RØD ALARM: På fem av de syv Kanariøyene ble det i helgen sendt ut rødt varsel på grunn av sterke vinder opp mot 130km/t. Her letter et fly på Tenerife fredag.

364 nordmenn satt værfaste i Spania

Flere hundre norske turister har i helgen blitt rammet av kraftige flyforsinkelser som følge av voldsomt uvær på Kanariøyene.

Publisert:

Inger (45) og Tor (63) ble 30 timer forsinket: – Dårlig behandling av reisende

Kraftig sidevind ga total stans i flytrafikken på Lanzarote

Et kraftig uvær har de siste dagene herjet store deler av det sørlige Europa og Marokko. Et lavtrykk som normalt ville gått i kjent bane mot Norge, ble i forrige uke presset i en sørlig bane og forårsaket ekstremvær over Kanariøyene, Marokko, fastlandet i Spania og sørlige deler av Frankrike.

Det har ført til omfattende forsinkelser i flytrafikken, som har rammet flere tusen reisende, spesielt i Spania.

350–400 svenske charterturister har i helgen sittet fast på Lanzarote på grunn av harde vindforhold, melder Svenska Dagbladet. Ifølge Fritidsresor berøres totalt drøyt 700 svenske reisende av flyproblemer. Halvparten av dem skulle ha landet på Lanzarote på fredagen etter en mellomlanding å Gran Canaria.

Men på grunn av den harde vinden, måtte reisende bli på Gran Canaria. De 350–400 svenskene som skulle ha flydd hjem fredag, måtte tilbringe en ekstra natt på hotell. De kom hjem sent lørdag kveld.

På fredag så man vindstyrker på over 36 m/s på Lanzarote, som ligger utenfor Afrikas nordvestlige kyst. Det medførte at fly hverken kunne ta av eller lande på den populære turistøya.

Også forrige vinter opplevde Kanariøyene kraftig storm.

180 fly kansellert eller kraftig forsinket

Før helgen sendte Direktoratet for sikkerhet og beredskap på Kanariøyene ut et stormvarsel, med en vind på mellom 100–130 kilometer i timen, fem til seks meter høye bølger og opp mot 15 mm regn per time. Det melder den Kanariske regjeringen på sine hjemmesider.

Ifølge den engelske avisen The Mirror, har rundt 180 fly blitt kansellert eller kraftig forsinket som følge av uværet. Det har blitt sendt ut rødt varsel på fem av de syv Kanariøyene.

REVET OPP: Det har blitt meldt om en rekke trær som er revet opp og strømbrudd som følge av uværet. Her på Tenerife fredag.

Særlig nordkysten av Gran Canaria, El Hierro, La Palma, La Gomera og nordkysten av Tenerife har fått merke uværet.

Uværet medførte at en rekke utendørs arrangementer har blitt avlyst, og skoler stengt. I tillegg har trær har blitt revet opp, veltet og knust biler og hus Det har også blitt meldt om en rekke ras og strømbrudd, men ingen alvorlige personskader, melder 112-sentralen.

To øyer totalt isolert

Canariposten melder at øyene El Hierro og La Palma er blant øyene som er hardest rammet. Begge nå isolerte fra omverdenen, med stengte flyplasser og innstilte fergeforbindelser.

Øyene vil mest sannsynlig være isolerte fra omverdenen frem til søndag kveld eller mandag morgen, ifølge Canariposten.

Søndag formiddag melder 112-sentralen på Twitter at Direktoratet for sikkerhet og beredskap at det verste uværet har avtatt og trekker tilbake stormvarselet.

Flere reisende Aftobladet har snakket med, er misfornøyde med informasjonen de fikk fra reiseselskapet. En hel dag med venting på hjemreise har gjort stemningen laber.

– Vi fikk en sms fra Fritidsresor ved 14-tiden om et værproblem, men siden hørte vi ikke et ord. Ved 20-tiden kom en flyplassansatt og sa at vi skulle ta bagasjen vår og dra til et hotell. Det har vært utrolig dårlig informasjon, sier Kåre Andersen, som skulle ha reist hjem til Sverige fredag kveld, til Aftonbladet.

