MAGISK NATUR: Bleikstranda på Andøya byr på spektakulære kulisser til joggeturen. Foto: Tom Helgesen

Joggetur i spektakulær natur

VESTERÅLEN (VG) Ville fjell, kilometerlange strender, lune viker og praktfull midnattssol.

Av TOM HELGESEN (tekst og foto)

- Vi rekker en tur i kveld hvis vi er litt kjappe, sier kona i det vi ankommer Sortland Hotell.

Det er før hun kommer på hvor langt nord vi faktisk er.

- Nei, egentlig trenger vi ikke raske på heller. Sola er jo oppe hele natten, legger hun kjapt til.

Slik er det i Vesterålen midt på sommeren. Regionen som ofte havner litt i skyggen av den mer «brautende» Lofoten, men som mange altså mener er minst like vakker.

Spektakulære fjell

Vesterålen kan blant annet by på spektakulære fjell og kilometerlange sandstrender - perfekte for en joggetur i magiske omgivelser. Men Lofotens mindre kjente halvbror kan også by på spennende, gamle fiskevær og hvalsafari.

Litt «nødproviant» og drikke ble pakket i sekken før vi forlot hotellet omtrent like raskt som vi kom. Oppe i Strandheia kommer kveldssolen inn. Temperaturen er lav til å være midtsommers, for snøen er beinhard å gå på.

- Det har vært en kald vår her i nord med mye «sny» i fjellet, sier den lokale turgåeren vi møter rett nedenfor varden på Strandheias høyeste punkt.

KALDT: Snø og kuldegrader - selv på sommeren - på midnattstur oppe i Strandheia ved Sortland. Foto: Tom Helgesen


Under oss ligger Sortlandssundet der et kystvaktfartøy siger i nordlig retning. Videre vestover ser vi fjelltopper og fjorder, mens fjellrekken mot sør rommer Hinnøyas høyeste fjelltopp, Møysalen (1262 moh.).

Det er også er navnet på nasjonalparken toppen ligger i. Toppen er et virkelig blikkfang og rene Soria Moria-slottet med sin snøkappe oppe på topp-platået. I slike midnattsstunder blir det noe magisk over det hele, og det er vanskelig å rive seg løs for en «søring». Du får lyst til å være ute i denne eventyrlige naturen hele natten.

Klatretur på Reka

Reka er i visse kretser ikke bare noe du putter i munnen med sitron og majones, men også en klatreutfordring i de alpine Langøyfjellene. «Kun» 605 moh., men ikke noe å prøve seg på for ferskinger. Profilen er lett gjenkjennelig fra veien ved Eidsfjorden, og to briter var førstebestigere av toppen i 1902.

Klatrelegenden Arne Randes Heen ble for øvrig første nordmann på Reka i 1930. Både utstyr og klatreteknikk har utviklet seg på disse årene, og nå er ikke blikkfanget ved Eidsfjorden like uvanlig å bestige.

Selve navnet Reka stammer fra et gammelt eventyr om Eidfjordtrollet. Trollet drev og skuffa med ei reke, en slags treskyffel, men da knakk rekeskaftet. Da ble Eidfjordtrollet så sint at han tok rekebladet og slengte det opp på en bergås. Der står det den dag i dag som den 605 meter høye fjelltoppen Reka.

Gå i dronningens fotspor

Du kan ikke nå alle Vesterålens perler på en vanlig ferietur. Å gjøre et utvalg er vanskelig, men Dronningruta bør alle som ønsker litt trim få med seg.

TOPPTUR: Det er mange flotte turmuligheter i Vesterålen. Foto: Tom Helgesen


Navnet skyldes vår friluftsinteresserte dronning som tok denne turen i 1994. Dette er en merket turløype på rundt 15 kilometer, og rundturen går både langs fjæra og over fjellet mellom Nyksund og Stø i Øksnes kommune.

Dronningruta egner seg nok best for folk som er i brukbar fysisk form og er vant til litt høyder. Ikke bare naturen er spektakulær på denne turen, for Nyksund er et gammelt nedlagt fiskevær som har blomstret opp igjen fordi kunstnere og reiselivsbedrifter har flyttet ut og pusset opp mange av bygningene. Stø på sin side er et lite, men sjarmerende og aktivt fiskevær.

Hvalsafari

- Look, look, there he is.

Guiden peker entusiastisk ut i sjøen på babord side, og alle passasjerene følger godt med. Og der kommer vannet opp fra blåsehullet til spermhvalen. Det store sjøpattedyret «viser» seg frem noen få minutter før forestillingen er over for denne gang.

- Look, he's diving, sier guiden på litt gebrokkent engelsk, og dermed forsvinner Europas største tannhval ned i dypet med den karakteristiske halefinnen opp i luften.

Hvalsafari er et av varemerkene til Vesterålen, og det at guidene snakker engelsk har flere grunner. For det første får ikke arrangørene tak i norsk arbeidskraft som vil jobbe med dette, og for det andre er svært mange av passasjerene utenlandske turister som ikke kan norsk.

HVALSAFARI: Sjansen er stor for å oppleve hval på nært hold i Vesterålen. Foto: Tom Helgesen


Er du på hvalsafari på Andøya, må du også få med deg Bleikstranda på vestsiden av øya.

De som kommer fra Andenes i nord, vil først passere rakettskytefeltet. Dette er jo en attraksjon i seg selv, men snart er du ved den to kilometer lange Bleikstranda.

Bortsett fra at temperaturen på land og sjø kunne vært noen grader varmere, er det få steder i verden som kan måle seg med naturen på Bleik. Her blomstrer fargerike orkideer på moreneryggene, fjellene i bakgrunnen står opp som irrgrønne spir og ute i havet lyser midnattssolen mot Bleiksøya.

Akkurat slik vi «søringa» vil ha det når vi har dristet oss nordover.

MIDNATTSSOL: Solskinn midt på natten slutter aldri å fascinere søringer. Her i Sortlandsundet. Midnattssol kan oppleves mellom 23. mai og 23. juli. Foto: Tom Helgesen

Mer om

 1. Reise

Flere artikler

 1. Gled deg til sommeren: Her er 15 fine strender i Norge

 2. Dra til nord, for et vær!

 3. Herlige Lofoten til fots

 4. Med sjøsprøyt i Lofoten

 5. Breguiden ble minister – guider til norske naturopplevelser

Fra andre aviser

 1. Norges «Grand Canyon» er Europas største. Dette anbefaler de lokale å få med seg i Nord-Norge.

  Aftenposten
 2. Planlegger du bilferie med barna? Disse turene anbefaler ekspertene.

  Aftenposten
 3. Jakten på ferie-likes

  Fædrelandsvennen
 4. Drømmer du om sykkelferie i Lofoten? Det er enklere enn du tror.

  Aftenposten
 5. Monica (34) sluttet i smykkebutikken i Bergen og ble sjarkfisker

  Bergens Tidende
 6. Her er de hemmelige naturperlene

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder