HOLDER HJULENE I GANG: Søskenparet Kristin og Thomas Holdø Hansen fra Sandefjord er primus motor på det norske gjestehuset i Siem Reap. Foto: DAG FONBÆK.

Her er Norges «ambassade»

Gjestehuset Earthwalkers i Siem Reap er det nærmeste du kommer en norsk «ambassade» i Kambodsja.

Publisert:

SIEM REAP (VG) De bedriver til og med «u-hjelp», dog ikke overfor sine mange norske og skandinaviske gjester.

For helt ned i 4 dollar natten kan du få en seng å sove i her i turistbyen Siem Reap, bare fem kilometer unna de berømte tempelruinene i Angkor.

LISTEFEBER: Har du et favorittsted? List opp

Takket være jungeltelegrafen og positiv omtale i blant annet Lonely Planet er gjestehuset, som ble bygget av norske studenter og åpnet i 2002, blitt et svært populært tilholdsted for nordmenn på reise i Sørøst-Asia - så populært at søskenparet Kristin og Thomas Holdø Hansen fra Sandefjord og de andre bak Earthwalkers planlegger å åpne filial i Thailand.

I NABOLAGET: Bare fem kilometer unna det norske gjestehuset ligger de verdenskjente Angkor Wat-templene. Foto: DAG FONBÆK.

- Joda, vi er vel blitt et norsk samlingspunkt her i Kambodsja, sier Thomas beskjedent.

Fullt belegg

De gir turistene råd og vink, arrangrer utflukter og organiserer 17. mai-festligheter. Noen ganger har det også hendt at gjestehuset har ydet små nødlån til nordmenn som har trengt det.

BLOGG DINE REISEOPPLEVELSER

I høysesongen er det stort sett fullt belegg på Earthwalkers i Siem Reap.

Enkelte måneder er så mange som 60 norske turister innom. Nesten 5000 gjestedøgn årlig kan de skilte med. Ikke dårlig.

Det som i utgangspunktet var ment å være et backpackersted, har etterhvert fått flust av voksne gjester som bor her flere netter og som kommer tilbake gang på gang:

- Jeg er på mitt tredje besøk, og det blir ikke det siste, sier Lotta fra Stockholm, som «får ned pulsen» og stortrives på gjestfrie Earthwalkers, fem minutters tuk-tuk-tur fra downtown Siem Reap.

Apsara-dans

Lotta treffer vi på grillpartyet i hagen søndag kveld, der vanskeligstilte barn fra Sangkheum Center for Children, like borti nabolaget, opptrer med Apsara-dans - tradisjonell, halvgudommelig Khmer-dans i fargerike drakter.

Flere reportasjer om Siem Reap

Hostellgjestene lar seg imponere av barnas ferdigheter - og donerer godt med dollars til driften av sentret.

KHMER-DANS: Annenhver søndag opptrer ungene fra et barnesenter i nabolaget, som Earthwalkers støtter økonomisk ved å gi litt av driftsoverskuddet. Foto: DAG FONBÆK.

Earthwalkers støtter aktivt ungene på Sangkheum, Angkor Hospital for Children og andre, bl.a. ved å gi noe av overskuddet fra hostelldriften.

- Å yte noe tilbake til lokalsamfunnet har hele tiden vært en av grunnidéene for Earthwalkers. Og det er fremdeles drivkraften vår, forteller Thomas.

Sist sommer sendte de et helt fotballag fra Sangkheum til Norway Cup, med god sporsorhjelp fra bedrifter og enkeltpersoner her hjemme.

I tillegg støtter de prosjekter som brønnboring, minerydding og arbeid blant blinde og døve - bl.a. ved å selge ferdig frankerte Love Cards med ungenes tegninger.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no