NATURLIG BOBLEBAD: Hver morgen bader Anne Jorunn Dalsegg i kulpen like ovenfor gården. - Et år badet jeg til november, sier hun. Foto: GJERMUND GLESNES / VG

Fjellgårdferie til 250 kroner natten - i Norge

LOM (VG) Norgesferie trenger slettes ikke være dyrt. Ikke så lenge Anne Jorunn og Trond Dalsegg har så mange hus de må holde i stand.

Publisert:

Tunet ligger stille mens Anne Jorunn Dalsegg (62) nyter sitt morgenritual: Et morgenbad i kulpen mellom to stryk i Vittingje, elven som nesten stryker langs smia på Strind Gard.

- Det her burde alle gjøre om morgenen. Da blir man så våken. Her danser vannet nedover, klukker hun fornøyd mens hun snurrer rundt i fjellvannet.

- 12-13 grader, det er ikke så kaldt, fastslår hun etterpå.

Les også: Jotunheimen lokker utlendinger

Populært

Hvor mange som følger eksempelet, vites ikke. Men potensialet er stort. Gården tre kilometer sørvest for Lom hadde nær 1900 gjestedøgn i fjor, fra alle verdens hjørner. Taiwan, Sør-Afrika og Brasil står alle på gjestelisten.

Gjestene får erfare at ikke alt i Norge koster skjorta. For på Strind kan en familie overnatte for drøye 100-lappen pr snute.

- Det koster vel omtrent like mye å slå opp et telt i Lom sentrum, konstaterer Trond (65) og legger til:

- Og det er langt bedre å bo i eldhuset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GAMMEL STIL: Standarden er enkel i eldhuset. Men det er koselig med tømmervegger og gammeldagse gardiner. Foto: GJERMUND GLESNES / VG

Det kan VG skrive under på. For riktignok er standarden enkel og huset lite, men innenfor de gamle tømmerveggene henger det broderi på veggen og skikkelige hjemmegardiner i vinduet. Og bruset fra bekken er sovemedisin uten resept.

Pris: 250 kroner. Og det er soveplass til to.

HJEMMELAGD: I låven kan gjestene se gamle ting og redskaper, alt sammen lagd på gården. Foto: GJERMUND GLESNES / VG

Do og dusj er i fellesanlegg som på en campingplass. Men her er varmtvannet gratis.

- Man blir ikke rik av å samle en tikrone her og en tyvekrone der. Og i hvert fall ikke lykkelig, mener Anne Jorunn, som forteller at de av og til har huset turister i stua.

- Da har vi visst at det er fullt overalt i dalen. Hvis du har unger, er det ikke noe særlig å sove i bilen, forklarer hun.

Så har ikke ekteparet startet gårdsturisme for å bli rike.

- Vi har nå disse husene og føler oss forpliktet til å holde dem ved like. Da kan vi likeså godt nytte dem. Det dekker i hvert fall utgiftene, sier Trond.

Les også: - Norge er så dyrt at du må selge din førstefødte

Gårdsdrift

Den gule T-skjorten fra Norges Bondelag vitner om at Strind ikke bare er et overnattingssted. Det er også en levende gård. Nå er riktignok størsteparten av sauene på fjellet, men ni kopplam gresser på engbeitet ovenfor skigarden - til stor glede for barna.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UT PÅ TUR: Trond Dalsegg (t.h.) har lagd kart over området, og forklarer ruten opp til fossen for Andreas Kukula, Lukas (10) og Fiona (7). Foto: GJERMUND GLESNES / VG

Tyske Andreas Kukula har lagt én av familiens tre norgesferieuker på gården i Lom, og er svært begeistret.

- Det er nydelig her. Omgivelsene, naturen. Og Trond og Anne, sier han før han begir seg opp mot kaffeplassen ved en av de tre fossene i lia opp mot fjellet.

Tips for småbarnsforeldre:
Ekspertenes ferietips mot gretne barn || Slik blir familieparkbillettene billigere

Anne Jorunn skjønner at langveisfarende syns sauegården er eksotisk. For ikke bare er husene gamle. I låven har de stilt ut redskaper som er smidd, vevd og skåret på gården. Og alle leilighetene er det en eller annen antikvitet.

- Vi startet i 1976 eller -77. Ikke én gang har noe blitt borte. Og på campingplassene klager de over at folk stjeler både skumgummimadrasser og bilder, sier Trond Dalsegg.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Strind Gard
Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no