Athen, Amsterdam, Barcelona, København, London, Paris, Praha, Roma

VÅRBYFERIE: Bydelen Trastevere i Roma er et av stedene VGs reisejournalister anbefaler.

Vårens beste storby-tips

VGs reisereportere har funnet frem noen av sine personlige tips til åtte fristende storbyer denne våren.

 • Mona Langset
 • Dag Fonbæk
 • Anne Bergseng
 • Hege Lyngved Odinsen
Publisert:

Bading i Athen, vintage i Amsterdam, eller en tur på kanalen i London er bare noen av mulighetene.

Fyrige Barcelona

Barcelona er et fyrverkeri av en by – la deg begeistre av byens smale smug i gamlebyen, Gaudis fantastiske arkitektur, mat og fotball i toppklasse og den svalende stranden et steinkast unna.

Les også:Dette er Europas billigste storby

DEN HELLIGE FAMILIE: Basilikaen Sagrada Familia i Barcelona.

Miksen av sol og strand i storby er forlokkende for mange. Når du i tillegg kan flanere rundt i bilfrie gater i El Born og Barri Gotic, og spise deilig tapas nesten hvor som helst – trenger du ikke flere gode grunner for å dra. Et absolutt must er å se Antoni Gaudis fantastiske livsverk – kirken Sagrada Familia. Basilikaen ble påbegynt 1883, og er ennå ikke ferdig. Og den er enda mer fantastisk inni enn utenpå, så kjøp billetter på forhånd slik at du slipper den endeløse køen utenfor.
Bo: Chic & Basic i El Born er hipt og med perfekt beliggenhet. Nyåpnede Hotel Praktik Bakery er et annet alternativ.

MATKØ: I tapasbaren til legendariske Cal Pep er det ingen bordbestilling og folk køer seg enkelt opp en halvtime før åpningstid.

Spise:Cal Pep er et matmekka for tapaselskere. Grillet grønn paprika, friterte småfisk med egg og hjerteskjell med skinke anbefales. Ellers er spisestedet Tickets et restaurantsirkus uten sidestykke, artig og nydelig mat!
Få med deg: Fotballkamp på Camp Nou når hjemmelaget FC Barcelona er på banen.

Les også:Fotballprofilens beste Barcelona-tips (VG+)
Mitt hemmelige tips: I et kryss i Tamaritgaten (Carrer de Tamarit 163) ligger Cafe Brasilia, en enkel nabolagskafé med sine faste stamkunder og et fristende utvalg av frokost og lunsjretter. Her serverer de byens beste churros – fritert vannbakkels dyppet i varm flytende sjokolade – mmm.

HEGE LYNGVED ODINSEN

LES OGSÅ:Her er det billigst å reise

Athen som har alt

STRENDER: I Athen kan du ta trikken fra sentrum til strendene i Glyfada.

Athen er den ultimate feriebyen. Her får du både shopping, uteliv, historie, kultur og fine strender.

Selv liker jeg å bo i sentrum. Så kan jeg kjøpe designerklær i Kolonaki, krimskrams i Monastikraki, gresk kunsthåndverk i Plaka og kjedeklær i shoppinggaten Ermou, etter å ha sett soldatenes vaktskifte ved den ukjente soldats grav på Syntagma-plassen. Og så kan jeg ta trikk nummer fem til badestrendene i utkanten av byen. Edem-stranden er den nærmeste. Litt lenger ut ligger Glyfada med kilometervis med strender. Helt i enden ligger Voula med kanskje den aller fineste organiserte stranden.
Bo: Hotel Herodion ligger perfekt til nesten vegg i vegg med Akropolismuseet. Priser fra rundt 1000 kroner for et dobbeltrom. Hotel Attalos er et rimeligere alternativ i sentrum, rent og pent og priser fra 450 kroner. Hvis badeliv er viktigere enn byliv bør du finne et hotell i Glyfada eller Voula-området, så kan du ta trikken inn til sentrum.

