HOTEL SORIA MORIA: Lokalt ansatte har overtatt driften av Soria Moria-hotellet i kambodsjanske Siem Reap,som ble startet opp av norske hjelpearbeidere i 2007. Overskuddet går til ulike lokale bistansdpsorosjekter, og hele verden jubler over modellen. Mer heder er i vente, kanskje allerede i London i neste måned. Foto: Privat

Prisdryss for «norsk» hotell i Kambodsja

(VG Nett) Hedersprisene drysser over det norsk-initierte hotellet Soria Moria i Kambodsja, beliggende tett på turistmagneten Angkor Wat.

Publisert:

Det er deilig å være norsk i Kambodsja også, nå som Soria Moria Botique Hotel i turistbyen Siem Reap har vunnet sin andre internasjonale «grønn og bærekraftig turisme»-pris på kort tid.

Nylig vant hotellet - initiert og bygget av norske reiselivsstudenter med Sandefjord-kvinnen Kristin Holdø Hansen i spissen - Wild Asia Responsible Tourism Awards 2012 for all jobbingen med å bedre levekårene til befolkningen i og rundt Siem Reap.

Gjør mye godt

Støtte til lokale vannprosjekter, hjelpebidrag til barnehjem og skoler, støtte til sentre for mineofre, kamp mot utnytting av barn og unge jenter med mer er prosjekter Soria Moria-hotelldriften har støttet i årevis gjennom å pløye driftsoverskuddet tilbake til lokalsamfunnet.

POPULÆRT: Prisdryss-hotellet ligger midt i sentrum av turistbyen Siem Reap, en halv mil fra Angkor Wat-tempelruinene. Foto: Privat

Og det blir lagt merke til.

- Det har vært et utrolig år for Soria Moria, sier Kristins bror Thomas Holdø Hansen, som i mer enn ti år har jobbet skulder ved skulder med sin søster i Siem Reap.

Mer heder i vente

- Først var hotellet finalist i WTTC's Tourism for Tomorrow Awards i Japan, så ble det premiert i Wild Asia Responsible Tourism Award i Singapore og til neste uke skal vi til World Travel Market i London hvor Soria Moria også er blant finalistene i Virgin Holidays Responsible Tourism Awards!

LES OGSÅ: Tempel-boom etter Angelina-film

Søsknene Holdø Hansen, som i 2002 begge var blant reiselivsstudentene som åpnet backpacker-hotellet Earthwalkers i Siem Reap i forlengelsen av et studeieprosjekt, synes det er ganske utrolig hvilken oppmerksomhet Soria Moria får, størrelsen tatt i betraktning.

KAMBO-SKIKK: Munker velsignet Soria Moria-hotellet på tradisjonelt vis under åpningen i 2007. På bildet sees også søskenparet Kristin (t.v.) og Thomas Holdø Hansen fra Sandefjord, pådrivere for å få bygget turisthotellet i Siem Reap. Foto: Privat

Roser de ansatte

- Alle de ansatte har gjort en fantastisk jobb, og vi er veldig stolte av dem alle sammen, sier Thomas til VG Nett.

Etter å ha fått norsk fødselshjelp, eies og drives Soria Moria i dag av lokalt ansatte, for det meste unge mennesker, som lærer om bærekraftig miljøturisme samtidig som de tilegner seg verdifull arbeidserfaring.

SKAL DU TIL SØRØST-ASIA? Her får du gode reisetips

For svært mange av dem ville alternativet vært å stå uten jobb eller skoleplass.

Utrolig karriere

Et eksempel er Sokha, som VGs medarbeider traff i Siem Reap i 2007. Da vasket hun rom og toaletter, og snakket knapt engelsk.

STØTTER EN GOD SAK: Overskuddet fra hotelldriften på Soria Moria går til å støtte lokale prosjekter, bl.a. hjelp til mineofre som det er mange av i Kambodsja. Foto: Dag Fonbæk

Siden gikk hun gradene i kjøkkenet, restauranten og resepsjonen - og har nå blitt general manager på Soria Moria i tillegg til å gjøre ferdig en Master of Business Administrtation (MBA)! forteller Thomas Holdø Hansen.

LES OGSÅ: Turist-boom til Røde Khmers rike

Soria Moria-hotellet i Angkor Wat-byen, den mest besøkte turistbyen i Kambodsja ved siden av hovedstaden Phnom Penh, fungerer nærmest som norsk «ambassade».

Bor du her, støtter du en god sak.

Eventyrslott

Soria Moria («Solens hotell» på kambodsjansk) åpnet før jul i 2007, og ligger tett på Siem Reap River, en kilometer fra busstasjonen og bare en halv mil fra de verdenskjente tempelruinene.

LES OGSÅ: Lær å lage mat i Kambodsja!

Soria Moria har en høyere standard enn hostellet «Earthwalkers» som de norske studentene åpnet her i 2002.

SAMLER INN PENGER: Her opptrer barn fra et barnehjem i nærheten med guddommelig apsara-dans, og får nyttige pengegaver med seg tilbake til barnehjemmet. Slik er filosofien på Soria Moria og søsterhotellet Earthwalkers, også det norskinitiert. Foto: Dag Fonbæk

Omtale i blant annet Lonely Planet har gjennom årene resultert i godt belegg.

- Turismen utvikler seg

Turismen i Kambodsja har utviklet seg fra backpacker-reising til fullverdige ferieopplevelser der folk stiller litt høyere krav, derfor ble Soria Moria bygget, har Kristin Holdø Hansen tidligere forklart VG.

Men filosofien bak Soria Moria er den samme som på Earthwalkers, der fortjenesten pløyes tilbake til lokalmiljøet.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no