364 norske Star Tour-passasjerer rammet

Her til lands er det reisende med Star Tour som opplevde å bli hardest rammet. Totalt 364 passasjerer ble kraftig forsinket.

– Vi hadde et fly som skulle til Lanzarote fredag, som ble tvunget til å mellomlande på Gran Canaria på grunn av vinden. De måtte sove over på Gran Canaria, og kom frem til Lanzarote lørdag kveld. Dette flyet hadde 175 passasjerer, sier informasjonsrådgiver Kirsti Irgens Ertsås i Star Tour.

Også 189 passasjerer som skulle hjem fra Lanzarote fredag, ble rammet.

– De fikk ikke lettet, fordi det var full stans i trafikken. De måtte få en ekstra overnatting, noe de fikk beskjed om da de var kommet til flyplassen. De kom hjem natt til søndag, sier Ertsås.

Star Tour har også reiser til Tenerife og Gran Canaria, men her gikk trafikken som normalt, ifølge Ertsås.

– Lite og dårlig informasjon

Inger (45) og Tor (63) Nicolaysen fra Sandefjord ble i helgen 30 timer forsinket på vei hjem fra en to ukers ferie på Lanzarote med Star Tour.

FAMILIETUR: Tor (63), Odd Eyvind (18), Inger (45) og Mari (20) var alle på ferie i Lanzarote, men Odd Eyvind og Mari reiste hjem en uke før foreldrene, og slapp derfor unna værkaoset.

Ekteparet skulle fly hjem til Oslo fredag klokken 14.20. Klokken 12 var de på flyplassen, og fikk en melding fra Star Tour om at flyet var litt forsinket.

– De neste timene hørte vi ikke noe fra dem i det hele tatt. Klokken 15 fikk vi en melding av at flyet hadde landet på Gran Canaria, men at det ville ta av til Lanzarote igjen. Vi fikk ikke noe tilbud om mat, og klokken 16 fikk vi beskjed om at de jobbet med å organisere busstransport og overnatting på Lanzarote. Ikke før i 22-tiden ble vi innlosjert på et leilighetshotell med tilbud om middag og frokost dagen etterpå.

Morgenen etter ble informasjonen noe bedre, mener Nicolaysen.

– Da kom det oftere meldinger på sms. Vi ble bedt om å møte i resepsjonen, og etter hvert ble vi kjørt til flyplassen, og kom frem klokken 13. Da fikk vi beskjed om at flyene snart skulle ta av fra Gran Canaria.

– På hotellet fikk vi beskjed av guidene fra Star Tour at vi ikke skulle bli sendt til flyplassen før de visste at flyene hadde tatt av fra Gran Canaria, men det ble vi altså.

Lørdag var været på øya fortsatt dårlig, og flyplassen var helt stengt for trafikk i en periode.

– Klokken 16 gikk det rykter om matbonger, men vi fikk ingen beskjed om dette på sms. Først da mange ha klart å finne frem til de som ga ut bonger, tikket det inn en sms om dette klokken 17.00. Da hadde Startour endelig klart å få inn en guide i avgangshallen. Vi fikk 12 euro per person, som ikke akkurat er mye penger om man skal ha et måltid på en flyplass.

Roser reiseledere og flykaptein

Gjennom lørdagen fikk de en rekke tekstmeldinger om at flyene var på vei, ifølge Nicolaysen.

INFORMASJONSRÅDGIVER: Kirsti Irgens Ertsås i Star Tour.

– Først klokken 18 landet de. Da kom alle de fem TUI-flyene fra Helsinki, Göteborg, København, Oslo og Stockholm, med rundt 1000 passasjerer, på en time. Først klokken 21 lettet flyet vårt på vei hjem til Norge.