HISTORIE: Fra Erekththeion-tempelet på Akropolis er det god utsikt over byen.

Ut og spise: I Plaka-området like nedenfor Akropolis finner du mange koselige klassiske greske tavernaer. For eksempel: Psaras, også kalt Fisherman's Taverna, eller Vyzantino (Vyzantinorestaurant.gr) og Stamatopoulou.

Les også:Hjelp havskilpadder i ferien

Få med deg: Det nye Akropolismuseet er et must. Har du bare tid til én severdighet, så velg dette. (Og selve Akropolis da, hvis du ikke har vært der før). Jeg anbefaler en guidet tur på museet for å få størst mulig utbytte av besøket. Og spis gjerne lunsj på museets terrasserestaurant med utsikt mot Akropolis.
Mitt hemmelige tips: Gå rundt Akropolis. Da får du sett de mer enn 2000 år gamle tempelbygningene fra alle kanter. Du får også sett mange andre severdigheter, som Athens Agora, den romerske agoraen, Dionysosteatret, Herodes Attikus-teatret og Plaka.

MONA LANGSET

Les også:Dette tidspunktet er det billigst å fly

På to hjul i Amsterdam

PÅ SYKKEL: Tohjuling er det beste fremkomstmiddelet i Amsterdam. Kan leies flere steder i byen.

Når du er i Amsterdam, gjør som amsterdammerne: Sykle.

Alle nederlendere sykler, og det kan med fordel vi som turister gjøre også. Første gang jeg leide en sykkel med kurv på styret, og uten gir, ble jeg overrasket over hvor utrolig lett det var å sykle på de flate veiene i byen.

Les også:Sjekk dette smalet huset!

AMSTERDAM: De fleste fast fortøyde husbåtene i kanalene brukes som boliger, men noen leies ut som hotell.

Bo: Det siste året har det kommet flere hotell. Et av de mest spektakulære er Faralda Crane Hotel innredet i en heisekran på et nedlagt verft i Amsterdam Noord. Koster rundt 1300 kroner per døgn. Får du lyst til å ta et strikkhopp fra kranen, kan du gjøre det for 750 kroner.
Et billigere alternativ i samme område er Double Tree/Brooklyn Hotel med priser fra 600 kroner for et dobbeltrom.
Selv liker jeg å bo i en fortøyd husbåt på kanalene. Det kan lønne seg hvis flere reiser og bor sammen. Priser fra rundt 1700 kroner per natt for en båt med god plass til fire personer. Houseboathotel.nl

Les også:I stedet for hotell: Husbåtliv i Amsterdam

Ut og spise: Aldri en tur til Nederland uten nederlandske pannekaker. De er store, tykke, og med alle slags ingredienser i røren. Alt fra kylling, ost og løk til røykelaks og rømme, eller søte varianter med eple, kanel og is. Prøv The Pancake Bakery.
For et sunnere alternativ prøv Stork kjent for å være byens beste sjømatrestaurant.
Jeg har også sansen for byens stadig flere vinbarer, for eksempel Vyne eller Bubbles & Wines.

VINTAGE: Laura Dols er en av butikkene i «De Negen Stratjes»

Få med deg: Ta gratisfergen fra baksiden av togstasjonen, over elven IJ, til bydelen Noord. Det tidligere fattige arbeiderstrøket har utviklet seg til å bli det nye hippe strøket i byen med tøff arkitektur, butikker, barer og hoteller.

Mitt hemmelige tips: Flere av de beste vintage-butikkene ligger i området «De Negen Stratjes», de ni smale gatestumpene mellom kanalene Prinsengract, Keizergracht, Herengracht og Singel.

MONA LANGSET

Les også:Dette er de farligste byene for kvinner

Københavns streder

KOSELIGERE ENN STRØGET: Strædene mellom Strøget og Gammel Strand – i Københavns historiske kvartaler – er trivelige å rusle i.

Mens Strøget er full av «kjedelige» kjedebutikker, finner du i stredene rundt noen av Københavns mest spennende design-, kunsthåndverk- og bruktbutikker.

