KIRSTEN GIFTEKNIV: Ingeborg Fallet Kristiansen i Krabi-Spesialisten har i årevis organisert romantiske brylluper for nordmenn i Thailand. Foto: Petter Nordberg Svendsby

Ja, la oss gifte oss i utlandet

(VG Nett) Mer enn 4000 par giftet seg utenlands i fjor. Det utnytter reisebransjen til fulle.

Publisert:

Thailand og Spania er de mest populære bryllupslandene

- Vi får flere og flere forespørsler fra kunder som ønsker å gifte seg på utenlandsferie, derfor har vi knyttet til oss profesjonelle bryllupsplanleggere som bistår gjestene med alt det praktiske, forklarer Lena Petersson hos charterarrangøren Star Tour.

Hver eneste uke, hele sesongen igjennom, tilrettelegges bryllup-primært i Italia og Thailand.

Fant drømmestedet
Thailands romantiske øy-idyll var også det som fristet brudeparet Linn Jensen (24) fra Mandal og Petter Pedersen (31) fra Lyngdal som ga hverandre sitt ja på Pak Bia-stranden i Krabi i fjor høst.

LES OGSÅ:Bryllupsboom i "kjerka"

- Det var svært romantisk. Seremonien på stranden var som en drøm. Enda flottere og mer romantisk enn jeg hadde tenkt meg, forteller Linn til VG.

GIFTET SEG I THAILAND: Linn Jensen fra Mandal og Petter Pedersen fra Lyngdal hadde strandbryllup i Krabi i 2009. Foto: Privat

Sørlandsparet ønsket å kombinere vielsen i en eksotisk setting med selve bryllupsreisen.

Dobbelt-bryllupsreise
- Vi bladde i kataloger til vi fant det rette stedet, og lette oss fram på internett til en norsk bryllupsarrangør, Ingeborg Fallet Kristensen. Dette siste gjorde at vi følte oss trygge hele tiden, forteller Linn.

Til Thailand hadde de med seg den nærmeste familien pluss datteren Iben Angelica på knapt ett år, som krabbet rundt i sanden i brudepikekjole.

I egen båt

Alle var på plass på stranden, barbente i sanden, da bruden ankom som sistemann - i egen speedbåt.

- Strandbryllupet var så vellykket at jeg ikke nøler med å anbefale det for andre giftelystne, sier Linn.

Av de i alt 24 793 parene med norsk bostedsadresse, som giftet seg eller inngikk partnerskap i fjor, valgte mer enn 4000 par å gjøre det i utlandet.

LES OGSÅ: Bryllupsrekord på Gran Canaria - igjen

Det utgjør mer enn 15 prosent av vielsene.

- Stadig flere

Og tall fra SSB viser at stadig flere nordmenn gifter seg i utlandet:

- Utenlandsbryllupene har økt fra 2969 i 1999 til 4367 i 2008, opplyser SSB-rådgiver Lars Engh Førde til VG.

På mange måter speiler bryllupsboomen den generelle reiselysten blant nordmenn, som har økt tilsvarende de siste ti årene.

Reiser mer

Vi har fått bedre råd og mer ferie. Vi reiser mer. Og vi reiser både på lange og korte turer.

LES OGSÅ: Bryllup til halv pris

Sjømannskirkene rundt om i verden viet 1084 par i fjor, mens UD opplyser at Norges utenriksstasjoner foretok 665 vigsler pluss 7 partnerskap i fjor - en liten nedgang fra 2008.

Av de 1084 parene som valgte Sjømannskirken som ramme for bryllupet sitt, foretrakk 214 av dem «kjerka» på Gran Canaria (Arguineguin) - gjennom flere år den mest populære utenlandske bryllupskirken.

København pop

Nest etter Gran Canaria trakk Sjømannskirken i København flest brudepar (120 i fjor), deretter kom Mallorca/Barcelona (92 bryllup), Pattaya i Thailand (73), og Costa del Sol (71).

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Norske Marianne Iversen i «Taste of Tuscany» har i mange år jobbet fra landsbyen Santa Fiora i Syd-Toscana med å tilrettelegge romantiske vielser - bl.a. for nordmenn.

- Mer å gjøre

- Vi får stadig mer å gjøre, og må ansatte flere til bl.a. blomsterbinding, forteller Marianne som i fjor arrangerte innpå 20 små og store bryllupsfeiringer for nordmenn i det toscanske slott- og vingårddistriktet.

LES OGSÅ:Hun skreddersyr ditt Italia-bryllup

Artikkelen fortsetter under bildet

NORSKE BRYLLUP: Filmen og musikal-oppsetningen av Mamma Mia har ikke akkurat redusert lysten på å gifte seg utenlands. Her er klippekirken på Skopelos, udødeliggjort i Mamma Mia-filmen med Meryll Streep. Foto: Terje Bringedal


Hvilke byer er så mest populære for norske par som velger ambassade-vielse?

- De seks mest populære stasjonene er Paris, Roma, København, Madrid, Stockholm og Berlin, forteller Ragnhild Imerslund i UDs kommunikasjonsenhet til VG.

UDs nettside kan du lese hvordan du går fram hvis du vil gifte seg på en av utenriksstasjonene - som altså 672 par gjorde i fjor.

- Vil ha noe spesielt

- Hvorfor drar vi utenlands for å gifte oss?

- Flere enn før gifter seg for 2. og 3. gang. Og da ønsker vi å gjøre noe spesielt, sier Petersson i Star Tour.

Hun tror også det å gifte seg i utlandet gir en viss status og dessuten reflekterer at vi har bedre råd enn før.

Mange av brudeparene sier de ikke vil ha gave, men lar i stedet gjestene betale reisen sin selv - slik at det blir en kombinert ferie- og bryllupstur ut av det.

Best utvalg av reiser til sydenSjømannskirken - Norsk kirke i utlandetKrabi Spesialisten | You Perfect Holidays in South ThailandForside
Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no