrkia får seks poeng på FNs liste over sivile rettigheter og fem poeng på listen over politiske rettigheter.

Les også

Tyrkia rammet av hjerneflukt: – Vi vil vekk herfra

ISTANBUL (VG) Tyrkias unge og utdannede flykter landet i alarmerende fart.
THAILAND: Kvinnene jobber som dansere på et hotell i Bangkok

Thailand

Ifølge en FN-rapport fra 2016 sliter landet med svært mye korrupsjon og grove menneskerettighetsbrudd fra politiet og hærens side.

Det buddhistiske monarkiet Thailand har gått fra å være et jordbruksland til et industriland på kort tid. I mai 2014 gjennomførte militæret et tolvte kupp siden monarkiet ble innført i 1932.

Etter maktovertagelsen i 2014 har militærregjeringen innskrenket ytringsfriheten og erklært unntakstilstand. En folkeavstemning i august 2016 godkjente militærjuntaens forslag til ny grunnlov, noe som gir militæret ytterligere makt.

Landet scorer dårlig på FNs menneskerettighetskriterier, og får seks poeng på skalaen for politiske rettigheter og fem poeng for sivile rettigheter.

Les også

Ulykkelige Thailand

Demokratiet har spilt fallitt, generalene tar over. Dette er det sørgelige refreng i Thailand.
MAROKKO: Vannselgeren på markedet i Marrakech tjener mest på at turistene tar bilder av ham.

Marokko

Ytringsfrihet har dårlige kår i Marokko. I fengslene tortureres aktivister som protesterer mot dårlige sosiale forhold, skriver Bistandsaktuelt. I Reporters without Borders 2018-rapport omtales Marokko som et land der journalister forfølges og fengsles.

I kjølvannet av den «Arabiske våren» 2011 har Marokko, som mange andre land i regionen, beveget seg i negativ retning når det gjelder menneskerettigheter. Mange demokratiaktivister, journalister og opposisjonelle er fengslet, melder Fellesrådet for Afrika.

VG har tidligere skrevet om to tenåringsjenter som ble stilt for retten i Marokko etter at de kysset og klemte hverandre på et hustak i Marrakesh i 2011.

Landet scorer fem poeng på FNs rangeringer av både sivile og politiske rettigheter.

Les også

Norsk kvinne brutalt drept i Marokko: – En tragedie for hele landsbyen

En norsk og en dansk kvinne er funnet døde i Atlas-fjellene i Marokko.
CUBA: Lokalbefolkningen i Havana er fargerik.

Cuba

Både de tradisjonelle charteroperatørene og nisjereiseselskaper arrangerer reiser til Cuba. Dette har også blitt et populært land å utforske på egen hånd.

Landet kommer svært dårlig ut på listene over innbyggernes sivile og politiske rettigheter, henholdsvis med seks og syv poeng. Altså blant de aller verste.

Pressefriheten har også dårlige kår på Cuba. I 2018 rangerte FN Cuba blant de ti landene i verden med dårligst pressefrihet. Se hele listen her.

I Reporters Without Borders 2018-rapport omtales Cuba som det landet i Latin-Amerika med dårligst pressefrihet. Etter Fidel Castros død opprettholder familien et nærmest totalt mediemonopol.

Les også

Ingen vår i Cuba

Den gamle garde har utpekt en leder som de stoler på vil forvalte den revolusjonære arven.
KINA: Turister kan la seg fotografere med kinesere i tradisjonelle rustninger på muren.

Kina

Kina får direkteflyforbindelse med Norge til våren. Landet får også syv – altså verstingplassering – på FNs skala over innbyggernes politiske rettigheter og seks på skalaen over sivile rettigheter.

Ifølge den siste årsrapporten fra Human Rights Watch (HRW) skjer noen av de mest åpenbare bruddene på menneskerettighetene i Kina. HRW viser til den systematiske undertrykkelsen av uigurer og andre muslimer, blant annet ved massiv bruk av internering og mishandling. I følge FN skal nær en million har blitt sendt til interneringsleire.

