DESIGNER: Audur Björg Gudmundsdóttir viser hva som har gjort Spakmannsspjarir til en islandsk designsuksess. Foto: Annemor Larsen

På Island kan du gjøre designkupp

Island er for de fleste uoppdaget. Har du ikke vært der, er nå tiden inne for å gjøre gode shoppingkupp.

Publisert:

Sko - smykker - designklær - vintageklær - gaver - suvernirer

Av CHARLOTTE SVERDRUP
Island ble hardt rammet av finanskrisen og verdien av den islandske kronen stupte. I dag får man rundt 22 islandske kroner for 1 norsk. For shoppingglade turister betyr dette ekstremt lave priser på fabelaktig islandsk design. Det anbefales å ta med en stor koffert, men det er lurt å bestemme seg på forhånd hvor mange penger man skal bruke, for her kan kortet fort lukte svidd.

Det siste året har Island opplevd en kraftig prisstigning på importerte varer. Flere kjente kjedebutikker har dermed pakket sammen.

Men den enes død er den andres brød, og kjedebutikkenes uteblivelse har gitt et større spillerom for den lokale designen, med klær og sko som ser ut som små kunstprosjekt.

Les også:Slik reiser du best til Island

MOTEBEVISST: Legg merke til skoene til denne elegante kvinnen. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP

Lokale designere

Her finner man alt fra høyhælte sko med røde blonder og sebramønstret hæl til fargerike skjeve kjortler à la Pippi Langstrømpe. Islenderne utfordrer de tradisjonelle oppfatningene om hvordan klær og tilbehør skal se ut. I et butikkvindu henger perlekjeder som i stedet for å gå rundt halsen går gjennom håret som en hårbøyle, før det fortsetter ned mot brystet slik perlekjeder normalt gjør. Alt dette til priser du bare kan drømme om å finne i Norge.

Mange av de lokale designerne har egne butikker, som Birna, Elm, Fabelhaft og Steinunn.

REISE TIL ISLAND?Her kan du laste ned gratis reiseguide for Reykjavik!

For å lykkes som designer på Island bør man ha utsalgssted i hovedgaten Laugavegur. Men ikke alle designerne har råd til egen butikk. Butikken Kronkron selger derfor andre designeres klær mot en avgift, i tillegg til eget design. Er man på utkikk etter plagg av nye fremadstormende designere er det derfor gode sjanser for å finne dem her.

Les også:Her kan du ta spa mens du mellomlander

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BUGNER AV TILBUD: Kreasjonen på hodet til utstillingsdukke midt i bildet er perlekjeder som i stedet for å gå rundt halsen går opp i håret som en hårbøyle. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP


Få momsen tilbake

Landet er også kjent for sine mange smykkekunstnere. Islandske smykker er inspirert av naturen og kjennetegnes av et røff design og godt håndverk. Spesielt populære er smykker laget av lava. Gullkunst Hellgu selger grønne perlekjeder av lava til turister som vil ha med en bit av øya hjem. Er man ute etter råere smykker, byr butikken ORR på ringer som stikker 20 centimeter ut fra hånden. Smykkekunsten har ikke økt i pris etter finanskrisen, så her kan man virkelig gjøre et kupp.

I tillegg til en god valutakurs, får du momsen tilbake på dagen. De aller fleste butikkene har taxfreehandel og med 15 prosent moms betyr det en fin reduksjon i prisen.

For å få tilbake momsen må regningen overstige 4000 islandske kroner (rundt 200 norske). Spør etter taxfree-kvittering når du betaler, ta den med til turistkontoret og du får pengene utbetalt med én gang. Momsen kan også fås tilbake på flyplassen ved hjemreise, enten kontant eller rett inn på konto.

Les også:MinMote-Siljes beste shopping-tips for London

LEKKERT: Interiøret i butikkene er like gjennomført som produktene. Her er skobutikken Kron som selger islandske sko, designet som små kunstverk. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP

Motebevisste

Islendere er motebevisste. I gatene spaserer selv bestemødre stilfullt antrukket med skinnbukser, tøffe støvletter og feminine detaljer.

Det finnes flere trendretninger på Island, men fargen svart dominerer gatene og butikkvinduene. Som en kontrast til alt det svarte, går en del av den yngre befolkningen fargerikt antrukket i retroklassikere.

Islendere er generelt modige og ønsker å kle seg annerledes. Men ettersom trenden innebærer at alle kler seg ulikt betyr det også at ingen skiller seg ut. Ullgensere og ullplagg går igjen. Islandsgenseren er nå moteriktig igjen.

Shoppingtips:

ANDERSEN OG LAUTH - Tidløs design i god kvalitet. www.andersenlath.com

KRON - Skobutikk med ekstreme islandske sko. www.kron.is

KRONKRON - Klesforretning med spenstig design som selger både islandske og importerte klær. En favoritt blant islenderne selv.

ROKK OG RÓSIR - Den kuleste vintagebutikken i byen.

MINJA - En liten og søt, alternativ gave-/suvenirbutikk med snodige og praktiske ting fra Island.

Kjekt å vite om Island

Visste du at:
... Reisehåndboken Lonely Planet har kåret Island til et av de ti reisemålene man bør besøke i 2010.

... Mer enn 11% av landet er dekket av isbreer.

... Befolkning består av 300.000 innbyggere hvorav 200.000 bor i hovedstaden Reykjavik og i nabobyene i sydvest.

HALV PRIS: Hos skobutikken Kron kan du få med deg flotte designersko til halve prisen av hva du hadde måttet betale i Norge. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP
Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no