Kunsten er å styre unna folkevrimmelen langs Strøget. Mye hyggeligere er det å skrolle i de smale stredene mellom den overbefolkede gågaten og Gammel Strand.

I det såkalte «Parallellstrøget», som omfatter Farvergade, Kompagnistræde og Læderstræde, ligger side om side små, koselige butikker der designere og brukskunstnere selger ting de selv har laget.
Som Lars Jensens håndlagede treleker (Kompagnistræde 20), leker som tåler en støyt.


Her er tesalonger i kjelleretasjene, flust av second hand-butikker, litt antikviteter og et par teppeforretninger. Et hyggelig strøk, i Københavns historiske kvartaler.
Museumsfri sone, dessuten, og garantert kjedefritt.
Bo: Bo norsk på First Hotel Twentyseven (Løngangstræde 27). Sentralt beliggende, med molekylære drinker i baren.

Les også:Bli med på norsk vandring i København

NYTT OG BRUKT: Kompagnistræde og Læderstræde byr på små designerbutikker og hyggelige spisesteder.

Ut og spise: Prøv den marokkanske restauranten og tesalongen Café The la Menthe i Rådhussstræde 5.
Alternativt superromantiske La Bella Notte i Magstræde 12, som en kulisse fra «Lady og Landstrykeren»-filmen?
Krog's Fiskerestaurant på Gammel Strand. Klassisk dansk spisested fra 1910.
Få med deg: Antikkmarkedet på Thorvaldsens Plads ned ved kanalen (tidligere på Højbro Plads) hver søndag mellom 10 og16. Mye fint.
Mitt hemmelige tips: En gang var Jægersborggade på Nørrebro byens narkogate der pushere og langere rådde grunnen. I dag er gaten en blomstrende og hipp kafé- og butikkgate, med mange gode restauranter.
DAG FONBÆK

Prøv en elvebåt midt i London

VANNVEIEN: Den timelange kanalbåtturen mellom Little Venice og Camden går gjennom idyllisk landskap på Londons gamle transportårer.


Unn deg et fredelig avbrekk fra summende, ståkete London. Ta elvebåten gjennom landlige omgivelser fra Little Venice til Camden.

Om våren blomstrer det frodig langs Regent's Canal, en av de hyggeligste vannveiene i kanalnettet rundt den populære storbyen. Hver halvtime legger kanalbåtene til Jason og London Waterbus Company av sted fra idylliske Little Venice (nær Paddington stn./ buss 6 til Warwick Avenue).

Kanalen snor seg gjennom en slusefri, landlig og lite trafikkert del av London – omgitt av borgerlige boligkvartaler, kjendisvillaer og løvskog.

Langs kanalen løper tur- og joggestier, flittig brukt av Londons egne innbyggere.
Husbåter ligger oppankret langs bredden. Her bor folk året rundt, med postkasse på land, og blomster på båttaket. Vink til dem, og du får garantert respons.

Elveturen på Regent's Canal er en langsom reise – på den gamle transportåren gjennom jordbruksland som tidlig på 1900-tallet ble innhentet av Londons byutvikling. Men fortsatt er kanalen ren idyll. Ved London Zoo kan hoppe av og på. Tett på ligger også Regent's Park med sine blomstrende magnoliatrær, lysthus og paviljonger.

Til slutt kommer du til slusene ved Camden Lock, der et nytt stykke London åpenbarer seg i form av livlig gatehandel, markedsstemning, annerledes-butikker langs High Street og hippe kafeer i sidegatene.

PÅ LANDET I BYEN: Langs bredden av kanalen finner du små, koselige cafeer og puber.

Bo: Little Venice Townhouse (2 Warrington Crescent)

Ut og spise:Cafe Laville (Maida Vale) på broen over kanalen.

