LANDLIG: Det bor bare 48 000 innbyggere på Færøyene. Hovedstaden Thorshavn er en av verdens minste med 18 000 innbyggere. Foto: Arvid Holmlund.

Færøyene: Perlen i havet

FÆRØYENE (VG) 60 mil vest for Bergen dukker Færøyene opp av havet. Et eventyrlig øyrike bare en drøy times flytur fra Norge.

Publisert:

Av ARVID HOLMLUND

Oslomannen Edvard Heen (51) har snart ti års botid på Færøyene, og har bare godord å si om landet.

- Folk tar vare på hverandre, og livsstilen er mindre oppjaget enn i Oslo. Det er trygt og godt for ungene å vokse opp på et sånt sted, sier han.

Les også:Opplevelsesguide Færøyene
Her kan du laste ned 80 reiseguider gratis

Edvard fant kona si på øyene og bodde der fra 1988 til 1993, men flyttet til Norge igjen. For fire år siden flyttet de tilbake dit.

MEKTIG: En fiskebåt passerer det storslått kystlandskapet på Færøyene. Foto: Reuters.

- Lønnsnivået på Thorshavn er lavere enn i Norge, men det er billigere å leve her. Naturen er fantastisk og egner seg for fotturer, rideturer og fiske. Fuglelivet er helt utrolig. En seiltur inn i grottene anbefales.

Edvard anbefaler også den vakre gamlebyen i Thorshavn og Kirkjubø med det eldste bebodde trehuset i Europa.
- Og så er det de to vakre naturhavnene Saksun og Gjógv. Som en god nummer fem kan Tindholm og Mykines i vest anbefales med sin storslåtte natur.

Norsk tilknytning

- Flere nordmenn burde reise hit. Selv om vi er underlagt Danmark, føler vi sterk tilknytning til Norge. Og språket er mye mer likt norsk enn dansk, sier Sámal Bláhamar (60).
Han er størst og eldst på sightseeingturer på Færøyene, og mener bedre markedsføring ville ført langt flere nordmenn til øyriket.

Send inn spørsmål om reise til vårt Reisepanel

Bare 30000 besøker landet på årsbasis, og de fleste kommer fra Danmark. Vanligvis reiser man dit via Danmark hvis du vil ta sjøveien. Men i hele sommer kan du fly fra Stavanger til hovedstaden Torshavn.

TRADISJONSRIKT: Gammelt ærverdig hus utenfor hovedstaden Torshavn. Foto: Reuters

Det lille samfunnet med 18 øyer har fire trafikklys, et skattetrykk på 50 prosent og et underskudd på 2000 kvinner.
De langstrakte viddene med ville fjell, elver og bekkefar gjør Færøyene til et perfekt sted for turer til fots, på sykkel eller hesteryggen.

Levende museum

Overnattingsmulighetene er gode, og tar du med bilen er det mulig å komme fram til 85 prosent av øyene uten båt. Færingene har bygget 21 tunneler og mange broer. Lengst sør på Stremoy ligger Kirkjubø, en bygd bestående av 15-20 hus. Her er bispesetet hvor kong Sverre fikk sin utdanning som prest.

Bispegården er i dag den eldste bebodde trebygningen i Europa.
I Torshavn finner man Tinganes, det eldste tingstedet i verden (selv om islendingene mener noe annet), som ligger i gamlebyen rett ved havnen. Den gamle bydelen er ikke stor, men trebygningene fra 1600-tallet er verdt å se. Færingene liker å kalle gamlebyen et levende museum.

Del ferieopplevelsene med andre og skriv ditt eget reisebrev

På nordøyene er du aldri mer enn fem kilometer fra havet. Kjører du bil, tar det ikke mer enn to timer mellom ytterpunktene.

Helikopter kan være et godt alternativ dersom man reiser til Mykines i vest eller Suduroy lengst sør.

GLISGRENT: Typisk ferøysk bebyggelse. Foto: Egil Svendsby.

- For å bevare bosetningen i utkantstrøkene, har man opprettet helikopterforbindelse. Det koster aldri mer enn mellom 300 og 380 kroner tur-retur, sier Bláhamar.

Usedvanlig trygt

Torshavn og Færøyene er et usedvanlig trygt feriemål. Trafikkforseelser er stort sett det eneste problemet politiet på Færøyene har å hanskes med.

- Vi er ikke akkurat overbelastet. Folk oppfører seg ordentlig, og som turist kan du ferdes trygt i hele landet, sier politibetjent Jan Hermansen.

Bli med og diskuter reise på VGDebatt

Kriminalitet er et nærmest ukjent begrep på Færøyene, og Hermansen forteller at det kun har vært tre drap de siste 40 årene.

- Bøtnivået er høyt, og det svir i lommeboken hvis du blir tatt for slåssing, sier politibetjenten.

Rebekka Gade (19), bartender og servitør på Cafè Natur i Torshavn, forteller om stor stemning på puber og nattklubber i byen, særlig i helgene.

- Folk går sjelden ut før ved midnattstider. Selv om folk fester og drikker seg fulle, er det aldri bråk. Færingene er rolige mennesker og opptatt av å hygge seg, sier hun.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Publisert:

Mer om

Reiseliv

Reise

Flere artikler

 1. Opplevelsesguide Færøyene

 2. Her får du verdens beste skalldyr

 3. Pluss content

  Øyhopping landet rundt: Stor Norgesferie-guide

 4. Hit bør du reise i 2013

 5. Hvaler: Deilig sommerferie i Norge

Fra andre aviser

 1. Liker du ikke været på Færøyene, så bare vent fem minutter

  Aftenposten
 2. Færøyene nærmere seg løsrivelse fra Danmark

  Aftenposten
 3. Færøyene tjener store summer på sanksjonene mot Russland

  Aftenposten
 4. Middelhavets naturlige midtpunkt

  Bergens Tidende
 5. Fjellvandrer, gourmet eller storbyelsker? Da kan Georgia være noe for deg

  Bergens Tidende
 6. Den norske laksen har vært verdensledende. Så kom Færøyene.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no