SYKKELKAMERATER: Helge Robertsen (t.v) og Lasse Efskind (t.h) på sykkeltur i fjellene i Peru. Nå tar de fatt på Vietnam, sammen med sju andre. Foto: Lasse Efskind

Sykler «Vietnamkrigen rundt»

(VG Nett) Søndag legger ni nordmenn ut på langtur i de tropiske områdene i Indokina.

Publisert:

I spissen for denne gruppen står den tidligere skøytelegenden og verdensrekordholderen Lasse Efskind (63). Målet er å rekke innom alle viktige steder fra Vietnamkrigen på fire uker. Turen starter i Hanoi i nord, og ender i Ho Chi Minh City, byen som under Vietnamkrigen het Saigon.

- Vi gleder oss voldsomt, sier en oppglødd Efskind til VG Nett.

Bereist mann

Den spreke 63-åringen har syklet på de fleste kontinenter. Han har klatret fjellene i Sør-Amerika, tråkket seg gjennom den kinesiske landsbygda, og krysset både i Australia og India på tvers. Inntrykkene har etter hvert blitt mange, og Efskind har gitt ut en rekke bøker om sine sykkeleventyr.

- Reisen oppleves på en helt annen måte når man sykler. Jeg opplever det som en slags yoga-lignende transe, en veldig tilstedeværelse, forklarer Efskind.

Evnen til å drømme seg litt bort er essensiell, mener han.

- Du overlever ikke psykisk dersom du ikke underholder deg selv underveis.

Ingen søndagstur

De siste dagene har Efskind vært travelt opptatt med de siste forberedelsene før avreisen. Selv om turen starter på en søndag, blir det slett ikke noen søndagstur.

- Vi skal sykle opptil 22 mil på én dag. Det er mye dårlige veier, og kupert landskap, forklarer han.

Noen ganger kan det gå riktig så hardt for seg. Under en sykkeltur i Tibet falt Efskind og skadet seg stygt. Med en stor flenge i ansiktet, milevis fra nærmeste sykehus, ble Efskind, som til daglig jobber som kirurg, tvunget til å sy seg selv. Han har arr etter fallet den dag i dag.

Følg turen

Ordentlig redd har han imidlertid aldri vært. Efskind er heller ikke bekymret for å havne i bakevja når gruppen forlater Ho Chi Minh City. Han innehar nemlig den uoffisielle norgesrekorden i kontinuerlig sykling: 100 mil fra Oslo til Mosjøen, en rekord som ble satt på midten av 80-tallet.

- Jeg er ganske seig, smiler Efskind.

PS! I de kommende ukene vil Efskind og de andre syklistene skrive reisebrev fra Vietnam, som legges ut fortløpende. Følg den utrolige sykkelturen her på VG Nett!

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no