Få med deg: Camden Market

Mitt hemmelige tips: I London kan du bli guidet rundt av hjemløse og ubemidlede mennesker, som til gjengjeld kjenner byen godt – og tar deg med til steder de offisielle byguidene ikke viser deg. Sjekk «Unseen tours»
DAG FONBÆK

Romantiske Paris

AMOUR: Paris er et ypperlig sted for å dyrke romantikken.


Finn en stol i solen på en fortauskafé, få deg noe leskende i glasset og nyt verden som går forbi i en av verdens vakreste byer.

Hva er det som gjør Paris så evig tiltrekkende?

Ingeniørkunsten og utsikten fra Eiffeltårnet, Trocaderoplassens skjønnhet eller mystikken i Notre-Dame? Historien til elven Seinen som slynger seg gjennom byen, duften i Luxembourg-parken eller de små snirklete gatene med hippe butikker i det gamle jødekvarteret Marais?

Flotte steder! Men jeg går for St-Germain des Près på venstre bredd. Her bugner det av sjarmfulle bistroer, gode bakerier, ekte parisere, stemningsfulle vinbarer, forlokkende designbutikker, små hyggelige hoteller og et velassortert varemagasin – Le Bon Marche – hvor du kan lett kan bruke opp hele shoppingbudsjettet på noen få timer. Veldig praktisk, ettersom du da kan bruke resten av tiden til å bare nyte byens fortausrestauranter – og den eller de du reiser sammen med.

DELIKATESSER: Besøk en delikatesseforretning og ta med deg litt ost hjem. Barthélémy går for å være blant de bedre.

Bo:Hotel Verneuil ble pusset opp i 2012, er stilig og fransk – også i romstørrelsen. Fin beliggenhet, Louvre, Musée d'Orsay og Notre-Dame ligger en kjapp spasertur unna.

Les også:Lær deg østersåpning i Paris

Spise: Den herlige, men akk så populære gourmet-bistroen, Le Comptoir, er et nydelig sted, både når det gjelder mat og atmosfære. Bestill bord i god tid! Ellers er det alltid gøy å besøke de gamle historiske bistroene i Paris: Café de Flore, Les Deux Magot, Cafe de la Paix.

Få med deg: Markedsdag i legendariske Rue Mouffetard, en av Paris livligste nabolag med masse spennende i bodene.

Mitt hemmelige tips: En solskinnsdag i Jardin des Tuileries, ta med piknikkurv eller nyt lunsjen på Cafe Marly rett ved.

HEGE LYNGVED ODINSEN

Til fots i Praha

KARLSBROEN: Blåtimen dukker også opp i Praha, med fin utsikt til Karlsbroen.


Noe av det beste med Praha er at det er en by som det bare er å rusle rundt i.

Det er fort gjort å gå seg bort i de små gatene i gamlebyen, men det er litt moro også, og det er bare å spørre noen om hvor elven eller Karlsbroen ligger, så er man på sporet igjen.

Første gang jeg var i Praha fikk jeg en annerledes storbyopplevelse. Jeg følte meg fort hjemme, og bykjernen var lett å finne ut av. Byen ligger på hver sin side av elven Moldau, og deler hovedstaden inn i to ulike deler; den rolige vestre siden og den mer storbypregede østre siden. Praha passer perfekt for dem som er opptatt av god mat, historie og kunst. Men det går fint an å feste hele natten også. Lave priser er en ekstra bonus.

Bo:Hotel Pod Vìží, Mostecká 58/2, ligger rett ved Karlsbroen i historiske omgivelser i den gamle bydelen. Et lite og koselig firestjerners hotell, med priser fra 850 kr. for dobbeltrom. Hotel Kings Court, U Obecního domu 660/3, er et annet godt alternativ, med store vakre rom i gamlebyen, med priser fra 1300 kr. for dobbeltrom. Ønsker du å bo i leilighet, er mulighetene mange for dette i Praha.

Ut og spise:Café Louvre, Národní 22, fra 1902, med tidligere stamgjester som Franz Kafka og Albert Einstein, parisisk-tsjekkisk stil og sjarm. Café Imperial, Na Poøíèí 15, for den som elsker kaker og te. Café Slavia, Smetanovo nábøeží 1012/2 er Prahas mest berømte kafé, fra 1884. Václav Havel var stamgjest, sammen med en rekke kunstnere og intellektuelle. Restauranten på Hotel Pod Vìží anbefales også.

Få med deg: Praha er kjent for sine dukketeater, og en spesiell opplevelse fra en svunnen tid får man på National Marionette theatre i Zatecká 1. Her setter de bl.a. opp Don Giovanni av Mozart.

Mitt hemmelige tips: Tebutikken «Tea Shop», som ligger i Národni 20, er en opplevelse for alle som liker te og kaffe. Butikken bugner av godsaker og har en unik atmosfære. Her selges også tekanner og kopper til en rimelig pris.
ANNE BERGSENG

Historiske Roma

OST & VIN: I spesialforretningen for gode italienske smaker, Antica Caciara, står Oberdan Campagna bak disken og ekspederer kundene.


Bydelen Trastevere ligger i hjertet av det gamle Roma. Selv om turistene har funnet veien hit, føles området fremdeles ekte og italiensk.

I århundrer var dette et arbeiderklassenabolag. Omtrent midt på 1970-tallet begynte kunstnere og musikere å legge merke til det rustikke og sjarmerende området.
Brosteinsbelagte gater, trange smug, fargerik klesvask som henger ut av vinduene, høylytt stemning; det er nesten som å havne i en gammel italiensk film.
Men rundt neste hjørne dukker det opp en moderne butikk eller restaurant, og vips så er vi tilbake i vår egen tid.


Trastevere er et slags Romas svar på Grünerløkka i Oslo, men mye mer historisk.

TRANGT OG KOSELIG: Trastevere er en labyrint av smale brosteinsbelagte gater.

Bo:Hotel Santa Maria, Vicolo del Piede 2. Perfekt beliggenhet, stille og rolig med egen hage. Koster rundt 1500 kr. for dobbeltrom. Hotel Donna Camilla Savelli, Via Garibaldi 27. Ligger i et ombygd kloster og har en særegen atmosfære. Koster rundt 2000 kr. for dobbeltrom. Flere gode Bed & Breakfast i området.

Ut og spise:Ristorante Fabrizio, Via di S. Dorotea 15. Typisk romersk familiedrevet restaurant, med sjarm, sjel og nydelig mat. Ditta Trinchetti, Via della Lungaretta 76. Uformell og kreativt innredet spisested for lunsj eller middag.

Les også:Roma for de matglade

Få med deg: Santa Maria in Trastevere er trolig Romas eldste kirke. Piazza Santa Maria utenfor kirken er det mest kjente landemerket i bydelen. Søndagsmarkedet Porta Portese, hvor det myldrer hver søndag formiddag. Gianicolo, en grønn høyde, hvor du kan nyte utsikten over Roma. høyden.

Mitt hemmelige tips: Kjøp med deg italiensk mat hjem; ost, skinke, pølser, pasta hos Roberto i Antica Caciara, Via S. Francesco a Ripa 140.
ANNE BERGSENG

Publisert:

Mer om

Reiseliv

Flere artikler

 1. 5 spennende byer til høstferien

 2. De fineste stedene å reise på påskeferie

 3. 5 spennende storbyer i høstferien

 4. Ferie i Hellas? Den ultimate guiden til Santorini

 5. VG Reises beste London-tips

Fra andre aviser

 1. Storbyferie denne våren?

  Bergens Tidende
 2. En ny kulturdestinasjon: – Kreativiteten og kunstmiljøet bobler i Athen.

  Bergens Tidende
 3. Førjulsstemning i Amsterdam

  Bergens Tidende
 4. Fortsatt er det få som har funnet veien hit. Det er ingen kø i den greske fjellheimen til havs.

  Aftenposten
 5. Småfrekk kystbyidyll en halvtime fra Gatwick

  Aftenposten
 6. Tre innsidetips til de beste julebyene

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no