- Hurtigruten er et anti-cruise
(VG Nett) Ingen bingo, ingen karaoke - bare fjorder og vill natur, slår AP fast i tittelen på sin reisereportasje fra Hurtigruten.
Det internasjonale nyhetsbyrået AP leverer saker til 1700 aviser og 5000 radiostasjoner, og sier at de når halvparten av verdens befolkning hver eneste dag. Dermed er det rimelig å anta at mange vil få med seg omtalen av Hurtigruten som et «anti-cruiseskip».
For i en cruise-verden hvor selskapene kappes om å ha de mest spektakulære fasilitetene om bord, som f. eks klatrevegger, skøytebaner og vannparker, påpeker AP-journalisten at det var befriende lite av typiske cruise-aktiviteter om bord på Hurtigruten da hun reiste fra Kirkenes til Bergen. Fokus blir istedet vendt mot naturen og stedene langs kysten som Hurtigruten besøker.
- 24-timers-show
«Omgivelsene er et 24-timers show i seg selv, men kun det mest oppsiktsvekkende; som kryssingen av Polarsirkelen eller en spekkhugger i bølgene rundt båten, blir kommentert på høyttalerne» skriver AP.
Videre heter det i saken; Hurtigruten, som går langs den storslåtte forrevne vestkysten av Norge har spesialisert seg på fjell, fisk og hav.
Saken fortsetter under bildet
- Vi går ikke inn for å være et anti-cruise, vi vil heller være et alternativ. Hos oss er ikke båten det viktigste, det er det som skjer rundt oss, selve seilasen og sjøreisen, som er det viktige, sier Stein Lillebo, kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten, til VG Nett.
Han trekker frem at Hurtigruten skal være et skip for både gods og passasjerer - til nytte og til ferie.
- Truck'en som laster og losser, er et av våre reisendes mest fotograferte motiver. Arbeidslivet om bord går sin gang, og det ser ut til å slå an blant gjestene, sier Lillebo.
Samtidig tilbyr Hurtigruten også aktiviteter på land. Blant annet kan du prøve arktisk fiske, hundesledekjøring, snøscooterturer og havørnsafari, om du er av det ekstra opplevelseslystne slaget.
LES OGSÅ: Forhekset av Trollfjorden
Droppet hvalkjøttet
Journalisten trekker også frem at man bør være glad i fisk om man skal reise med Hurtigruten; en dag talte hun 14 forskjellige fiskeslag på lunsjbordet. Men hvalkjøttet er borte fra matbordene, nå nøyer man seg med å se på hvalene utenfor skipet.
- Hvorfor har dere sluttet med hvalkjøtt?
- Ettersom den internasjonale debatten rundt hvalkjøtt har vært såpass stor, sluttet vi med det for ca. tre år siden. Det har ikke vært noen større strid rundt det, men vi hadde jo en og annen som klaget. Også en faktor som tilgang på kjøtt spilte inn da vi valgte å ta vekk hvalkjøttet. Nå som vi har sluttet med det, er det jo også folk som etterlyser det og vil ha det, opplyser Lillebo til VG Nett.
Har du tips eller erfaringer fra en reise med Hurtigruten? Del dine tips med andre VG-lesere nederst i saken!
Fakta om Hurtigruten
Mer pop vinterstid
Hurtigruten er nå i ferd med å bli et populært reisemål også vinterstid.
På bare ett år har forhåndsbookingen til vintermånedene økt med hele 32 prosent, skriver Nordlys, ifølge NTB.
LES OGSÅ: Hurtigruten satser på isbading
- Tårer renner
Det er tyskerne som er i flertall, men også briter, franskmenn og nederlendere finner fram til vinterturene langs norskekysten.
Og alle har et felles ønske, nemlig å få se nordlyset.
- For mange er nordlyset en uhyre sterk, nesten som en religiøs, opplevelse. Tårer renner, og gleden er ekstra stor for dem som også klarer å ta bilde av fenomenet, sier reiseleder Aud Ræstad på hurtigrutebåten «Polarlys».