Listen med brudd på menneskerettigheter i Kina er lang. Da kinesiske Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris for sin langvarige kamp for grunnleggende menneskerettigheter i 2010, brøt Kina all politisk kontakt med Norge i seks år.

Landets president, Xi, sitter uten tidsbegrensning. I hans tid har kommunistpartiet slått hardt ned på dissens og innført enda strengere sensur.

Hvert år henretter Kina flere tusen fanger - flere enn resten av verden tilsammen, viser Amnestys dødsstraffrapport.

Les også

Kina nekter millioner av innbyggere å kjøpe fly- og togbilletter

Kjøper kinesiske innbyggere «for mange» dataspill eller deler falske nyheter, kan de straffes.
VIETNAM: Lokale kvinner ror ut til sightseeing-båtene i Halong Bay for å selge sigaretter, perler og andre souvernirer.

Vietnam

Selv om levestandarden i landet har økt, er landet som er en favoritt blant backpackere fortsatt en kommunistisk ettpartistat der det står dårlig til med ytringsfrihet og menneskerettigheter, ifølge FN.

Landet ligger også sammen med Cuba og Kina på topp-ti-listen over landene med dårligst pressefrihet i verden.

I fjor skrev VG om at seks fremtredende aktivister ble dømt til lange fengselsstraffer på grunn av anklager om forsøk på å velte kommunistregimet. En av dem var er den profilerte menneskerettighetsadvokaten Nguyen Van Dai, som fikk en dom på 15 års fengsel og fem år i husarrest.

På rangeringen av innbyggernes politiske rettigheter vår Vietnam syv poeng, og er dermed dårligst i klassen, mens landet får fem poeng for innbyggernes sivile rettigheter.

Les også

Flere pågrepet under demonstrasjoner i Vietnam

Et nytt lovforslag førte til store demonstrasjoner i Vietnam denne helgen.
FOTO: Katerina Kovina er guide ved Dostojevskij-museet i St.Petersburg

Russland

St. Petersburg er en populær by, og enkel å komme seg til både med direktefly fra Oslo og ferge fra Stockholm. Men innbyggernes politiske og sivile rettigheter er det dårlig stelt med. Landet scorer henholdsvis syv og seks poeng, og er blant de dårligste.

Gjennom president Putins regjeringstid er en rekke regimekritikere blitt drept, ofte uten at noen er blitt stilt til ansvar for drapene. VG presenterte noen av de mest fremtredende sakene i 2015.

Regimekritikeren Vladimir Kara-Murza har blitt utsatt for attentatforsøk ved forgiftning to ganger i løpet av de siste tre årene, skrev VG i fjor.

I fjor skrev VG også at Norge går sammen med 15 andre land for å kreve en etterforskning av Russland for menneskerettighetsbrudd mot homofile. Bakgrunnen er tortur og drap på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Tsjetsjenia

Les også

Livsfarlig å bli regimekritiker i Russland

– Drap er blitt helt vanlig i den politiske verktøykassen i Russland, sier Aage Borchgrevink.
MYANMAR: Kvinnen som selger frukt til turister på Ngapali-stranden har tradisjonell sminke i ansiktet

Myanmar

Amnesty International har trukket tilbake æresprisen som Myanmars leder Aung San Suu Kyi ble tildelt i 2009, blant annet fordi hun hverken har tatt avstand fra eller stanset overgrepene mot rohingya-minoriteten. Noen mener at hun også bør fratas fredsprisen.

Over 700.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar i Bangladesh i 2017. FN avslørte brutale overgrep som skal ha inkludert barnedrap og voldtekt av jenter ned i 11-årsalderen. FN-granskerne mener at Myanmars øverste militære ledere må stilles til ansvar for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten på grunn av håndteringen av rohingyaene

Landet scorer fem poeng på skalaene av innbyggernes politiske og sivile rettigheter.

Les også

Fredsprisvinner fratas Amnesty-pris: – Skammelig forræderi

Amnesty International trekker tilbake sin viktigste pris, «Ambassadøren for samvittighet», fra Aung San Suu Kyi.
DUBAI: Turister får prøve sandboarding i ørkenen.