Nicolaysen poengterer at han ikke kritiserer selskapets beslutning om ikke å lande på Lanzarote, eller reiselederne.

– Jeg respekterer den avgjørelsen de har tatt. Det vi reagerer kraftig på er behandlingen av gjestene, med lite og dårlig informasjon. Og sitter på en flyplass i fire timer uten å høre noe, er for lenge, særlig når man ser andre fly lette og lande. Jeg trodde Star Tour hadde lært av dette, for de må jo ha opplevd slikt før.

Han beskriver situasjonen på flyplassen fredag som kaotisk.

– Alle måtte ta ut igjen innsjekket bagasje og ble fordelt på busser til forskjellige hoteller. Her var det vanvittig dårlig organisering, og det overrasker meg egentlig litt. De fikk jo vite om disse forsinkelsene allerede fredag ettermiddag. Reiselederne er høflige og gjør jobben sin så godt de kan, men det virker ikke som de er opplært til å håndtere en slik situasjon.

LES OGSÅ: Skulle fly til Bergen, endte opp i Oslo

Det var heller ingen representanter fra Star Tour inne i avgangshallen, ifølge Nicolaysen.

– De ble etterlyst, og det hadde vært så mye enklere om de fikk komme gjennom sikkerhetskontrollen og inn i avgangshallen for å bistå passasjerene.

Ekteparet ønsker imidlertid å rose flykapteinen som tok dem hjem til Norge.

– Vi fikk en god briefing, og han forklarte på en god og imøtekommende måte. Det avverget nok en del sinne og frustrasjon hos passasjerene. All honnør til ham, sier Nicolaysen.

Star Tour beklager


Ertsås i Star Tour beklager overfor passasjerene at flyene ble kraftig forsinket.

– Kundene som var berørt fikk omsider overnatting, men måtte dessverre vente på flyplassen en del timer ettersom det ikke ble avklart umiddelbart om man fikk fly samme dag eller ikke. Det er selvfølgelig ingen god løsning å måtte oppholde seg på flyplassen så lenge, men siden værforholdene var såpass ustabile endret situasjonen seg flere ganger – og vi hadde i det lengste håp om å få alle hjem samme dag, sier Ertsås.

Ifølge Ertsås, sendte Star Tour informasjon på SMS til de berørte reisende.

INFORMASJONSSJEF: Helen Begby i Apollo.

– Det var også personale på plass på flyplassen for å svare på spørsmål. Vi har forståelse for at informasjon kan oppleves som vag, og det var en utfordring å gi tilstrekkelig informasjon når vær og vind hele tiden endret seg. Vi beklager dersom kundene opplevde informasjonen som mangelfull, og det vil vi selvfølgelig ta med oss videre.

Hun bekrefter at det totalt var fem TUI-fly som skulle frakte passasjerer til Finland, Danmark, Sverige og Norge fredag.

Fraktet reisende med båt

Informasjonssjef Helen Begby i Apollo kan fortelle at de har hatt kraftige forsinkelser, først og fremst til og fra Lanzarote, men at de norske passasjerene har sluppet billig unna, i motsetning til de svenske.

– I helgen er det svenskene som har fått støyten hos oss. Ingen av våre norske gjester har hatt særlige problemer. Det norske flyet som skulle til Lanzarote fredag, landet dog på Fuerteventura, og ble fraktet til Lanzarote med båt. Dette er en enkel og kort reise, så det ble ingen store forsinkelser.

– Vi har noen gjester på La Gomera, men jeg har fått bekreftet at de kommer med flyet fra Tenerife, slik som planlagt. Ellers har jeg fått beskjed om at det ikke er andre forsinkelser.

Ving melder heller ikke om norske reisende som har blitt særlig forsinket.

– Vi hadde en flyging fra Tenerife til Torp på lørdag, som ble 30 minutter forsinket. Mer enn det har vi ikke hatt, og nå skal være der nede ha roet seg, sier pressekontakt Sophie Frisholm Damsund.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no