Forente Arabiske Emirater

Emiratene, som Dubai er en del av, scorer syv poeng og er med blant de dårligste på listen over innbyggernes politiske rettigheter. For sivile rettigheter scorer de seks.

I Emiratene risikerer du mange års fengsel for å være homofil, skriver Amnesty på sin nettside.

I Dubai kan sex mellom to av samme kjønn straffes med 10 års fengsel, og i Abu Dhabi er straffen inntil 14 år. Homofile kan også bli dømt til pisking eller til døden.

Emiratene bryter menneskerettighetene på flere måter. De har sammen med Saudi-Arabia en stor del av ansvaret for krigsforbrytelser i Jemen, som luftangrep mor sivile sykehus og skoler. De driver hemmelige fengsler der fangene blir torturert og mange bare forsvinner, ifølge Amnesty.

Kvinner har liten beskyttelse, En mann har lov til å slå sin kone så lenge det ikke etterlater fysiske skader. Kvinner som anmelder en voldtekt risikerer å bli dømt for sex utenfor ekteskapet. Sex utenfor ekteskapet kan gi dødsstraff.

Les også

Dubais statlige turistselskap sto for influensernes opphold og program

Visit Dubai, som er bemyndiget av turistmyndighetene, har i samarbeid med Norwegian stått for reisen til de seks norske…
ISRAEL: Turister handler i gamlebyen i Jerusalem

Israel

Nylig har Norwegian startet direkteflyging mellom Oslo og Tel Aviv. Jerusalem er et interessant turistmål for mange på grunn av historie og religion. Tel Aviv har et hett uteliv og fine badestrender.

Landet scorer bra på listene over egne innbyggeres politiske og sivile rettigheter (henholdsvis en og tre).

Likevel skriver FN-sambandet på sin nettside at menneskerettighetsgrupper anklager Israel for å behandle arabere som bor i landet dårligere enn den jødiske befolkningen. Da staten Israel ble opprettet i 1948, hadde det bodd palestinere der i generasjoner. Det - i kombinasjon med Israels stadige nye bosetninger i palestinske områder, har gitt grobunn for årelange og blodige konflikter.

Norske myndigheter støtter FNs sikkerhetsråds resolusjon som slår fast at Israel skal trekke seg tilbake fra de palestinske områdene. Norge støtter også den internasjonale domstolens vurdering om at deler av barrieren Israel har bygget på Vestbredden strider mot folkerettens regler. Israel mener barrieren er nødvendig for å beskytte seg mot terrorangrep fra palestinere.

Norge støtter utviklingen av en palestinsk stat, men vil likevel ikke inngå i direkte bistandssamarbeid med den palestinske regjeringen før den blant annet anerkjenner staten Israel, og tar avstand fra vold.

Mens Israel og Palestina har hver sin oppfatning av konflikten har pressefriheten dårlige kår hos begge. Men den er enda dårligere i Palestina enn i Israel, ifølge 2018-rapporten til Reporters without borders.

Les også

Artister fra hele Europa vil boikotte Eurovision i Israel

Ti norske artister har signert et opprop om å boikotte neste års Eurovision-finale i Israel, sammen med artister og…
USA: Mennesker utkledd som actionhelter tjener penger på å bli tatt bilde av sammen med turister på Hollywood Boulevard

USA:

Landet er bland de beste i klassen på rangeringen av innbyggernes sivile og politiske rettigheter (henholdsvis en og to poeng). Men også dette populære ferielandet har forhold som kan være vanskelig å svelge for noen av oss.

President Trumps mange dokumenterte løgner, den beryktede muren mot Mexico, og shut-downen som gjorde at 800.000 statlige ansatte sto uten jobb i fem uker, er grunner i seg selv for noen til å vegre seg mot å reise til USA.

For mange er det likevel praktiseringen av dødsstraff som veier tyngst. I 2017 ble 23 mennesker henrettet i USA. 31 amerikanske stater har fortsatt dødsstraff.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no